VIDEO: Ke steaku si dejte pečená rajčátka. Podle Pohlreicha jsou sexy

aktualizováno 
"Když nemáte oregano, tak tam dejte dobromysl," radí Zdeněk Pohlreich při přípravě bylinkového steaku z roštěnce se škodolibostí sobě vlastní. Ne každý ví, že jde o jednu a tutéž bylinku. Jinak ale nezbývá než konstatovat, že jsou jeho rady k letnímu grilování doslova k sežrání i přes obrazovku.

Pondělní večer bude prvním ze šesti, kdy se po deváté večer budete moci na Primě najíst očima. A to ať už bude šéf připravovat hovězí hamburgery, bylinkový steak z roštěnce se zmíněnými grilovanými rajčátky nebo vegetariánský špíz.

Jak na steaky

Pečte je na grilu ideálně na jedno otočení: otáčejte je, když maso zesvětlá zhruba do poloviny výšky, pak je teprve otočte a grilujte z druhé strany. Navíc by se steaky neměly na grilu navzájem dotýkat, aby se propékaly rovnoměrně.

My jsme pro vás vybrali hovězí steak se salátem, který si určitě užijete. Podle Zdeňka Pohlreicha je ideální kupovat hovězí maso co možná nejvyzrálejší, které aspoň chvíli viselo.

"Měly by to být tři tejdny, ale i kratší doba je lepší než nic," vysvětluje šéf. Což je ale u nás docela problém, protože maso během chlazení a vyzrávání ztrácí vodu a logicky pak musí být dražší. Jestli jde o skutečně odleželé maso, poznáte, když do něj lehce máčknete prstem a zůstane v něm důlek.

Příprava bylinkového steaku se salátem z grilovaných rajčátek

Klasický steak si připravte z hovězího roštěnce, který nejdřív krásně očistěte, pak teprve nakrájejte na dostatečně silné plátky. Šéf radí, aby byly minimálně dva a půl centimetru vysoké, aby zůstaly pěkně šťavnaté a přitom jste mohli během přípravy dobře kontrolovat jejich propečení. 

S tymiánem opatrně, do marinády stačí pár lístků.
Lístky rozmarýnu oberte z větviček, nasekejte je nožem a pak je teprve přidejte...
Bylinky se solí zpracujte v hmoždíři.

V hmoždíři si připravte marinádu v podobě hutné zelené bylinkové pasty ze dvou snítek rozmarýnu a oregana (neboli dobromysli), s citem přidejte i trochu tymiánu. Lístky rozmarýnu nejprve otrhejte a nasekejte nožem, lístky oregana a tymiánu oberte do hmoždíře rovnou. Přidejte trochu čerstvě namletého pepře, trochu soli, směs promíchejte a v hmoždíři pečlivě pomačkejte.

Do hmoždíře přidejte i olivový olej.
Bylinkovou marinádu do masa pěkně vetřete z obou stran.
Steaky ještě opepřete čerstvě mletým pepřem.

Nakonec přilijte i trochu kvalitního olivového oleje a vše zpracujte v pastu nabitou chutěmi a vůněmi, kterou z obou stran vetřete do plátků masa. Plátky ještě lehce opepřete čerstvě namletým pepřem z mlýnku, přikryjte je fólií a dejte zhruba na 15 až 20 minut do chladna odležet.

Větvičky rajčátek, česnek, tymián, sůl, pepř a čerstvou petrželku potřebujete...
Rajčátka na větvičte vložte na pánev s olejem na rozpáleném grilu.
K rajčátkům na gril přidejte ještě oloupané stroužky česneku a snítky tymiánu.

Mezitím, co se hovězí marinuje, máte čas na přípravu jednoduchého, rychlého a přitom chuťově geniálního salátu, který musí dostat vitamíny snad i do toho největšího odpůrce zeleniny. Na rozpálený gril si na pánvičku nalijte trochu olivového oleje, na něj položte větvičky cherry rajčátek. Přidejte k nim pár oloupaných stroužků česneku a pár celých větviček tymiánu.

Rajčátka ještě na grilu osolte a opepřete.
Během grilování rajčátek přidejte podle potřeby olivový olej.
Osmažená rajčátka seberte z grilu.

Rajčátka průběžně otáčejte a hlavně je neopouštějte, je to rychlá záležitost. Podle potřeby na ně během grilování můžete přilít ještě trochu olivového oleje. Také je na grilu osolte a opepřete. Lehce rozpukaná a voňavá rajčátka pak sundejte z grilu.

Osmažená rajčátka oberte do mísy.
Osmažená rajčátka oberte do mísy.
Opečený česnek a snítky tymiánu z pánve s rajčátky zpracujte v hmoždíři a...

