Pondělí 21. září 2020, svátek má Matouš
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Pondělí 21. září 2020 Matouš

Hovězí svíčkovou z grilu ozvláštněte variací z hub a bazalkovou omáčkou

aktualizováno 
Kdo nehodlá ke špičkovému masu přikusovat jen krajíc chleba, může si na grilu připravit kompletní pokrm i s přílohou a omáčkou. Tentokrát kuchař zkombinoval hovězí svíčkovou s grilovanými houbami a bramborami přelitými houbovou omáčkou s příchutí bazalky.

Hotové plátky svíčkové s omáčkou a přílohou z brambor a hub | foto: Michal Húsek

Dnešní recept připravil šéfkuchař Michal Húsek z Hotelu Savoy ve Špindlerově Mlýně.

Suroviny na 4 porce: hovězí svíčková 1 kg, bazalka 30 g, houby – v našem případě hlíva královská a žampion 150 a 150 g, šalotka 25 g, česnek 10 g, tymián 10 g, bílé víno 50 ml, olej 30 ml, sůl a pepř, máslo 100 g, smetana 100 g, vývar 200 ml, brambory 500 g.

Postup: Hovězí svíčkovou očistíme a nakrájíme na porce. Maso necháme chvíli odležet, než ho dáme na gril.

Do masa vmasírujeme olivový olej. Poté osolíme a lehce opepříme. Takto připravené maso můžeme grilovat. 

Důležité pro maso je, že ihned po grilování ho nesmíme rozříznou. Maso potřebuje chvilku klidu – asi pět minut, aby se hezky rozleželo a krásně se v něm uvolnila šťáva. Doporučuje se klidně ho zabalit do alobalu, aby nevystydlo.

Variace hub: Hlívu i žampion nakrájíme na plátky, osolíme a můžeme ihned grilovat. Ořezy z hub, které zbudou, použijeme na šťávu – omáčku.

Na omáčku potřebujeme: šalotku, tymián, česnek, bílé víno, houby, smetanu, máslo a olej.

Zde posílejte čtenářské recepty

Až do konce prázdnin posílejte své nejoblíbenější grilovací recepty. Zúčastníte se tak soutěže o elektrický gril a další ceny. Posílejte nejraději šířkové fotografie společně s receptem obsahujícím jednak soupis surovin a postupem práce. Kompletní zadání najdete zde.

Na oleji zarestujeme na malé kousky nakrájenou šalotku, česnek, tymián a houby. Poté zastříkneme bílým vínem, podlijeme vývarem, svaříme, přidáme smetanu a máslo. Dochutím solí a pepřem. Do takto připravené omáčky vložíme bazalku na vylouhování – důležité je ji vložit do teplé omáčky, aby se uvolnila její chuť.

Brambory si předvaříme v osolené vodě. Poté je vyndáme a nakrájíme na požadovanou velikost a tvar. Takto připravené brambory jen lehce potřeme olivovým olejem a můžeme je dát grilovat.

Na talíři pak už jen naaranžujeme maso přelité omáčkou a doplníme ogrilovanými brambory a houbami.

Autor:

Čtenářské soutěžní recepty z grilu jsou ve finále. Dančí svíčková i špízy

Tady si strávníci mohou vybrat, na co mají chuť.

Soutěž Zbývá jen několik dní, kdy ještě můžete poslat příspěvek do soutěže o nejlepší čtenářský grilovací...

Čtenáři zkoušejí na grilu mořského okouníka, kuře na pivu i hovězí filet

Mořský okouník nepotřebuje příliš vysokou teplotu.

Soutěž Že jsou ryby ideální pro letní grilování, se konečně projevilo i ve čtenářských příspěvcích letní...

Quesadilla, kuře v marinádě i rumpsteak. Zkuste soutěžní příspěvky z grilu

Domácí quesadilla

Až do konce prázdnin soutěžíme o elektrický gril a další ceny. Stačí poslat fotografii, svůj...

Asociace hovězího masa natočila dvouhodinové video pečení na rožni

Podívejte se, jak se pečou hověží žebra v americkém stylu

VIDEO V době superrychlých reklam se občas stane, že některá společnost vsadí na opačný extrém. Americká...

Rychlé špízy ozvláštněte libanonským kořením v marinádě

Špízy ugrilujete z jakéhokoliv masa, podávají se s pita chlebem a dipem.

