Pondělí 10. srpna 2020, svátek má Vavřinec
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Pondělí 10. srpna 2020 Vavřinec

Žebírka svázaná do snopu, maso zkombinované s čokoládou. Čtenáři grilují

Soutěž aktualizováno 
Máme pro vás další várku čtenářských receptů, které jsme dostali do soutěže o nejlepší recept. Hraje se o elektrický gril, udicí pistole a kuchařské zástěry.

Grilovaná žebírka podávejte s omáčkami podle vlastního výběru. | foto: Otto Plášek

Svázaná žebírka

Grilovaná žebírka podávejte s omáčkami podle vlastního výběru.

Grilovaná žebírka podávejte s omáčkami podle vlastního výběru.

Příspěvek poslal Otto Plášek.

Suroviny: 1 kg vepřových žebírek bez tuku (naporcovaná na pás široký 10 cm a délky 30 cm). 

Marináda: 2 lžíce olivového oleje, 1–2 čerstvé chilli papričky, 1–2 lžíce hustého kečupu, 1–2 lžíce dijonské hořčice, 1 lžička rumu, sůl, čerstvě mletý pepř, ½ lžičky mleté červené papriky (poměr dle chuti a zvyků strávníků).

Postup: Vepřová masitá žebírka naporcovaná od hodného řezníka dle našich požadavků dobře osolíme a opepříme. Připravíme si vhodný motouz a smotáme pásy vepřových žeber masovou stranou dovnitř – tedy tak, že žeberní blána bude zvenčí smotku. 

Vzniklý „smotek“ žeber převážeme připraveným motouzem, čímž se nám vytvoří velmi pěkný a pevný kus žeber. Dáme na gril a necháme chvíli zprudka opéct. 

Asi po 5–10 minutách smotky žebírek dáme bokem a velmi bohatě potřeme připravenou marinádou. Takto potřené a již teplem zatažená žebírka dále grilujeme již při nižší teplotě. Opakovaně je několikrát potíráme. 

Grilujeme, dokud nejsou žebírka hotová. Podle teploty a možnosti přiklopení grilu, jsou takto smotaná žebra připravená k podávání za 30–40 minut.

K pálení masa nedochází, neboť z vnější strany je blána a kosti a maso je ukryto uvnitř smotku. Jako příloha se hodí čerstvý chléb a omáčky dle chuti.

Zde posílejte čtenářské recepty

Až do konce prázdnin posílejte své nejoblíbenější grilovací recepty. Zúčastníte se tak soutěže o elektrický gril a další ceny (viz box dole). Posílejte nejraději šířkové fotografie společně s receptem obsahujícím jednak soupis surovin a postupem práce. Kompletní zadání najdete zde.

Komerční sdělení
Velká letní grilovací soutěž o ceny

Ceny do soutěže věnovala značka špičkových spotřebičů SAGE, o které se hraje. Pravidla soutěže najdete zde.

Kontaktní gril SGR700BSS. Je vybavený oboustrannými vyměnitelnými keramickými deskami. Na každé grilovací desce lze grilovat jiný pokrm díky separátnímu ovládání každé desky zvlášť.

3x udicí pistole Sage

Udicí pistole vám dovoluje povýšit různé druhy potravin a nápojů na gurmánský zážitek. 

3x poukaz pro dva na Sage Academy

Zúčastněte se Sage kurzu a staňte se mistrem v přípravě masa.

10x kuchařská zástěra Sage

Zástěra, v níž se při grilování budete cítit jako šéfkuchař.

Videa z kurzů Sage Academy

Více najdete na www.SAGECZ.cz

Pikantní vepřové plátky s čokoládou

Pikantní vepřové plátky s čokoládou

Pikantní vepřové plátky s čokoládou

Recept poslala Jarka Bernatíková.

Suroviny: 6 plátků z vepřové pečeně, můžeme použít i kýtu nebo jiný druh vepřového, sůl, červený paprikový olej, 10 g hořké čokolády, 3 zrnka nového koření, 3 sušené pálivé chilli papričky, 6 plátků sýra. 