Opečená rajčátka oberte do mísy, kde se okamžitě krásně rozvoní. Opečené větvičky tymiánu a stroužky česneku v hmoždíři zpracujte s trochou olivového oleje, přidejte do mísy k rajčátkům a vše lehce promíchejte.

Do salátu z grilovaných rajčátek přidejte ještě čerstvě nasekanou zelenou...
Do salátu z grilovaných rajčátek přidejte ještě čerstvě nasekanou zelenou...
Salát z rajčátek naservírujte na talíř, posléze k nim přidáte i grilované maso.

Chuť dolaďte solí a pepřem, přidejte ještě čerstvou nasekanou petrželku. Nebo jinou bylinku, na jakou zrovna máte chuť a bude s rajčaty ladit. "Čerstvost, to je ta ingredience, která se nedá ničím nahradit," říká Zdeněk Pohlreich, když se rozplývá nad aromatickou vůní rozpukaných smažených rajčat a čerstvých bylinek. Ochutnáte a přestanete se stejně jako šéf divit, proč ptáci odlétají na jih.  

Odleželé namarinované steaky, osolené a opepřené, naložte na rozpálený gril.
Steaky se snažte grilovat na jedno otočení.
Hotové maso nechte chvíli odpočinout, pak teprve servírujte.

A na řadě je grilování steaků. Masu dejte po vytažení z chladu tak dvacet minut, aby se dostalo na "pokojovou teplotu" a nedostalo na grilu takový teplotní šok.

Velice chutná fotogalerie

"Bude se pak propíkat rovnoměrnějc," vysvětluje šéf. Odleželé steaky pak ještě osolte a opepřete z obou stran a naložte je na rozpálený gril.

Jakmile je maso hotové, nechte ho před servírováním chvilku odpočinout. "Je zapotřebí, aby se maso uvolnilo a pustilo šťávy do celého kusu masa, teprve pak je krásně vláčný. Stačí tři čtyři minutky, sice trochu zchladne, ale vyplatí se to, protože pak je steak chutnější. Takhle jednoduchý to je," radí Pohlreich. Zkuste to.

Autor:

Nejčtenější

V Africe vyfotili vzácného černého levharta. Prvního po 110 letech

Britský fotograf Will Burrard-Lucas zachytil v keňském parku Laikipia...

Britskému fotografovi Willu Burrardovi - Lucasovi se v Africe povedl náramný kousek. Podařilo se mu vyfotit vzácného...

Český kuchař si vyzkoušel, jak se vaří v nejlepší restauraci na světě

Stát se součástí týmu kuchaře a gastronomického vizionáře Reného Redzepiho (na...

Dva měsíce dřiny v kuchařském nebi. V restauraci, která byla čtyřikrát vyhlášena jako nejlepší na světě podle slavného...

Sázejte původní druhy dřevin, jinak ptáci nebudou mít co do zobáku

Kvetoucí dřišťál obecný - náš původní druh - je zdrojem potravy jak pro hmyz....

Ptáci ve městech strádají kvůli sázení exotických dřevin v parcích. Ty totiž vytlačují původní druhy, které jsou...

Drsný bengálský kocour Max potřebuje vybít baterky, radila trenérka

Před návštěvou Kláry byl Max postrachem domácnosti: napadal ostatní tři kočky...

Manželé Raškovi z Třince postupně poskytli domov čtyřem nechtěným šelmám. Ke třem klidným kočkám přibyl jako poslední...

Cihla budoucnosti ušetří přírodu i peníze. Vyrobí ji z hlíny a kalu

Cihly vyrobené z recyklovaného kalu z čistíren odpadních vod.

Se zajímavým nápadem přišli vědci z australské univerzity RMIT. Když se cihlářská hlína smíchá s deseti až pětadvaceti...

Další z rubriky

Galerie mizejícího světa, který už vaše děti nebudou pamatovat

Legendární česká motorka Pionýr, známá pod přezdívkou fichtl, znovu ožívá. Při...

S těmito věcmi jste se ještě nedávno běžně potkávali, ale vaše děti už je nebudou znát. Svět se mění rychleji, než si...

Cihla budoucnosti ušetří přírodu i peníze. Vyrobí ji z hlíny a kalu

Cihly vyrobené z recyklovaného kalu z čistíren odpadních vod.

Se zajímavým nápadem přišli vědci z australské univerzity RMIT. Když se cihlářská hlína smíchá s deseti až pětadvaceti...

Tajemství zrání křehkého steaku: teplota, vlhkost a proudění vzduchu

Steaky po vysušení sice mění barvu, ale jsou daleko křehčí.

Suché zrání neboli staření steakových partií, během něhož maso několik týdnů odpočívá ve speciálních podmínkách, je pro...

Najdete na iDNES.cz