Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Domácí jablečný ocet je poklad z ošklivých jablek. Připravíte ho snadno

Jablka jsou na jednu stranu naším nejběžnějším ovocem, takže trochu podceňovaným. Což si nezaslouží. Přitom jsou úžasným zdrojem vitamínů, minerálních látek i stopových prvků. Pokud z nich chcete dostat ještě víc, sáhněte po přírodním jablečném octu, který poznáte podle typické sedliny, která není na závadu. Vyrobit si ho zvládnete i doma.

Majitel maličké rodinné oceterie Václav Smolík od Dobříše se výrobě octů z plodů starého ovocného sadu věnuje s rodinou už od roku 2015. Navázali na tradiční postupy starého Japonska, Itálie, Francie i Anglie, protože od počátku chtěli získávat jídlo vyrobené přírodní fermentací bez přídatných látek. Stejně jako to dělali naši předkové, kysají ovoce mj. v dřevěných nádobách.

O kvašení jablek jako maximálním zušlechťování této cenné suroviny toho tedy ví opravdu hodně, prakticky i teoreticky. Proto k Dobříši zamířil zahradník Tomáš Trejbal obrátil v rámci pořadu Zahradník po ruce, aby se o postup na výrobu jablečného octa podělil. Jak ho tedy vyrobit v domácích podmínkách?

Jak vzniká jablečný ocet

Nejlepší je samozřejmě začít moštovat jablka hned po sklizni, stejně jako je Václav Smolík s Tomášem Trejbalem na videu před moštováním přímo sbírali v sadu. Doslova sbírali, protože na mošt se dají použít padaná jablka, klidně i natlučená, červivá a špinavá, před moštováním je umyjete. Jen nesmí být shnilá nebo plesnivá. Platí, že co si do moštu dáte, to z něj dostanete.

Letošní sklizeň už nevrátíme, koneckonců jablek ani moc nebylo. Ale pokud máte dobrá jablka z vlastní zahrady či od sadaře, který hospodaří v souladu s přírodou, při průběžném probírání jablek nějaká na mošt a výrobu octu určitě ze zásob vyberete i teď.

Vyrobte si domácí cider z vlastních jablek, ale neupíjejte, zkazí se

„Čím horší jablka, tím lepší. Čím menší jablko, čím víc scvrklé, tím je to zajímavější,“ vysvětluje Václav Smolík, že na krásu jablek se v případě jablečného octa nehraje. Harmonické chuti se dosahuje úplně jinak. Kromě jablek budete potřebovat i čistou velkou sklenici s víčkem – ideálně 5l.

Jablečný ocet

Fermentováním jablečné šťávy získáte jablečný ocet, pokud dodržíte rady Václava...

V prvním fázi fermentace jsou cukry přeměněny na alkohol a následně se alkohol dál fermentuje na ocet. Vzniklý produkt podporuje střevní mikroflóru a stimuluje trávení i očistné procesy střev. Někdo ho přidává do salátů, někdo si každý den dává lžíci do sklenice vody, kterou lze dochutit lžičkou medu.

Jablka jednoduše omyjte, tak jako při jejich zpracovávání v kuchyni na cokoliv jiného. Hlavně nesmí být špinavá od hlíny. „Čím víc laktobacilů, baterií a kvasinek ze zahrady na nich zůstane, tím to bude pestřejší, zajímavější. O to jde, aby to bylo pestré. Bude z toho ve finále ocet, a ten bude kyselej a nemůžou se v tom patogeny vlastně množit,“ uklidňuje Václav Smolík, že nejde o žádnou sterilní čistotu.

Jablka pokrájejte na kousky, prožeňte odšťavňovačem a připravenou čistou sklenici naplňte jen do poloviny. Přikryjte ji víčkem, které přivřete jen lehce, aby obsah mohl komunikovat s okolím. „To je vlastně to know how. Všude píšou, že na to máš dát nějaký hadřík. Pak se stane to, že to vykvasí na alkohol, a ten alkohol se přes ten hadřík odpaří – a ten ocet potom nevznikne. Vznikne jen taková nakyslá voda,“ radí zkušený výrobce, kde neudělat chybu.