Postup: Řízky naklepeme, nařízneme okraje, osolíme, potřeme červeným olejem a necháme hodinu odležet. Pak si připravíme strouhanou čokoládu, smíchanou s tlučeným novým kořením a drceným pálivým chilli. 

Řízky ugrilujeme na dřevěném uhlí na roštu po jedné straně, obrátíme, posypeme čokoládovou směsí, překryjeme plátkem sýra a na roštu dogrilujeme. 

Podáváme s tortillou nebo s chlebem, případně s plátky opečených brambor nebo s grilovanou zeleninou. 

Příprava červeného oleje: 200 ml oleje, 5 pálivých chilli papriček. Do oleje na pánvi dáme nakrájené papričky i se semínky a ohřejeme na 70 st. Necháme vychladnout a několik dní odstát. Pak přecedíme. 

Po vystydnutí olej uchováváme v chladu a tmě. Hodí se nám pak ke grilování nebo na přípravu mexických a čínských jídel.

Trhané plecko

Trhané vepřové

Trhané vepřové

Recept poslala Ingrid Ouředníková.

Suroviny: 2 kg vepřové plece, lžičku mletého chilli, lžičku hrubé mořské soli, lžičku hořčičného semínka, lžíci mleté sladké papriky, 2 lžičky zauzené papriky, 2 lžičky granulovaného česneku, lžíci třtinového cukru, lžičku celého pepře.

Injektáž masa BBQ kořením

Injektáž masa BBQ kořením

Plecko grilujte nepřímým způsobem nejraději přiklopené.

Plecko grilujte nepřímým způsobem nejraději přiklopené.

Postup: Grilujeme asi 4 hodiny na grilu rozpáleném na 160 °C, dokud teplota uprostřed masa nedosáhne 92 °C. Necháme maso 30–60 minut odpočinout v alobalu.

Při grilování je vhodné použít lupínky, které se přidávají pro jemnou chuť po zauzení.

Autor:

Hovězí svíčkovou z grilu ozvláštněte variací z hub a bazalkovou omáčkou

Hotové plátky svíčkové s omáčkou a přílohou z brambor a hub

Kdo nehodlá ke špičkovému masu přikusovat jen krajíc chleba, může si na grilu připravit kompletní...

Vyzkoušejte vietnamské čevabčiči Bo la lot. Je zabalené do betelového listu

Pepřovník, do kterého je maso zabalené, dodá pokrmu další chuť.

Čevabčiči na vietnamský způsob je typické tím, že se griluje zamotané v betelu, tedy listech...

Vepřová žebra, jelení kýta a panenka. Příspěvky ze čtenářských grilů

Medová žebírka

Soutěž Hned dvě odlišné marinády na oblíbená vepřová žebra na grilu, které můžete vyzkoušet při svém...

Žebírka svázaná do snopu, maso zkombinované s čokoládou. Čtenáři grilují

Grilovaná žebírka podávejte s omáčkami podle vlastního výběru.

Soutěž Máme pro vás další várku čtenářských receptů, které jsme dostali do soutěže o nejlepší recept....

Necpěte se masem. Grilovanou zeleninu jen lehce „okořeňte“ steakem

Grilovaná paprika na briošce s kozím sýrem

Není třeba se při grilování přecpat masem a zajídat jen tak chlebem. Podstatnou částí pokrmu může...

Rib eye, striploin, rump, flank, hanger. Který steak je nejlepší?

Různé druhy syrových steaků

Máte chuť ugrilovat si doma pořádný steak, ale nevíte, jaké maso vybrat? Vždyť možností je tak moc....

  • Nejčtenější

Američani žijí na polotovarech, neumí uvařit ani těstoviny, říká foodpioneerka

Premium Je to deset let, kdy se na blogu na iDNES.cz objevil zázrak jménem Anna Grosmanová. Středoškolačka se tehdy rozhodla...

