Pondělí 13. července 2020, svátek má Markéta
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Pondělí 13. července 2020 Markéta

Necpěte se masem. Grilovanou zeleninu jen lehce „okořeňte“ steakem

aktualizováno 
Není třeba se při grilování přecpat masem a zajídat jen tak chlebem. Podstatnou částí pokrmu může být salát s rajčaty a chřestem, doplněný pár opečenými brambůrky. Anebo grilovanou paprikou se sýrem na briošce.

Grilovaná paprika na briošce s kozím sýrem | foto: Petr Svoreň

Pokrmy pro nás ugriloval Petr Svoreň, kouč a executive chef brněnského hotelu Passage. Na obrázcích vidíte, že použil keramický kotlíkový gril ve tvaru vajíčka, který si v poslední době mezi kuchaři získává stále větší oblibu.

Má tu výhodu, že dokáže dobře držet teplotu. Společně s kuchařem Radkem Davidem jsme na něm dokonce upekli chleba.

Maso si naložte den předem

Maso si dáme do lednice alespoň přes noc do 4% solného roztoku (1 litr vody a 40 g soli, nasucho opečený pepř). Druhý den maso osušíme a necháme asi 1 hodinu v pokojové teplotě. Nakládat můžete jakýkoliv druh masa určený pro grilování. Zvláště v případě, kdy si nejste jisti, že je dostatečně uležené, dodá mu to na křehkosti. Tu můžete tímto způsobem zvýraznit nejen u hovězího, ale i vepřového či kuřecího masa.

Výběr partie je na vašem osobního vkusu. Někdo má rád vysoký roštěnec, někdo radši pravou svíčkovou, ale hovězí pupek je také atraktivní volbou, navíc za rozumné peníze.

Maso temperujeme, aby nedostalo teplotní šok. Je častou chybou, že nedočkaví kuchaři maso „posílají“ na gril rovnou z lednice. Maso potřeme olejem.

Pak už jen dáme na rozpálený gril a opékáme podle toho, jaký stupeň propečeni chceme. Doporučuje se stupeň medium, což je středně propečené maso, které si zachová křehkost a vyhovuje většině strávníků. Maso po grilování přikryjeme alobalem a necháme chvilku odpočinout.

Zeleninové variace

Úplně to nejjednodušší je vyrobit si klasický salát, který můžete vyšperkovat stále aktuálním chřestem. Salát pečlivě omyjeme a osušíme listy, natrháme na velikost sousta. Připravíme si dresink (0,5 dl olivového oleje, 2 polévkové lžíce medu a šťávu z 1 citronu), vše vyšleháme do emulze.

Brambory pořádně omyjeme pod tekoucí vodou, osušíme a dáme na gril. Pokud spěcháme, můžeme si brambory předvařit, zhruba po 15 minutách přidáme na gril rajčata a společně grilujeme. 

Salát promícháme se zálivkou a naaranžujme na talíř i s bramborem a rajčaty. Doplníme o pošírované vejce.

Další varianta: aktuální chřest. Očistíme ho, zbavíme tvrdých části. Vložíme do alobalové kapsy. Přidáme máslo, sůl a pepř. Alobal uzavřeme a položíme na gril. Grilujeme z obou stran asi 10 minut (chřest by pak měl být na skus). A pokud už jste přišli na chuť mangoldu, můžete ho upravit podobně. Takže si na mřížce budou hovět dva podobné alobalové balíčky.

Z jiného soudku pochází úvodní článková fotografie, maso na ní není vůbec. Vyzkoušet lze třeba grilovanou papriku na briošce s kozím sýrem. Stačí ogrilovat plátky chleba a s ním i papriky a pak jen společně se sýrem naservírovat. 

Tady se fantazii meze nekladou, klidně můžeme ogrilovat i cherry rajčátka, dozdobit bylinkami a „jednoruční“ porce je hotová. A obejdeme se i bez masa.

Autor:

Pošlete fotografii z grilování s receptem a hrajte o gril a další ceny

Jehněčí kotletky, grilovaný česnek a pyré ze špenátu a divokého česneku

Soutěž V rámci speciální přílohy Grilování vyhlašujeme soutěž o nejlepší čtenářský recept. Vyfotografujte...

Rychlé špízy ozvláštněte libanonským kořením v marinádě

Špízy ugrilujete z jakéhokoliv masa, podávají se s pita chlebem a dipem.

Libanonská kuchyně je poměrně pestrá, jen si na ni musíte zvyknout. Ale netřeba kvůli ní jezdit...

Hovězí pupek je hvězdou letních grilů. Zkuste jej s grilovanou cibulkou

Hovězí pupek s grilovanými brambory a cibulí se smetanovým dipem

Grilování pupku, tedy flank steaku, je cestou, jak si vychutnat kvalitní hovězí maso a přitom se...

