Pondělí 21. září 2020, svátek má Matouš
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Pondělí 21. září 2020 Matouš

Žebírka svázaná do snopu, maso zkombinované s čokoládou. Čtenáři grilují

Soutěž
Máme pro vás další várku čtenářských receptů, které jsme dostali do soutěže o nejlepší recept. Hraje se o elektrický gril, udicí pistole a kuchařské zástěry.

Grilovaná žebírka podávejte s omáčkami podle vlastního výběru. | foto: Otto Plášek

Svázaná žebírka

Grilovaná žebírka podávejte s omáčkami podle vlastního výběru.

Grilovaná žebírka podávejte s omáčkami podle vlastního výběru.

Příspěvek poslal Otto Plášek.

Suroviny: 1 kg vepřových žebírek bez tuku (naporcovaná na pás široký 10 cm a délky 30 cm). 

Marináda: 2 lžíce olivového oleje, 1–2 čerstvé chilli papričky, 1–2 lžíce hustého kečupu, 1–2 lžíce dijonské hořčice, 1 lžička rumu, sůl, čerstvě mletý pepř, ½ lžičky mleté červené papriky (poměr dle chuti a zvyků strávníků).

Postup: Vepřová masitá žebírka naporcovaná od hodného řezníka dle našich požadavků dobře osolíme a opepříme. Připravíme si vhodný motouz a smotáme pásy vepřových žeber masovou stranou dovnitř – tedy tak, že žeberní blána bude zvenčí smotku. 

Vzniklý „smotek“ žeber převážeme připraveným motouzem, čímž se nám vytvoří velmi pěkný a pevný kus žeber. Dáme na gril a necháme chvíli zprudka opéct. 

Asi po 5–10 minutách smotky žebírek dáme bokem a velmi bohatě potřeme připravenou marinádou. Takto potřené a již teplem zatažená žebírka dále grilujeme již při nižší teplotě. Opakovaně je několikrát potíráme. 

Grilujeme, dokud nejsou žebírka hotová. Podle teploty a možnosti přiklopení grilu, jsou takto smotaná žebra připravená k podávání za 30–40 minut.

K pálení masa nedochází, neboť z vnější strany je blána a kosti a maso je ukryto uvnitř smotku. Jako příloha se hodí čerstvý chléb a omáčky dle chuti.

Zde posílejte čtenářské recepty

Až do konce prázdnin posílejte své nejoblíbenější grilovací recepty. Zúčastníte se tak soutěže o elektrický gril a další ceny (viz box dole). Posílejte nejraději šířkové fotografie společně s receptem obsahujícím jednak soupis surovin a postupem práce. Kompletní zadání najdete zde.

Komerční sdělení
Velká letní grilovací soutěž o ceny

Ceny do soutěže věnovala značka špičkových spotřebičů SAGE, o které se hraje. Pravidla soutěže najdete zde.

Kontaktní gril SGR700BSS. Je vybavený oboustrannými vyměnitelnými keramickými deskami. Na každé grilovací desce lze grilovat jiný pokrm díky separátnímu ovládání každé desky zvlášť.

3x udicí pistole Sage

Udicí pistole vám dovoluje povýšit různé druhy potravin a nápojů na gurmánský zážitek. 

3x poukaz pro dva na Sage Academy

Zúčastněte se Sage kurzu a staňte se mistrem v přípravě masa.

10x kuchařská zástěra Sage

Zástěra, v níž se při grilování budete cítit jako šéfkuchař.

Videa z kurzů Sage Academy

Více najdete na www.SAGECZ.cz

Pikantní vepřové plátky s čokoládou

Pikantní vepřové plátky s čokoládou

Pikantní vepřové plátky s čokoládou

Recept poslala Jarka Bernatíková.

Suroviny: 6 plátků z vepřové pečeně, můžeme použít i kýtu nebo jiný druh vepřového, sůl, červený paprikový olej, 10 g hořké čokolády, 3 zrnka nového koření, 3 sušené pálivé chilli papričky, 6 plátků sýra. 

