Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Hovězí svíčková z britské laboratoře chutná jako opravdový steak

Hovězí filet, který se při opékání na pánvi chová i chutná jako skutečný steak, se podařilo vypěstovat v britské laboratoři. Brzy by se takové maso mohlo dostat do průmyslové výroby, což by mimo jiné pomohlo snížit emise skleníkových plynů.
Britští vědci úspěšně vypěstovali filetový steak. Ke koupi by mohl být již...

Britští vědci úspěšně vypěstovali filetový steak. Ke koupi by mohl být již příští rok. | foto: Shutterstock

Nejedná se přitom o ledajaké maso, ale o poctivou svíčkovou. „Jsme mezi prvními laboratořemi na světě, kterým se podařilo hovězí svíčkovou vypěstovat, což pro náš obor znamená přelomovou událost,“ říká Che Connon, šéf britského startupu 3DBT, který vznikl v roce 2019 na univerzitě v Newcastlu.

Naráží tak na fakt, že společností pokoušejících se vyrobit v laboratoři maso jsou na světě desítky. Zatím však na něj v obchodě nenarazíte. Ale to úsilí ukazuje, že tudy se zřejmě budou ubírat trendy pro budoucnost.

V laboratoři se jeho týmu podařilo vypěstovat hned tři prototypy filetů vhodných k přípravě steaku. Jednotlivé prototypy sice vážily jen pět gramů, ale výsledek podle výzkumníků předčil očekávání co do celistvosti, textury, chuti i vůně.

Jak se filety v 3DBT vyrábějí?

1. Živým kravám se provede bezbolestná biopsie.

2. Jejich buňky se vloží do tkáňového bioreaktoru.

3. Smíchají se s růstovým činidlem City-Mix.

4. Postupně rostou a vzniká maso, které je k nerozpoznání od běžného steaku.

„Při opékání na pánvi se filety snadno propekly a karamelizovaly. Aroma bylo identické jako u běžného grilovaného masa,“ pochvaluje si Connon.

Malé, ale povedené steaky

Každý z malých steaků velký jen 33 milimetrů, vysoký byl 15 milimetrů. V syrovém stavu podle popisu výzkumníků na pohled i na dotyk odpovídaly skutečnému hovězímu masu a „neměly žádný zřetelný zápach“.

To nejzajímavější se ale začalo dít při ohřívání na pánvi. Maso se rychle opékalo a jeho objem se přitom zmenšil jen minimálně – přesně tak, jako když se na pánvi připravuje vysoce kvalitní hovězí steak. Dobře se propékalo a na povrchu bylo „správně“ ožehlé. Vůni, která se z pánve linula, pak výzkumníci popsali jako „úplně stejnou, jako když se griluje hovězí“.

Maso z bioreaktoru

Aby mohli maso v laboratoři kultivovat, odebírají vědci buňky živých krav prostřednictvím bezbolestné biopsie. Odebrané buňky umístí do bioreaktoru spolu se speciálně vytvořeným chemickým růstovým činidlem, které nazvali City-Mix. To zajistí, aby se buňky postupně rozrůstaly. Jakmile jich vyroste dostatek, vzniká produkt, který postupem času začne připomínat maso na steak, jak ho známe.

Laboratoře 3DBT nejsou jediným místem na světě, kde se snaží vypěstovat co nejpřesnější napodobeninu masa. Často se to dělá na rostlinném základě nebo se kombinují rostlinné a zvířecí buňky, ale například i v laboratoři jednoho českého startupu pracují přímo s eticky odebranou hovězí tkání.

Podívejte se, jak před časem experimentovali v Izraeli:

„Pořád jsme však jedni z mála, jejichž prototypy se dají označit za stoprocentně zvířecí maso. Mají přirozenou strukturu masa a k jejich výrobě není potřeba žádná rostlinná složka,“ vysvětluje Che Connon.

Naděje pro zdravější planetu

I když se laboratorní svíčková zatím nedá koupit v obchodě, podle zástupců britské firmy by se to brzy mohlo změnit. Věří, že rozměrnější filety se jim podaří vypěstovat v řádu šesti až osmi týdnů a na začátku roku 2023 už budou mít k dispozici svíčkovou „v životní velikosti“.

