Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Drobné pomůcky při grilovačce zpříjemní práci. Pak si ji můžete užívat

Léto a s ním spojená sezona grilování je ideálním časem na doplnění grilovacích pomocníků. Dokonalá grilovačka se prostě bez kvalitního nářadí neobejde. Vhodné nářadí a doplňky nám práci nejen ulehčí, ale i urychlí, připomíná týdeník 5plus2.
Na gril jedině s rukavicemi

Na gril jedině s rukavicemi | foto: Profimedia.cz

Vidlice, obracečky či kleště jsou samozřejmostí, stále častější je i gastro teploměr a to vše můžeme rozšířit ještě o lis na hamburgery, mřížku na ryby, kámen na pizzu anebo pečicí stojan na drůbež. Pozornost je však potřeba věnovat také tomu, jak a čím pod grilem topíme.

Čistý gril je základem úspěchu

Pro grilování je klíčová čistota grilu, což platí pro všechny jeho druhy. Čistý gril je dobře fungující gril. 

Grilovat bychom proto měli na vyčištěném grilu bez nánosů či pozůstatků jídla nebo hořlavého materiálu z minula. 

Z okolí grilu bychom také měli odstranit veškeré hořlavé materiály a předměty – umístění grilu by mělo být takové, aby nehrozilo, že oheň nebo jiskry z něho zasáhnou nějaký hořlavý předmět.

Dbejte na správné podpálení

Používat bychom měli jen kvalitní dřevěné uhlí či brikety a neroztápět je dřevem či papírem, v žádném případě nepoužívat benzin či naftu, ale pouze k roztopení určené podpalovače renomovaných výrobců, jako je tomu například u tradiční značky PE-PO od Severochemy. 

Ideální jsou podpalovače certifikované přímo pro grilování. Nejefektivnější je pevný podpalovač, u něhož je dobře patrné, že celý vyhořel. 

Oblíbené a vhodné jsou také podpalovače z dřevité vlny napuštěné voskem. Podpalovač před vložením jídla na gril musí celý vyhořet, nebo je třeba jeho nevyhořelý zbytek z grilu odstranit.

K rozpálení je vhodný startér

Abychom dřevěné uhlí nebo brikety správně rozpálili, použijme komínkový startér, což je kovový válec s otvory ve spodní polovině s vnitřním roštem a venkovním madlem. Práce s ním je jednoduchá. 

Týdeník 5plus2

Každý pátek zdarma

5plus2

Čtení o zajímavých lidech, událostech a nevšedních akcích v regionech.

Nejprve z grilu sejmeme horní grilovací rošt a startovací komín položíme na palivový rošt pod ním. Na rošt pod komínem dáme dvě až tři kostky podpalovače, horní komoru válce naplníme briketami nebo dřevěným uhlím a podpalovací kostky zapálíme bočním otvorem. 

Výhoda této metody spočívá v tom, že startér zespodu nasává horký vzduch a ten žene přes uhlí, které se tak rozhoří mnohem rychleji a pravidelněji, než když se ihned nasype na palivový rošt.

Dřevěné uhlí dosáhne teploty vhodné pro grilování během asi 15 minut, brikety lisované z dřevěného uhlí potřebují dobu delší, většinou 20 až 30 minut. Brikety dosáhly správné teploty tehdy, když jejich povrch ze všech stran pokrývá jemná vrstva šedého popela a žhnou červeno-oranžově, v případě dřevěného uhlí stačí, když jsou všechny uhlíky žhavé po okrajích.

Nyní uhlí nasypeme na palivový rošt, nebo do palivových přepážek. Při sypání bychom z bezpečnostních důvodů měli vždy používat tepelně izolované grilovací rukavice. Prázdný startovací komín neodkládáme do trávy.

Předehřívat aspoň 10 minut

Pro správné a zdravé grilování je zapotřebí, abychom gril předehřáli, nejlépe po dobu 10 až 15 minut. Poté je grilovací rošt dostatečně horký, aby se na něm mohla zprudka opéct potravina, kterou chceme grilovat.

