Čtvrtek 2. července 2020, svátek má Patricie
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Čtvrtek 2. července 2020 Patricie

Hovězí pupek je hvězdou letních grilů. Zkuste jej s grilovanou cibulkou

aktualizováno 
Grilování pupku, tedy flank steaku, je cestou, jak si vychutnat kvalitní hovězí maso a přitom se finančně nezruinovat. Přitom pupek je nesmírně chutný kousek hovězího. A když k němu přidáte vhodnou přílohu, bude to hostina, jakou byste sami nečekali.

Hovězí pupek s grilovanými brambory a cibulí se smetanovým dipem | foto: Petr Svoreň

Tentokrát si šéfkuchař Petr Svoreň vybral hovězí pupek (flank steak). „Maso beru stařené z farmy. A jako přílohu si udělejte pečený brambor a pro osvěžení zkuste smetano-bylinkový dip,“ doporučuje kouč a executive chef z brněnského hotelu Passage.

Pupek je plochý kus hovězího masa, který pochází ze spodní části hovězího pupku. Maso je vhodné na pečení ideálně vcelku, a poté se krájí v šikmém úhlu napříč vláknům na tenké plátky. Flank steak obsahuje vyšší podíl vláken a maso je o něco tužší, proto musí být vyzrálé.

Ačkoliv mnoho kuchařů radí nedělat se stařeným masem už nic, Svoreň si oblíbil metodu nakládání do solného nálevu. „Maso si napenetruje to, co potřebuje, a nakonec bude chutnal líp. Chuť a vůně soli a bylinek se jemně odrazí v chuti masa,“ tvrdí.

Jak připravit solný nálev před grilováním

Potřebujete: 1 l vody, 50 g soli, na sucho orestované koření a bylinky.

Postup: Vše dáme do vody a necháme lehce zavařit. Pak nálev necháme vychladnout a vložíme do něj maso. Maso marinujeme asi dvě hodiny.

Petr Svoreň u grilu

Petr Svoreň u grilu

Poté maso osušíme a naporcujeme na požadované steaky. Před grilováním necháme maso v pokojové teplotě asi 15–20 minut (maso se temperuje), aby nedostalo teplotní šok.

Pak grilujeme z obou stran podle požadovaného stupně propečení. „Já preferuji medium rare. Ale záleží na vkusu,“ radí kuchař s tím, že tímto postupem se strefíte do vkusu nejvíce strávníků. Zásady, jak určit, kdy a jak je maso propečené, najdete například zde. Pokud máte vpichovací teploměr, mělo by mít maso teplotu v jádru 50 až 55 °C.

Něco k masu

Dip

„Doporučuji vyzkoušet zakysanou smetanu. Vyšleháte šlehačku a lehce ji spojíte se zakysanou smetanou, nasekáte bylinky, co vám chutnají (třeba středomořské), přidáte kapku olivového oleje, sůl, pepř a promícháte,“ shrnuje šéfkuchař.

K masu si připravíme brambory. Vezmeme menší brambory a pořádně je omyjeme pod tekoucí vodou. Neškrábeme je a i se slupkou je částečně předvaříme v osolené vodě, osušíme a pomažeme olejem. Takto připravené brambory dáme na gril a ogrilujeme do požadované barvy.

Když už necháme péct brambory, můžeme přihodit silná kolečka cibule. Během grilování ztratí cibule původní čpavost, získá spíše sladké příchutě a bude vítanou součástí přílohy.

Autor:

Pošlete fotografii z grilování s receptem a hrajte o gril a další ceny

Ryby jsou pro grilování vděčnou surovinou.

Soutěž V rámci speciální přílohy Grilování vyhlašujeme soutěž o nejlepší čtenářský recept. Vyfotografujte...

Rychlé špízy ozvláštněte libanonským kořením v marinádě

Špízy ugrilujete z jakéhokoliv masa, podávají se s pita chlebem a dipem.

Libanonská kuchyně je poměrně pestrá, jen si na ni musíte zvyknout. Ale netřeba kvůli ní jezdit...

