Humři cítí bolest jako savci. Britové už je nechtějí zabíjet vroucí vodou

Vědci vyzvali k okamžitému zákazu vaření humrů zaživa, poté co potvrdili, že korýši skutečně cítí bolest. Od roku 2021 britská vláda uznává korýše za cítící bytosti, avšak zatím odmítá zavést celkový zákaz jejich vaření zaživa.
V tak malém hrnci humra neuvaříte, anebo mu způsobíte daleko větší bolest, než...

V tak malém hrnci humra neuvaříte, anebo mu způsobíte daleko větší bolest, než je nutné. | foto: Profimedia.cz

V otevřeném dopise zaslaném Ministerstvu pro životní prostředí, potraviny a venkov (Defra) se vědci domnívají, že by mělo být vaření humrů a krabů zaživa nezákonné. Nadace pro práva zvířat také uvedla, že zvažuje právní kroky proti vládě, pokud bude pokračovat hromadné zabíjení vařením.

Vědci tvrdí, že vaření rozhodně způsobuje krabům a humrům několik minut mučivé bolesti, než nakonec ztratí vědomí. „Živé krávy nebo kuřata bychom nedali do hrnce s vařící vodou. Je tedy čas aplikovat stejná pravidla, která platí pro savce a ptáky, i na jiná cítící zvířata,“ tvrdí profesorka Lynne Sneddonová, přední expertka na vnímání korýšů z univerzity v Gothenburgu a signatářka dopisu.

Humr v bagetě se zlatem. Americká restaurace láká na nejdražší sendvič

V otevřeném dopise tato nadace argumentuje, že podle „zákona o vlídném zabíjení“ by humři a krabi měli být chráněni. To by znamenalo, že vaření jakéhokoliv kraba nebo humra zaživa by bylo nezákonné, pokud by se prokázalo, že to způsobuje „jakoukoliv vyhnutelnou bolest“.

Podle dopisu existuje nyní rostoucí množství vědeckých důkazů dokazujících, že korýši mají komplexní duševní život, který zahrnuje vnímání bolesti. Profesorka Sneddonová zdůrazňuje, že „existuje řada publikovaných vědeckých studií, které ukazují, že korýši mohou vytvářet vztahy uvnitř a mezi druhy, mohou se učit a pamatovat si úkoly, jako je orientace v bludištích, a mohou se rozhodovat na základě nákladů a přínosů dané situace.“

Kdy cítíme bolest

U savců začínají naše nociceptory vytvářet bolestivou reakci při teplotě 40 °C, zatímco studie naznačují, že receptory bolesti ryb začínají reagovat již při 29 °C.

Podle vlastního výzkumu Sneddonová tvrdí, že bolestivé podněty se skutečně zpracovávají i v mozku krabů. Specializované receptory nazývané nociceptory (vedou nervovými vlákny do mozku) detekují podněty a vysílají signály do centrální nervové soustavy, které jsou interpretovány jako bolest.

Skutečnost, že nociceptory reagují na bolestivý podnět, je klíčovým ukazatelem toho, že zvíře cítí bolest stejně jako lidé. Studie naznačují, že jejich srdce během vaření žije ještě více než dvě minuty.

VIDEO: Ital radí, jak na živého humra. Brutální přeměnu na lahůdku zvládnete

„Co se týče pocitů bolesti u krabů a humrů při vaření zaživa, podle mého názoru je to jasné. Trvá nějakou dobu, než se zvířata dostanou do bezvědomí, takže mohou zažívat bolest, dokud jsou vařeny zaživa, doplňuje Eleftherios Kaisouras, spoluautor článku a signatář dopisu.

Rozhodnutí vlády zahrnout korýše na seznam cítících tvorů bylo podpořeno zjištěními výzkumy z roku 2021, kterou provedli vědci z Londýnské ekonomické školy.

Jak připravoval humra Emanuele Ridi v pořadu S Italem v kuchyni:

„Británie uznává korýše právně jako cítící bytosti a jako takové schopné trpět, přesto nebyli zahrnuti do Zákona o ochraně zvířat nebo vědecké legislativy. Věda promluvila a je čas zacházet s korýši jako s cítícími bytostmi. Doufám, že dopis přispěje k lepšímu zacházení s těmito zvířaty tím, že zakáže vaření zaživa,“ věří profesorka Sneddonová.

Podobný problém se před několika lety řešil i ve Švýcarsku, kde zavedli zákaz usmrcování živých humrů ve vroucí vodě. Nově musí kuchař korýše nejprve paralyzovat. Švýcarská stanice RTS uvedla, že v úvahu připadá elektrický šok nebo „mechanická destrukce“ humřího mozku.