Rošt se potom navíc snadněji čistí. Silný žár uvolní vše, co se při grilování na roštu přichytilo, grilovací kartáč to pak snadno odstraní. Teplota by pod poklopem měla zpočátku přesahovat 260 °C. 

Jakmile dosáhne vrcholu, začne opět klesat, když klesne na požadovaný stupeň podle toho, co hodláme grilovat, můžeme s klidem začít.

Autoři:

Toto musíte zkusit. Na grilu dostane svatomartinská husa další rozměr

Svatomartinská husa z grilu

VIDEO Dozlatova upečená svatomartinská husa s křupavou kůrčičkou a jemným, rozpadajícím se šťavnatým...

Neapolskou pizzu klidně zvládnete i na grilu. Vyzkoušeli jsme tři druhy

Pizza Margherita

VIDEO Italský mistr grilu Daniele Govoni vám v dnešním dílu akademie ukáže velmi jednoduchý a osvědčený...

Známe vítěze grilu a dalších cen. Vyhrály grilované švestky

Grilovací sezona je v plném proudu.

Aktualizujeme Během posledního měsíce jste posílali obrázky a recepty z prvního letošního grilování. Redakční...

VIDEO: Zkuste na grilu jehněčí kýtu, přinese vám úplně jiné chutě

Grilovaná jehněčí kýta se zeleninou

VIDEO Kdo je už přejedený obligátních krkovic, kuřecích prsíček nebo buřtů z grilu, mohl by vyzkoušet...

Ochutnejte pstruha marinovaného v bourbonu. Tajný tip Grilovací akademie

Marinovaný pstruh s caponatou

Seriál Čerstvá ryba, kvalitní zelenina, dobrý destilát a samozřejmě výkonný gril. To vše dohromady vytvoří...

Krmítko v americkém Ohiu

  • Nejčtenější

Chystáte se sázet brambory? Zkuste to letos nastojato

19. dubna 2024

Brambory se obvykle sázejí podle nadmořské výšky a odrůdy od dubna do května. V novém pořadu...

Potěšte se kvetoucími keři. Vybírejte, který by se hodil na vaši zahradu

18. dubna 2024

Není nic krásnějšího, než se projít zahradou nebo parkem, ve kterých na jaře kvetou květiny a keře....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Slovo „utratit“ bychom neměli vůbec vyslovit, říká otec českých veterinářů

24. dubna 2024

Premium Úroveň péče o nemocná zvířata se rychle blíží běžné „lidské“ medicíně a není zrovna levná. Majitelé...

Jediné kuře a rázem máte s minimálními náklady oběd pro početnou rodinu

21. dubna 2024

Vyplatí se koupit kuře v celku a naporcovat si ho sami, protože celé kuře běžně získáte i za cenu...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Oblíbený trik dvou druhů našich užovek? V ohrožení předvedou páchnoucí mrtvolu

20. dubna 2024

Žijí kolem nás, mnohdy o nich ani nevíme, přesto je příroda potřebuje a měli bychom za ně být rádi...

Slovo „utratit“ bychom neměli vůbec vyslovit, říká otec českých veterinářů

24. dubna 2024

Premium Úroveň péče o nemocná zvířata se rychle blíží běžné „lidské“ medicíně a není zrovna levná. Majitelé...

Žádná mřížka ani pánev. Steak lze připravit přímo na rozpálených uhlících

23. dubna 2024

V pořadu Česko na grilu na Primě se objevila neobvyklá výzva. Připravit hovězí steak přímo v ohni....

Umí člověka rozpohybovat i vytáhnout z deprese. Vepříci, koně, psi i delfíni

23. dubna 2024

Nejenže jsou lidem věrnými souputníky. Zástupci živočišné říše jim mohou i vylepšit fyzické a...

Podzámecká zahrada v Kroměříži je plná energie a inspirace. I za deště

22. dubna 2024  10:42

Nemůžete zabloudit. Na spodní straně náměstí proběhnete mezi domy k zámku s právě opravovanou...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...