Jak na grilování hub? Pokud u vás nerostou, zkuste žampiony

aktualizováno 
Bílé, hnědé nebo portobello? Které pečárky neboli žampiony zvolit pro letní venkovní rožnění? Jak postupovat, aby byl výsledek nadpozemsky chutný? O praktické rady se v rubrice „Vaříme podle Koko“ v magazínu Víkend podělila blogerka Veronika Kokešová.

Žampiony portobello zapečené s mozzarelou a rajčaty | foto: Profimedia.cz

Houby byly vždy spojované s nadpřirozenem a vyobrazovány ve společnosti skřítků a lesních víl. S jejich účelovým pěstováním – což je případ žampionů – se sice spirit poněkud vytrácí, na druhou stranu u kupovaných pečárek si můžete být stoprocentně jisti, že jsou jedlé. V přírodě se vyskytují i v jedovatých podobách. (Přehled možných fatálních záměn v článku zde.)

Grilovaná portobella s gorgonzolou

Ingredience na 4 porce:

  • 4 středně velké žampiony portobello
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 1 stroužek česneku
  • 100 g gorgonzoly Cremoso
  • 8 lístků čerstvé bazalky
  • sůl a pepř

Očistěte a do kříže nařízněte kloboučky hub. Potřete je směsí oleje, citronové šťávy, prolisovaného česneku a soli a nechte půl hodiny odpočívat. Grilujte z každé strany 7 až 10 minut. Obraťte kloboučkem dolů, každý pokryjte nasekanými lístky bazalky a gorgonzolou. Nechte sýr roztát a ihned podávejte. Zacházejte opatrně se solí, gorgonzola je chuťově velmi výrazná.

Žampiony jsou zdaleka nejoblíbenější z pěstovaných druhů hub a v tuzemských obchodech je můžete koupit minimálně ve dvou podobách.

Nejobvyklejší bílé vybírejte bez tmavých skvrn na kloboučku, ideálně zdola ještě světlé nebo zavřené až k nožičce neboli třeni. Čím jsou méně ve formě, tím víc jejich lupeny tmavnou. V lednici je, stejně jako ostatní dnes zmíněné druhy hub, uchovávejte ideálně v papírových sáčcích, kde se nezapaří.

Osobně preferuji hnědé - jinak nazývané také krémové či pařížské - žampiony, jež se pyšní výrazně houbovitější chutí i vůní a masitější konzistencí. Ať už vyberete jakkoli, pravidla pro grilování jsou u bílých i hnědých pečárek stejná.

Houby nikdy nemyjte vodou, zůstaly by pak oslizlé, takže je jen otřete lehce navlhčeným ubrouskem, pokud je třeba je očistit od hlíny. Odkrojte koncovou zaschlou část nožičky.

Každou sobotu

Obálka magazínu Víkend

10 nápadů nadějných českých vynálezců, jimiž Češi dobývají svět.

Před grilováním připravte marinádu z oleje či rozehřátého másla, citronové šťávy, česneku a trochy soli, ve které by si měly odpočinout aspoň 15 minut před tepelnou úpravou.

Žampiony není třeba loupat. Aby teplo proniklo i do nejhouževnatější části, zkuste opatrně naříznout klobouk do kříže tak, aby se houba nerozpadla, takže zářez nesmí být příliš hluboký.

Žampiony grilujte z obou stran. Když jsou nožičkou nahoru, mají tendenci pouštět vodu, kterou obrácením jednoduše vylijete.

Na roštu je umístěte bez obav na to nejžhavější místo. Grilování trvá poměrně dlouho, podle velikosti a teploty asi 5 až 8 minut z každé strany.

Na gril je díky své velikosti ideální portobello

Už při nakupování myslete na to, že se houby zmenší na polovinu. Vybírejte proto vzrostlé, pevné a tvrdé kusy, které po smrsknutí nepropadnou mřížkou roštu. Tahle zrada nehrozí v případě prostorově výraznějšího žampionu portobello, jenž se díky své velikosti a masitosti na gril hodí úplně dokonale.

Veronika Koko Kokešová

I doma si pochutnáte jako v dobré restauraci. Jak na to, vám poradí Koko, populární gastronautka, která sama sebe považuje v kuchyni za samouka. Jako autorka MENUdomu.cz byla dvakrát vyhlášena foodblogerkou roku, připravuje pořady o vaření pro internetovou televizi Stream.cz a nyní má rubriku i v magazínu Víkend DNES.

Však se z něho připravují takzvané houbové steaky, které často míří i do vegetariánských burgerů místo masa.

Portobello přitom vyžaduje ještě delší tepelnou úpravu, aby se dokonale propekl. Počítejte s tím, že ogrilovaný bude velmi tmavý, zdola až černý a pouští i velmi tmavě hnědou šťávu.

Před servírováním každopádně nezapomeňte jakékoli žampiony ještě potřít rozehřátým máslem nebo marinádou a opepřit podle chuti.

Autoři:

Nejčtenější

Jídlo se má zapíjet, klidně i ryba mlékem. Panák na vytrávení je však zlo

Pivo je oblíbené zejména v kombinaci s obtížněji stravitelnými pokrmy. Ty jsou...

Zatímco Francouzi a Italové při jídle obvykle sáhnou po sklence vína, drsní seveřané dávají přednost...

Vrcholným projevem kočičí lásky je olizování, prozradila expertka

Kočičí psycholožka Klára Nevečeřalová v diskusním pořadu iDNES.cz Rozstřel....

Kamkoliv přijde, usadí se na zem, aby měla co nejblíž ke kočkám, kterým rozumí jako málokdo. Většinou si ji zvou k těm,...

Nejjednodušší zabezpečení domu a bytu. Funguje pravidlo pěti minut

Podle průzkumu zloději většinou volí okna nebo terasy ze zahrady, kde mají čas...

Cena vybavení v domácnosti je mnohdy vyšší, než se předpokládá. Když se sečte hodnota elektroniky, nábytku, vybavení...

V Ugandě staví odolná kola z bambusu. Vydrží víc než z oceli nebo hliníku

Noordin Kasoma z Ugandy se rozhodl vyrábět kola z bambusu.

V Kampale, která leží v africké Ugandě, žije Noordin Kasoma, který se rozhodl pro neobvyklou výrobu kol. Místo dnes...

Kocoura šéfujícího majitelům trenérka srovnala klikrem a pamlskem

Čaky se něco odnaučil, našel si ovšem jinou zábavu, jak svými majiteli...

Představte si nudícího se kocoura, který si udělá doslova otroky ze svých majitelů a dobře se tím baví. To přesně je...

Další z rubriky

O venkovní žaluzie je třeba pečovat i v zimě. Hrozí hlavně přimrznutí

Venkovní žaluzie dostávají zabrat při venkovním sněžení.

Venkovní žaluzie prokazují velkou službu nejenom přes léto, ale i v zimě, kdy chrání před chladem a před nechtěnými...

Paragliding, vířivka a cestování. Vybrali jste nejlepší místa k relaxaci

Relaxace na poušti

Během přelomu roku jste posílali příspěvky a fotografie míst, kde nejraději relaxujete. Dnes přinášíme poslední výběr z...

Nejjednodušší zabezpečení domu a bytu. Funguje pravidlo pěti minut

Podle průzkumu zloději většinou volí okna nebo terasy ze zahrady, kde mají čas...

Cena vybavení v domácnosti je mnohdy vyšší, než se předpokládá. Když se sečte hodnota elektroniky, nábytku, vybavení...

Najdete na iDNES.cz