Středa 11. prosince 2019, svátek má Dana
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Středa 11. prosince 2019 Dana

Jak grilovat kukuřičný klas, sezonní výživovou bombu. A jak ho vybírat

aktualizováno 
Grilovat jen tak v alobalu, nebo v hávu vlastních listů? Vyberte si sami. Návod z rubriky „Vaříme podle Koko“, která vychází v magazínu Víkend, nabízí celou řadu možností. Navíc je kukuřice bezlepková, takže si ji bez problémů mohou dopřát i celiatici.

Kukuřice je plná cenných živin. Využijte, že je její sezona, a grilujte o sto šest. | foto: Profimedia.cz

Vedle rýže a pšenice je kukuřice třetí nejrozšířenější obilovinou na světě. U nás si vybavíme jasně žluté obilky obývající kukuřičnou palici, ovšem existují též odrůdy s bílými, červenými, purpurovými nebo i černými zrny.

ZLATÁ NÁKUPNÍ RADA

Klasy kukuřice důkladně zkontrolujte, abyste nekoupili zajíce v pytli. Každému klasu opatrně otevřete kabát z listů a zkontrolujte, jestli uvnitř nebydlí nežádoucí hmyzí vetřelci.

Protože kukuřice obsahuje optimální směsici látek pro maximální fyzický výkon a zdravý organismus, neměli bychom ji v jídelníčku opomíjet.

Obzvláště nyní, v její sezoně. Právě teď je nejlepší čas poslat čerstvou kukuřici rovnou na gril. Není třeba obávat se složitého zdlouhavého postupu, ačkoli pár základních pravidel znát musíte.

Jak si poradit s kukuřicí na grilu krok za krokem

Kukuřici před grilováním zbavte listů. Stačí všechno listoví stáhnout dolů, jako když loupete banán. Těsně u klasu ho pak pevně uchopit, zakroutit a jednoduše oddělit. Odstraňte i vyčnívající zbylé fousky.

Každou sobotu

Titulní strana Magazínu Víkend

Zmrzlinovou mapu Česka, tipy na nejlepší osvěžení v tropickém létě ze všech 14 krajů, najdete 5. srpna v příloze MF DNES Víkend

Pak klasy asi 10 minut předvařte v osolené vodě. Dají se sice konzumovat už jen po této úpravě, ale pobyt na roštu jim přidá znatelný šmrnc.

Už jsem se setkala i s využitím mikrovlnky. V takovém případě to bude vyžadovat 5 minut na maximální výkon, ale klas nebudete loupat a i v listech ho položíte do misky, kterou můžete pro ohřev v mikrovlnné troubě používat.

Vždy takto zpracovávejte jen jeden klas, ne více dohromady. Následně je možno kukuřici doladit na grilu nebo uložit do chladu a nechat čekat, klidně i den, než bude party v plném proudu.

Klas potřete olivovým olejem (fajnšmekři použijí kořeněný či bylinkový) nebo rozpuštěným máslem a za občasného obracení nechte na rozfajrovaném grilu do chvíle, než budou zrnka místy medově zlatá. V praxi to potrvá opět asi 10 minut. Solte až těsně před podáváním a sůl nechte strávníkům při ruce.

Grilovat lze i v alobalu a bez předvaření

Jestliže se chcete vyhnout dvoufázovému procesu s předvařováním, mám pro vás řešení. Očištěný klas důkladně potřete máslem nebo olejem, zabalte do alobalu a grilujte do konzumovatelného stavu; tentokrát počítejte s 20 minutami na grilu.

Veronika Koko Kokešová

I doma si pochutnáte jako v dobré restauraci. Jak na to, vám poradí Koko, populární gastronautka, která sama sebe považuje v kuchyni za samouka.

Foodblogerka Veronika Koko Kokešová

Jako autorka MENUdomu.cz byla dvakrát vyhlášena foodblogerkou roku, nyní má rubriku i v magazínu Víkend DNES.

Doma by to vyžadovalo pečení v troubě v alobalu asi 20 až 30 minut při 160 °C, na konci je třeba palici vybalit a zapnout horní ohřev na maximum.

Nebo zkuste efektní grilování kukuřice v kabátku z vlastních zelených listů. Nejdřív klasy i s listy ponořte na 30 minut do mísy se studenou vodou. Pak vodu nechte okapat, listy opatrně z klasu svlékněte, jako když loupete banán, potřete vše žluté vydatnou dávkou másla, vraťte listy na místo, a na špičce svažte namočeným kuchyňským provázkem. Položte na gril a ponechte 10 až 15 minut.

Pokud chcete zkusit něco jiného než „obyčejný“ klas, tak gastronomicky zajímavé jsou i náročnější formy zpracování kukuřice, například polenta, tortilly, škrob, nebo za studena lisovaný kukuřičný olej bohatý na antioxidanty.

Zvláštním druhem je pak zralá, zcela vysušená pukancová kukuřice, speciálně pěstovaná pro žravou kratochvilnou pochoutku známou pod názvem popcorn.

