Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Zkuste asijské chutě. Grilovací akademie vás naučí indický špíz tandoori

Římský kmín, garam masala, kurkuma, čerstvý koriandr nebo indické koření chunky chaat masala. A víte, jak chutná cizrna nebo co je to okra? V novém díle Grilovací akademie se pustíme do dobrodružství s bylinkami, kořením i zeleninou.
Barevně pestrá kuchyně

Barevně pestrá kuchyně | foto: Lukáš Oujeský

Na grilu Kamado Joe si připravíme indický špíz tandoori se skvělým cizrnovým salátem a jogurtem z pečeného citronu.

V týmu se představí dva kuchaři – uznávaný šéfkuchař a lektor vaření Zdeněk Křížek spolu s Davidem Kubrichtem alias pipMasterem tvoří dokonalý tým Grilovací akademie, který tentokrát zavítal do Hotelu Horní Dvůr v Novém Městě na Moravě.

Jen kousek od Zelené hory, kde je architektonický skvost pod ochranou UNESCO – poutní Kostel sv. Jana Nepomuckého od Jana Blažeje Santiniho –, se rodině Buřvalových podařilo zachránit bývalý statek, kde je dnes po rozsáhlých úpravách hotel i s restaurací.

Kuřecí z volného chovu

U krásného jezírka, kde je i spousta lehátek na chytání slunečních paprsků, si pipMaster spolu se Zdeňkem rozložili svoje grilovací a kuchařské náčiní. Chybět nemohl ani gril Kamado Joe.

„Vejde se na něj deset až dvanáct steaků, my ale použijeme moji vlastní konstrukci na zavěšení špízů,“ říká pipMaster s tím, že jako první je třeba na něj naložit kuřecí stehna. Nejlépe tuto vychytávku uvidíte na videu.

„Na tandoori jsou nejlepší kuřecí stehna – oproti kuřecím prsům udrží větší podíl šťávy. Na pohmat by měla být tužší, nesmí z nich téct žádná voda. Samozřejmě, dobré jídlo uděláte jen z kvalitního masa,“ upozorňuje šéfkuchař Křížek, který používá kuřecí od EMI Food.

Grilovací akademie

Nepříliš známá místa po celém Česku, skvělí kuchaři, dodavatelé zajímavých výrobků i surovin. Grilovací akademie je inspirativním a edukativním průvodcem světa grilování.

Tandem průvodců akademií tvoří odborník na grilování pipMaster a jeden z nejlepších českých šéfkuchařů Zdeněk Křížek. Zatímco pipMaster každý týden ve svém YouTube pořadu lidem radí, jak udělat něco dobrého na grilu, nejen krkovičku nebo steak, jeho ostřílený parťák, šéfkuchař a lektor vaření Zdeněk Křížek úspěšně provozuje pražský podnik Sensa fine food bistro a učí lidi vařit po celém Česku. V obou případech nabízí své dlouholeté zkušenosti, jenž posbíral po celé Asii, ale i v Amsterodamu nebo v Londýně u takových kulinářských hvězd jako Hestona Blumenthala nebo Daniela Bouluda.

Kuřecí stehna jsou tak z Dolního Štýrce ve Slovinsku z oblasti Ptuj. Na tamních farmách se drůbež chová přirozeným způsobem ve volných chovech již víc než sto let. Drůbež má dostatek prostotu a denního slunce, její maso je pevné a šťavnaté.

Teď už jenom připravit na kuřecí stehna marinádu. Protože v ní stehna budou aspoň pět hodin, je dobré si vše připravit předem.

„Všechno koření, ze kterého marinádu dělám, je běžně k dostání – garam masala, římský kmín dodají tandoori chuť; sytou barvu, která patří do indické kuchyně, dodá pokrmům kurkuma. A ještě jedna rada k přípravě marinády: „Nejdřív dejte všechno předepsané koření, pak olej a vymačkané limetky, teprve poté všechno promíchejte – nejlepší náčiní je lidská ruka. A na závěr dejte navrch lžíci řeckého jogurtu,“ radí šéfkuchař.

Marináda na kuřecí stehna

Suroviny:

  • 200 g vykostěných kuřecích stehen
  • šťáva z 1 limety, 1 pol. lžíce římského kmínu
  • ½ pol. koření garam masala
  • 2 pol. koření tandoori masala
  • ½ pl. kurkumy
  • 3 pl. bílého jogurtu řeckého typu
  • 1 pl. rostlinného oleje
  • 1 pl. soli

Postup:

Vykostěná kuřecí stehna zbavená kůže nakrájíme na větší kousky, které vložíme do misky. Přidáme římský kmín, tandoori masalu, garam masalu, kurkumu, sůl, šťávu z limety a rostlinný olej.

