Houbové dobroty k zakousnutí: zkuste pirohy, bramboráky, koláč i palačinky

  0:16aktualizováno  0:16
Párkrát zapršelo, je relativně teplo a houby konečně rostou. A pokud nemáte čas na procházku v lese nebo jste neměli při houbaření štěstí, hlíva či žampiony jsou dostupné v podstatě kdykoliv. Takže se můžete klidně pustit do přípravy houbových jednohubek jako dělaných pro posezení s přáteli.
Část 1/5

Houbová smaženice v palačince

Houbová smaženice v palačince

Houbová smaženice v palačince. Doba přípravy 45 minut.

Ingredience na 4 ks palačinek: 200 g hladké mouky, 500 ml mléka, 2 vejce, sůl a tuk na smažení.
Na smaženici 800 g směsi lesních hub nebo žampionů, 2 lžíce másla, 1 malá cibule, 2 stroužky česneku, 1/2 lžičky kmínu, 2 jarní cibulky, 2 vejce, 1 červená paprika a čerstvé bylinky na ozdobení. 

Z hladké mouky, mléka, 2 žloutků a špetky soli vyšlehejte jemné palačinkové těsto, do kterého vmíchejte pevný sníh z bílků. Cibuli a česnek oloupejte, houby očistěte, podle potřeby omyjte a nakrájejte je na menší kousky.

Pánev předem zahřejte, vymastěte peroutkou a pak na ni sběračkou dávkujte těsto, které otáčivým pohybem pánve rozlijte po celém jejím povrchu. Palačinky pečte po obou stranách dozlatova.

Jako náplň si připravte houbovou smaženici: V pánvi přikryté pokličkou na másle zpěňte jemně nakrájenou cibuli a česnek. Vložte očištěné a na plátky nakrájené houby, posypte kmínem, osolte a duste asi 10 minut na mírném ohni. Když změknou, přidejte nakrájenou jarní cibulku a osolená rozšlehaná vejce. Za stálého míchání je nechte ve smaženici srazit.

Na palačinky rozdělte houbovou smaženici, zaviňte, ozdobte kostičkami papriky a zelenými bylinkami a můžete podávat.

Autor:
  • Nejčtenější

Invaze východních slunéček trápí Česko, místo vysavače použijte smetáček

Invazní druh asijských slunéček se v Česku rozšířil v roce 2006. Od té doby se objevuje během babího léta v mnohých...

KVÍZ: Poznáte podle kostry, kterému zvířeti patří rentgenový snímek?

Během běžných vyšetření zvířat veterinární lékaři v zoo pořizují řadu rentgenových snímků. Pro ně je to každodenní...

Pekelně se soustřeď. Autor pexesa přišel kvůli komunistům o slávu i peníze

Pekelně se soustřeď, neboli pek-se-so. Pexeso. Tak vznikl název hry, kterou milují snad všichni. Jaká je jeho historie?...

Premium

Na pruhované krávy sedá o polovinu méně hmyzu, nápad vzešel od zeber

Vědci se dlouho pokoušeli zjistit, proč mají zebry pruhy. Podle posledních zjištění je to proto, že méně přitahují...

OBRAZEM: Němé tváře letos opět předvedly dokonalou komediální řeč těla

Němé tváře opět předvedly, jak umějí mluvit beze slov. Toto jsou nejlepší snímky z dalšího ročníku soutěže Comedy...

Premium

Havel byl z jiného těsta, vzpomíná v rozhovoru exprezident Klaus

Jeden z hlavních aktérů polistopadového vývoje Václav Klaus starší hovořil pro LN o nepochopení kuponové privatizace i...

Premium

Sex je snadno dostupný, ale nevěra ještě není důvod k rozchodu

Tolerance je podle něj jen povýšenecký postoj k druhému a vytváří korupční prostředí, proto do partnerských ani jiných...

  • Další z rubriky

Hříbky pěkně poduste a podávejte s bramborami a kapustou. Dokud rostou

Rostou. Snad všude po republice. A stále ještě i hříbky. Tak toho koukejte využít, zaběhněte do lesa a při troše štěstí...

Devatero plodin od jáhel po čirok, které dodají jídelníčku sílu i šťávu

Už staří Římané nazývali zdánlivě obyčejnou ovesnou kaši pokrmem bohů a věděli proč. Stačí si tento prostý pokrm...

Barevné krásky fuchsie: jak o ně pečovat a jednoduše si je namnožit

Fuchsie jsou stálicemi našich balkonů a teras, každý rok se objevují nové tvary květů i početné barevné odstíny. Navíc...

Prostřete pro svoje oči. Zrak chrání nejen mrkev, ale i meruňky či ořechy

Chroupání mrkve vás sice dioptrií nezbaví, ovšem některé druhy potravin skutečně zraku prospívají. A dokonce snižují...

KRUTÁ REALITA: První měsíce po porodu byly peklo
KRUTÁ REALITA: První měsíce po porodu byly peklo

Měli jste možnost si přečíst o mém porodu a o pobytu v porodnici na šestinedělí. Nyní bych chtěla rozvést poslední a nejtěžší část mého příběhu. První půlrok mého mateřství.

Najdete na iDNES.cz