Šetřílkovi aneb hravě šetřím kapsu i přírodu

aktualizováno 
Projekt Šetřílkovi je určen široké veřejnosti. Jeho cílem je ukázat, že využitím ekologicky šetrných opatření lze ušetřit finanční náklady na běžný provoz domácnost.

Šetřit lze například při platbách za elektřinu, vodu nebo vytápění. Jádrem projektu je vzdělávací aplikace, hra Šetřílkovi, která je od letošního dubna ke stažení na internetu a má i formu pro androidy, tablety a chytré mobilní telefony.

Hráč je členem smyšlené čtyřčlenné rodiny. Hospodaří s předem danými příjmy a výdaji, řeší jak stabilizovat rozpočet a přitom se nešidit v oblasti požitků vedoucích ke spokojenosti všech členů rodiny.

Běžné měsíční náklady může snižovat například nákupem úsporných spotřebičů, výměnou kotle za účinnější, změnou dodavatele energií nebo zateplením domu. Různé možnosti změn aplikace vyčíslí, a tak se účastník nenásilně a hravou formou dozvídá o nejrůznějších cestách k úsporám energií, které jsou navíc ekologické, a může se jimi inspirovat pro svou opravdovou domácnost.

Na internetových stránkách projektu je umístěna vzdělávací prezentace a také přes dvě stě envi-tipů, které popisují nějaký environmentální problém a způsob jeho řešení. Šetřílkovi předávají své zkušenosti a vědomosti také prostřednictvím vzdělávacích seminářů na výstavách a veletrzích, prostřednictvím letáků a rozhlasových spotů.

Autor:

Nejčtenější

Chtěla kocoura na mazlení, on na ni místo toho útočí. I na vnoučata

Ačkoliv působí jako agresor, podle Kláry kocour Mazlík ve skutečnosti jen...

Šestiletý kocour důchodkyně z Milevska se sice jmenuje Mazlík, ovšem jakémukoliv souznění se svým jménem se úspěšně...

Jídlo se má zapíjet, klidně i ryba mlékem. Panák na vytrávení je však zlo

Pivo je oblíbené zejména v kombinaci s obtížněji stravitelnými pokrmy. Ty jsou...

Zatímco Francouzi a Italové při jídle obvykle sáhnou po sklence vína, drsní seveřané dávají přednost...

Gastronomie je náhradní vojenská služba, řekl Pohlreich v Rozstřelu

Zdeněk Pohlreich v diskusním pořadu iDNES.cz Rozstřel.

Zdeňka Pohlreicha znají mnozí jen díky roli televizního šéfa, kterou loni po deseti letech s úlevou opustil. Další ho...

Správný párek by měl mít 30 % tučného masa, říká řezník Kšána

Párky jsou jednou z nejoblíbenějších uzenin u nás.

František Kšána mladší se stal prototypem úspěšného řezníka, který propaguje chovy tradičních českých plemen a dokáže...

V Ugandě staví odolná kola z bambusu. Vydrží víc než z oceli nebo hliníku

Noordin Kasoma z Ugandy se rozhodl vyrábět kola z bambusu.

V Kampale, která leží v africké Ugandě, žije Noordin Kasoma, který se rozhodl pro neobvyklou výrobu kol. Místo dnes...

Další z rubriky

Kysané zelí je vitaminová bomba, kterou si snadno vyrobíte doma

Kysané zelí je vitaminová bomba, která od pradávna sloužila přes celou zimu...

Udělejte si zásoby vitaminů na zimu a rozjeďte pořádný zelný proces. Návod je zároveň fermentačním autopilotem, který...

O venkovní žaluzie je třeba pečovat i v zimě. Hrozí hlavně přimrznutí

Venkovní žaluzie dostávají zabrat při venkovním sněžení.

Venkovní žaluzie prokazují velkou službu nejenom přes léto, ale i v zimě, kdy chrání před chladem a před nechtěnými...

Cheesecake a Amuse-Bouche. Slova, která dala v Prostřeno zabrat

Karel Ondrka předváděl v pořadu Prostřeno! soutěžícího s Touretteovým syndromem.

Oblíbená série Prostřeno se vysílá již desátým rokem. V netradičním kulinářském pořadu se k plotně často staví i lidé,...

Najdete na iDNES.cz