Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Drobné pomůcky při grilovačce zpříjemní práci. Pak si ji můžete užívat

Léto a s ním spojená sezona grilování je ideálním časem na doplnění grilovacích pomocníků. Dokonalá grilovačka se prostě bez kvalitního nářadí neobejde. Vhodné nářadí a doplňky nám práci nejen ulehčí, ale i urychlí, připomíná týdeník 5plus2.
Na gril jedině s rukavicemi

Na gril jedině s rukavicemi | foto: Profimedia.cz

Vidlice, obracečky či kleště jsou samozřejmostí, stále častější je i gastro teploměr a to vše můžeme rozšířit ještě o lis na hamburgery, mřížku na ryby, kámen na pizzu anebo pečicí stojan na drůbež. Pozornost je však potřeba věnovat také tomu, jak a čím pod grilem topíme.

Čistý gril je základem úspěchu

Pro grilování je klíčová čistota grilu, což platí pro všechny jeho druhy. Čistý gril je dobře fungující gril. 

Grilovat bychom proto měli na vyčištěném grilu bez nánosů či pozůstatků jídla nebo hořlavého materiálu z minula. 

Z okolí grilu bychom také měli odstranit veškeré hořlavé materiály a předměty – umístění grilu by mělo být takové, aby nehrozilo, že oheň nebo jiskry z něho zasáhnou nějaký hořlavý předmět.

Dbejte na správné podpálení

Používat bychom měli jen kvalitní dřevěné uhlí či brikety a neroztápět je dřevem či papírem, v žádném případě nepoužívat benzin či naftu, ale pouze k roztopení určené podpalovače renomovaných výrobců, jako je tomu například u tradiční značky PE-PO od Severochemy. 

Ideální jsou podpalovače certifikované přímo pro grilování. Nejefektivnější je pevný podpalovač, u něhož je dobře patrné, že celý vyhořel. 

Oblíbené a vhodné jsou také podpalovače z dřevité vlny napuštěné voskem. Podpalovač před vložením jídla na gril musí celý vyhořet, nebo je třeba jeho nevyhořelý zbytek z grilu odstranit.

K rozpálení je vhodný startér

Abychom dřevěné uhlí nebo brikety správně rozpálili, použijme komínkový startér, což je kovový válec s otvory ve spodní polovině s vnitřním roštem a venkovním madlem. Práce s ním je jednoduchá. 

Nejprve z grilu sejmeme horní grilovací rošt a startovací komín položíme na palivový rošt pod ním. Na rošt pod komínem dáme dvě až tři kostky podpalovače, horní komoru válce naplníme briketami nebo dřevěným uhlím a podpalovací kostky zapálíme bočním otvorem. 

Výhoda této metody spočívá v tom, že startér zespodu nasává horký vzduch a ten žene přes uhlí, které se tak rozhoří mnohem rychleji a pravidelněji, než když se ihned nasype na palivový rošt.

Dřevěné uhlí dosáhne teploty vhodné pro grilování během asi 15 minut, brikety lisované z dřevěného uhlí potřebují dobu delší, většinou 20 až 30 minut. Brikety dosáhly správné teploty tehdy, když jejich povrch ze všech stran pokrývá jemná vrstva šedého popela a žhnou červeno-oranžově, v případě dřevěného uhlí stačí, když jsou všechny uhlíky žhavé po okrajích.

Nyní uhlí nasypeme na palivový rošt, nebo do palivových přepážek. Při sypání bychom z bezpečnostních důvodů měli vždy používat tepelně izolované grilovací rukavice. Prázdný startovací komín neodkládáme do trávy.

Předehřívat aspoň 10 minut

Pro správné a zdravé grilování je zapotřebí, abychom gril předehřáli, nejlépe po dobu 10 až 15 minut. Poté je grilovací rošt dostatečně horký, aby se na něm mohla zprudka opéct potravina, kterou chceme grilovat.

Rošt se potom navíc snadněji čistí. Silný žár uvolní vše, co se při grilování na roštu přichytilo, grilovací kartáč to pak snadno odstraní. Teplota by pod poklopem měla zpočátku přesahovat 260 °C. 

Jakmile dosáhne vrcholu, začne opět klesat, když klesne na požadovaný stupeň podle toho, co hodláme grilovat, můžeme s klidem začít.

Autoři:

Na grilu připravíte nejen flank steak s chimichurri, ale i žitný chléb

Flank steak s chimichurri a hořčičnou omáčkou

Na Hobby začínáme nový seriál Hoď to na gril. Ve dvanácti epizodách předvedou excelentní kuchaři to...