Karbanátky na grilu mohou být svěží a rychlé. Odlehčete je zeleninou

Karbanátky odlehčené dávkou zeleniny

I mleté maso může chutnat jako z ráje. Uvedený recept na karbanátky odlehčený zeleninou zazněl...

Hovězí pupek je hvězdou letních grilů. Zkuste jej s grilovanou cibulkou

Hovězí pupek s grilovanými brambory a cibulí se smetanovým dipem

Grilování pupku, tedy flank steaku, je cestou, jak si vychutnat kvalitní hovězí maso a přitom se...

Necpěte se masem. Grilovanou zeleninu jen lehce „okořeňte“ steakem

Grilovaná paprika na briošce s kozím sýrem

Není třeba se při grilování přecpat masem a zajídat jen tak chlebem. Podstatnou částí pokrmu může...

Čtenářské recepty: ryba, chřest, hovězí i gyros naležato

Pak dogrilováváte na barvu.

Do čtenářské soutěže o kontaktní grily dorazily další recepty. Zkuste se inspirovat a pošlete...

Spěch je pro přípravu steaků smrtící, míní šéfkuchař Volšička

Jan Volšička z Pohostince Monarch

Vede Pohostinec Monarch v Praze, který se pyšní zvláště vyzrálými hovězími steaky. Přesto...

  • Nejčtenější

Zase jsem se naučil líp počítat, řekl ke koronakrizi v Rozstřelu Pohlreich

V centru metropole má tři podniky, takže o tom, jak se na restauračním podnikání v Praze projevila opatření proti...

Pěstujte užitečné rostliny. Odpudí mšice či klíšťata a přilákají opylovače

Vaše zahrádka je domácí ráj, i kdyby to měl být jen balkon či terasa. Osázejte ji rostlinami, které ji nejen zkrášlí,...

Zahrada jako nudle, která si na nic nehraje, a přitom jí nic nechybí

Soutěž Paní Irena se spolu s manželem přestěhovala na důchod z městské řadovky do vesnického řadového domku na jižní Moravě s...

Houboví profesionálové. Živí je sběr či pěstování i samotní houbaři

Premium Napadlo vás někdy, že práce s houbami může někoho opravdu živit? Zeptali jsme se těch, jimž se houby staly zaměstnáním...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Šest plus jeden způsob, jak můžete využít chleba jinak než jako jídlo

Chléb je obdivuhodná potravina. Nejen že si na něm pochutnáte, ale využijete ho i zcela nezvyklým a nečekaným způsobem.

Na podzim může přijít katastrofa, varuje bývalý viceguvernér centrální banky

Premium Patří mezi nejtalentovanější a nejznámější ekonomy v Česku. V pouhých 32 letech se stal viceguvernérem České národní...

Velké srovnání cen zubařských zákroků. V regionech se liší i o tisíce

Premium Stomatologie je už léta oborem, v němž pacienti musí hodně platit. Pomalu se to ale mění. Akutní péče je díky větší...

Radit lidem, aby během pandemie seděli doma, byla chyba, říká Pavel Pafko

Premium Zdůrazňuje, že není žádný king, ani se nepovažuje za mimořádně talentovaného. Pavel Pafko prý jen pracoval víc než...

  • Další z rubriky

KVÍZ: Jak dlouho se v přírodě rozkládají odpadky?

Bohužel spoustu lidí netrápí, když při vycházce v horách nebo lese pohodí tu obal ze svačiny, tu použitou dětskou plenu...

Rychlé špízy ozvláštněte libanonským kořením v marinádě

Libanonská kuchyně je poměrně pestrá, jen si na ni musíte zvyknout. Ale netřeba kvůli ní jezdit přímo do Libanonu,...

Slunce v rozpáleném domě nemusíte krotit klimatizací. Dejte šanci zastínění

Premium Léto a sluneční paprsky milujeme, přesto se v kalužích potu koupat nechceme. V překvapivě vyhřátém domově s okny...

Šest plus jeden způsob, jak můžete využít chleba jinak než jako jídlo

Chléb je obdivuhodná potravina. Nejen že si na něm pochutnáte, ale využijete ho i zcela nezvyklým a nečekaným způsobem.

Najdete na iDNES.cz