Brit proměnil zahradu v prázdninový rezort. Jen podle návodů na internetu

Čtyřiatřicetiletý oční optik Guy Younga z Nuneatonu ve Warwickshiru během koronavirové krize nezahálel. Volného času...

Deset tipů, jak na komáry a vosy. Vsaďte na květiny a domácí repelenty

Letní měsíce znamenají výlety do přírody, dlouhé večerní vysedávání na zahradě, zkrátka více pobytu venku. Na druhou...

Řeka Ohře rozkvetla, díky vhodným podmínkám ji rozzářily ostrůvky lakušníku

Řeku Ohři zdobí v těchto dnech na řadě míst ostrůvky něžně kvetoucího lakušníku štítnatého. Této jindy nenápadné vodní...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Borůvky jsou téměř všelék. Zlepšují paměť, chrání před viry i rakovinou

Černé jahody, jak se borůvkám také říká, jsou ovocem plným vitaminů a dalších tělu prospěšných látek. Pomáhají mimo...

Biolog Komárek: Jsme účastníky největšího sociologického experimentu všech dob

Premium Měsíce trvající pandemie nám převrátila životy naruby. Známý biolog, filozof a autor dvou desítek odborných knih a tří...

Brzy dospěju do bodu, kdy si účet na Facebooku zruším, říká Lucie Výborná

Premium „Je to hra. Hra, která by měla být přínosná, užitečná, inspirativní,“ říká o své práci moderátorka Českého rozhlasu...

Proč koronavirus už téměř nezabíjí. Vytratí se, nebo se vrátí ještě silnější?

Premium Koronavirus je záhadný. Nečitelný. I když ho zkoumají ti nejchytřejší lidé, pořád o něm víme málo. Chová se jinak. Je...

  • Další z rubriky

PORADNA: Čím vyčistit rámy plastových oken, aby se nepoškodily?

Bydlím na velmi frekventované ulici, takže si umíte představit, jak hodně se špiní nejen skla, ale i rámy oken. Nyní je...

Třezalka neboli svatojánské koření umí zbavit depresí i zatočit s viry

Bylina dobré nálady, nebo také svatojánské koření, protože začíná kvést na svatého Jana. Tak se říká třezalce, která...

Deset tipů, jak na komáry a vosy. Vsaďte na květiny a domácí repelenty

Letní měsíce znamenají výlety do přírody, dlouhé večerní vysedávání na zahradě, zkrátka více pobytu venku. Na druhou...

Mobilní klimatizace v případě nouze pomůže, ale zázraky od ní nečekejte

Premium Podle statistik se poptávka po klimatizacích zvedá zhruba posledních pět let, kdy je teplotní nárůst v letních měsících...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Krejčířovu vilu opět nikdo nechce. Už ani za dvacetinu pořizovací ceny

Ani další pokus o vydražení vily v Černošicích, která patřila odsouzenému Radovanu Krejčířovi, nebyl úspěšný. Do dražby...

Jaromír Jágr poprvé ukázal na sociálních sítích novou přítelkyni

Hokejista Jaromír Jágr (48) a modelka Dominika Branišová (26) už několik týdnů tvoří pár. Absolvovali spolu několik...

Zemřela manželka Jiřího Krampola, měla dlouhodobé zdravotní problémy

Ve věku 59 let zemřela Hana Krampolová, manželka herce Jiřího Krampola. Dlouhodobě se potýkala se zdravotními problémy.

Šéf Pirátů Ivan Bartoš je tatínkem. Miminku dali s manželkou neobvyklé jméno

Předsedovi Pirátů Ivanu Bartošovi (40) a jeho ženě Lydii (37) se v úterý večer narodil syn. Novopečený tatínek se s...

Škoda nebude žádnou montovnou, říká Babiš. Nový šéf musí na kobereček

Premium Premiér Andrej Babiš a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček chtějí vědět, jaká budoucnost čeká mladoboleslavskou...