Pondělí 27. září 2021, svátek má Jonáš
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Pondělí 27. září 2021 Jonáš

Vepřová žebra, jelení kýta a panenka. Příspěvky ze čtenářských grilů

Soutěž
Hned dvě odlišné marinády na oblíbená vepřová žebra na grilu, které můžete vyzkoušet při svém letním grilování. K tomu vepřová panenka a trocha zvěřiny. Taková je inspirace od čtenářů, kteří poslali své příspěvky do soutěže o gril a další ceny.
Část 1/4

Medová žebírka

Medová žebírka

Medová žebírka

Recept poslala Jaroslava Bernatíková.

Suroviny: 2 kg vepřových žebírek, 1 na jemno nakrájená červená cibule, 2 prolisované stroužky česneku, 1 lžíce čerstvě nastrouhaného zázvoru, 1 lžíce slunečnicového oleje, 125 ml ananasové šťávy, 2 lžíce rybí omáčky, 4 lžíce rajčatového protlaku, 4 lžíce limetkové šťávy, 2 lžíce medu, 6 lžic sladké chilli omáčky. 

Postup: Žebírka dáme vařit na 30 minut do hrnce s osolenou vodou, pak vodu slijeme, žebírka propláchneme a necháme vychladnout. Na malou pánev dáme cibuli, česnek, zázvor a olej. 

Medová žebírka
Medová žebírka

Směs smažíme 5 minut, dokud nezměkne, poté na pánev přidáme ananasovou šťávu, rybí omáčku, rajčatový protlak, limetkovou šťávu, med a 2 lžíce sladké chilli omáčky, přivedeme k varu a 10 minut vaříme, dokud omáčka nezhoustne.

Pak odstavíme a necháme vychladnout. Touto sladkou směsí potíráme žebírka, dokud ještě úplně nevychladnou. 

Zde posílejte čtenářské recepty

Až do konce prázdnin posílejte své nejoblíbenější grilovací recepty. Zúčastníte se tak soutěže o elektrický gril a další cena (viz box dole).

Grilujeme nad středně žhavým uhlím asi 15 minut, pravidelně obracíme a potíráme, dokud žebírka nezískají kůrčičku. Jako přílohu si ugrilujeme oblíbenou zeleninu nebo ovoce.

Komerční sdělení
Velká letní grilovací soutěž o ceny

Ceny do soutěže věnovala značka špičkových spotřebičů SAGE, o které se hraje. Pravidla soutěže najdete zde.

Kontaktní gril SGR700BSS. Je vybavený oboustrannými vyměnitelnými keramickými deskami. Na každé grilovací desce lze grilovat jiný pokrm díky separátnímu ovládání každé desky zvlášť.

3x udicí pistole Sage

Udicí pistole vám dovoluje povýšit různé druhy potravin a nápojů na gurmánský zážitek. 

3x poukaz pro dva na Sage Academy

Zúčastněte se Sage kurzu a staňte se mistrem v přípravě masa.

10x kuchařská zástěra Sage

Zástěra, v níž se při grilování budete cítit jako šéfkuchař.

Videa z kurzů Sage Academy

Více najdete na www.SAGECZ.cz

Autor:

VIDEO: Zkuste na grilu jehněčí kýtu, přinese vám úplně jiné chutě

Grilovaná jehněčí kýta se zeleninou

VIDEO Kdo je už přejedený obligátních krkovic, kuřecích prsíček nebo buřtů z grilu, mohl by vyzkoušet...

Ryba na grilu je rychlá, lehká a lahodná. Jak na to, abyste ji nezkazili

Ryba je výborný tip na grilování, je lehká a rychle hotová.

Rybí maso je lehké, křehké, dietní a přitom chutné. Pro grilování ideální. Podle čeho poznáte v...

V soutěžním grilování vyhrál banán. Ceny putují za novými majiteli

Grilované banány se zmrzlinou

Žádné maso ani zelenina, ale sladká tečka. Nejvíc bodů v anketě o nejlepší recept z domácího...

VIDEO: Dva kuchaři grilovali kachní prsa, dosáhli úplně rozdílného výsledku

Ugrilované kachní prso

VIDEO Kůží nahoru i dolů, oba způsoby grilování kachních prsou jsou možné. V dnešní ukázce to předvedou...

VIDEO: Souboj kuchařů na grilu přinesl dva stejné lososy a rozdílnou chuť

Jak vyudit lososa na grilu

VIDEO Dva kuchaři spojili síly, aby ukázali, jak lze přistupovat ke grilování. Zatímco Martin Kortus...

