Sobota 8. října 2022, svátek má Věra
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Sobota 8. října 2022 Věra

Zkuste asijské chutě. Grilovací akademie vás naučí indický špíz tandoori

Římský kmín, garam masala, kurkuma, čerstvý koriandr nebo indické koření chunky chaat masala. A víte, jak chutná cizrna nebo co je to okra? V novém díle Grilovací akademie se pustíme do dobrodružství s bylinkami, kořením i zeleninou.

Barevně pestrá kuchyně | foto: Lukáš Oujeský

Na grilu Kamado Joe si připravíme indický špíz tandoori se skvělým cizrnovým salátem a jogurtem z pečeného citronu.

V týmu se představí dva kuchaři – uznávaný šéfkuchař a lektor vaření Zdeněk Křížek spolu s Davidem Kubrichtem alias pipMasterem tvoří dokonalý tým Grilovací akademie, který tentokrát zavítal do Hotelu Horní Dvůr v Novém Městě na Moravě.

Jen kousek od Zelené hory, kde je architektonický skvost pod ochranou UNESCO – poutní Kostel sv. Jana Nepomuckého od Jana Blažeje Santiniho –, se rodině Buřvalových podařilo zachránit bývalý statek, kde je dnes po rozsáhlých úpravách hotel i s restaurací.

Kuřecí z volného chovu

U krásného jezírka, kde je i spousta lehátek na chytání slunečních paprsků, si pipMaster spolu se Zdeňkem rozložili svoje grilovací a kuchařské náčiní. Chybět nemohl ani gril Kamado Joe.

„Vejde se na něj deset až dvanáct steaků, my ale použijeme moji vlastní konstrukci na zavěšení špízů,“ říká pipMaster s tím, že jako první je třeba na něj naložit kuřecí stehna. Nejlépe tuto vychytávku uvidíte na videu.

„Na tandoori jsou nejlepší kuřecí stehna – oproti kuřecím prsům udrží větší podíl šťávy. Na pohmat by měla být tužší, nesmí z nich téct žádná voda. Samozřejmě, dobré jídlo uděláte jen z kvalitního masa,“ upozorňuje šéfkuchař Křížek, který používá kuřecí od EMI Food.

Grilovací akademie

Nepříliš známá místa po celém Česku, skvělí kuchaři, dodavatelé zajímavých výrobků i surovin. Grilovací akademie je inspirativním a edukativním průvodcem světa grilování.

Tandem průvodců akademií tvoří odborník na grilování pipMaster a jeden z nejlepších českých šéfkuchařů Zdeněk Křížek. Zatímco pipMaster každý týden ve svém YouTube pořadu lidem radí, jak udělat něco dobrého na grilu, nejen krkovičku nebo steak, jeho ostřílený parťák, šéfkuchař a lektor vaření Zdeněk Křížek úspěšně provozuje pražský podnik Sensa fine food bistro a učí lidi vařit po celém Česku. V obou případech nabízí své dlouholeté zkušenosti, jenž posbíral po celé Asii, ale i v Amsterodamu nebo v Londýně u takových kulinářských hvězd jako Hestona Blumenthala nebo Daniela Bouluda.

Kuřecí stehna jsou tak z Dolního Štýrce ve Slovinsku z oblasti Ptuj. Na tamních farmách se drůbež chová přirozeným způsobem ve volných chovech již víc než sto let. Drůbež má dostatek prostotu a denního slunce, její maso je pevné a šťavnaté.

Teď už jenom připravit na kuřecí stehna marinádu. Protože v ní stehna budou aspoň pět hodin, je dobré si vše připravit předem.

„Všechno koření, ze kterého marinádu dělám, je běžně k dostání – garam masala, římský kmín dodají tandoori chuť; sytou barvu, která patří do indické kuchyně, dodá pokrmům kurkuma. A ještě jedna rada k přípravě marinády: „Nejdřív dejte všechno předepsané koření, pak olej a vymačkané limetky, teprve poté všechno promíchejte – nejlepší náčiní je lidská ruka. A na závěr dejte navrch lžíci řeckého jogurtu,“ radí šéfkuchař.

Marináda na kuřecí stehna

Suroviny:

  • 200 g vykostěných kuřecích stehen
  • šťáva z 1 limety, 1 pol. lžíce římského kmínu
  • ½ pol. koření garam masala
  • 2 pol. koření tandoori masala
  • ½ pl. kurkumy
  • 3 pl. bílého jogurtu řeckého typu
  • 1 pl. rostlinného oleje
  • 1 pl. soli

Postup:

Vykostěná kuřecí stehna zbavená kůže nakrájíme na větší kousky, které vložíme do misky. Přidáme římský kmín, tandoori masalu, garam masalu, kurkumu, sůl, šťávu z limety a rostlinný olej.

