Ta kůže je tvůj pán! Kašpárek školí v Hell’s Kitchen, jak na ryby či brzlík

Autor:
  21:45
„Od této večeře máte nové menu, a to mnohem jednodušší: čtyři předkrmy, tři hlavní chody, jeden dezert,“ rezignoval před třetím soutěžním večerem v Hell’s Kitchen Radek Kašpárek, že u plotny nemá zrovna ostřílené kuchaře se zkušenostmi z michelinských restaurací. Spíš to vypadá, že kolem špičkové gastronomie většina soutěžících zatím jen opatrně našlapuje.

Ještě před večerním vařením pro Kašpárkovy pozvané hosty to koneckonců odhalí i vaření školního oběda pro děti. Respektive téměř teenagery, pro něž měli všichni soutěžící, každý sám za sebe, navařit školní oběd za 42 korun na porci. Přesně za tolik totiž musí kuchaři a kuchařky ve školních jídelnách uvařit jídlo, které splňuje výživové hodnoty, a ještě musí malým strávníkům chutnat, jak vysvětlil Kašpárek. Nicméně soutěžící tuto výzvu asi trochu podcenili.

Navíc v tu chvíli ani jeden z nich netušil, že se současně hraje o jeho setrvání v soutěži – protože autoři nejhorších pokrmů, které se dětem ani neservírovaly, se stali adepty na vyřazení. A Radek Kašpárek ze čtyř lidí, kteří nedokázali navařit slušný školní oběd, sáhl po Vencovi. Ten musel okamžitě soutěž opustit, stačil jen poděkovat za nově nabyté kuchařské zkušenosti.

K večernímu vaření pro hosty pak zřejmě kompletní tým soutěže přistupoval s větší pokorou než v předchozích dvou večerech. Už jen zeštíhlení jídelního menu věci zřejmě prospělo, protože žádný učený z nebe nespadl a učit se přípravu špičkových pokrmů naostro a za pochodu, to rozhodně není pro každého. A v Kašpárkově kuchyni se každý má co učit.

A tak se Radek Kašpárek jako šéfkuchař-modla v podstatě stává součástí obou týmů, aby je usměrňoval, radil i povzbuzoval a současně stavěl do latě. A dával najevo, že z toho, co nezvládají, rozhodně radost nemá. A že (ho) to něco stojí. Ať jde o čerstvý brzlík nebo pečlivě vyfiletované rybí maso.

Kdo soutěžil v Kašpárkově Hell’s Kitchen? Seznamte se

„Tu rybu otočíš, až ti to ta kůže dovolí! Ta kůže je tvůj pán. Ne ty...,“ vysvětluje například polopaticky Hibi u přípravy candáta na pánvi, jak ho má nejprve po obou stranách opéct bez potrhání kůže, a pak pečlivě „zamáslovat“. Bez toho totiž nezíská tu nejlahodnější chuť a nevykouzlí hostům „nebe v hubě“ a slastný úsměv na tváři. Moc to nepomohlo. Podobně jako u Jakuba, kterému se přes letité zkušenosti v oboru v Kašpárkově kuchyni moc nedaří.

Člen modrého týmu nicméně dostal další šanci a ještě si v ní zavaří. Na rozdíl od Hibi, která musela Kašpárkovi odevzdat kuchařsko zástěru a vrátit se za plotnu svého plzeňského bistra. Jejím kolegyním v kuchyni to bylo líto, nicméně k ní prý někdy určitě zajdou na její vynikající humus.

Maggi je jediné ochucovadlo, na které nedám dopustit, říká Radek Kašpárek

Nejčtenější

Český vědec jako první vyfotil tajemnou huňatou velekrysu, měří téměř metr

Obří krysa měří 85 cm, váží téměř 2 kg, jde o největšího hlodavce Austrálie a Oceánie a mladý český vědec František Vejmělka ji jako první na světě zdokumentoval na tropickém ostrově Nová Guinea....

Vejce, nebo slepice? Co bylo dřív? Věda dala jasnou odpověď na staletou otázku

Premium

Vejco-slepicový rébus se snažili vysvětlit již antičtí filozofové. Aristoteles ve čtvrtém století před naším letopočtem tuto otázku považoval za příklad nekonečné posloupnosti bez skutečného začátku....

Čas samosběru jahod se blíží. Zjistěte, kam letos vyrazit na čerstvé ovoce

Slunce, seno, jahody… Již brzy dozraje první letošní nadílka. Místo miniaturních předražených vaniček raději vyrazte na čerstvý vzduch!

Vybírejte z roztomilých květnových mazlíků. Hrají o pytle granulí, vy o knížku

Máj je v plném proudu a vy můžete vybírat nejroztomilejší mazlíčky tohoto měsíce lásky. Při listování galerií a hlasování v anketě nejenže rozhodnete o vítězích lákavých cen od české rodinné firmy...

