Svázaná žebírka
Příspěvek poslal Otto Plášek.
Suroviny: 1 kg vepřových žebírek bez tuku (naporcovaná na pás široký 10 cm a délky 30 cm).
Marináda: 2 lžíce olivového oleje, 1–2 čerstvé chilli papričky, 1–2 lžíce hustého kečupu, 1–2 lžíce dijonské hořčice, 1 lžička rumu, sůl, čerstvě mletý pepř, ½ lžičky mleté červené papriky (poměr dle chuti a zvyků strávníků).
Postup: Vepřová masitá žebírka naporcovaná od hodného řezníka dle našich požadavků dobře osolíme a opepříme. Připravíme si vhodný motouz a smotáme pásy vepřových žeber masovou stranou dovnitř – tedy tak, že žeberní blána bude zvenčí smotku.
Vzniklý „smotek“ žeber převážeme připraveným motouzem, čímž se nám vytvoří velmi pěkný a pevný kus žeber. Dáme na gril a necháme chvíli zprudka opéct.
Asi po 5–10 minutách smotky žebírek dáme bokem a velmi bohatě potřeme připravenou marinádou. Takto potřené a již teplem zatažená žebírka dále grilujeme již při nižší teplotě. Opakovaně je několikrát potíráme.
Grilujeme, dokud nejsou žebírka hotová. Podle teploty a možnosti přiklopení grilu, jsou takto smotaná žebra připravená k podávání za 30–40 minut.
K pálení masa nedochází, neboť z vnější strany je blána a kosti a maso je ukryto uvnitř smotku. Jako příloha se hodí čerstvý chléb a omáčky dle chuti.
Zde posílejte čtenářské receptyAž do konce prázdnin posílejte své nejoblíbenější grilovací recepty. Zúčastníte se tak soutěže o elektrický gril a další ceny (viz box dole). Posílejte nejraději šířkové fotografie společně s receptem obsahujícím jednak soupis surovin a postupem práce. Kompletní zadání najdete zde. |
Velká letní grilovací soutěž o ceny
Ceny do soutěže věnovala značka špičkových spotřebičů SAGE, o které se hraje. Pravidla soutěže najdete zde.
Kontaktní gril SGR700BSS. Je vybavený oboustrannými vyměnitelnými keramickými deskami. Na každé grilovací desce lze grilovat jiný pokrm díky separátnímu ovládání každé desky zvlášť.

3x udicí pistole Sage
Udicí pistole vám dovoluje povýšit různé druhy potravin a nápojů na gurmánský zážitek.
3x poukaz pro dva na Sage Academy
Zúčastněte se Sage kurzu a staňte se mistrem v přípravě masa.
10x kuchařská zástěra Sage
Zástěra, v níž se při grilování budete cítit jako šéfkuchař.Videa z kurzů Sage Academy
Více najdete na www.SAGECZ.cz
Pikantní vepřové plátky s čokoládou
Recept poslala Jarka Bernatíková.
Suroviny: 6 plátků z vepřové pečeně, můžeme použít i kýtu nebo jiný druh vepřového, sůl, červený paprikový olej, 10 g hořké čokolády, 3 zrnka nového koření, 3 sušené pálivé chilli papričky, 6 plátků sýra.
Postup: Řízky naklepeme, nařízneme okraje, osolíme, potřeme červeným olejem a necháme hodinu odležet. Pak si připravíme strouhanou čokoládu, smíchanou s tlučeným novým kořením a drceným pálivým chilli.
Řízky ugrilujeme na dřevěném uhlí na roštu po jedné straně, obrátíme, posypeme čokoládovou směsí, překryjeme plátkem sýra a na roštu dogrilujeme.
Podáváme s tortillou nebo s chlebem, případně s plátky opečených brambor nebo s grilovanou zeleninou.
Příprava červeného oleje: 200 ml oleje, 5 pálivých chilli papriček. Do oleje na pánvi dáme nakrájené papričky i se semínky a ohřejeme na 70 st. Necháme vychladnout a několik dní odstát. Pak přecedíme.
Po vystydnutí olej uchováváme v chladu a tmě. Hodí se nám pak ke grilování nebo na přípravu mexických a čínských jídel.
Trhané plecko
Recept poslala Ingrid Ouředníková.
Suroviny: 2 kg vepřové plece, lžičku mletého chilli, lžičku hrubé mořské soli, lžičku hořčičného semínka, lžíci mleté sladké papriky, 2 lžičky zauzené papriky, 2 lžičky granulovaného česneku, lžíci třtinového cukru, lžičku celého pepře.
Postup: Grilujeme asi 4 hodiny na grilu rozpáleném na 160 °C, dokud teplota uprostřed masa nedosáhne 92 °C. Necháme maso 30–60 minut odpočinout v alobalu.
Při grilování je vhodné použít lupínky, které se přidávají pro jemnou chuť po zauzení.