Pátek 14. srpna 2020, svátek má Alan
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Pátek 14. srpna 2020 Alan

Hovězí svíčkovou z grilu ozvláštněte variací z hub a bazalkovou omáčkou

aktualizováno 
Kdo nehodlá ke špičkovému masu přikusovat jen krajíc chleba, může si na grilu připravit kompletní pokrm i s přílohou a omáčkou. Tentokrát kuchař zkombinoval hovězí svíčkovou s grilovanými houbami a bramborami přelitými houbovou omáčkou s příchutí bazalky.

Hotové plátky svíčkové s omáčkou a přílohou z brambor a hub | foto: Michal Húsek

Dnešní recept připravil šéfkuchař Michal Húsek z Hotelu Savoy ve Špindlerově Mlýně.

Suroviny na 4 porce: hovězí svíčková 1 kg, bazalka 30 g, houby – v našem případě hlíva královská a žampion 150 a 150 g, šalotka 25 g, česnek 10 g, tymián 10 g, bílé víno 50 ml, olej 30 ml, sůl a pepř, máslo 100 g, smetana 100 g, vývar 200 ml, brambory 500 g.

Postup: Hovězí svíčkovou očistíme a nakrájíme na porce. Maso necháme chvíli odležet, než ho dáme na gril.

Do masa vmasírujeme olivový olej. Poté osolíme a lehce opepříme. Takto připravené maso můžeme grilovat. 

Důležité pro maso je, že ihned po grilování ho nesmíme rozříznou. Maso potřebuje chvilku klidu – asi pět minut, aby se hezky rozleželo a krásně se v něm uvolnila šťáva. Doporučuje se klidně ho zabalit do alobalu, aby nevystydlo.

Variace hub: Hlívu i žampion nakrájíme na plátky, osolíme a můžeme ihned grilovat. Ořezy z hub, které zbudou, použijeme na šťávu – omáčku.

Na omáčku potřebujeme: šalotku, tymián, česnek, bílé víno, houby, smetanu, máslo a olej.

Zde posílejte čtenářské recepty

Až do konce prázdnin posílejte své nejoblíbenější grilovací recepty. Zúčastníte se tak soutěže o elektrický gril a další ceny. Posílejte nejraději šířkové fotografie společně s receptem obsahujícím jednak soupis surovin a postupem práce. Kompletní zadání najdete zde.

Na oleji zarestujeme na malé kousky nakrájenou šalotku, česnek, tymián a houby. Poté zastříkneme bílým vínem, podlijeme vývarem, svaříme, přidáme smetanu a máslo. Dochutím solí a pepřem. Do takto připravené omáčky vložíme bazalku na vylouhování – důležité je ji vložit do teplé omáčky, aby se uvolnila její chuť.

Brambory si předvaříme v osolené vodě. Poté je vyndáme a nakrájíme na požadovanou velikost a tvar. Takto připravené brambory jen lehce potřeme olivovým olejem a můžeme je dát grilovat.

Na talíři pak už jen naaranžujeme maso přelité omáčkou a doplníme ogrilovanými brambory a houbami.

Autor:

Quesadilla, kuře v marinádě i rumpsteak. Zkuste soutěžní příspěvky z grilu

Domácí quesadilla

Až do konce prázdnin soutěžíme o elektrický gril a další ceny. Stačí poslat fotografii, svůj...

Žebírka svázaná do snopu, maso zkombinované s čokoládou. Čtenáři grilují

Grilovaná žebírka podávejte s omáčkami podle vlastního výběru.

Soutěž Máme pro vás další várku čtenářských receptů, které jsme dostali do soutěže o nejlepší recept....

Vyzkoušejte vietnamské čevabčiči Bo la lot. Je zabalené do betelového listu

Pepřovník, do kterého je maso zabalené, dodá pokrmu další chuť.

Čevabčiči na vietnamský způsob je typické tím, že se griluje zamotané v betelu, tedy listech...

Vepřová žebra, jelení kýta a panenka. Příspěvky ze čtenářských grilů

Medová žebírka

Soutěž Hned dvě odlišné marinády na oblíbená vepřová žebra na grilu, které můžete vyzkoušet při svém...

Hovězí svíčkovou z grilu ozvláštněte variací z hub a bazalkovou omáčkou

Hotové plátky svíčkové s omáčkou a přílohou z brambor a hub

Kdo nehodlá ke špičkovému masu přikusovat jen krajíc chleba, může si na grilu připravit kompletní...