Autoři:

Sýr a ratatouille. Odlehčené grilování do horkých dní podle Pohlreicha

Grilovaný kyperský sýr halloumi s ratatouille

VIDEO Zdeněk Pohlreich rád ukazuje ve svém pořadu Rozpal to, šéfe! způsoby, jak se při grilováním necpat...

Pohlreich se pustil do hovězího pupku. Vyšperkoval ho cibulovou marmeládou

Flank steak s rajčaty a cibulovou marmeládou

VIDEO Zatímco běžné steaky jako rib eye nebo nízký roštěnec se dávají na gril nakrájené proti vláknu, u...

Pohlreich čaroval na grilu s nízkým roštěncem. Nejprve ho osolil

New York Strip s rajčatovým salátem

VIDEO Šéfkuchař Zdeněk Pohlreich ukázal v dalším dílu své grilovací show na Primě Rozpal to, šéfe!, že za...

Neváhejte a grilujte. Nabízíme tipy jak na kukuřici

Kukuřice

Začal čas grilování a ideální zeleninou je kukuřice. Je pevná a můžete ji dochutit různým kořením,...

Pohlreich okoukal, jak si Španělé umí užít pečenou zeleninu na talíři

Naneste na opečené tortily grilovanou zeleninovou směs.

VIDEO Sbalil grily, nakoupil a vyrazil do Španělska. Za teplem, sluníčkem i mořem a jeho dary. Se štábem,...

Když nevíte, co s lilkem, udělejte z něj burger s tzatziki

Lehký zeleninový burger z lilku

Když se řekne hamburger, nemusíte si vždycky jen představit klasickou placku z hovězího. Lehký...

VIDEO: Přejedli jste se při grilování masa? Nezapomeňte ho zajíst ananasem

Burger s trhaným masem

VIDEO Šéfkuchař Vojtěch Kalášek pracující na britské ambasádě má ohromnou výhodu. V zahradě...

  • Nejčtenější

Děsivé tesáky a boj na život a na smrt. Takto se jaguáři perou o teritorium

Brazilský fotograf Reynaldo Leite Martins junior zachytil okamžik, kdy dva jaguáři bojovali na břehu řeky v Brazílii....

Co si sám nenatrhám, z toho limonádu radši nevařím, tvrdí limonádový guru

Při osobním setkání s Tomášem Mytychem zažijete vodopád nápadů, máte pocit, že vás zaplaví výřečností a pozitivní...

Premium

Majonéza byl pro mě životní objev, říká úspěšná kuchařka z Vietnamu

Kdysi učila Čechy zamilovat si polévku pho, teď je seznamuje s národními pokrmy z thajské, čínské, japonské a korejské...

Při zimnici vsaďte na skořici a připravte si zdravý a voňavý vánoční džem

Když zavoní skořice, obestře nás atmosféra blížících se Vánoc. Typické „dvojroličky“, které sušením kůry skořicovníku...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Zahradní domek slouží jako venkovní laboratoř pro malé přírodozpytce

Zahradní domky mohou mít různá poslání. Někdo v nich suší prádlo, jiný bylinky, skladuje se tu nářadí či technika, dá...

Premium

Cítím hořkost. Bývalý šéf mordparty poprvé promluvil o svém odchodu

Nejznámější český kriminalista Josef Mareš sloužil u policie téměř třicet let, stál za objasněním řady vražd a...

Premium

Zalepili matce prsa, aby nemohla kojit. Při příbězích z Osvětimi pláče i průvodce

Lukáš Lev provází v koncentračních táborech a popisuje nacistická zvěrstva. Jeho babička si však stála za tím, že za...

Premium

Hořký čaj? Nesmysl! Pediatr v knize vyvrací mýty o domácím léčení dětí

Hradecký dětský lékař Ladislav Hanousek vydal knihu Maminko, není mi dobře, která má rodičům pomoci s léčbou i výchovou...

  • Další z rubriky

Vyučili mě prvorepublikoví kuchaři s ostrým slovníkem, vzpomíná Sapík

Jaroslav Sapík je považován za doyena české gastronomie. Vyučil se a řadu let pracoval v pražském hotelu Ambassador, až...

Premium

Jatka, či život v bavlnce? Duel vegana a rybáře o vánoční tradici číslo 1

Patří k symbolům Vánoc, ale jsou i důvodem sporů. Jak s kapry zacházíme od narození do poslední chvíle jejich života?...

Co si sám nenatrhám, z toho limonádu radši nevařím, tvrdí limonádový guru

Při osobním setkání s Tomášem Mytychem zažijete vodopád nápadů, máte pocit, že vás zaplaví výřečností a pozitivní...

Premium

Kouzelní andílci s vůní lesa, vyrobte si adventní i vánoční ozdoby

Zkuste si o adventu vyšetřit jeden odpočinkový den. Zajděte se projít do lesa, cestou nasbírejte šišky, lišejník a...

OVĚŘENO: Jak obstály olejíčky Frei öl® v testu?
OVĚŘENO: Jak obstály olejíčky Frei öl® v testu?

Propadli jste pleťovým a tělovým olejům a hledáte inspiraci? Vyzkoušeli jsme olejíčky Frei öl®, které slibují tu nejlepší péči pro pokožku dospělých i našich nejmenších.

Najdete na iDNES.cz