Pondělí 21. června 2021, svátek má Alois
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Pondělí 21. června 2021 Alois

Domácí italské těstoviny nejsou žádné čáry. Zvládnete je během půl hodinky

Naše babičky považovaly výrobu nudlí do polévky za samozřejmost. A ty italské právě tak samozřejmě vyráběly těstoviny k omáčce pro rodinu. Není to totiž žádná obtížná a zdlouhavá práce, jak předvede kuchař a módní návrhář Pavel Berky. A navíc v soutěži by ty průmyslově vyráběné sušené těstoviny prohrály s čerstvými v poměru 1:100.

Pro přípravu pravých italských těstovin byste měli sáhnout po tvrdé semolinové pšeničné mouce. Prostě hledejte v obchodě balíček nejčastěji s označením Semola. Tím se v podstatě liší od českých nudlí, které se připravují z běžné hladké pšeničné mouky.

Není to ale zákon. Těstoviny klidně můžete vyrobit i ze špaldové, celozrnné nebo pohankové mouky. Anebo jejich směsi.

Pavel Berky na přípravu používá jen žloutky. Tady se recepty liší: některé používají celá vejce, některé kombinují obojí. Každopádně kuchaři tvrdí, že čím větší podíl bílků je v těstě, tím je křehčí.

Italské těstoviny jsou zajímavé v tom, že jejichž šířka není nijak pevně daná a „ta pravá“ těstovina se liší region od regionu. Takže můžete zvolit úzké spagetti, širší tagliatelle nebo ještě širší fettuccine a pappardelle.

Aniž byste museli hledat způsob řezání připraveného těsta na tenké proužky, můžete připravit pláty na lasagne nebo penne, stočené z malých obdélníků těsta, nebo farfalle, tedy motýlky. Tyto tvary nemají jen estetický důvod. Hlavně jsou členitější, a tak na nich ulpívá více omáčky a tím je celý pokrm vyváženější.

Nejčastěji však budete připravovat těstoviny typu nudlí, ať už tenkých, či širokých. Přítelem vám bude strojek na těstoviny. Rozhodně nemá význam hned na začátku kupovat drahého značkového pomocníka se spoustou nástavců. Klidně vyzkoušejte obyčejný strojek za pětistovku, nemusíte se bát, že se při občasné domácí výrobě rozpadne pod rukama.

A pokud vás domácí výroba těstovin chytne, můžete začít uvažovat o variantě se spoustou nástavců, čímž rozšíříte repertoár druhů těstovin, které budete produkovat.

Suroviny na 4 porce:

  • 200 g hladké mouky
  • 4 vejce (pouze žloutky)
  • 1 lžíce olivového oleje
  • sůl

Postup:

Mouku vysypte na pracovní desku a do důlku vložte žloutky. Přidejte olivový olej a sůl.

Vaříme podle Pavla Berkyho

Pavel Berky ve své kuchyni

Návrhář a kuchař se pustil do prezentace základních receptů, které uvítají mnohé začínající kuchařky a kuchaři. Pravidelně budeme přinášet tipy, které pro vás připraví. Jeho recepty můžete průběžně sledovat na jeho youtubovém kanálu a na internetových stránkách.

Pak těsto ručně zpracovávejte, dokud se nespojí všechny ingredience. Během zpracovávání můžete po troškách přidávat vodu, dokud nevytvarujete vláčnou hroudu těsta tak, aby se nelepila na ruce ani na desku. Zabalte ji do potravinové fólie a dejte na třicet minut odpočinout do lednice.

Pak rozdělte těsto na dva díly, aby se vám s ním lépe pracovalo, a každý z dílů vyválejte na tloušťku asi jeden centimetr, která je vhodná pro další zpracování ve strojku. Pokud strojek nemáte, válejte až do milimetrové tloušťky.

Po prvním vyválení ve strojku těsto přeložte na třetiny a znovu vyválejte. Pak můžete tloušťku ve strojku postupně snižovat, dokud se nedostanete na milimetrovou tloušťku. Nakonec můžete začít připravovat různé tvary.

Dlouhý, základní pruh si nařežte na požadovanou délku a po výměně nástavce na strojku z válců na řezací kotouče můžete začít připravovat „nudle“.

Další tvary můžete připravit snadno ručně. Když těsto nařežete na čtverečky, pomocí dřevěné paličky, třeba vařečky, je můžete narolovat a dostanete penne. Když čtverečky přehnete a „křidélka“ opět rozevřete, dostanete motýlky. Fantazii se meze nekladou.