Karbanátky na grilu mohou být svěží a rychlé. Odlehčete je zeleninou

Karbanátky odlehčené dávkou zeleniny

I mleté maso může chutnat jako z ráje. Uvedený recept na karbanátky odlehčený zeleninou zazněl...

Poslední recepty v soutěži o grily. Miniburgery i grilovaná chobotnice

Miniburgery podle Ivety Martinovské

V sobotu 30. června končí naše soutěž o kontaktní grily a udicí pistoli Sage. Tentokrát se ve...

Zkuste lososa trochu jinak. Třeba jako karbanátky nebo s houbami

S lososem přímo na grilu připravíte i houby.

Jen pár minut na grilu stačí, aby lahodné maso lososa zpříjemnilo letní večer. Do jednoduchých a...

  • Nejčtenější

KVÍZ: Rozumíte řeči svých mazlíčků?

I zvířata se s vámi snaží komunikovat. Jde jen o to, jestli víte, co se vám snaží sdělit. Naučte se jejich řeč a...

Z omšelého svatebního daru se pro mladou rodinu vyloupl ráj

Soutěž Před čtrnácti lety bydlela paní Markéta s manželem v městečku na jih od Plzně. To ještě neměli děti. Jako svatební dar...

Nejprve postavili domek u lesa. Pak se vrhli na jezírko se slanou vodou

Soutěž Parcelu u lesa na samotném konci vesnice koupila rodina paní Miriam před sedmi lety. Původně měli v plánu postavit si...

Češi se pivem baví. Pijí ho vzhůru nohama a otevírají motorovou pilou

Pivo je v Česku nejen nápojem, ale i lidovou zábavou. Byť se nejrychleji vypitým tuplákem na světě chlubí Američané, v...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Když hodně rostou, čeká nás krveprolití. Rozkrýváme houbové záhady

Premium Nejsou to ani rostliny, ani živočichové. Rostou skrytě. Mohou nás otrávit… Magazín Víkend DNES přináší vybraná fakta a...

Snažím se naučit mít jizvy po popálení ráda, říká Týnuš Třešničková

Premium Byl to okamžik. Vteřina, v níž ji ožehly plameny. Vlasy, krk, ruce, obličej... Ten krásný obličej, který ji živí. Jedna...

Největší slabiny ojetých dodávek. Přinášíme přehled nejporuchovějších vozů

Premium Dodávky byly stvořeny pro práci. Najedou mnohem více kilometrů než osobní auta, a to v náročných podmínkách. Ne všechna...

VELKÝ TEST ZOO: přehled cen, zvířat i atrakcí. Přijeďte, pomůžete!

Premium Mají otevřeno 365 dní v roce, ať praží slunce, nebo se žení čerti. Na několik týdnů je zavřel až koronavirus. Chcete...

  • Další z rubriky

Češi se pivem baví. Pijí ho vzhůru nohama a otevírají motorovou pilou

Pivo je v Česku nejen nápojem, ale i lidovou zábavou. Byť se nejrychleji vypitým tuplákem na světě chlubí Američané, v...

Pstruh, krkovice vcelku i napíchnuté kuře. Vyzkoušejte recepty od čtenářů

Soutěž Od začátku měsíce nám posíláte své oblíbené grilovací recepty, se kterými soutěžíte o gril a další ceny. Dnešní výběr...

Středomořské bylinkové trio chce hodně slunce, bazalka nesnáší průvan

Rádi byste měli čerstvé bylinky v kuchyni pěkně po ruce, ale nějak se vám nedaří vyhovět jejich potřebám? Zde máte rady...

Talentovaná cukrářka se během karantény nudila, vymyslela úžasné dorty

Dvaatřicetiletá cukrářka Jessica Barillasová ze Salvadoru ve Střední Americe uvázla v době koronakrize v karanténě. Z...

Nejjasnější kometa za třináct let. Na obloze ji uvidíte i bez dalekohledu

Oficiálně se jmenuje C/2020 F3, ale má také civilnější pojmenování Neowise. Po dlouhé době je to tak jasná kometa, že...

Maďarka tvrdí, že nemůže pracovat, protože je příliš sexy

Plastiky dvaadvacetiletou Barbie Barbaru Lunu Siposovou z Maďarska stály v přepočtu přes tři miliony korun. Nyní nemůže...

Výpovědi už se nevyhnete. Nový zákoník práce přinese i spravedlivější dovolenou

Premium Poslední velká novela zákoníku práce za uplynulých devět let začne z podstatné části platit od začátku příštího roku, v...

Úspěšný šéf Škody po pěti letech náhle končí, prohrál boj o moc

Mladoboleslavská Škoda Auto oznámila, že Bernhard Maier po téměř pěti letech v čele společnosti opustí k 31. červenci...

Snažím se naučit mít jizvy po popálení ráda, říká Týnuš Třešničková

Premium Byl to okamžik. Vteřina, v níž ji ožehly plameny. Vlasy, krk, ruce, obličej... Ten krásný obličej, který ji živí. Jedna...