Důkladně promícháme a koření vpracujeme do kuřecího masa. Naložené kuřecí maso zjemníme bílým jogurtem. Namarinované kuřecí maso necháme ideálně 5 hodin v ledničce, ale podle šéfkuchaře postačí i deset minut.

Čas na salát

Nezapomeneme včas vložit na gril rozpůlený citron, abychom ho mohli použít na závěrečné zjemnění jogurtu a začneme pracovat na salátu.

„Snad v něm může někoho překvapit jen okra, botanicky ibiškovec jedlý, který je podobný malé cuketě a je lehce ochmýřený,“ říká Zdeněk o plodu, který nejspíš pochází z Indie, běžně se s ním ale cestovatelé mohou setkat třeba i na dovolené v Řecku. Salát necháme aspoň deset minut v ledničce odpočinout.

Indický salát

Suroviny na 4 porce:

  • 3 pl. vařené tmavé cizrny
  • 1 pl. vařené bílé cizrny
  • 16 ks keříkových cherry rajčat
  • ½ ks salátové okurky bez jadřince
  • ½ svazku čerstvého koriandru
  • 1 ks červené cibule nakrájené najemno
  • 1 ks zelené chilli krájeného na malé kostičky
  • 4 ks předvařená okra
  • šťáva z 1 ks limety
  • 1 pl. indického koření chunky chaat masala
  • 1 pl. olivového oleje

Postup:

Do misky vložíme tmavou cizrnu, bílou cizrnu, překrájená cherry rajčata, salátovou okurku nakrájenou na kostičky, červenou cibuli, zelené chilli a předvařenou okru. Takto připravený základ na indický salát dochutíme chunky chaatt masalou, olivovým olejem a šťávou z limety.

Salát důkladně promícháme a přidáme lehce překrájený čerstvý koriandr.

Mezi tím na dlouhé nerezové špízy napíchneme maso, začínáme cibulí, aby se maso nepřipálilo od spodu. Špízy zavěsíme na stojánek, kterým se z grilu rázem stane tandoori pec.

Hodí se ale i na zavěšení klobás, uzeného, slaniny, žeber a pod. Další informace o vychytávce pipMastera najdete na jeho webových stránkách (www.pipmaster.cz).

Špízy necháme při 200 stupních péct 15 minut, pak použijeme teploměr se sondou na maso. Víc jak 73 stupňů je ideální teplota.

Indické tandoori špízy servírujeme společně se salátem z tmavé cizrny, citronovým jogurtem a indickým chlebem papadum. Chléb položíme na gril, který je rozpálený na 400 stupňů, když se mu začnou na povrchu dělat bublinky, je hotový.

Jogurt z pečeného citronu

Suroviny potřebné na 4 porce:

  • 2 ks citronu
  • 2 pl. agávového sirupu
  • 1 pl. olivového oleje
  • sůl dle chuti
  • 1 stvol čerstvého koriandru
  • 1 ks zeleného chilli

Postup:

Celé citrony vložíme na předem rozpálený gril a pečeme do celkového změknutí. Poté necháme citrony lehce zchladnout.

Do misky vložíme řecký jogurt, do kterého postupně vmícháme: olivový olej, sůl, nakrájený čerstvý koriandr, překrájené zelené chilli, agávový sirup a šťávu z pečených citronu. Vše důkladně promícháme.

Autor:

Na grilu pomalu a líně. Výsledkem je maso, které se jenom rozplývá na jazyku

Francie má spoustu vyhlášených pokrmů, ale asi nejznámější je pro nás hovězí po...

Hoď to na gril dnes nabídne recept na burger z trhaného hovězího masa stylizovaného do slavného...

Surf and turf: Zkombinujte hovězí s mořskými plody. Je to nezvyklé, ale báječné

Surf and turf – parádní recept, kde si na své přijdou milovníci mořských plodů...

V dalším dílu Hoď to na gril spojí Jan Horký s Davidem Valíčkem na talíři element vody a země známý...

VIDEO: Mořský vlk v papilotě je plný chutí středomoří. Dovolená na zahradě

Mořský vlk v papilotě se slávkami s olivovou krustou, grilovanou batátou a...

VIDEO Dneska potěšíme všechny milovníky středomořských ryb a mořských plodů. Jan Horký s Davidem Valíčkem...

Ryby jako oříšek. Soutěžící na grilu bojovali s filetováním i opékáním

Vítězné grilovačka: Hamachi s teriyaki omáčkou

VIDEO Čtvrtý díl soutěže Česko na grilu byl ve znamení grilování ryb. Což byl úkol, který rozhodil...

