Karbonová topidla zahřejí infrasaunu nejrovnoměrněji, ale nejpomaleji

  9:48aktualizováno  9:48
V infrasaunách najdete tři typy topidel. Keramická jsou nejlevnější, zato nejrychlejší, ale mají z infrasaunových topidel nejvyšší spotřebu proudu. To karbonová jsou nejdražší, zato mají nejdelší životnost a nejrovnoměrněji roznášejí teplo v prostoru.

Pohoda, která se vejde i do malého bytu. | foto: Mountfield

Při výběru sauny si můžete vybrat ze tří druhů topidel:

Keramické topidlo: zajistí rychlý ohřev infasauny a nepotřebujete k tomu velký počet zářičů. Během několika minut po zapnutí ohřevu můžete se saunováním začít. Životnost keramického topidla je asi 8 000 hodin. Když počítáte saunování třikrát týdně po hodině (nejčastěji ale bývá saunovací cyklus cca 30 minut), topidlo by vás mělo rozhodně přežít. Při této frekvenci vám zmíněný typ topidla vydrží více jak 50 let.

Fotogalerie

Povrchová teplota keramického zářiče je 250–300 °C. V některých typech sauny je při užití keramického topidla nevýhodou vyšší spotřeba elektřiny. I když toto je relativní, neboť jeden saunovací cyklus vás i tak stojí méně než 5 korun. Bez technického popisu poznáte tato topidla například podle toho, že bývají překryta ochrannou mřížkou proti popálení.

Světelné keramické topidlo (Red Light): tvoří ho trubice z křemičitého skla. Požadované teploty se s ním v infrasauně dosáhne ještě rychleji než s keramickým topidlem. Produkuje nejen sálavé teplo, ale i světlo, které má rovněž na člověka pozitivní vliv.

Životnost světelného keramického topidla je také kolem 8 000 hodin. Dokáže vyvinout povrchovou teplotu 300–500 °C. Proto ho také chrání ochranná mřížka.

Karbonové topidlo: tvoří ho tenké karbonové pásy. Je zde pomalejší zahřívání, ale je rovnoměrné a efektivní. Může dosáhnout povrchové teploty 70–170 °C. 

Díky svým vlastnostem proniká teplo produkované karbonovým topidlem hlouběji do tkání a tím se zvětšuje terapeutický efekt. Životnost topidla se pohybuje kolem 12 000 hodin. Pořizovací náklady jsou vyšší.

Proč infrasaunu

Oproti klasickým saunám spočívá výhoda především v ceně, v provozních nákladech a též v oblasti zdraví – infrasaunu může využívat daleko více lidí. Infrasaunu mohou používat i ti, kdo do klasických saun ze zdravotních důvodů nemohou. Infrasauna zajistí pomalý ohřev organismu, a to je zdraví velmi prospěšné. Nejjednodušší modely jsou v současné době už od 16 000 Kč.

Sauna a infrasauna

Infrazáření prostupuje pokožkou do těla a ohřívá svalovou hmotu a klouby. V klasické finské sauně je teplota 90–100 °C a návštěvník opakuje proceduru 2x až 3x, v infrasauně se teplota pohybuje mezi 40–60 °C a procedura se provádí obvykle 1x.

Při nižších teplotách (cca 30 °C) lze infrasauny využit i pro prohřátí před cvičením, při vyšších teplotách (30–60 °C) se infrasauna užívá k relaxaci, otužování, detoxikaci organizmu.

Mezi jednotlivými procedurami finské sauny se tělo ochlazuje ve studené vodě, po návštěvě infrakabiny se tělo ochlazuje ve vlažné vodě nebo se neochlazuje.

Doba nahřátí infrasauny na provozní teplotu trvá zhruba 15 minut. Doba vyhřátí klasické sauny je výrazně vyšší.

Další velkou předností moderních infrasaun je ta skutečnost, že ji lze bez problému umístit do interiéru bytu či domu bez dalších stavebních úprav. Infrasauna je stavebnicový systém, který si přivezete a sami během několika desítek minut sestavíte a zprovozníte. K umístění infrasauny de facto potřebujete jen několik metrů volné plochy a pak zásuvku elektrické energie.