Postup: Řízky naklepeme, nařízneme okraje, osolíme, potřeme červeným olejem a necháme hodinu odležet. Pak si připravíme strouhanou čokoládu, smíchanou s tlučeným novým kořením a drceným pálivým chilli. 

Řízky ugrilujeme na dřevěném uhlí na roštu po jedné straně, obrátíme, posypeme čokoládovou směsí, překryjeme plátkem sýra a na roštu dogrilujeme. 

Podáváme s tortillou nebo s chlebem, případně s plátky opečených brambor nebo s grilovanou zeleninou. 

Příprava červeného oleje: 200 ml oleje, 5 pálivých chilli papriček. Do oleje na pánvi dáme nakrájené papričky i se semínky a ohřejeme na 70 st. Necháme vychladnout a několik dní odstát. Pak přecedíme. 

Po vystydnutí olej uchováváme v chladu a tmě. Hodí se nám pak ke grilování nebo na přípravu mexických a čínských jídel.

Trhané plecko

Trhané vepřové

Trhané vepřové

Recept poslala Ingrid Ouředníková.

Suroviny: 2 kg vepřové plece, lžičku mletého chilli, lžičku hrubé mořské soli, lžičku hořčičného semínka, lžíci mleté sladké papriky, 2 lžičky zauzené papriky, 2 lžičky granulovaného česneku, lžíci třtinového cukru, lžičku celého pepře.

Injektáž masa BBQ kořením

Injektáž masa BBQ kořením

Plecko grilujte nepřímým způsobem nejraději přiklopené.

Plecko grilujte nepřímým způsobem nejraději přiklopené.

Postup: Grilujeme asi 4 hodiny na grilu rozpáleném na 160 °C, dokud teplota uprostřed masa nedosáhne 92 °C. Necháme maso 30–60 minut odpočinout v alobalu.

Při grilování je vhodné použít lupínky, které se přidávají pro jemnou chuť po zauzení.

Autor:

Známe vítěze soutěžního grilu. Nejlepší známku měl recept na pověšené kuře

Kuře „à la Spider-Man“

Soutěž Celé prázdniny jste posílali fotografie a recepty pokrmů z grilu. Nejlepší z nich jsme postupně...

Pstruha zabalte do bahýnka, kuře pověste. Čtenářské nápady z grilu

Pstruh grilovaný na citronech

Soutěž Máme tu poslední sadu čtenářských receptů z letní soutěže o nejlepší inspiraci z grilování. V...

Čtenářské soutěžní recepty z grilu jsou ve finále. Dančí svíčková i špízy

Tady si strávníci mohou vybrat, na co mají chuť.

Soutěž Zbývá jen několik dní, kdy ještě můžete poslat příspěvek do soutěže o nejlepší čtenářský grilovací...

Čtenáři zkoušejí na grilu mořského okouníka, kuře na pivu i hovězí filet

Mořský okouník nepotřebuje příliš vysokou teplotu.

Soutěž Že jsou ryby ideální pro letní grilování, se konečně projevilo i ve čtenářských příspěvcích letní...

Asociace hovězího masa natočila dvouhodinové video pečení na rožni

Podívejte se, jak se pečou hověží žebra v americkém stylu

VIDEO V době superrychlých reklam se občas stane, že některá společnost vsadí na opačný extrém. Americká...

Zkuste lososa trochu jinak. Třeba jako karbanátky nebo s houbami

S lososem přímo na grilu připravíte i houby.

Jen pár minut na grilu stačí, aby lahodné maso lososa zpříjemnilo letní večer. Do jednoduchých a...

  • Nejčtenější

Český rybář šel lovit candáty, z vody vytáhl dvoumetrového sumce albína

Velkých sumců albínů, kteří jsou pro rybáře něčím mimořádným, se na našich svazových vodách příliš nechytá. Obrovského...