Úspěšné prototypy jim prý dodávají velkou naději, co se týče budoucnosti laboratorního masa, jeho výroby a prodeje.

Zatím jsou to většinou jenom výzkumy, ale čtěte článek kolegů z Xmana, který zaznamenává první kroky k legalizaci prodeje:

Maso z laboratoře má zelenou. Ve Spojených státech padl přelomový verdikt

Pokud by se takto kultivované maso stalo průmyslově vyráběným standardem, pomohlo by to podle vědců zásadně snížit environmentální dopady současné produkce. Jedna studie například zjistila, že pěstování masa v laboratoři spotřebuje o 7 až 45 procent méně energie než maso, které se běžně vyrábí v Evropě.

Emise skleníkových plynů jsou při jeho výrobě nižší dokonce o 78 až 96 procent, vody se spotřebuje o 82 až 96 procent méně a výroba navíc zabírá nesrovnatelně menší část zemského povrchu.

„Svíčková nepatří do Petriho misky“

Otázkou zůstává, jestli o takto vytvořené maso budou mít lidé zájem. Podle Maxe Eldera, britského výzkumníka a inovátora v oblasti výroby potravin, jde hlavně o to ukázat lidem, že takové maso „nesmrdí“ laboratoří.

„Média často ve spojení s kultivovaným masem používají sterilní fotky z laboratorního prostředí, které nevypadají zrovna lákavě. Můžete z nich nabýt dojmu, že takové maso se jí z Petriho misky, a to jen v gumových rukavicích.“

„Laboratorně vypěstované maso je potřeba začít ukazovat v jiném světle: jako něco chutného a strávníkům dobře známého,“ dodává Elder. „Jinak se zákazníkům nikdy nedostane na talíř.“ Právě i voňavá svíčková z britských laboratoří by to mohla pomoct změnit.

Autor:

Krmítko v americkém Ohiu

  • Nejčtenější

Chystáte se sázet brambory? Zkuste to letos nastojato

19. dubna 2024

Brambory se obvykle sázejí podle nadmořské výšky a odrůdy od dubna do května. V novém pořadu...

Gorilák Kisumu se v pražské zoo činí. Narodil se mu letos už druhý potomek

12. dubna 2024  6:45,  aktualizováno  15:13

V pražské zoologické zahradě se v noci na pátek narodilo mládě gorily nížinné. Jeho matkou je...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Podkroví se v létě může proměnit v peklo. Jak udržet snesitelnou teplotu

15. dubna 2024

Podkroví nabízí nevšední prostor, kde může být velmi příjemné trávit čas. Někteří mají pod střechou...

Vybírejte nejroztomilejší dubnové kočky a psy. Rozdělí si krmivo za 10 tisíc

2. dubna 2024  7:02,  aktualizováno  15.4 9:14

Hlasování v dubnovém kole čtenářské fotografické soutěže o nejroztomilejší psy a kočky je tu....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Venkovská zahrada, kde se moderní s respektem snoubí s kouzlem starých časů

16. dubna 2024

Zrekonstruujte starý dům na venkově ruku v ruce se starou zahradou tak, abyste zachovali jejich...

Chystáte se sázet brambory? Zkuste to letos nastojato

19. dubna 2024

Brambory se obvykle sázejí podle nadmořské výšky a odrůdy od dubna do května. V novém pořadu...

Jako dítě miloval Bajaju. Dnes vyrábí zbraně a díky šermu žije v minulosti

19. dubna 2024

Na hradech a zámcích či ve filmech, jako je třeba pohádkový Bajaja, ho fascinovali šermíři, a tak...

Senoseče letos budou zřejmě dřív. Ochránci srnčat se bojí zmařených životů

18. dubna 2024

Vzhledem k tomu, že letošní zemědělský rok začal dříve, předpokládá se, že i senoseč přijde v...

Potěšte se kvetoucími keři. Vybírejte, který by se hodil na vaši zahradu

18. dubna 2024

Není nic krásnějšího, než se projít zahradou nebo parkem, ve kterých na jaře kvetou květiny a keře....

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...