Po třech zmrzlých už nehrozí mráz. Zjistěte co můžete vysadit na zahradu

Květen je pro zahrádkáře měsícem plným očekávání a zároveň napětí. Vzduch se otepluje, dny se prodlužují, ale nad záhony se stále vznáší hrozba posledních jarních mrazíků. Tradičně jsou spojeny s...

Pěstování hrášku si maximálně užijte, zkuste i čočku, radí zahradník fígle

Národní zemědělské muzeum Kačina si pro své návštěvníky pro letošní sezonu připravilo a vyselo luštěninová políčka, takže koho zajímá praktická stránka pěstování hrášku, fazolí, čočky či cizrny, pro...

18. května 2025

Péče o ovocné stromy nemusí být složitá. Správná zálivka je základ

Pěstování vlastního ovoce ze zahrádky je radost. Ovocné stromy nepotřebují neustálou péči jako třeba jahody nebo rajčata. Ke svému životu, správnému růstu a bohaté úrodě však samozřejmě potřebují...

17. května 2025

Český vědec jako první vyfotil tajemnou huňatou velekrysu, měří téměř metr

Obří krysa měří 85 cm, váží téměř 2 kg, jde o největšího hlodavce Austrálie a Oceánie a mladý český vědec František Vejmělka ji jako první na světě zdokumentoval na tropickém ostrově Nová Guinea....

17. května 2025

Uhlí i brikety mají své výhody. Naučte se vybrat to pravé pro grilování

Je lepší uhlí, nebo brikety? Poradíme vám, jaké zvolit palivo do grilu, abyste se při výběru nespálili!

16. května 2025

Trvalky potřebují v létě ochranu před škůdci. Přírodní postřiky jsou účinnou volbou

V létě naše zahrady bývají v plném květu. To však láká nejen pohledy sousedů a kolemjdoucích, ale bohužel také spoustu nejrůznějších škůdců, jako jsou slimáci, mšice, svilušky, molice nebo housenky....

16. května 2025

Po dvaceti letech zahrada vyzrála do podoby krajiny s nadčasovým domem

Při budování zahrady si málokdo umí představit, jak bude vypadat za pár let či desetiletí. Pokud má opravdu promyšlenou podobu, bývá to radost – zahrada dozraje a měla by plnit svou funkci podobně,...

16. května 2025

Vybírejte z roztomilých květnových mazlíků. Hrají o pytle granulí, vy o knížku

Máj je v plném proudu a vy můžete vybírat nejroztomilejší mazlíčky tohoto měsíce lásky. Při listování galerií a hlasování v anketě nejenže rozhodnete o vítězích lákavých cen od české rodinné firmy...

1. května 2025,  aktualizováno  15.5 9:22

Vejce, nebo slepice? Co bylo dřív? Věda dala jasnou odpověď na staletou otázku

Premium

Vejco-slepicový rébus se snažili vysvětlit již antičtí filozofové. Aristoteles ve čtvrtém století před naším letopočtem tuto otázku považoval za příklad nekonečné posloupnosti bez skutečného začátku....

15. května 2025

Trofej nikdy není jedna. Šéf sklárny Ajeto o výrobě Thalií i váze pro Menšíka

Premium

Ta práce bolí na těle i na duši. Skláři dřou ve výhni, trpí, když se dílo promění v hromadu střepů. K radosti šéfa Davida Ševčíka vyrobili ve sklárně Ajeto, kde vznikají nádherné trofeje, i vázu pro...

14. května 2025

Pochlubte se příběhem a snímky své zahrady v soutěži Nejkrásnější zahrada

Soutěž

Začíná velké zahradní klání čtenářů iDNES.cz – v tom nejlepším smyslu toho slova. Mělo by opět ukázat, kolik radosti nám přináší pečovat o „svůj“ kousek půdy, přetvářet ho k obrazu svému a přinášet...

14. května 2025

Na karamel potřebujete jednu surovinu a vykouzlíte sladký zázrak. Nebo slaný

Karamel je sladký zázrak jantarové barvy, k jehož přípravě v té nejjednodušší podobě potřebujete jedinou surovinu: cukr. Vzniká procesem zvaným karamelizace, při němž se štěpí molekuly cukru, což...

14. května 2025

Čas samosběru jahod se blíží. Zjistěte, kam letos vyrazit na čerstvé ovoce

Slunce, seno, jahody… Již brzy dozraje první letošní nadílka. Místo miniaturních předražených vaniček raději vyrazte na čerstvý vzduch!

13. května 2025
Nastavte si velikost písma, podle vašich preferencí.