Libanonská kuchyně je poměrně pestrá, jen si na ni musíte zvyknout. Ale netřeba kvůli ní jezdit...

  • Nejčtenější

Český rybář šel lovit candáty, z vody vytáhl dvoumetrového sumce albína

Velkých sumců albínů, kteří jsou pro rybáře něčím mimořádným, se na našich svazových vodách příliš nechytá. Obrovského...

Hlavně bílé hřiby leckde rostou v nebývalém množství. Pochlubte se úlovky

Zajímavým úkazem i pro mykology je množství, v jakém teď rostou hřiby. Nelze to samozřejmě říci plošně o celém území...

Finalisté MasterChefa vařili s rodinou, Pavlínu ty emoce málem stály krk

V soutěži MasterChef bojuje o titul posledních šest amatérských kuchařů, o to bolestivější už je pro ně každé...

Strhující fotografie počasí. Podívejte se na nejlepší letošní snímky

Výběr z finálových fotografií soutěže Weather Photographer of the Year 2020 vyzařuje sílu jedinečného okamžiku, jaké...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Známe vítěze soutěžního grilu. Nejlepší známku měl recept na pověšené kuře

Soutěž Celé prázdniny jste posílali fotografie a recepty pokrmů z grilu. Nejlepší z nich jsme postupně zveřejňovali. Nyní...

České no-go zóny: brněnský Cejl. Místo, kde vidíte policii jen projíždět

Premium Reportéři MF DNES mapují místa, která podle statistik nejsou výjimečně nebezpečná. Ve skutečnosti jde o no-go zóny,...

Němci kritizují Česko a vzkazují: Podívejte se na naše opatření. Fungují

Premium Koronavirová propast mezi Českem a Německem se nadále prohlubuje. Z premianta třídy se stal problémový žák, popisují...

Když ne jeho, tak aspoň jeho dítě! Psycholog Šmolka nejen o zoufalých milenkách

Premium Ve třiceti už se neprovdáš. Věta, kterou kdysi běžně slýchaly dívky nad třicet let, považované už za staré panny. Dnes...

  • Další z rubriky

Strhující fotografie počasí. Podívejte se na nejlepší letošní snímky

Výběr z finálových fotografií soutěže Weather Photographer of the Year 2020 vyzařuje sílu jedinečného okamžiku, jaké...

Jak vybrat čističku vzduchu. Pozor dejte na druh filtrace i výkon

Premium Vzduch je pro správné fungování lidského organismu stejně důležitý jako voda a potraviny. Každý z nás ho spotřebuje až...

Gulášová, česneková nebo týden nemytá. Podnikatelka vyrábí divné čokolády

Premium Slabostí pro čokoládu trpí většina z nás. Ta má přitom nesporné účinky na lidské blaho. Jenže co když jsou její chuť a...

Skot paste na louce s třiceti bylinkami, pak to na chuti masa poznáte

Krávy krmí na pastvinách s bylinkami, proto jejich maso tak skvěle chutná. I to je trumf, díky němuž se sušené hovězí...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Vyzkoušeli jsme eRoušku 2. Podívejte se, jak může pomoci i vám

Největší nadějí na zpomalení šíření covidu-19, která navíc nikomu nezkomplikuje život, je malá aplikace pro chytré...

Volali ji k večeři, ale nepřišla. Zemřela s ohořelým mobilem v ruce

Patrně neoriginální příslušenství si vybralo další z mnoha obětí. Stala se jí šestnáctiletá thajská školačka. Poté, co...

Benešová: Nečekala jsem, že synova svatba bude tak emocionálně náročná

Závěr prázdnin byl pro Lucii Benešovou ve znamení svatebních příprav. K oltáři dovedla svého nejstaršího syna Luciána,...

Microsoft vytáhl servery z oceánu, jejich nízká poruchovost překvapila

Z mořského dna u skotského souostroví Orkneje námořníci vylovili datacentrum společnost Microsoft. Za více než dva roky...

Jeho prsty byly najednou ve mně, obvinila fotografa ze zneužití Ratajkowski

Emily Ratajkowski (29) zveřejnila obsáhlou esej, ve které obvinila fotografa Jonathana Ledera ze sexuálního zneužití....