Připravené těstoviny nechejte asi půl hodiny vyschnout a ve vroucí vodě vařte asi tři minuty.

Autor:
  • Nejčtenější

Díky koronaviru zvelebili zanedbanou zahradu a vyloupl se skvost

Soutěž Mladý pár koupil před dvěma lety na východ od Prahy dům se zahradou, aby si tu postupně vybudoval zázemí pro plánovanou...

Na malinkém pozemku vykouzlili zelený dvorek jako z nouze ctnost

Soutěž Téměř se rozpakuje svému dlouhé roky opečovávanému miniaturnímu pozemku u domu říkat zahrada, spíš je to zelený dvorek....

Klíště si lidé pletou s klošem, miniaturním štírkem i kožními výrůstky

Aktuální teplé vlhké počasí je pro klíšťata ideální. Je s podivem, co jsou lidé schopni za klíště považovat. „Zhruba...

Proč malí psi bývají agresivní vzteklouni

Premium Drsné chování obvykle čekáme spíš od rotvajlera či pitbula než od čivavy, opak ale bývá pravdou. Právě malí psi do...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Drobné pomůcky při grilovačce zpříjemní práci. Pak si ji můžete užívat

Léto a s ním spojená sezona grilování je ideálním časem na doplnění grilovacích pomocníků. Dokonalá grilovačka se...

Feri odešel s kryptoměnou za 3 miliony. Za peníze z mandátu, tvrdí

Premium Bývalý poslanec Dominik Feri stihl od začátku letošního roku do konce květnu nakoupit kryptoměnu v hodnotě přes 3...

Sledujeme začátek rituální sebevraždy lidstva, říká Čech s IQ 206

Premium Je jedním z nejchytřejších Čechů, ale jako robot nepůsobí. Při osobním setkání je Karel Kostka, vzděláním učitel,...

Z dětství jsem si nesla zranění, rodinu chceme, říká Gregor Brzobohatá

Premium Vítězka Miss World, topmodelka, zakladatelka nadace a influencerka Taťána Gregor Brzobohatá přijala další výzvu: právě...

  • Další z rubriky

České klíště je pohodář, aktivní druhy žijí jinde, prozrazuje biolog Perner

Premium Na tričku má vymalovaná stylizovaná klíšťata v podobě horkovzdušných balonů a jen před několika dny dostal za...

Grilovačky jedou naplno. Jaký gril pořídit a jak se o něj starat?

Premium Od opékání špekáčků, oblíbené to zábavy asi 60 procent z nás, vede přímá cesta ke grilování a překonání jeho nástrah....

Mistr bednář není zapomenuté řemeslo. Bez něj by pivo nemělo stejnou chuť

Premium Na dvoře plzeňského Prazdroje se každého půl roku odehrává koncert pro sedm mužů. Pod vedením mistra bednáře Josefa...

Domácí pastrami na grilu je pro trpělivé. Nakládáte ho skoro týden

Hovězí hrudí naložte už v pondělí a v sobotu budete mít hotovo. Pastrami potřebuje trochu více času, aby bylo skutečně...

Primark v Praze otevřel: fronta až od koně, hasiči lidi ve vedru kropili

S ročním zpožděním způsobeným koronavirovými restrikcemi se na Václavském náměstí otevřela pobočka irského řetězce s...

Nevěřím, že někdo dokáže být roky věrný, přiznává polyamorii Frühlingová

Iva Frühlingová (39) vydala novou píseň Moralisté, ve které se nepřímo přiznává k paralelním mileneckým vztahům....

Dojemné parte Šafránkové. Nikde mě nehledejte, jsem všude, také tedy ve vás

Pozůstalí po herečce Libuši Šafránkové ve čtvrtek zveřejnili netradiční smuteční oznámení. Dominuje mu černobílá...

Žena dala za dárce spermatu své úspory, teď vychovává postiženého syna

Nyní třiačtyřicetiletá Michele Elizaga z Arizony dlouhá léta čekala na pravého muže, se kterým by založila rodinu....

Turistickým atrakcím zvoní umíráček. K radosti místních, ke zlosti majitelů

Některá donedávna uzavřená turistická lákadla, jako například muzea strašidel, sexu, tortury či komunismu, dětské herny...