Čtenářské soutěžní recepty z grilu jsou ve finále. Dančí svíčková i špízy

  • 1
Zbývá jen několik dní, kdy ještě můžete poslat příspěvek do soutěže o nejlepší čtenářský grilovací recept. Do poloviny září pak porota vybere vítěze, kteří mohou vyhrát elektrický kontaktní gril, udicí pistole a kuchařské zástěry.

Bifteky z divočiny

Svíčková z daňka obalená slaninou

Recept poslal Luděk Pužman.

Suroviny: Svíčková z daňka, slanina, sůl, pepř, řapíkatý celer, mrkev, červená cibule, bobkový list, tymián, jalovec, česnek, červené víno.

Postup: Svíčkovou ze zvěřiny obalíme slaninou a ovážeme. Lehce osolíme a opepříme. 

Naložíme do směsi řapíkatého celeru (1–2 řapíky), mrkve (1 ks), červené cibule (zeleninu je třeba nakrájet), bobkového listu (2–3 lístky), tymiánu, několik kuliček rozmáčknutého jalovce, dvou rozkrojených stroužků česneku a kvalitního červeného vína. Alespoň na 2 hodiny, ideálně přes noc v lednici. 

Zde posílejte čtenářské recepty

Až do konce prázdnin posílejte své nejoblíbenější grilovací recepty. Zúčastníte se tak soutěže o elektrický gril a další ceny (viz box dole). Posílejte nejraději šířkové fotografie společně s receptem obsahujícím jednak soupis surovin a postupem práce. Kompletní zadání najdete zde.

Maso opečeme na rozpáleném grilu 5–8 minut po každé straně, poté ideálně i ze strany, než bude slanina křupavá. 

Z marinády lze udělat na opečené slanině vynikající omáčku. Víno necháme zredukovat na minimum, přidáme máslo a necháme odpočinout. 

Maso po opečení necháme pár minut odpočinou pod kouskem másla a podáváme s omáčkou a chlebem.

Komerční sdělení
Velká letní grilovací soutěž o ceny

Ceny do soutěže věnovala značka špičkových spotřebičů SAGE, o které se hraje. Pravidla soutěže najdete zde.

Kontaktní gril SGR700BSS. Je vybavený oboustrannými vyměnitelnými keramickými deskami. Na každé grilovací desce lze grilovat jiný pokrm díky separátnímu ovládání každé desky zvlášť.

3x udicí pistole Sage

Udicí pistole vám dovoluje povýšit různé druhy potravin a nápojů na gurmánský zážitek. 

3x poukaz pro dva na Sage Academy

Zúčastněte se Sage kurzu a staňte se mistrem v přípravě masa.

10x kuchařská zástěra Sage

Zástěra, v níž se při grilování budete cítit jako šéfkuchař.

Videa z kurzů Sage Academy

Více najdete na www.SAGECZ.cz

Vychytané hambáče

Výroba hamburgerů ve velkém

Recept poslal Richard Burnog.

Stačí, když se sejde dobrá parta, co má hlad, ale pohoštění by nemělo zruinovat peněženku. První volbou jsou pak hamburgery.

Suroviny: Ideálně hovězí podplečí. „Všude se říká hovězí krk, ale já měl z podplečího vždy lepší výsledek,“ tvrdí autor receptu. Dále dijonská hořčice,  worchestrová omáčka, ledový salát, slanina, cibule, sýr cheddar, bulky na hamburgery, sůl, pepř.

Postup je triviální: namlít, dochutit troškou dijonské hořčice a worchestrovou omáčkou, uplácat hamburgery, osolit, opepřit a ogrilovat. 

Omáčka ala BigMac: Kečup, hořčice (ideálně yellow mustard), majonéza, french dressing, uzená paprika, granulovaný česnek, granulovaná cibule, okurkový relish, pepř a sůl. 

Postup: Všechno zamíchat a nechat ideálně přes noc odležet. A pak zbývá to všechno jenom sestavit. „Když se sejde hodně lidí, klidně je můžete zapojit do práce, o to víc jim pak bude chutnat,“ doporučuje autor.

Takže hezky odspodu: spodní část ogrilované bulky, ledový salát, červená/bílá cibule, maso (na mase můžete nechat zapéct trošku cheddaru), (volitelně, na fotce není) ogrilovaná slanina, domácí omáčka ala BigMac, vrchní opečená bulka. Plus je jako bonus fajn, když to sníte s dobrou partou přátel.

Směs na grilu ve stylu Pro každého podle chuti

Tady si strávníci mohou vybrat, na co mají chuť.

Recept poslal Antonín Lipold.

Podle něj je ideální připravit grilovačku tak, aby si každý mohl vybrat podle chuti. Někdo je vysazený na maso, někdo dá přednost zelenině. Jsou lidi, kteří ocení flákotu „na placato“, někdo ve formě špízu.

Suroviny: Maso ve stylu „co lednička vydala“ (kuřecí, vepřové), papriky, cherry rajčata, cibule, cuketa, lilek, uzenina.

Postup: Maso můžete klidně naložit, anebo jen použít koření, podle chuti a zvyku. Sestava na snímku je jen inspirací, na špízy nemusíte napíchat jen kousky zeleniny, ale použít třeba masozeleninovou kombinaci, případně i s uzeninou. A podle toho, jak velký máte gril, využijete místo pro větší kusy masa.


Letní grilování - Maso