Ocet vzniká podle Václava Smolíka dvojstupňově. „V první fázi tam začne vznikat acetaldehyd, a když to otevřeš a přičichneš si, ucítíš lak na nehty. V tu chvíli je to trošičku nebezpečný v tom smyslu, že ten acetaldehyd je jedovatý pro člověka, když se toho někdo napije, tak mu to může ublížit. V podstatě ho to může velice snadno zabít. Tak je důležité v té chvíli to udržet mimo dosah dětí a neinformovaných osob,“ vysvětluje, na co dát pozor.

Na šťávu si připravte čistou sklenici s víčkem.
Sklenici naplňte jen do poloviny, je to důležité.
Sklenici do poloviny naplněnou jablečnou šťávou uzavřete víčkem jen natolik,...

Na šťávu si připravte čistou sklenici s víčkem. Sklenici do poloviny naplněnou jablečnou šťávou uzavřete víčkem jen natolik, aby obsah mohl pracovat. Viz popis procesu v textu či na videu.

Kam s tím? „Ideálně do chladna, někam na chodbu, nebo do garáže. Prostě někam, kde nemrzne. Bude to kvasit a perlit, bude to bublat a různě cvakat. Dokud to kvasí, tak je všechno v pořádku. Alkohol vzniká v chladu nejlepší, a ocet vzniká nejlepší v teple a v chladu,“ předbíhá Smolík, že zrání octa je dlouhodobá záležitost. Že má v další fázi rád i sluníčko. „My to máme za domem, Italové to mají na půdách ve stodolách, kde je v létě velký vedro, v zimě velká zima,“ dodává, že teprve potom je ocet z jablek opravdu dobrý.

Fígl je podle jeho zkušeností v tom, že když skončí ta uvedená první fáze – bublání atd. – musí se to přelít do čisté lahve. A pak už můžete víčko utáhnout. Jak to dlouho trvá? „Bývá to do týdne, ale některé se vlečou. Záleží, kolik je cukru v jablkách, čím jsou horší jablka, tím je to rychleji hotový. To si prostě všimneš, jestli to ještě bublá. Ta věc přestane být živá za týden, nejpozději do měsíce. Teprve když to přestane bublat a přestane to být živé, tak se to musí přelít do jiné láhve, ve které to nestálo,“ vysvětluje Václav Smolík, že v té původní je spolu s budoucím octem i oxid uhličitý. K dalšímu zrání ale ocet potřebuje mít ve sklenici kyslík. „To je ten krok, který způsobí, že vznikne ocet. Vezmeš tedy velikostně tu samou čistou láhev a přeliješ to do ní,“ radí.

Pokud by zkvašený mošt zůstal v původní sklenici s oxidem uhličitým, zakonzervuje se v podobě cideru. „Což je taky příjemný. Vlastně většina lidí to je schopná zkonzumovat v té první fázi, ale nám jde o to, abychom vytvořili tu druhou fázi. Proto tak málo lidí vyrábí ocet. Protože všichni to vypijou v době, kdy to je cider,“ uzavírá s úsměvem zkušený zpracovatel jablek. Ví, že na opravdu dobrý ocet si musíte rok dva počkat.

Autoři:
  • Nejčtenější

Finálová čtyřka se v Kašpárkově Hell’s Kitchen změnila na trojku

Aktualizujeme

Pekelná kuchyně otevřela své brány na konci srpna, kdy Radek Kašpárek přivítal profesionální kuchaře z celé České republiky. Ti bojují o pozici kreativního šéfkuchaře v jeho restauracích 420 a Field...

4. prosince 2024  22:52

Výhrůžek se neděsím. Ale nechci své psy posílat na smrt, říká cvičitelka

Premium

Pytláci v Africe z něj už předem mají strach, proto mu vyhrožují smrtí. Avatar je další z vycvičených českých psů, který by jim mohl kazit jejich krutý byznys. Možná to však bude nakonec úplně jinak....

