VIDEO: Připravte si lehoučké italské rizoto s cuketkami a parmazánem

  10:00aktualizováno  10:00
Stačí pár kvalitních ingrediencí a máte letní oběd jako víno. Rýže jako rýže, řeknete si možná. Taky jsem byla zvědavá, jak moc jiné je na přípravu i chuťově rizoto z italské rýže carneoli. Vyzkoušela jsem a stálo to za to. Italské rizoto je chuťově jemnější a neudusíte se jím, protože zrnka rýže spojuje krémovitá omáčka.

Itálie je dokonce největším evropským producentem rýže a italský šéfkuchař Emanuele Ridi, tedy Ital na cestách, v úterním večerním premiérovém díle jedno italské rýžové pole divákům televize Prima family představí. Na první pohled vypadá podobně jako český rybník. Je i bio, protože vodu v něm čistí kapři.

Fritovaný kapr po italsku je vhodný i pro bezlepkovou dietu. Na obalení rybího...

Majitel místní farmy Gabriele dokonce jednoho z kaprů připraví jako rychlou fritovanou chuťovku. Jednoduše z rybího filetu nařeže proužky jako na populární jihočeské rybí škvarky, obalí je v rýžové mouce a osmaží v oleji. Rýžová mouka nasává tuk v menší míře, takže kousky kapra nejsou tak mastné a navíc jsou i bezlepkové.

Další recepty na zpracování kapra najdete v článku Sladkovodní ryby pomohou zhubnout, ochutnejte třeba kapří hranolky.

Jednoduchá příprava italského rizota s cuketou podle Itala

Na italské risotto con zucchine budete potřebovat cibuli, kvalitní máslo, malé cuketky cca 10 cm dlouhé i s křehkými květy, italskou rýži carnaroli, zeleninový vývar, sůl a tvrdý sýr grana padano.

S rozpočtem ingrediencí na strávníka je to jednoduché: na jednoho počítejte s hrstí rýže, ostatních ingredincí pak použijte úměrně konkrétnímu počtu porcí. 

Cibuli nakrájejte nadrobno.
Přidejte kousek másla.
Cuketa by měla být co nejmenší, aby neměla velká semínka.

Na másle zpěňte najemno nasekanou cibulku, na ni přihoďte rýži a zalijte zeleninovým vývarem, na každou hrst rýže počítejte naběračku vývaru. 

Cuketky nakrájejte na kostičky.
Na každého strávníka počítejte s hrstí rýže, kterou přidejte na zpěněnou
Přidejte zeleninový vývar, na každou hrst rýže jednu naběračku.

Mladé světlé cuketky nakrájejte celé na kostičky, přihoďte k rýži a přidejte zeleninový vývar.

Hrnec přikryjte pokličkou, aby se rýže podusila.
Přidejte na kostičky pokrájenou cuketu.
Přidejte na kostičky pokrájenou cuketu.

Pak vše přikryjte poklicí, aby se rýže podusila a změkla. Stačí pár minut, zelenina by měla změknout jen mírně, aby si zachovala vitaminy.

Květy zbavte pestíku a pokrájejte na kousky.
Květy přidejte do hrnce.
Průběžně ochutnávejte.

Z cuketových květů odstraňte pestíky, pak je pokrájejte na kousky a vložte do hrnce. Promíchejte, přidejte strouhaný sýr grana padano, případně parmazán, s citem dochuťte solí a stáhněte rizoto z ohně.

Do rizota přistrouhejte tvrdý sýr grana padano nebo parmazán.
Rizoto pořádně energicky promíchejte, aby získalo krémovitou konzistenci.
Správně udělané italské rizoto by měl mít kašovitou konzistenci.

Nakonec energicky vmíchejte kousek másla, aby rizoto získalo krémovitou konzistenci.

Květ, na který budete rizoto na talíři servírovat, na jedné straně roztrhněte a
Květ, na který budete rizoto na talíři servírovat, na jedné straně roztrhněte a
Rizoto servírujte na rozprostřený květ cukety.

Servírujte na rozprostřený květ cukety, zbavený pestíku. 


Nejčtenější

Jídlo se má zapíjet, klidně i ryba mlékem. Panák na vytrávení je však zlo

Pivo je oblíbené zejména v kombinaci s obtížněji stravitelnými pokrmy. Ty jsou...

Zatímco Francouzi a Italové při jídle obvykle sáhnou po sklence vína, drsní seveřané dávají přednost...

Vrcholným projevem kočičí lásky je olizování, prozradila expertka

Kočičí psycholožka Klára Nevečeřalová v diskusním pořadu iDNES.cz Rozstřel....

Kamkoliv přijde, usadí se na zem, aby měla co nejblíž ke kočkám, kterým rozumí jako málokdo. Většinou si ji zvou k těm,...

Nejjednodušší zabezpečení domu a bytu. Funguje pravidlo pěti minut

Podle průzkumu zloději většinou volí okna nebo terasy ze zahrady, kde mají čas...

Cena vybavení v domácnosti je mnohdy vyšší, než se předpokládá. Když se sečte hodnota elektroniky, nábytku, vybavení...

V Ugandě staví odolná kola z bambusu. Vydrží víc než z oceli nebo hliníku

Noordin Kasoma z Ugandy se rozhodl vyrábět kola z bambusu.

V Kampale, která leží v africké Ugandě, žije Noordin Kasoma, který se rozhodl pro neobvyklou výrobu kol. Místo dnes...

Kysané zelí je vitaminová bomba, kterou si snadno vyrobíte doma

Kysané zelí je vitaminová bomba, která od pradávna sloužila přes celou zimu...

Udělejte si zásoby vitaminů na zimu a rozjeďte pořádný zelný proces. Návod je zároveň fermentačním autopilotem, který...

Další z rubriky

S propan-butanovou lahví manipulujte bezpečně, ať je z ní dobrý sluha

Jen ventil zapečetěný fólií nebo plombou zaručuje, že lahev řádně naplnil...

Díky nezávislosti na rozvodných sítích jsou propan-butanové lahve oblíbené především na chatách či chalupách, při...

Srovnejte si biologické hodiny. I noční výlety do lednice tělo rozhodí

Podle vědců by byli lidé při nastavení zimního času celkově psychicky zdravější...

Biorytmy ovlivňují každou buňku v našem těle. Když se vychýlí, zhorší kvalitu spánku, soustředění, a dokonce mohou...

Většinu orchidejí stačí namáčet, rosit a hnojit. I ty maceškovité

Můrovce jsou ideální orchideje pro začátečníky.

Mnohé orchideje spojují dlouhou dobu kvetení a exotický vzhled s překvapivě malými nároky na péči. Konkrétní praktické...

Najdete na iDNES.cz