Vaření humrů ve vodě bylo původně zavedeno z obavy před toxiny a škodlivými bakteriemi, které se po smrti korýše rychle množí. Humr se skutečně tradičně vaří tak, že se živý vloží do vroucí vody. Tento způsob je považován za nejrychlejší a nejefektivnější způsob, jak humra usmrtit a uvařit.

Nicméně, existují i jiné metody, které se používají, například usmrcení humra ještě před vařením. Buď se mu nožem propíchne mozek nebo se vloží na chvíli do mrazáku. Tento způsob je považován za humánnější.

Dříve také někteří vědci soudili, že korýši, ale i žížaly či hlemýždi necítí bolest. Ještě v roce 2005 to tvrdili nejen autoři vědecké studie z Norska, z univerzity v Oslu, ale také třeba jejich kolegové z amerického státu Maine. Vycházeli z předpokladu, že korýši nemají příliš vyvinutý mozek.

Moře na severu Anglie vyvrhlo hromady ryb a humrů, může za to bouře Emma

„Žádný mozek – žádná bolest,“ řekl tehdy americký biolog Michael Loughlin z Maine. Tím pochopitelně pobouřil ochránce zvířat. Dnes už se ví, že korýši při vaření zaživa uvolňují do krve hormon kortizol stejně jako lidé, když je něco bolí.

Humry se zabývali i v Itálii. Nejvyšší soud tam zakázal uchovávat v restauracích živé humry na ledu, a to právě kvůli utrpení zvířat. To se ovšem týkalo jen ledu, nikoli vaření zaživa.

A jaká je praxe u nás? A jaká je praxe u nás? „Je to dávné dilema. Abychom se mohli najíst, musíme zvíře usmrtit. Jde jenom o to, aby to bylo co nejšetrněji a nejhumánněji. Ať je to kuře, kráva, kapr, nebo ten humr. To znamená, že když chcete uvařit humra metodou hození do vroucí vody, nemůžete ho ‚utopit‘ v litru vody. To by se voda zchladila a jeho utrpení by se zbytečně prodlužovalo. Nejlepší je mít velký kastrol plný vroucí vody a humra vhodit tak aby byl co nejrychleji usmrcený,“ popisuje kreativní šéfkuchař restaurace Vinograf Radek David.

Jak se díváte na tradiční způsob usmrcení humra vroucí vodou?

celkem hlasů: 270

V restaurační praxi se hodně používá i způsob usmrcení metodou rozříznutí napůl. „Na hlavě vidíte takovou čárku, tam zabodnete nůž a jedním tahem proříznete hlavu a pak druhým tahem ocas. Hodně se tato metoda používají v Japonsku, kde se pak humr griluje,“ říká.

S metodou umrtvení pomocí mrazáku by osobně moc nesouhlasil, protože humři žijí v chladnějších vodách a tento způsob by jenom prodlužoval jejich trápení. S tím koresponduje i zmíněný zákaz uchování na ledu platný v Itálii.

Nejčtenější

Vyberte si ideální trvalky pro jarní výsadbu. Zahradu promění v barevný ráj

Jaro je v plném proudu a zahrady se začínají halit do barev. Přinášíme tipy na výsadbu 10 trvalek, které potěší oko i zahradnické srdce.

Hvězda plzeňské zoo má vážné zdravotní problémy, podstupuje biologickou léčbu

Pětiletá Caila, oblíbená samička šimpanze učenlivého z plzeňské zoo, má vážné zdravotní problémy. Vzácné mládě má silný atopický ekzém a léky, které jí ošetřovatelé doposud podávali, museli kvůli...

Na jarní hnojení trávníku je nejvyšší čas. Víme, na co si dát pozor

Zahrady se po dlouhém zimním odpočinku probouzejí a s nimi i naše touha po krásném, sytě zeleném trávníku, který připomíná huňatý koberec. Stejně jako lidé potřebují vitaminy, i trávník na jaře lační...

Trávník na jaře potřebuje řádnou péči. Tyhle triky vám zaručí, že bude jako koberec

Připomíná váš trávník po zimním období spíše bitevní pole? Mech se rozlézá jako nezvaný host, krtince trčí jako malé sopky a místy prosvítá holá zem? Stačí jen 3 triky pro perfektní trávník. Nazývají...

Coco nejlépe poslechne za burger. Její majitel slíbil, že už lišku nezastřelí

Myslivec Radomil Holík miloval přírodu natolik, že si jednoho dne přinesl na sídliště malou lišku. Teď s ní šíří osvětu. Když v mysliveckém klobouku se svou Coco za krkem vejde do kavárny, okamžitě...