Pohlreich se vrátil do rodné stáje. V Česku na grilu je mírný jako beránek

Porotci pořadu Česko na grilu Zdeněk Pohlreich a Martin Svatek

VIDEO Kdo má rád gastronomické soutěže, v tomto pořadu si možná přijde na své. Po krátkém „odskoku“ na...

Krmítko v americkém Ohiu

  • Nejčtenější

Finálová pětka v černých rondonech to v Kašpárkově Hell’s Kitchen rozjela

Pekelná kuchyně otevřela své brány na konci srpna, kdy Radek Kašpárek přivítal profesionální kuchaře z celé České republiky. Ti bojují o pozici kreativního šéfkuchaře v jeho restauracích 420 a Field...

27. srpna 2024  9:24,  aktualizováno  27.11 22:02

Nejroztomilejší mazlíci listopadu vyhráli granule za 10 tisíc, hlasující knihy

Další kolo ankety o nejroztomilejší mazlíčky je u konce a my vám představujeme šťastné výherce, kteří se mohou radovat z krmiva od firmy Mountfield v hodnotě 5, 3 a 2 tisíce korun. Hlasující navíc...

1. listopadu 2024,  aktualizováno  2.12 13:08

Výhrůžek se neděsím. Ale nechci své psy posílat na smrt, říká cvičitelka

Premium

Pytláci v Africe z něj už předem mají strach, proto mu vyhrožují smrtí. Avatar je další z vycvičených českých psů, který by jim mohl kazit jejich krutý byznys. Možná to však bude nakonec úplně jinak....

3. prosince 2024

Místo staré techniky ve dvoře usedlosti trůní jezero s terasou a kuchyně

Zahradní architekti, designéři a projektanti se nesetkávají příliš často s tím, že by se na ně s přáním návrhu a realizace zahrady obraceli majitelé pozemků s obrovským respektem k danému místu a...

29. listopadu 2024

Proč kočka mňouká jako dítě a pes dělá smutné oči. Etolog o řeči zvířat

Premium

Člověk dovede pomocí slov vytvořit nekonečné množství vět, může tedy říct cokoli. Taková schopnost se u zvířat zatím neprokázala, ale víme, že vydávají zvuky, kterými například oznamují: vidím...

3. prosince 2024

Čtenáři ukázali skvělou úrodu ze sadu i zahrady, dokonce i exotické druhy

Listopadová výzva, aby čtenáři prošli svoje telefony a zavzpomínali na letošní výpěstky, přinesla ovoce. A to bez nadsázky, od sladkých hrušek po banány. Nechyběla zelenina, samozřejmě rajčata nebo...

4. prosince 2024

Molina s Hromasem v Gastroclashi bojovali ohněm. Soutěžila krůta s jehnětem

Gastroclash se blíží do finále, v sedmé epizodě tak dojde na extrémy. Ondra Molina se pokusí kontrovat Hugovi Hromasovi jeho vlastními zbraněmi – ohněm a popelem. A to rovnou na kuchyňské lince.

4. prosince 2024

Výhrůžek se neděsím. Ale nechci své psy posílat na smrt, říká cvičitelka

Premium

Pytláci v Africe z něj už předem mají strach, proto mu vyhrožují smrtí. Avatar je další z vycvičených českých psů, který by jim mohl kazit jejich krutý byznys. Možná to však bude nakonec úplně jinak....

3. prosince 2024

Pražská botanická zahrada jako fantastický svět. Rozzářila ji křišťálová výstava

Poprvé v historii vítá pražská botanická zahrada návštěvníky během zimy unikátní výstavou skleněných instalací. Díla uměleckého skláře Jiřího Pačinka a jeho týmu proměnila areál ve fantastický svět,...

3. prosince 2024

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Kvůli milence se rozvádět nebudu, nejsem blázen, říká Simona Krainová

Nepije alkohol, nejí přílohy, běhá a posiluje. Karel Vágner šel do sebe. Zhubl už víc jak deset kilo. Jeho manželka...

Patrik Hartl odstupuje ze StarDance, vrátí se Lucie Vondráčková

Po důkladném zvážení a na doporučení lékařů se spisovatel Patrik Hartl rozhodl ukončit svoje účinkování v taneční...

Obraz zmaru Volkswagenu. Tisíce elektroaut smutně čekají na kupce

„Pacient Autoland Deutschland je nejen nemocný, má vysokou horečku,“ píše německý Bild. A jako důkaz diagnózy ukazuje...

Alena Zárybnická žije na čtyřech kolech. Obytňák využívá na práci i odpočinek

Česká meteoroložka a moderátorka Alena Zárybnická je doma ve Špindlerově Mlýně. Ke svému skromnému bydlení ve...

Profesionální společnice líčí strasti své práce, sexu je málo

Jade Blairová je profesionální společnicí. Muži si ji najímají, aby jim dělala společnost. Většina lidí si myslí, že...