Houbové pirohy
Ingredience: 500 g čerstvých nebo mražených hub, 2 vejce, 1 rohlík, 2 lžíce mléka, 50 g slaniny, 1 lžíce oleje, 1 malá cibule, 2 lžičky sekané pažitky, 1 lžička sušené bazalky, 2 balíčky listového těsta, hladká mouka na vál, 10 lžiček sezamových semínek, sůl a salát a rajčata na ozdobu.
Houby očistěte (pokud máte zmrazené, nechte je jen částečně rozmrazit), pod tekoucí studenou vodou je propláchněte, nechte okapat a nakrájejte na kousky. Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno.
Slaninu nakrájejte na malé kostičky a vložte na olej do kastrolu a vyškvařte. Přidejte cibuli, kterou nechte zesklovatět, pak do ní vmíchejte houby, asi 10 minut směs poduste a nechte zchladnout.
V míse rozšlehejte jedno vejce s mlékem, přidejte dvě lžičky sekané pažitky, lžičku sušené bazalky, na malé kostičky nakrájený rohlík a zchladlé houby. Vše důkladně promíchejte a podle chuti osolte.
Na pomoučněném vále rozválejte listové těsto asi na 3 mm vysoký plát a rozkrájejte jej na šestnáct stejně velkých obdélníků. Houbovou náplň také rozdělte na stejný počet dílů.
Potom lžící na každý obdélník těsta položte jeden díl houbové náplně, těsto překlopte a okraje k sobě přitiskněte. Na vrchní části do těsta nůžkami prostřihněte tři otvory. Zbylé vejce rozšlehejte, potřete jím pirohy, posypte je sezamem, přendejte na plech a pečte dozlatova v troubě rozehřáté na 180 °C.
Podávejte teplé nebo studené s čerstvým salátem a rajčaty.
Toasty s houbovou směsí gyros
Ingredience: 1 veka nebo bageta, 700 g hub (lišky, hřiby, kozáky), 80 g másla, 1 malá cibule, 2 jarní cibulky, 60 g hladké mouky, 250 ml smetany, šťáva z 1 citronu, 2 lžičky kořenící směsi na gyros, špetka mletého pepře a muškátového květu a sůl.
Nakrájené očištěné huby poduste společně s nasekanou cibulí doměkka, poté je zalijte smetanou s rozmíchanou moukou a míchejte do zhoustnutí. Přidejte koření, citronovou šťávu, sůl a nechte ještě 15 minut zvolna provařit. Před koncem přidejte nakrájenou jarní cibulku.
Veku nakrájejte na plátky a opečte nasucho na teflonové pánvi dozlatova. Houbovou směs na opečené plátky veky rozdělte, popřípadě můžete přizdobit plátkem citronu a posekanou pažitkou.