Spěch je pro přípravu steaků smrtící, míní šéfkuchař Volšička

Jan Volšička z Pohostince Monarch

Vede Pohostinec Monarch v Praze, který se pyšní zvláště vyzrálými hovězími steaky. Přesto...

Zkuste lososa trochu jinak. Třeba jako karbanátky nebo s houbami

S lososem přímo na grilu připravíte i houby.

Jen pár minut na grilu stačí, aby lahodné maso lososa zpříjemnilo letní večer. Do jednoduchých a...

  • Nejčtenější

Největší umění je vykouzlit lahůdku z mrkve za 12 korun, říká šéfkuchař

Metou zcestovalého šéfkuchaře Petra Kunce je michelinská hvězda. Pomáhal chystat narozeniny muzikanta Eltona Johna i...

Zahrada užívaná po osm generací ukrývá staré jabloně a žije si po svém

Soutěž Zahradu u rodného domu v Držkově paní Alena zbožňuje. Stejně jako Jizerské hory, do kterých je prý jejich vesnice...

Nechci, aby odcházeli sami, říká majitelka hospice pro staré a týrané psy

Premium Eliška Vafková řídí hospic pro staré, nemocné a týrané psy. V rozhovoru pro magazín Víkend prozradila, že se už starala...

Sedmero bylin z domácí lékárničky. Fungují na nervy, alergii i žaludek

Příroda je jedna velká apatyka. Nervozita, špatný spánek, bolest v krku, žaludeční vředy, potíže s menopauzou – na to a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Desetiletá malířka prodává díla za desetitisíce, peníze věnuje na charitu

Desetiletá Daisy Wattová z Velké Británie maluje teprve čtyři roky, ale její díla se prodávají za částky až deset tisíc...

Biolog Komárek: Jsme účastníky největšího sociologického experimentu všech dob

Premium Měsíce trvající pandemie nám převrátila životy naruby. Známý biolog, filozof a autor dvou desítek odborných knih a tří...

Brzy dospěju do bodu, kdy si účet na Facebooku zruším, říká Lucie Výborná

Premium „Je to hra. Hra, která by měla být přínosná, užitečná, inspirativní,“ říká o své práci moderátorka Českého rozhlasu...

Proč koronavirus už téměř nezabíjí. Vytratí se, nebo se vrátí ještě silnější?

Premium Koronavirus je záhadný. Nečitelný. I když ho zkoumají ti nejchytřejší lidé, pořád o něm víme málo. Chová se jinak. Je...

  • Další z rubriky

KVÍZ: Jak se vyznáte v koktejlech?

Historie míchaných nápojů je plná tajemství a otazníků. Jisté je jen to, že v 19. století už je lidé pili a znali, na...

Být sám sobě mastičkářem není těžké, podle návodu to zvládnete

Mastička, kterou si člověk sám vyrobí, může být účinným bojovníkem proti bolesti, příjemným balzámem na duši, ale i...

Desetiletá malířka prodává díla za desetitisíce, peníze věnuje na charitu

Desetiletá Daisy Wattová z Velké Británie maluje teprve čtyři roky, ale její díla se prodávají za částky až deset tisíc...

Tapas není pokrm, ale filozofie sdílení jídla. Hovoří se a ochutnává

Premium David Böhm je šéfem poměrně nově otevřené španělské restaurace El Camino Tapas, kterou najdete na pražských...

WhatsApp se brzy zbaví toho, co nás na něm nejvíc štve

Populární chatovací aplikace WhatsApp chystá změnu, která leckoho potěší. Brzy bude mít podporu více aktivních zařízení...

Češi bydlí na Papui již tři roky. Byl to ze začátku šok, ale nelitují

Manželé se rozhodli vydat za prací do zahraničí. Zlákala je Papua Nová Guinea, kde žijí od roku 2017. Nejdříve v městě...

Krejčířovu vilu opět nikdo nechce. Už ani za dvacetinu pořizovací ceny

Ani další pokus o vydražení vily v Černošicích, která patřila odsouzenému Radovanu Krejčířovi, nebyl úspěšný. Do dražby...

Doba prsatá. Odhalená ňadra jako důkaz měnícího se světa kolem nás

Premium Až se teď v létě vydáte k vodě, rozhlédněte se kolem sebe. Jedním z dokladů změn světa kolem nás jsou proměny vzhledu...

Modelka po plastice nedodržela sexuální abstinenci, praskl jí zadek

Šestadvacetiletá Amanda Nicole z Los Angeles se živí jako modelka a je samozvanou dvojnicí herečky Scarlett...