Neděle 5. února 2023, svátek má Dobromila
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Neděle 5. února 2023 Dobromila

Hovězí svíčková z britské laboratoře chutná jako opravdový steak

Hovězí filet, který se při opékání na pánvi chová i chutná jako skutečný steak, se podařilo vypěstovat v britské laboratoři. Brzy by se takové maso mohlo dostat do průmyslové výroby, což by mimo jiné pomohlo snížit emise skleníkových plynů.
Britští vědci úspěšně vypěstovali filetový steak. Ke koupi by mohl být již...

Britští vědci úspěšně vypěstovali filetový steak. Ke koupi by mohl být již příští rok. | foto: Shutterstock

Nejedná se přitom o ledajaké maso, ale o poctivou svíčkovou. „Jsme mezi prvními laboratořemi na světě, kterým se podařilo hovězí svíčkovou vypěstovat, což pro náš obor znamená přelomovou událost,“ říká Che Connon, šéf britského startupu 3DBT, který vznikl v roce 2019 na univerzitě v Newcastlu.

Naráží tak na fakt, že společností pokoušejících se vyrobit v laboratoři maso jsou na světě desítky. Zatím však na něj v obchodě nenarazíte. Ale to úsilí ukazuje, že tudy se zřejmě budou ubírat trendy pro budoucnost.

V laboratoři se jeho týmu podařilo vypěstovat hned tři prototypy filetů vhodných k přípravě steaku. Jednotlivé prototypy sice vážily jen pět gramů, ale výsledek podle výzkumníků předčil očekávání co do celistvosti, textury, chuti i vůně.

Jak se filety v 3DBT vyrábějí?

1. Živým kravám se provede bezbolestná biopsie.

2. Jejich buňky se vloží do tkáňového bioreaktoru.

3. Smíchají se s růstovým činidlem City-Mix.

4. Postupně rostou a vzniká maso, které je k nerozpoznání od běžného steaku.

„Při opékání na pánvi se filety snadno propekly a karamelizovaly. Aroma bylo identické jako u běžného grilovaného masa,“ pochvaluje si Connon.

Malé, ale povedené steaky

Každý z malých steaků velký jen 33 milimetrů, vysoký byl 15 milimetrů. V syrovém stavu podle popisu výzkumníků na pohled i na dotyk odpovídaly skutečnému hovězímu masu a „neměly žádný zřetelný zápach“.

To nejzajímavější se ale začalo dít při ohřívání na pánvi. Maso se rychle opékalo a jeho objem se přitom zmenšil jen minimálně – přesně tak, jako když se na pánvi připravuje vysoce kvalitní hovězí steak. Dobře se propékalo a na povrchu bylo „správně“ ožehlé. Vůni, která se z pánve linula, pak výzkumníci popsali jako „úplně stejnou, jako když se griluje hovězí“.

Maso z bioreaktoru

Aby mohli maso v laboratoři kultivovat, odebírají vědci buňky živých krav prostřednictvím bezbolestné biopsie. Odebrané buňky umístí do bioreaktoru spolu se speciálně vytvořeným chemickým růstovým činidlem, které nazvali City-Mix. To zajistí, aby se buňky postupně rozrůstaly. Jakmile jich vyroste dostatek, vzniká produkt, který postupem času začne připomínat maso na steak, jak ho známe.

Laboratoře 3DBT nejsou jediným místem na světě, kde se snaží vypěstovat co nejpřesnější napodobeninu masa. Často se to dělá na rostlinném základě nebo se kombinují rostlinné a zvířecí buňky, ale například i v laboratoři jednoho českého startupu pracují přímo s eticky odebranou hovězí tkání.

Podívejte se, jak před časem experimentovali v Izraeli:

„Pořád jsme však jedni z mála, jejichž prototypy se dají označit za stoprocentně zvířecí maso. Mají přirozenou strukturu masa a k jejich výrobě není potřeba žádná rostlinná složka,“ vysvětluje Che Connon.

Naděje pro zdravější planetu

I když se laboratorní svíčková zatím nedá koupit v obchodě, podle zástupců britské firmy by se to brzy mohlo změnit. Věří, že rozměrnější filety se jim podaří vypěstovat v řádu šesti až osmi týdnů a na začátku roku 2023 už budou mít k dispozici svíčkovou „v životní velikosti“.

Úspěšné prototypy jim prý dodávají velkou naději, co se týče budoucnosti laboratorního masa, jeho výroby a prodeje.

Zatím jsou to většinou jenom výzkumy, ale čtěte článek kolegů z Xmana, který zaznamenává první kroky k legalizaci prodeje:

Maso z laboratoře má zelenou. Ve Spojených státech padl přelomový verdikt

Pokud by se takto kultivované maso stalo průmyslově vyráběným standardem, pomohlo by to podle vědců zásadně snížit environmentální dopady současné produkce. Jedna studie například zjistila, že pěstování masa v laboratoři spotřebuje o 7 až 45 procent méně energie než maso, které se běžně vyrábí v Evropě.

Emise skleníkových plynů jsou při jeho výrobě nižší dokonce o 78 až 96 procent, vody se spotřebuje o 82 až 96 procent méně a výroba navíc zabírá nesrovnatelně menší část zemského povrchu.