Hlavně bílé hřiby leckde rostou v nebývalém množství. Pochlubte se úlovky

Zajímavým úkazem i pro mykology je množství, v jakém teď rostou hřiby. Nelze to samozřejmě říci plošně o celém území...

Finalisté MasterChefa vařili s rodinou, Pavlínu ty emoce málem stály krk

V soutěži MasterChef bojuje o titul posledních šest amatérských kuchařů, o to bolestivější už je pro ně každé...

Strhující fotografie počasí. Podívejte se na nejlepší letošní snímky

Výběr z finálových fotografií soutěže Weather Photographer of the Year 2020 vyzařuje sílu jedinečného okamžiku, jaké...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Známe vítěze soutěžního grilu. Nejlepší známku měl recept na pověšené kuře

Soutěž Celé prázdniny jste posílali fotografie a recepty pokrmů z grilu. Nejlepší z nich jsme postupně zveřejňovali. Nyní...

České no-go zóny: brněnský Cejl. Místo, kde vidíte policii jen projíždět

Premium Reportéři MF DNES mapují místa, která podle statistik nejsou výjimečně nebezpečná. Ve skutečnosti jde o no-go zóny,...

Němci kritizují Česko a vzkazují: Podívejte se na naše opatření. Fungují

Premium Koronavirová propast mezi Českem a Německem se nadále prohlubuje. Z premianta třídy se stal problémový žák, popisují...

Když ne jeho, tak aspoň jeho dítě! Psycholog Šmolka nejen o zoufalých milenkách

Premium Ve třiceti už se neprovdáš. Věta, kterou kdysi běžně slýchaly dívky nad třicet let, považované už za staré panny. Dnes...

  • Další z rubriky

Povidla uvaříte snadno a rychle. Vyzkoušejte tři oblíbené recepty

Vaření povidel si kdoví proč vysloužilo pověst zdlouhavé a nebezpečné práce, při které se ušpiní hromada nádobí,...

Vybudujte si domácí posilovnu. Slušné vybavení pořídíte do pár tisíc

Premium Nemusíte investovat desítky tisíc korun. Slušné vybavení pro domácí posilovnu pořídíte i za pět tisíc. Vylepšíte si...

Jak vybrat čističku vzduchu. Pozor dejte na druh filtrace i výkon

Premium Vzduch je pro správné fungování lidského organismu stejně důležitý jako voda a potraviny. Každý z nás ho spotřebuje až...

Španělská paella má svůj mezinárodní den. Ochutnat ji můžete i v Česku

Světový den paelly se neslaví 20. září náhodou. Tou dobou se totiž sklízí hlavní složka pro její přípravu: kulatozrnná...

Vyzkoušeli jsme eRoušku 2. Podívejte se, jak může pomoci i vám

Největší nadějí na zpomalení šíření covidu-19, která navíc nikomu nezkomplikuje život, je malá aplikace pro chytré...

Volali ji k večeři, ale nepřišla. Zemřela s ohořelým mobilem v ruce

Patrně neoriginální příslušenství si vybralo další z mnoha obětí. Stala se jí šestnáctiletá thajská školačka. Poté, co...

Benešová: Nečekala jsem, že synova svatba bude tak emocionálně náročná

Závěr prázdnin byl pro Lucii Benešovou ve znamení svatebních příprav. K oltáři dovedla svého nejstaršího syna Luciána,...

Microsoft vytáhl servery z oceánu, jejich nízká poruchovost překvapila

Z mořského dna u skotského souostroví Orkneje námořníci vylovili datacentrum společnost Microsoft. Za více než dva roky...

Jeho prsty byly najednou ve mně, obvinila fotografa ze zneužití Ratajkowski

Emily Ratajkowski (29) zveřejnila obsáhlou esej, ve které obvinila fotografa Jonathana Ledera ze sexuálního zneužití....