Žádná mřížka ani pánev. Steak lze připravit přímo na rozpálených uhlících

Hovězí steak pečený přímo v uhlících

VIDEO V pořadu Česko na grilu na Primě se objevila neobvyklá výzva. Připravit hovězí steak přímo v ohni....

Toto musíte zkusit. Na grilu dostane svatomartinská husa další rozměr

Svatomartinská husa z grilu

VIDEO Dozlatova upečená svatomartinská husa s křupavou kůrčičkou a jemným, rozpadajícím se šťavnatým...

Vadí vám odkapávající tuk v grilu? Zkuste to vyřešit přídavnou nádobou

V nádobě se shromažďuje šťáva, kterou maso během grilování můžete potírat.

VIDEO Jaromír Nosek připravuje kutilský pořad Na Míru, kde v televizi Prima ukazuje různá drobná...

Vepřová kotleta s liškovým ragú na grilu vás nadchne rychlou přípravou

Kotleta s liškovým ragú

VIDEO Houbová sezona je v plném proudu a průvodci Akademií grilování se rozhodli potěšit všechny, kteří...

Krmítko v americkém Ohiu

  • Nejčtenější

Na začátku bych na vás nevsadil ani zlámaný pětník, hodnotil Pohlreich

21. května 2024

Semifinále soutěže Česko na grilu, která už se na Primě blíží k závěru, postavilo soutěžící před...

VIDEO: Na odpady jen jedlá soda a ocet. A můžete zapomenout na krtka

22. května 2024

Čištění zaneseného kuchyňského odpadu je jedním z nejčastějších problémů v domácnosti. Vůbec...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Chausie rozhodně nebude sedět v koutě, tato kočka nezapře divokou krev

22. května 2024

Kočičí plemeno chausie vzniklo křížením kočky bažinné (Felis chaus) s kočkou domácí. Chovatelé se...

KVÍZ: Kolíčky na prádlo, nebo posvátný gong? Poznejte produkty z e-shopů

28. května 2024

V internetových obchodech najdete tisíce drobnůstek, o kterých na první pohled ani nemusíte tušit,...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Snědl jsem i syrové kuře. Mistr japonské kuchyně nejen o tom, proč neumíme jíst sushi

23. května 2024

Premium Může se pyšnit titulem mistra světa v přípravě japonského jídla pro nejaponské kuchaře. Jakub Horák...

KVÍZ: Kolíčky na prádlo, nebo posvátný gong? Poznejte produkty z e-shopů

28. května 2024

V internetových obchodech najdete tisíce drobnůstek, o kterých na první pohled ani nemusíte tušit,...

Zařiďte si v zahradě vlastní koberec medvědího česneku pro příští jara

28. května 2024

Nemusíte drancovat parky či lesy, s košíkem a nůžkami si můžete příští jaro vyběhnout pro medvědí...

Osiřelý vnitroblok bytového domu ležel ladem, teď je to sdílený zelený ráj

27. května 2024

Soutěž S generační výměnou obyvatel bytového domu v centru Českých Budějovic přišla na konci první dekády...

Tvorové, kteří mají zázračné pohybové nadání. Běhají a skáčou lépe než atleti

27. května 2024

Letci nad savanou, běžci po vodě nebo lezci přes žiletky – nejrůznější tvorové předvádějí doslova...

Párkům odzvonilo. Podnikatel lije do rohlíků svíčkovou a dobývá benzinky

Na pracovních cestách se podnikatel v gastronomii Lukáš Nádvorník přejedl párků v rohlíku. Napadlo ho, že by do pečiva...

Herec Lukáš Vaculík se oženil, dívčí idol 80. let si vzal ředitelku z Primy

Lukáš Vaculík (61) se tajně oženil. Vzal si výrobní ředitelku a producentku FTV Prima Luciu Kršákovou (46). Herec a...

Milan Hein odhalil neshody mezi Simonou Postlerovou a její matkou

Smrt herečky Simony Postlerové (†59) byla ranou pro celou její rodinu. Na parte ale chybělo jméno hereččiny matky Jany...

Hoši, nádhera, děkují celebrity za hokejové zlato. Pokáč baví vítěze písničkou

Česká hokejová reprezentace získala po čtrnácti letech zlato na mistrovství světa. Obrovský úspěch nadchl nejen...

Zavřela jsem vagínu a už neotevřu. Když ženy žijí bez sexu a nechybí jim

Premium Stále častěji se můžeme dočíst, že lidstvo se nevěnuje své základní, přirozené potřebě – sexu. Nastupující generace...