„Svíčková nepatří do Petriho misky“

Otázkou zůstává, jestli o takto vytvořené maso budou mít lidé zájem. Podle Maxe Eldera, britského výzkumníka a inovátora v oblasti výroby potravin, jde hlavně o to ukázat lidem, že takové maso „nesmrdí“ laboratoří.

„Média často ve spojení s kultivovaným masem používají sterilní fotky z laboratorního prostředí, které nevypadají zrovna lákavě. Můžete z nich nabýt dojmu, že takové maso se jí z Petriho misky, a to jen v gumových rukavicích.“

„Laboratorně vypěstované maso je potřeba začít ukazovat v jiném světle: jako něco chutného a strávníkům dobře známého,“ dodává Elder. „Jinak se zákazníkům nikdy nedostane na talíř.“ Právě i voňavá svíčková z britských laboratoří by to mohla pomoct změnit.

Autor:

Krmítko v americkém Ohiu

  • Nejčtenější

„Kdo si před třemi lety pověsil doma záclony, je vítěz doby“

Během tří let se zdvojnásobila cena nemovitostí. Z toho mohou těžit ti, kdo s koupí neotáleli. Výslednou cenu...

Dva psi v jedné rodině se rvali, až končili na veterině. Desenský poradil

Československému vlčákovi Dannymu skončil klidný život, když se jeho majitelé sestěhovali do jednoho domu se zahradou...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

V pražské zoo přišel na svět malý luskoun, je to první mládě narozené v Evropě

V pražské zoo se ve čtvrtek narodilo mládě luskouna krátkoocasého. Ředitel zahrady Miroslav Bobek uvedl, že je to první...

Potraviny přesýpejte do dóz. Osm pravidel, aby se do nich nedali moli

Mouka, cukr, konzervy či těstoviny. Trvanlivé potraviny často nakupujeme ve velkém do zásoby. Kam je však uložit, aby...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Špatně umytá miska, pamlsky navíc pro přilepšení. Pět hříchů při krmení psa

Čas krmení bývá pro pejsky společně s venčením ta nejoblíbenější část dne. Často však v krmení děláme chyby, které si...

Průlom sedmnáct let od vraždy. Kmotra Mrázka zastřelil vrah ze Slovenska

Premium Mrzlo. Ze dveří zámečku na pražské Lhotce vyšel kmotr podsvětí František Mrázek. Nájemný vrah ležící sto metrů daleko u...

Láska je evoluční finta, zamilovanost porucha emocí, říká psycholog Klimeš

Premium Láska je mocná emoce a bezesporu ta nejhezčí. A má hodně podob, které člověka nutí dělat různé věci. Mozkové okruhy...

Ruská lež je ohromná zbraň. Proč je Putin stále oblíbený, líčí reportér Karas

Premium Býval nejdéle sloužícím zahraničním zpravodajem České televize. V Polsku, v Rusku i na Ukrajině strávil Miroslav Karas...

Zázvor je parťák do nepohody. Zahřeje, uleví od bolesti, brzdí nádory

Že přijde zázvor vhod při chřipce, angíně, zánětu průdušek či nachlazení, to není žádná novinka. „Zázračný“ kořen toho...

Čeští kuchaři zaperlili v Lyonu na Catering Cupu, světové prestižní soutěži

V kolébce gastronomie, ve francouzském Lyonu, se soutěže zúčastnilo dvanáct špičkových kulinářských týmů z celého...

Elektronická lžička vás přinutí zbytečně nesolit. Ošidí mlsné jazýčky

Snažíte se snížit příjem soli? Japonští vědci vyvinuli elektrickou lžičku, která vám na jazyku zvýrazní slanou chuť...

Zateplit, nebo vyměnit okna? Na co vystačí 150tisícová státní dotace

Premium Důchodci a domácnosti s nižšími příjmy mohou získat až 150 tisíc na stavební úpravy, díky kterým ušetří na energiích....

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Prosázel a propil 7 milionů korun. Prodal jsem i Českého lva, říká Vondráček

Televizní reportér, novinář a režisér David Vondráček (59) prohrál za celý svůj život v hazardu sedm milionů korun....

Žena vypadá jako holčička, lidé zaměňují jejího manžela za tatínka

Třicetiletá Carolyn Fulltzová z USA už je trojnásobnou maminkou, ale stále vypadá jako malá holka. Její o tři roky...

Zemřela zpěvačka Naďa Urbánková. Proslavila se hity Závidím či Drahý můj

Ve věku 83 let zemřela v pátek zpěvačka a herečka Naďa Urbánková, držitelka pěti Zlatých slavíků, interpretka hitů...

Každý má nějakou erotickou slabůstku či fetiš. Které patří mezi nejčastější?

Mít v sexuálních hrátkách nějakou více či méně podivnou „úchylku“, která nám dělá dobře, rozhodně není hřích. Je to...

Františka Ringo Čecha odvezli do nemocnice. Podle syna měl mrtvici

František Ringo Čech (79) byl v neděli večer podle zdrojů CNN Prima NEWS převezen do pražské Nemocnice Na Homolce....