Snížení energetické náročnosti hotelu a vinařství Galant

aktualizováno 
Chovat se rozumně, zodpovědně, ekonomicky i ekologicky, to je krédem Jiřího Mariana, který realizoval hloubkou i rozsahem unikátní projekt v hotelu a vinařství Galant v Mikulově na jižní Moravě.

Dokázal, že i tak rozlehlý objekt s rozlohou dvanácti hektarů může minimalizovat své provozní náklady, a to chytrým využitím přebytků tepla, odpadní vody i skleníkových plynů vznikajících právě při samotném provozu a výrobě.

Původní kotelna na LTO byla přeměněna na strojovnu bez kotle. Nahradily jej tři kogenerační jednotky a šest tepelných čerpadel, která energetickou kapacitu vhodně přeměňují na chlad či teplo podle aktuální potřeby vinařství i hotelu.

Přebytky tepla, které vznikají při kvašení vína, se využívají k ohřevu teplé vody, při výrobě chladu se přebytky použijí pro chladicí a mrazicí boxy. Také energie odpadní vody z hotelového a wellness provozu je tepelnými čerpadly odebrána a znovu použita.

Tepelná čerpadla typu vzduch/voda využijí energii odpadního vzduchu ze společenských prostor. Celý objekt byl také zateplen patnácticentimetrovou vrstvou polystyrénu a izolační vaty, která mají zabránit zbytečným únikům tepla.

Na nejvyšší možné míře je také využita voda: odpadní voda je použita ke splachování na toaletách, dešťová voda se používá v automatickém zavlažovacím systému či k chovu ryb v zásobní nádrži.

Při kvašení vína vzniká také skleníkový plyn CO2, ten se zde však nevypouští do ovzduší, ale jímá. Znovu se tak použije nejen při dalších procesech vinné výroby, ale také pro uhličité koupele ve wellness programu hotelu. Fotovoltaické elektrárny jsou umístěny na střeše objektu, kde jsou očím v podstatě skryté.

Autor:

Nejčtenější

Čápi hledají hraboše jako ve frontě před obchodem, žabích lahůdek je málo

Obrovská hejna čítající až 200 čápů obsadila v těchto dnech pole na střední...

Překvapila vás obří hejna čápů, která se začala shromažďovat na polích na Moravě a začala se živit hraboši? Podle...

Bambus vám vyroste rychle. Jen dejte pozor, aby se nevymkl z rukou

Bambus patří do každé zahrady s japonskými prvky.

Tato elegantní okrasná tráva je jako stvořená pro netrpělivé zahradníky. Bambus během několika let dokáže prostoupit...

Jsou soběstační v ovoci a zelenině a kvetoucí zahrada jim dělá radost

Opečovávaná okrasná část zahrady na podzim, plná barev.

Cesta z města. Alespoň na důchod. To je příběh zahrádky paní Věry, která se v důchodovém věku přesunula spolu s...

Zahrada v Podkrušnohoří, s láskou vydupaná z kamení a bojující se suchem

Maminčina zahrádka v Podkrušnohoří, v téměř 700 metrech n.m. Do soutěže ji...

Podkrušnohorskou zahrádku paní Jarmily byste našli ve svažitém terénu, v místech, kde dřív stávalo několik domů. Každou...

První glóbus vyrobil náhodou, teď Brit prodává unikátní díla za miliony

Peter Bellerby ve svém studiu vyrábějícím glóby

Brit Peter Bellerby chtěl před lety darovat svému otci ke kulatinám glóbus. S nabídkou na trhu však nebyl spokojený, a...

Další z rubriky

Zkuste lososa trochu jinak. Třeba jako karbanátky nebo s houbami

S lososem přímo na grilu připravíte i houby.

Jen pár minut na grilu stačí, aby lahodné maso lososa zpříjemnilo letní večer. Do jednoduchých a rychlých receptů...

Urodily se cukety? Připravte si pyré do zásoby nebo se pstruhem

Pyré z cukety si dokonce můžete zmrazit, v mrazáku vydrží celou zimu. A třeba...

Zelenina, na první pohled vzdáleně podobná okurce, avšak odlišné chuti, má nízkou kalorickou hodnotu a je vhodná při...

Jídlo prolomí ledy. Gordon Ramsay vařil s Berbery a sjížděl řeku Mekong

V marockých horách odhaloval Ramsay tajemství berberské kuchyně.

Vařil v klášteře laoským mnichům, slaňoval hory, sjížděl divoké řeky. Světový kuchař Gordon Ramsay se při natáčení...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz