Úterý 28. června 2022, svátek má Lubomír
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Úterý 28. června 2022 Lubomír

Královská disciplína: perfektní mřížkovaný steak

Babí léto je nejlepší čas, kdy se důstojně rozloučit s grilovací sezonou. Proto jsme pro vás připravili detailní návod, jak připravit pořádný kus masa.

Možná jsou to letos poslední dny vhodné pro pohodové posezení u grilu. | foto: Weber

Grilování steaků je královskou disciplínou. A byla by škoda pokazit ne právě levné maso nesprávnou přípravou. Zde je originální recept přímo od výrobce grilů Weber, tak jak ho učí v rámci jejich grilovací akademie.

Steaky krájejte zhruba na tři až čtyři centimetry. Není vhodné grilovat příliš tenké plátky masa, zvětšuje se tak totiž nebezpečí, že se podaří maso „přetáhnout“. Aby zůstal měkký a šťavnatý, je ideální grilovat steak na „medium“, tedy aby v jádru zůstal červený, ale jen tak, aby z něj už nevytékala krev.

Pokud chcete, aby byl výsledek slušný, nikdy nepoužívejte čerstvé hovězí maso z porážky (jaké většinou dostanete u řezníka), ale mělo by být odleželé alespoň tři týdny. Je sice dražší, ale výsledek za to stojí. Dívejte se na mramorování, mělo by být pravidelné.

Asi nejpopulárnější na hovězí steak je vysoký roštěnec nebo v poslední době tak populární pupek. Samozřejmě můžete použít i svíčkovou, ale na to, jak je drahá, nemá až tak zajímavou chuť. Dostupnější v obchodě bývá nízký roštěnec. Stále však kontrolujte mramorování a datum porážky.

Další podstatnou věcí je nikdy negrilovat maso přímo z lednice. Vytáhněte ho tak dvě hodinky do pokojové teploty, jinak dostane teplotní šok, což ho znehodnotí. Někteří kuchaři maso lehce potírají olejem, jiní tvrdí, že maso samo pustí dostatek tuku. Záleží však také na konkrétním kousku masa a jeho tučnosti.

Podle zkušeností profesionálů první stranu steaku grilujte čtyři minuty v přímé grilovací zóně a se zavřeným poklopem. Potom steak obraťte a druhou stranu grilujte další čtyři minuty v přímé zóně a se zavřeným poklopem.

Pak přesuňte steak do nepřímé grilovací zóny a tam grilujte dalších 10 minut se zavřeným poklopem. Jde o to, že pouhým grilováním na přímém žáru by se steak nepropekl a zůstal by uvnitř příliš krvavý. Je to podobný postup, jaký používají kuchaři v restauracích, kdy nejprve zprudka opečou maso na pánvi a pak jej nechají dopéct na několik minut v troubě.

Přehled vnitřních teplot pro dosažení vhodné konzistence

Nakonec pomocí kapesního digitálního teploměru zkontrolujte, zda má maso požadovanou vnitřní teplotu (54–60 °C) a v případě potřeby pokračujte v opékání, dokud steak nebude mít požadovanou vnitřní teplotu (tento postup by neměl trvat déle než 7 minut).

Steak sundejte z grilu a nechte 3 – 5 minut odpočívat na předehřátém talíři. Tím se masové šťávy znovu rozloží a maso zůstane krásně šťavnaté.

Jako perfektní příloha jsou opečená cherry rajčátka. Podívejte se na archivní video, jak je dělá Zdeněk Pohlreich.

20. května 2012

Autor:

Hovězí steak s koprovkou na grilu. Divili byste se, jak ta kombinace funguje

Hovězí steak s koprovkou, volským okem a brambory v popelu

VIDEO Seriál Rozžhavte grily, velí zlepšující se počasí. V letošní Grilovací akademii ukážeme některé méně...

Než rozpálíte gril. Jaké maso vybrat a na co si dát pozor

Ilustrační snímek

VIDEO Prázdniny jsou doslova za rohem a většina z nás se nemůže dočkat, až se s rodinou či přáteli...

Vadí vám odkapávající tuk v grilu? Zkuste to vyřešit přídavnou nádobou

V nádobě se shromažďuje šťáva, kterou maso během grilování můžete potírat.

VIDEO Jaromír Nosek připravuje kutilský pořad Na Míru, kde v televizi Prima ukazuje různá drobná...

Dva stejné bůčky, dvě rozdílné chuti. Kuchaři čarovali na grilu

Grilovaný bůček s thajským zelným salátem

VIDEO Zauzený přírodní bůček s bylinkami, dobrou solí a pepřem nebo experimentální úprava boku s...

VIDEO: Souboj kuchařů na grilu přinesl dva stejné lososy a rozdílnou chuť

Jak vyudit lososa na grilu

VIDEO Dva kuchaři spojili síly, aby ukázali, jak lze přistupovat ke grilování. Zatímco Martin Kortus...

  • Nejčtenější

Známe letošního nejošklivějšího psa na světě. Je to Pan Smíšek

V soutěži o titul nejošklivějšího psa na světě si letos vítězství připsal olysalý nalezenec z Arizony, sedmnáctiletý...

Nenápadná amfora vám ohlídá závlahu rostlin. Za sucha i během dovolené

„Něco vám ukážu,“ zvala nás Lucie Lankašová ze spolku Kokoza do skleníku, kde kromě rostlin nešlo přehlédnout...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

V pražské zoo uhynul oblíbený lachtan Meloun, syn proslulého Gastona

Ve dvaceti letech v pražské zoo uhynul lachtaní samec Meloun. O jeho smrti informoval na sociálních sítích ředitel zoo...

Se zahradou ve svahu si poradili, pomohla žula a staré sloupy z chmelnic

Soutěž Nemít s budováním zahrady žádné zkušenosti a před sebou pozemek v prudším svahu, to je výzva. „Byla to naše první...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Osm tipů pro letní grilování. Pro masožravce i milovníky zeleniny

S grilovaným šťavnatým masem chutná skvěle grilovaná zelenina, sýry nebo třeba ananas či jahody. Vyberte si z...

Nadané děti mají společné rysy. Rodiče to někdy nepoznají, říká expert Mensy

Premium Pouhá dvě promile populace – tedy jenom jeden člověk z pěti set – má IQ vyšší než 150. Zhruba každý padesátý má přes...

Cesta do Chorvatska 2022: Jak projet rozkopané Slovinsko a tankovat v Maďarsku

Premium Dobrá zpráva pro dovolenkáře mířící autem na Jadran. Cesta byla letos hladká, na nejrychlejší trase přes Vídeň, Graz...

Ekonomie hlouposti: počet hlupáků „v oběhu“ je vyšší, než si myslíte

Premium Hloupí lidé patří ekonomicky k nejnebezpečnějším. Za hloupé je třeba považovat ty, kteří škodí druhým i sobě samým. V...

  • Další z rubriky

Cukrařina není sprint, ale maraton, říká cukrář Josef Maršálek

Premium Čerstvý čtyřicátník Josef Maršálek se řadí k osobnostem, které se v zahraničí proslavily dříve než u nás. Ještě před...

Osm tipů pro letní grilování. Pro masožravce i milovníky zeleniny

S grilovaným šťavnatým masem chutná skvěle grilovaná zelenina, sýry nebo třeba ananas či jahody. Vyberte si z...

VIDEO: Snadný návod, jak si doma připravit výbornou pistáciovou zmrzlinu

Ač je počasí zatím poněkud nestálé, brzy nastanou pravá letní pekla, kdy se naše mysl upne k představě ochlazení ve...

Pohlreich se vrátil do Mama’s. Kontroloval jejich hvězdičky a byl nadšený

Zdeněk Pohlreich se po letech vrátil do ostravské americké restaurace Mama´s. Což je v nové sérii Jak to bylo, šéfe?...

Aerolinky ruší tisíce prázdninových letů. Pilot vysvětluje proč

Tisíce zrušených letů, mnohahodinové fronty, vyčerpaný personál ostřelovaný výpověďmi. Současné letectví je v těžké...

Kladivo na ruské dělostřelectvo. HIMARS se zapojil do bojů

Americký dělostřelecký systém HIMARS, po kterém Ukrajina volá už několik týdnů, byl konečně dopraven k bojujícím...

Někde bědují nad benzinem, jinde už hladoví. Zdražování pociťují lidé všude

To, že je všechno dražší a že pravděpodobně bude ještě o něco hůř, se rozhodně netýká jen Česka. Britský deník The...

Tradiční hluboká orba vadí Bruselu. Čeští farmáři mohou přijít o peníze

Premium Jarní ječmen, který se používá v pivovarnictví a sladařství, ztratí kvalitu. Česká pole už nebudou jako dřív a farmáře...

Sex máme, říká Honza Dědek a jeho přítelkyně. Promluvili o svatbě i dětech

Moderátor a hudební publicista Honza Dědek (50) přizval k rozhovoru pro iDNES.cz i svou partnerku Terezu, se kterou se...