Kotlety na gril zkuste naplnit sýrem a šunkou a potírejte máslem s chilli

aktualizováno 
Grilovací sezona i přes dosud střídavé počasí začíná. Vyzkoušejte grilování trošku jinak – fádní vepřové kotlety naplňte balkánským sýrem a šunkou s jarní cibulkou. To jim dá jemnost, máslová směs s chilli papričkami na potírání zase pikantnost. Kompletní postup a rozpis surovin najdete v těle článku.

Budete potřebovat:

  • 150 g balkánského sýra
  • 100 g vepřové šunky
  • 1 jarní cibulka
  • 1 žloutek
  • 4 vepřové kotlety
  • sůl
  • 50 g másla
  • 1–2 stroužky česneku
  • 1 chilli paprička
  • 1 lžíce nasekané pažitky
  • 750 g malých brambor
  • 200 g cherry rajčátek
  • čerstvé oregano na ozdobu

Postup:

Balkánský sýr nahrubo nastrouháme do mísy. Šunku nakrájíme najemno a přisypeme k sýru. Jarní cibulku očistíme, nasekáme nadrobno a přidáme spolu se žloutkem do mísy. Vše promícháme.

Kotlety očistíme a nožem ze stran nařízneme. Kapsy naplníme připravenou sýrovou směsí a okraje masa k sobě přitiskneme. 

Osolíme je a na každou dáme trochu másla smíchaného s prolisovaným česnekem, nasekanou chilli papričkou a pažitkou. Brambory uvařené v osolené vodě do poloměkka přepůlíme. 

Maso dáme na rozehřátý gril (s dřevěným uhlím) a z každé strany ho asi čtyři minuty opékáme. Během grilování ho potíráme zbylým ochuceným máslem. 

Pak řeznou stranou položíme na gril brambory a opečeme je. Nakonec k nim přidáme i opláchnutá rajčátka. Maso ozdobíme oreganem a podáváme s ogrilovanou zeleninou.

Doba přípravy 40 minut, 1 porce obsahuje 2596 kJ/620 kcal, počet porcí/kusů 4

Zobrazit celou fotogalerii

Prohlédněte si pohodlně všechny fotografie

Autor:

Není kráva jako kráva. Špičkové české steaky běhají po farmách

Oponka je vnitřní sval na bránici s dlouhým vláknem.

Stejně jako zraje víno nebo whisky, tak i maso musí ke své křehkosti a kvalitě „dozrát“. Grilování...

Pohlreich griluje levné hovězí hrudí v suché marinádě jako Texasan

Neočekávejte maso křehké jako z bifteku

VIDEO Ke grilování není třeba vždy používat jen ty nejdražší a nejjemnější kousky. Šéfkuchař v dalším...

Netradiční hovězí steak z roštěné. Vyzkoušejte marinádu z jalovce a vodky

Klasické grilování hovězího si vystačí se solí a pepřem, ale pokud toužíte po...

Klasické grilování hovězího si vystačí se solí a pepřem, ale pokud toužíte po nových chutích,...

Češi grilují rádi a špatně, neumí vybrat ani maso, říká Pohlreich

Vlevo správný T-bone steak, vpravo kus masa, který za T-bone steak někteří "řezníci" jen vydávají.

VIDEO Vždycky je lepší maso z býka než z krávy, víc si pochutnáte na odleželém mase než na čerstvém a...

Ke grilované krkovičce radí Pohlreich restovanou cibuli s bylinkami

A je naservírováno: opečené krajíce chleba potřené česnekem, s vrstvičkou...

VIDEO Vepřová krkovička, královna grilovacích párty. Variant, v čem ji před grilováním namarinovat,...

Z krůtího stehna vykouzlíte špízy na gril za chvilku. Podle Pohlreicha

Pohlreich radí, jak vykostit krůtí stehno na špízy na gril.

VIDEO Krůtí stehna mají vynikající maso a nejsou drahá, navíc z nich můžete dostat libové kousky na špízy...

Gyros naležato i roastbeef. Známe vítěze soutěže o kontaktní grily.

Ideální náplň do sendviče

Soutěž o kontaktní grily a udicí pistoli je u konce. Naše odborná komise vybrala tři vítěze, což...

Tipy na jaro


Nejčtenější

Takových talentů moc není, řekl o vítězce MasterChefa v Rozstřelu Forejt

Vítězka MasterChef Česko 2019 Kristína Nemčková a porotce soutěže Přemek Forejt...

„Čuměl jsem s otevřenou hubou, takových talentů jsem v životě moc neviděl,“ řekl k vítězství sedmnáctileté Kristíny...

Spousta Čechů ani neví, jak chutná dobrý kus masa, tvrdí Pohlreich

Zdeněk Pohlreich v diskusním pořadu iDNES.cz Rozstřel.

Ačkoliv šéfkuchař Zdeněk Pohlreich tráví za oceánem i několik měsíců v roce, v USA by natrvalo žít nechtěl. Všechno,...

Guru kutilů sám moc nekutil. Přemek Podlaha by se dožil 81 let

Přemek Podlaha ještě při aktivním natáčení

Guru zahrádkářů a kutilů Přemek Podlaha by se 13. června 2019 dožil 81. narozenin. Hodně se vyžíval na zahradě, na...

Pohlreich čaroval na grilu s nízkým roštěncem. Nejprve ho osolil

New York Strip s rajčatovým salátem

Šéfkuchař Zdeněk Pohlreich ukázal v dalším dílu své grilovací show na Primě Rozpal to, šéfe!, že za honosně znějícím...

Kočka těžce pokousala ženu, strážníci zvíře dvě hodiny unavovali

Zranění způsobená kočkou poměrně hodně krvácela.

Velmi agresivní a vytrvalá byla kočka, která v opavském bytě zaútočila na ženu. Ta zvíře před časem našla a vzala si ho...

Další z rubriky

Pohlreich griluje levné hovězí hrudí v suché marinádě jako Texasan

Neočekávejte maso křehké jako z bifteku

Ke grilování není třeba vždy používat jen ty nejdražší a nejjemnější kousky. Šéfkuchař v dalším dílu primácké show...

Nesestavil bych stejné menu pro Harrachov, Prahu či Brno, říká šéfkuchař

Šéfkuchař Zdeněk Křížek

Šéfkuchař Zdeněk Křížek byl „zavedenou veličinou“ v malostranském hotelu Mandarin Oriental, kde se specializoval na...

Není kráva jako kráva. Špičkové české steaky běhají po farmách

Oponka je vnitřní sval na bránici s dlouhým vláknem.

Stejně jako zraje víno nebo whisky, tak i maso musí ke své křehkosti a kvalitě „dozrát“. Grilování sice není věda, ale...

Najdete na iDNES.cz