Vepřová žebra, jelení kýta a panenka. Příspěvky ze čtenářských grilů

  • 0
Hned dvě odlišné marinády na oblíbená vepřová žebra na grilu, které můžete vyzkoušet při svém letním grilování. K tomu vepřová panenka a trocha zvěřiny. Taková je inspirace od čtenářů, kteří poslali své příspěvky do soutěže o gril a další ceny.

Medová žebírka

Medová žebírka

Recept poslala Jaroslava Bernatíková.

Suroviny: 2 kg vepřových žebírek, 1 na jemno nakrájená červená cibule, 2 prolisované stroužky česneku, 1 lžíce čerstvě nastrouhaného zázvoru, 1 lžíce slunečnicového oleje, 125 ml ananasové šťávy, 2 lžíce rybí omáčky, 4 lžíce rajčatového protlaku, 4 lžíce limetkové šťávy, 2 lžíce medu, 6 lžic sladké chilli omáčky. 

Postup: Žebírka dáme vařit na 30 minut do hrnce s osolenou vodou, pak vodu slijeme, žebírka propláchneme a necháme vychladnout. Na malou pánev dáme cibuli, česnek, zázvor a olej. 

Medová žebírka
Medová žebírka

Směs smažíme 5 minut, dokud nezměkne, poté na pánev přidáme ananasovou šťávu, rybí omáčku, rajčatový protlak, limetkovou šťávu, med a 2 lžíce sladké chilli omáčky, přivedeme k varu a 10 minut vaříme, dokud omáčka nezhoustne.

Pak odstavíme a necháme vychladnout. Touto sladkou směsí potíráme žebírka, dokud ještě úplně nevychladnou. 

Zde posílejte čtenářské recepty

Až do konce prázdnin posílejte své nejoblíbenější grilovací recepty. Zúčastníte se tak soutěže o elektrický gril a další cena (viz box dole).

Grilujeme nad středně žhavým uhlím asi 15 minut, pravidelně obracíme a potíráme, dokud žebírka nezískají kůrčičku. Jako přílohu si ugrilujeme oblíbenou zeleninu nebo ovoce.

Komerční sdělení
Velká letní grilovací soutěž o ceny

Ceny do soutěže věnovala značka špičkových spotřebičů SAGE, o které se hraje. Pravidla soutěže najdete zde.

Kontaktní gril SGR700BSS. Je vybavený oboustrannými vyměnitelnými keramickými deskami. Na každé grilovací desce lze grilovat jiný pokrm díky separátnímu ovládání každé desky zvlášť.

3x udicí pistole Sage

Udicí pistole vám dovoluje povýšit různé druhy potravin a nápojů na gurmánský zážitek. 

3x poukaz pro dva na Sage Academy

Zúčastněte se Sage kurzu a staňte se mistrem v přípravě masa.

10x kuchařská zástěra Sage

Zástěra, v níž se při grilování budete cítit jako šéfkuchař.

Videa z kurzů Sage Academy

Více najdete na www.SAGECZ.cz

Jelení steak

Grilování jelení kýty vcelku

Recept poslal Lukáš Bernatík.

Suroviny: jelení kýta bez kostí, česnek, jalovec, pepř, nové koření, tymián, bobkový list, sůl, koňak.

Postup: Je žádoucí nechat maso před přípravou odležet. Rozdrtíme jalovec, pepř, nové koření, tymián a bobkový list nahrubo. Pozor, maso nemyjeme, až těsně před přípravou. 

Jelení kýta po nakrájení

Maso potřeme směsí koření, zabalíme do alobalu a dáme do lednice odležet do misky nebo kameninové nádoby. Mírně osolíme a pokapeme dobrým koňakem. Sůl totiž vysušuje a alkohol mu dá křehkost. Necháme odložené v chladu 1–2 dny.

Pak je možné postupovat dvěma způsoby. Buď ugrilujeme maso vcelku, anebo jednotlivé plátky. Každopádně před přípravou sundáme koření a maso opláchneme. 

Poté nakrájíme na plátky dle zvyku a libosti. Ve hmoždíři rozdrtíme tymián, česnek, jalovec, kousek kůry z citronu, pepř a sůl. Maso natřeme olivovým olejem a každý steak „vyválíme“ ve směsi koření.

Na rozpálený gril dáváme steaky a opékáme zprudka z každé strany. Pak snížíme teplotu a grilujeme ještě cca 10 minut. Tehdy je maso středně propečené. Kdo chce steak krvavý, dobu si zkrátí. Vše podle chuti a zvyklosti strávníků.

Samozřejmě je možné postupovat i obráceně. Druhým kořením obalíme celou kýtu a pečeme ji vcelku a pak krájíme na plátky. Použijeme metodu nepřímého grilování, to znamená, že rozhrneme žhavé uhlíky na stranu, aby nešel přímý žár přímo pod maso a aby se nepřipalovalo. Grilování sice trvá déle, ale nakrájené plátky budou šťavnatější.

Žebra s trochu jinou marinádou

Malý gril vhodný pro klasické ohniště

Recept poslala Lenka Šteklová.

Suroviny: na marinádu 4 velké lžíce protlaku, 15 kapek worchesteru, 3 lžičky medu, 3 lžičky cukru, 1 lžička pepře, 2 velké lžíce hořčice plnotučné, 2 velké lžíce domácího koření (2 lžičky tmavého cukru, lžička soli, lžička pepře, lžička drceného kmínu, lžička koriandru, lžička sušeného česneku, 1/2 lžičky chilli), 2 velké lžíce balzamikového octa 

Žebra se sní v mžiku.

Postup: Žebra nejprve omyjeme a dáme lehce povařit ve slané vodě. Vystydlé marinujeme. Grilujeme na rozpáleném grilu. Po ugrilování necháme ještě maso pod alobalem cca 10 minut odpočívat.

Příloha: Cokoliv, co máte rádi. Bageta, opečené brambory, chleba. 

Panenka

Vepřová panenka

Recept poslal Miroslav Kováč.

Suroviny:  0,8 kg vepřové panenky, 1 lžíce sladké papriky, 1 lžíce hrubé soli, 1 lžíce čerstvě namletého pepře, 2 lžičky granulované cibule, 2 lžičky granulovaného česneku, 2 lžičky hnědého cukru.

Postup: Z koření si nachystáme sypkou směs a asi dvě hodiny před grilovaním maso posypeme a zakápneme olivovým olejem. Samozřejmě, pokaždé je recept trochu odlišný podle hesla „co dům dá“.

Vepřová panenka
Vepřová panenka
Vepřová panenka

Když jsou po ruce čerstvé bylinky, nasekáme je do směsi a stanou se tak součástí kořenící směsi.

Gril rozpálíme na 350–400 °C. Panenku potom v celku přidáme na gril a grilujeme ji se zapíchnutým teploměrem, protože je docela rychle udělaná (18–20 minut). Čtenáři se osvědčila teplota uvnitř masa kolem 75 °C.

Po ugrilovaní necháme panenku odpočívat, pak dozdobíme bylinkami a podáváme.


Letní grilování - Maso