3. prosince 2024

Čtenáři ukázali skvělou úrodu ze sadu i zahrady, dokonce i exotické druhy

Listopadová výzva, aby čtenáři prošli svoje telefony a zavzpomínali na letošní výpěstky, přinesla ovoce. A to bez nadsázky, od sladkých hrušek po banány. Nechyběla zelenina, samozřejmě rajčata nebo...

4. prosince 2024

Nejroztomilejší mazlíci listopadu vyhráli granule za 10 tisíc, hlasující knihy

Další kolo ankety o nejroztomilejší mazlíčky je u konce a my vám představujeme šťastné výherce, kteří se mohou radovat z krmiva od firmy Mountfield v hodnotě 5, 3 a 2 tisíce korun. Hlasující navíc...

1. listopadu 2024,  aktualizováno  2.12 13:08

Proč kočka mňouká jako dítě a pes dělá smutné oči. Etolog o řeči zvířat

Premium

Člověk dovede pomocí slov vytvořit nekonečné množství vět, může tedy říct cokoli. Taková schopnost se u zvířat zatím neprokázala, ale víme, že vydávají zvuky, kterými například oznamují: vidím...

3. prosince 2024

Jak se odchovávají a krmí běluhy. Velryby, které jsou v dospělosti bílé

Seznamte se: vpravo sedmnáctiletá velryba běluha severní jménem Jessica, matka dvou v lidské péči narozených a odchovávaných mláďat. Vlevo Jelizaveta Čižovová, trenérka mořských savců, při krmení...

7. prosince 2024

Zázrak se odkládá. Uhynulo mládě orla, o jehož záchranu bojuje liberecká zoo

Na filipínském ostrově Mindanao uhynulo mládě ohroženého orla opičího. Vylíhlo se tam v polovině listopadu za vydatné pomoci libereckého zoologa Jana Hanela. U té příležitosti se mluvilo o průlomu v...

6. prosince 2024  9:57

Pečete cukroví, zavřete oči a cítíte Vánoce. Chce to pravou skořici i vanilku

Vzpomeňte si na typické vůně zimních svátků. Nejspíš se vám vybaví jehličí, františek a pak hlavně koření. Vanilka, skořice, hřebíček i badyán a jejich cesta do evropských kuchyní mají zajímavou...

6. prosince 2024

OBRAZEM: Mistři modeláři s fantazií oživují stará letadla, lodě i auťáky

Mezinárodní výstava Scale ModelWorld v britském Telfordu se považuje za světové mistrovství plastikových modelářů. I letos se ho zúčastnili čeští modeláři. Podívejte se na další várku toho, čím...

6. prosince 2024

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Kvůli milence se rozvádět nebudu, nejsem blázen, říká Simona Krainová

Nepije alkohol, nejí přílohy, běhá a posiluje. Karel Vágner šel do sebe. Zhubl už víc jak deset kilo. Jeho manželka...

Patrik Hartl odstupuje ze StarDance, vrátí se Lucie Vondráčková

Po důkladném zvážení a na doporučení lékařů se spisovatel Patrik Hartl rozhodl ukončit svoje účinkování v taneční...

Obraz zmaru Volkswagenu. Tisíce elektroaut smutně čekají na kupce

„Pacient Autoland Deutschland je nejen nemocný, má vysokou horečku,“ píše německý Bild. A jako důkaz diagnózy ukazuje...

Hrála v pornu, tak skončila. Solfronk se v Bacheloru rozloučil s další účastnicí

Odhalení o minulosti soutěžící Denisy Veselé a jejím natáčení pornovideí výrazně zamávalo atmosférou v sídle Bachelora....

Došly nám síly. Česká specialistka na cupcaky zavírá svůj obchod

Lenka Hnidáková, průkopnice cupcaků v Česku a autorka dvou knih o těchto dezertech, zavírá svůj obchod v pražském...