Trošku hořká, sladká i kyselá. Podle Pohlreicha jsou taková křídla bomba

Křidýlka si při konzumaci můžete namáčet do omáčky.

VIDEO Mořské plody s avokádovou omáčkou, uzený lilek nebo vdolky na grilu jste mohli vidět v dalším díle...

Podívejte se živě do útrob včelího úlu

  • Nejčtenější

Pohlreichovy první krůčky před kamerou jsou spojené s recepty na dresinky

Šéfkuchaře Zdeňka Pohlreicha si nešlo na televizních obrazovkách nevšimnout, když odstartovala první série Ano, šéfe!...

Když vařili street food v Brně Punčochář s Kašpárkem, všem tekly sliny

Na Zelném trhu to žije a místní street food nelze než závidět. Šéfkuchař Přemek Forejt to dobře ví, proto také pozval v...

Vepřové nikdy nezklame. Hvězdou je pomalu pečená plec i krkovice

Maso „z prasátka“ chutná skvěle jen tak upečené nebo v guláši, ale vy můžete překvapit své hosty třeba jeho trhanou...

Itálie a smažená jídla vyřadily první dva adepty na titul Masterchefa

Jen co byla minulý týden konečně jasná finálová šestnáctka amatérských kuchařů letošního ročníku soutěže Masterchef...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

S těmi správnými trvalkami může vaše zahrada na konci léta zářit

S koncem léta nastal čas, kdy se zahrada pyšní zářivými květy pozdních trvalek a letniček. Kochejte se jejich krásou na...

Mizejí už i chodníky. Ústecké ghetto se vymyká, čeká ho nový režim

Premium Ve čtvrti Mojžíř v Ústí nad Labem, která se za dvacet let změnila ze solidního sídliště v ghetto, nastane nový režim....

Zabaveno. Policie hon na Savova nevzdává, vzala mu nemovitosti a sto milionů

Premium Kontroverzní podnikatel František Savov je už sedm let obviněn v případu obřích daňových úniků a zhruba stejnou dobu se...

Vlak do Chorvatska klidně zruším, pokud problémy s ním neustanou, tvrdí Jančura

Premium Skupina Student Agency se během léta zvedla z covidového dna, přesto za sebou táhne půlmiliardový účet a chybí jí i...

  • Další z rubriky

Když chystají Punčochář s Forejtem menu ze pstruha a květáku, je to koncert

Roadshow Souboj na talíři se díky Radkovi Kašpárkovi pro jedno natáčení nastěhovala na Červenou Lhotu, kde vaří David...

Vepřové nikdy nezklame. Hvězdou je pomalu pečená plec i krkovice

Maso „z prasátka“ chutná skvěle jen tak upečené nebo v guláši, ale vy můžete překvapit své hosty třeba jeho trhanou...

Žluté zuby a nemoci srdce? Ani náhodou. Lékaři a experti boří mýty o kávě

Premium Ještě před dvaceti lety byla považována za stejné zlo jako cigarety. Dnes jí ovšem lékaři a experti na výživu takřka...

Podzimem grilování nekončí, stačí se jen trochu přiobléct a jede se dál

Podzim se dá prožít nejen pod dekou s kávou a knížkou v ruce, ale i na terase, která si ještě pamatuje letní paprsky....

Jsem zohavená, říká Linda Evangelista. Po kryolipolýze je k nepoznání

Topmodelka Linda Evangelista se rozhodla bojovat s projevy stárnutí pomocí kryolipolýzy a skončila podle svých slov...

Marek Ztracený na koncertě spadl z pódia na hlavu a skončil v nemocnici

Zpěvák Marek Ztracený bude na koncert v Pardubicích dlouho vzpomínat. Během vystoupení si nevšiml, že je už na okraji...

Anife Vyskočilová má chatu v Suchdole s krásným výhledem na Prahu

Vzpomínáte si na poslední díl seriálu Sanitka, natočený podle skutečné události, kde na zahrádkářskou kolonii v...

Nechávat teď ležet peníze na účtu v bance je holý nerozum

S rostoucí inflací si teď láme hlavu nejedna domácnost s volnými penězi. Řeší otázku, kam peníze uložit, jak je...

Sedm nejčastějších důvodů, proč muži odchází ze vztahů i po letech

Dlouhé roky, tři děti, stabilní zázemí, každý den teplé večeře, ani to vám nezajistí, že s partnerem bude mít vaše...