Důkladně promícháme a koření vpracujeme do kuřecího masa. Naložené kuřecí maso zjemníme bílým jogurtem. Namarinované kuřecí maso necháme ideálně 5 hodin v ledničce, ale podle šéfkuchaře postačí i deset minut.

Čas na salát

Nezapomeneme včas vložit na gril rozpůlený citron, abychom ho mohli použít na závěrečné zjemnění jogurtu a začneme pracovat na salátu.

„Snad v něm může někoho překvapit jen okra, botanicky ibiškovec jedlý, který je podobný malé cuketě a je lehce ochmýřený,“ říká Zdeněk o plodu, který nejspíš pochází z Indie, běžně se s ním ale cestovatelé mohou setkat třeba i na dovolené v Řecku. Salát necháme aspoň deset minut v ledničce odpočinout.

Indický salát

Suroviny na 4 porce:

  • 3 pl. vařené tmavé cizrny
  • 1 pl. vařené bílé cizrny
  • 16 ks keříkových cherry rajčat
  • ½ ks salátové okurky bez jadřince
  • ½ svazku čerstvého koriandru
  • 1 ks červené cibule nakrájené najemno
  • 1 ks zelené chilli krájeného na malé kostičky
  • 4 ks předvařená okra
  • šťáva z 1 ks limety
  • 1 pl. indického koření chunky chaat masala
  • 1 pl. olivového oleje

Postup:

Do misky vložíme tmavou cizrnu, bílou cizrnu, překrájená cherry rajčata, salátovou okurku nakrájenou na kostičky, červenou cibuli, zelené chilli a předvařenou okru. Takto připravený základ na indický salát dochutíme chunky chaatt masalou, olivovým olejem a šťávou z limety.

Salát důkladně promícháme a přidáme lehce překrájený čerstvý koriandr.

Mezi tím na dlouhé nerezové špízy napíchneme maso, začínáme cibulí, aby se maso nepřipálilo od spodu. Špízy zavěsíme na stojánek, kterým se z grilu rázem stane tandoori pec.

Hodí se ale i na zavěšení klobás, uzeného, slaniny, žeber a pod. Další informace o vychytávce pipMastera najdete na jeho webových stránkách (www.pipmaster.cz).

Špízy necháme při 200 stupních péct 15 minut, pak použijeme teploměr se sondou na maso. Víc jak 73 stupňů je ideální teplota.

Indické tandoori špízy servírujeme společně se salátem z tmavé cizrny, citronovým jogurtem a indickým chlebem papadum. Chléb položíme na gril, který je rozpálený na 400 stupňů, když se mu začnou na povrchu dělat bublinky, je hotový.

Jogurt z pečeného citronu

Suroviny potřebné na 4 porce:

  • 2 ks citronu
  • 2 pl. agávového sirupu
  • 1 pl. olivového oleje
  • sůl dle chuti
  • 1 stvol čerstvého koriandru
  • 1 ks zeleného chilli

Postup:

Celé citrony vložíme na předem rozpálený gril a pečeme do celkového změknutí. Poté necháme citrony lehce zchladnout.

Do misky vložíme řecký jogurt, do kterého postupně vmícháme: olivový olej, sůl, nakrájený čerstvý koriandr, překrájené zelené chilli, agávový sirup a šťávu z pečených citronu. Vše důkladně promícháme.

Autor:

Vepřová kotleta s liškovým ragú na grilu vás nadchne rychlou přípravou

Kotleta s liškovým ragú

VIDEO Houbová sezona je v plném proudu a průvodci Akademií grilování se rozhodli potěšit všechny, kteří...

Vepřová panenka se nikdy neomrzí. Zkuste ji na grilu s omáčkou v rytmu Asie

Nakrájená panenka je jemně růžová, není vysušená a je vždycky křehká.

VIDEO Objevte rozmanité chutě Asie. V dalším dílu Grilovací akademie si s našimi průvodci ugrilujeme...

Vraťte se do prázdnin. Vyzkoušejte na grilu mořské plody s japonskou omáčkou

Grilované mořské plody jako náplň pita chleba s krevetami

Seriál K české grilované klasice to má daleko, ale jako připomenutí odcházejícího léta si v dalším dílu...

Zkuste asijské chutě. Grilovací akademie vás naučí indický špíz tandoori

Barevně pestrá kuchyně

Římský kmín, garam masala, kurkuma, čerstvý koriandr nebo indické koření chunky chaat masala. A...

