V libanonské kuchyni najdete koření typické pro asijské oblasti, nesmí chybět zejména koriandr a kurkuma. Běžně dnes můžete přímo koupit směsi koření, například Zaatar, kde najdete i sezam, tymián, citronovou sůl a kmín.
Běžnou součástí kuchyně je hummus, což je pasta nejen z vařené cizrny a sezamového tahini. Masitá jídla tu také nechybějí, ale vzhledem k tomu, že vepřové je tu koránem zakázané, většinou se využívá skopové ve všech úpravách.
Protože si v našich končinách nemusíme dělat starosti s podobnými zákazy, klidně můžeme použít jakoukoliv surovinu.
Nejrychlejší a nejsnazší pro grilování je jednoznačně kuřecí maso. Když se použijí správné ingredience, dostanete kus Libanonu i na vlastní zahradě. Ale klidně vyzkoušejte i vepřové
Suroviny pro 4 osoby: 800 g kuřecích prsou, 50 g protlaku, šťáva z jednoho citronu, lžíce vinného octa, čajová lžička mletého koriandru, čajová lžička mletého kardamomu, čajová lžička sladké papriky, najemno nakrájený stroužek česneku, 2 lžíce olivového oleje, sůl a bílý pepř
TipMaso stačí marinovat půl hodiny, ale pro výraznější chuť je lepší nechat v marinádě déle. Ne však výrazně déle než 2 hodiny. Kyselost marinády by už moc narušila strukturu masa. |
Postup: Maso nakrájejte rovnoměrně na kousky na gril, vložte do mísy. V misce smíchejte ostatní ingredience (až na olej), z nichž vznikne marináda.
Tu potom jemně vmíchejte do masa. Zakryjte fólií a nechejte 30 minut až dvě hodiny marinovat. Nakonec přimíchejte olivový olej a poté kousky napíchejte na špejle nebo grilovací jehly a dejte na rozpálený gril zhruba na 10 minut.
Ideální přílohou k libanonským grilovaným špízům je pita chléb, grilovaná rajčata a česneková majonéza.