Jaký materiál

„Klasické infrasauny jsou vyrobené z jedlovce kanadského, označuje se také jako hemlock nebo také tsuga. Toto dřevo neobsahuje pryskyřici a nevydává žádnou vůni. Jedlovec je osvědčená kvalita,“ říká Jakub Nováček ze společnosti Mountfield.

Dalším možným dřevem, ze kterého se infrasauny vyrábějí, je i cedr. Cedrové dřevo je oproti jedlovci plné esenciálního oleje, který materiálu propůjčuje velice líbivou vůni. Cedrové dřevo je prakticky bez suků a vypadá velmi celistvě. Cedr má vynikající tepelně izolační vlastnosti.

Jakou výbavu

Pro větší komfort uživatelů mají nebo mohou mít podle konkrétního modelu vnější i vnitřní dotykový ovládací panel. Někteří uživatelé si pořádně nepřečetli specifikace výrobku a koupili jen podle ceny a pak byli zklamáni, že sauna nemá vnitřní ovládání, ale jen vnější. Měli by však uvážit, že nějakým způsobem se na dnešní lidovou cenu výrobce musel dostat.

Můžete mít vnitřní i vnější osvětlení, poličku na knihy, časopisy nebo nápoje, věšák na ručníky, opěrky zad, anatomické lavice, rádio/ MP3 s dálkovým ovládáním, možnost změny barev vnitřního osvětlení a další vychytávky. K užitečným vychytávkám patří ionizátor a ozónový generátor, který likviduje v sauně mikroorganismy.

Autor:

Tipy na jaro


Nejčtenější

UHO stále žije. V restauracích se maskuje za přírodní šťávu

Základní omáčka, kterou v restauraci najdete u receptů s jídlem přelitým šťávou.

Tradiční česká rychlovka z jídelen v podobě UHO, tedy univerzální hnědé omáčky, stále přežívá v řadě hospod a...

Kuře v jogurtu podle Pohlreicha. Ozvláštnil ho kurkumou a chilli

Kuřecí plátek nakládaný v jogurtové marinádě

Šéfkuchař Zdeněk Pohlreich jako by naslouchal fanouškům a od poměrně drahého hovězího masa se přesouvá do lidovějších...

Odis je ideální psí společník z Ukrajiny, miluje sport i lenošení na gauči

Toto plemeno se skvěle hodí na všemožné psí sporty.

Ukrajinský odis je univerzální společník vhodný jak pro sport, tak lenošení na gauči. Je to vynikající rodinný...

Zakládáte či chcete měnit svou zahradu? Nejdříve si ujasněte koncepci

Patříte-li mezi společenské typy, můžete zahradu koncipovat jako velký obývák s...

Chystáte se vybudovat novou zahradu či změnit vzhled té stávající? Právě vám je tedy určen pětidílný seriál magazínu...

Rodinnou zahradu na kraji města architekti propojili s okolní krajinou

Z nudné smutné placky u novostavby rodinného domku vytvořili architekti se...

Mladí manželé z Českolipska měli už při výstavbě domu jasno v tom, že si nechají od architekta navrhnout i zahradu. Jen...

Další z rubriky

Kuře v jogurtu podle Pohlreicha. Ozvláštnil ho kurkumou a chilli

Kuřecí plátek nakládaný v jogurtové marinádě

Šéfkuchař Zdeněk Pohlreich jako by naslouchal fanouškům a od poměrně drahého hovězího masa se přesouvá do lidovějších...

Netradiční hovězí steak z roštěné. Vyzkoušejte marinádu z jalovce a vodky

Klasické grilování hovězího si vystačí se solí a pepřem, ale pokud toužíte po...

Klasické grilování hovězího si vystačí se solí a pepřem, ale pokud toužíte po nových chutích, zkuste maso na chvíli...

UHO stále žije. V restauracích se maskuje za přírodní šťávu

Základní omáčka, kterou v restauraci najdete u receptů s jídlem přelitým šťávou.

Tradiční česká rychlovka z jídelen v podobě UHO, tedy univerzální hnědé omáčky, stále přežívá v řadě hospod a...

Pronájem, komerční prostory, 98 m2, Třinec
Pronájem, komerční prostory, 98 m2, Třinec

nám. Míru, Třinec - Staré Město, okres Frýdek-Místek
15 000 Kč/měsíc

Najdete na iDNES.cz