Hotové plátky svíčkové s omáčkou a přílohou z brambor a hub | foto: Michal Húsek

Hovězí svíčkovou z grilu ozvláštněte variací z hub a bazalkovou omáčkou

  • 2
Kdo nehodlá ke špičkovému masu přikusovat jen krajíc chleba, může si na grilu připravit kompletní pokrm i s přílohou a omáčkou. Tentokrát kuchař zkombinoval hovězí svíčkovou s grilovanými houbami a bramborami přelitými houbovou omáčkou s příchutí bazalky.

Dnešní recept připravil šéfkuchař Michal Húsek z Hotelu Savoy ve Špindlerově Mlýně.

Suroviny na 4 porce: hovězí svíčková 1 kg, bazalka 30 g, houby – v našem případě hlíva královská a žampion 150 a 150 g, šalotka 25 g, česnek 10 g, tymián 10 g, bílé víno 50 ml, olej 30 ml, sůl a pepř, máslo 100 g, smetana 100 g, vývar 200 ml, brambory 500 g.

Postup: Hovězí svíčkovou očistíme a nakrájíme na porce. Maso necháme chvíli odležet, než ho dáme na gril.

Do masa vmasírujeme olivový olej. Poté osolíme a lehce opepříme. Takto připravené maso můžeme grilovat. 

Důležité pro maso je, že ihned po grilování ho nesmíme rozříznou. Maso potřebuje chvilku klidu – asi pět minut, aby se hezky rozleželo a krásně se v něm uvolnila šťáva. Doporučuje se klidně ho zabalit do alobalu, aby nevystydlo.

Variace hub: Hlívu i žampion nakrájíme na plátky, osolíme a můžeme ihned grilovat. Ořezy z hub, které zbudou, použijeme na šťávu – omáčku.

Na omáčku potřebujeme: šalotku, tymián, česnek, bílé víno, houby, smetanu, máslo a olej.

Zde posílejte čtenářské recepty

Až do konce prázdnin posílejte své nejoblíbenější grilovací recepty. Zúčastníte se tak soutěže o elektrický gril a další ceny. Posílejte nejraději šířkové fotografie společně s receptem obsahujícím jednak soupis surovin a postupem práce. Kompletní zadání najdete zde.

Na oleji zarestujeme na malé kousky nakrájenou šalotku, česnek, tymián a houby. Poté zastříkneme bílým vínem, podlijeme vývarem, svaříme, přidáme smetanu a máslo. Dochutím solí a pepřem. Do takto připravené omáčky vložíme bazalku na vylouhování – důležité je ji vložit do teplé omáčky, aby se uvolnila její chuť.

Brambory si předvaříme v osolené vodě. Poté je vyndáme a nakrájíme na požadovanou velikost a tvar. Takto připravené brambory jen lehce potřeme olivovým olejem a můžeme je dát grilovat.

Na talíři pak už jen naaranžujeme maso přelité omáčkou a doplníme ogrilovanými brambory a houbami.


Letní grilování - Maso