Pálení čarodějnic v poklidu. Co si pohlídat při oslavách na vlastní zahradě

Pálení čarodějnic patří k nejoblíbenějším jarním tradicím, ale stačí chvíle nepozornosti a místo veselé noci můžete řešit neštěstí. Jak na to, aby oheň přinášel radost a ne riziko?

29. dubna 2025

Coco nejlépe poslechne za burger. Její majitel slíbil, že už lišku nezastřelí

Myslivec Radomil Holík miloval přírodu natolik, že si jednoho dne přinesl na sídliště malou lišku. Teď s ní šíří osvětu. Když v mysliveckém klobouku se svou Coco za krkem vejde do kavárny, okamžitě...

29. dubna 2025  5:36

KVÍZ: Víte, proč nesmí pes cibuli a co dělá s kočkou mléko? Otestujte se!

Co byste nikdy neměli dávat pít svému pejskovi a která rostlina může ublížit vaší kočičce? Vyzkoušejte si v našem kvízu, co víte o správném krmení domácích mazlíčků. Soutěžit o vouchery můžete do 6....

vydáno 29. dubna 2025

Proměňte si balkon nebo zahradu v pestrou oázu. Co zasadit právě teď

Kterým květinám se bude nejlépe dařit na zahradě a které nám pokvetou i v květináčích a truhlících na balkoně? Vždy záleží, jestli potřebují k životu slunce, nebo je pro ně příjemnější chlad a...

28. dubna 2025

Co když váš pes někoho kousne? I při malé oděrce musíte k veterináři

Venčila jsem svého psa a potkala jsem starší paní také se psem. Načež se psi do sebe pustili. Celkem rychle jsem je odtrhla, ale můj pes údajně kousl paní do prstu. Vlastně ani nestiskl, paní má na...

28. dubna 2025

Trávník na jaře potřebuje řádnou péči. Tyhle triky vám zaručí, že bude jako koberec

Připomíná váš trávník po zimním období spíše bitevní pole? Mech se rozlézá jako nezvaný host, krtince trčí jako malé sopky a místy prosvítá holá zem? Stačí jen 3 triky pro perfektní trávník. Nazývají...

27. dubna 2025

Chřest je jako jarní viagra. Umíte si s ním poradit v kuchyni?

Sezona chřestu se netrpělivě očekává každé jaro a signalizuje příchod svěžích chutí do naší kuchyně. V České republice obvykle začíná v polovině dubna a trvá do konce června, přičemž hlavní sklizeň...

27. dubna 2025

Květen se blíží. S příznivým počasím můžete začít letničky stěhovat na balkon

Nemáte zahradu? Balkon a okna plná květin přinášejí na jaře kus přírody i do městských bytů. Poradíme vám, jakými rostlinami si zkrášlit terasy nebo parapety a jaké jarní květiny zasadit do květináčů...

26. dubna 2025  6:56

Trávník potřebuje na jaře zbavit mechu. Jak na to chytře a efektivně?

S prvními jarními paprsky se na zahradách nenápadně rozlézá nezvaný host, mech v trávníku. Tento zelený vetřelec dokáže proměnit pečlivě opečovávaný trávník v nevzhlednou plyšovou pokrývku a...

26. dubna 2025

Pták s takovým zobákem se jen tak nevidí. Stal se symbolem Jižní Ameriky

Tukan obrovský má v poměru k velikosti těla ten největší zobák mezi ptáky. Však se mu do něj musí vejít jídelna, dílna, zbrojnice, kotelna i klimatizace.

26. dubna 2025

Chystáte výbavičku nebo sháníte hračky? FOR KIDS vám usnadní výběr
Chystáte výbavičku nebo sháníte hračky? FOR KIDS vám usnadní výběr

Letňanský veletrh, zaměřený na budoucí maminky a rodiny s dětmi, přivítá v půlce dubna oblíbené vystavovatele a zároveň představí zcela nové značky...

Vyberte si ideální trvalky pro jarní výsadbu. Zahradu promění v barevný ráj

Jaro je v plném proudu a zahrady se začínají halit do barev. Přinášíme tipy na výsadbu 10 trvalek, které potěší oko i zahradnické srdce.

25. dubna 2025

Na jarní hnojení trávníku je nejvyšší čas. Víme, na co si dát pozor

Zahrady se po dlouhém zimním odpočinku probouzejí a s nimi i naše touha po krásném, sytě zeleném trávníku, který připomíná huňatý koberec. Stejně jako lidé potřebují vitaminy, i trávník na jaře lační...

25. dubna 2025
Nastavte si velikost písma, podle vašich preferencí.