VIDEO: Zkuste na grilu jehněčí kýtu, přinese vám úplně jiné chutě

Grilovaná jehněčí kýta se zeleninou

VIDEO Kdo je už přejedený obligátních krkovic, kuřecích prsíček nebo buřtů z grilu, mohl by vyzkoušet...

Tisíce včel online. Sledujte živě provoz ve včelím úle

  • Nejčtenější

Zavírejte okna, nejen slunéčka právě hromadně hledají úkryt na zimu

Konečně nám počasí dopřává babí léto, takže máme chuť pustit si trochu sluníčka i domů. Jenže pozor, venku právě v...

Uvařte doma a odneste si oběd do práce. Vejdete se do padesátikoruny

Seriál Seriál Jídlo do krabičky přináší první várku receptů, při jejichž realizaci by náklady neměly překročit padesát korun....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Topení dřevem je levnější, ale nesmíte se bát máknout

Kdo topí dřevem a sám si ho připravuje, ohřeje se hned několikrát. To je stará pravda – ostatně zkuste si jen spočítat,...

Během rybářského závodu King of the Lake chytili výjimečné štiky a candáty

Na údolní nádrži Slapy se konal největší český závod v přívlači z lodě King of the Lake. Ten mnozí považují za nejlepší...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Známe vítěze ankety o nejroztomilejšího mazlíčka září. Podívejte se na fotky

Konec měsíce znamená i konec zářijového kola ankety o nejroztomilejšího mazlíčka. V první desítce tentokrát bodovali...

ANALÝZA: Co udělají USA, když Rusko použije atomovou bombu? Jsou tři možnosti

Premium Pořád se věští z koule, jestli Rusko použije na Ukrajině atomovku, kreslí se různé scénáře, ale vůbec se neví, co by...

Jak přestat chrápat. Pomoct může i tenisový míček, říká primář Jirák

Premium Chrápání postihuje zhruba 57 procent mužů a 40 procent žen. Kdy může být chrápání signálem vážného problému? A co to je...

Mužské sny. Po čem muži doopravdy touží a co si radši nechají ujít

Premium My ženy si ve svých hlavách dokážeme utvořit dokonalé scénáře a domněnky, které jsou ovšem mnohdy vzdálené realitě....

Topení dřevem je levnější, ale nesmíte se bát máknout

Kdo topí dřevem a sám si ho připravuje, ohřeje se hned několikrát. To je stará pravda – ostatně zkuste si jen spočítat,...

Vařit v profi kuchyni je jiné než při soutěži, říká exporotce Masterchefa

Premium Úkolem Marka Fichtnera je udržet v bezchybném chodu kuchyni prestižní pražské restaurace Červený jelen. V pozici...

I bez masa uvaříte skvělé vepřo knedlo, zjistili adepti na Masterchefa

Masterchef Česko 2022 má za sebou další dva soutěžní večery, během nichž se rozloučil se dvěma finalisty. V úterý večer...

Drobná Francouzka se s velkou rybou porvala. Milana potopil kapr a vypadl

Finalisté Masterchefa začali být nekompromisně konfrontování se všemi svými nedostatky a jsou nuceni si vyzkoušet věci,...

Digitální závislost u dětí? Poradíme, jak je motivovat k pohybu
Digitální závislost u dětí? Poradíme, jak je motivovat k pohybu

V Česku proběhl rozsáhlý výzkum o digitální závislosti napříč populací. Jeho výsledky vás možná překvapí. Děti školou povinné totiž velkou část...

Nejtěžší bylo Hance v jejích posledních dnech lhát, říká Margita o Zagorové

Je to pět týdnů, co odešla zpěvačka Hana Zagorová (†75), se kterou žil její muž Štefan Margita (66) třicet let. Pěvec...

Z odebrání titulu jsem šokovaný a smutný, říká dánský princ Nikolai

Dánská královna Margrethe II. (82) se tento týden rozhodla odebrat tituly všem potomkům svého druhorozeného syna, kteří...

Rus streamoval plynový hořák, aby se vysmál Evropanům. Twitch zasáhl

Zatímco se Evropané kvůli nedostatku plynu připravují na tuhou zimu, Rusové je provokují tím, že na internet vysílají...

S Katarem na věčné časy. Česko se mu zřejmě bude muset upsat na desetiletí

Na drobný stát uprostřed Perského zálivu se nyní soustředí nebývalá pozornost. ČR a další evropské státy doufají, že...

Táňa Pauhofová porodila. Její manžel prozradil pohlaví a jméno dítěte

Slovenská herečka Táňa Pauhofová (39) se poprvé stala maminkou. Na sociálních sítích zveřejnila fotky s hudebním...