Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Chateaubriand steak s hruškovou omáčkou vám dodá sílu v novém roce

V novém roce budeme potřebovat hodně energie, proto si dnes s mistry grilu připravíme Chateaubriandův steak neboli prostě chateaubriand s hruškovou omáčkou.

Pokrm z velmi silného steaku hovězí svíčkové je vlastně dvojitý biftek, který před 200 lety vznikl omylem z klasického anglického bifteku. Slavný recept na silný biftek vznikl tak, že jeho autor omylem uřízl silnější plátek steaku než měl.

Opekl ho z obou stran, aby ho nepřipálil, ale maso uvnitř zůstalo samozřejmě téměř krvavé. Francouzský spisovatel Chateaubriand tuto nedokonalost prohlásil za úmysl a vznikla tak móda krvavých bifteků.

„Steak se dělá z prostředního kusu svíčkové, z té lepší části a my si ho dneska uděláme ze simentálské jalovice, kterou nám dodal EMI Food. Maso je krásně mramorované a vypadá přesně tak, jak si představuji správný kus masa,“ vysvětluje v úvodu epizody pipMaster David Kubricht.

„Přiznám se, že chateaubriand jsem ještě nikdy nedělal, proto zde mám Daniela Govoniho, mistra Evropy ve steacích pro rok 2022, takže chateaubriand bude ve správných rukách,“ slibuje.

Do hruškové omáčky použijte kvalitní pálenku

Ke steaku si připravíme vydatnou hruškovou omáčku, do níž použijeme kvalitní pálenku. A kde jinde kvalitní destilát pořídit než v obchodě Warehouse #1 v pražském Karlíně.

Chateaubriand

Je to pokrm z velmi silného řízku (steaku) hovězí svíčkové, který byl podle francouzské kuchařské bible Larousse Gastronomique vytvořen osobním šéfkuchařem Montmireilem pro spisovatele a diplomaty François-René de Chateaubrianda a sira Russella Retallicka, kteří pracovali ve službách Napoleona a Ludvíka XVIII. Po správné přípravě patří mezi nejvoňavější a nejjemnější steaky spolu s filet mignon.

Zdroj: Wikipedie

Při návštěvě prodejny se doslova ocitnete v království prémiových rumů, whisky a pálenek z celého světa. Jeden ze spolumajitelů prodejny Jakub Janeček totiž svůj život zasvětil cestám napříč kontinenty, aby vypátral a dovezl k nám autentické a prvotřídní pití, které jinde v Česku nenajdete.

Do hruškové omáčky průvodcům doporučil švýcarskou pálenku Fassbind Vieille Poire. Tato pálenka ze zralých hrušek odrůdy Williams se vyznačuje nádhernou vůní, čistotou a plnou chutí. Po destilaci je ukládána do dubových sudů, kde dalších 12 až 18 měsíců zraje.

Výsledný destilát v nejstarší švýcarské palírně ještě zjemňují přírodním výtažkem ze sušených hrušek Williams. Extrakt poskytuje této jedné z nejlepších pálenek na světě delikátně elegantní nasládlou chuť s intenzivními tóny hrušek, přesně takovou chuť, která se nám bude parádně hodit do omáčky k našemu steaku.

Mistr steaků nahradil sůl sójovou omáčkou

Maso nejdříve očistíme a vyvážeme řeznickým provázkem, aby nám drželo tvar a okořeníme ho. Mistr steaků Govoni tentokrát nepoužije sůl, ale jen sójovou omáčku od Kikkomanu. Maso necháme odpočívat při pokojové teplotě.

Mezitím si na mandolíně nakrouháme na milimetrové plátky hrušku a připravíme si česnek, rozmarýn, tymián, cibuli, máslo, černý mletý pepř a hruškový džem.

Suroviny na chateaubriand s hruškovou omáčkou:

  • 0,5 kg hovězí svíčkové
  • 200 g másla
  • 1 dc hruškové pálenky Fassbind
  • 1 lžíce hruškového džemu
  • 1 stroužek česneku
  • 1 menší cibule
  • 1 tymián
  • 1 rozmarýn
  • sůl
  • pepř

Steak včetně omáčky připravíme na grilu

Keramický gril rozehřejeme na 250 °C a necháme v něm nahřát litinovou pánev. Do ní dáme asi lžíci extra panenského olivového oleje Monini.

Olej necháme dostatečně rozehřát a maso v něm orestujeme ze všech stran. K zataženému masu přidáme 100 gramů másla, větvičku tymiánu, rozmarýnu a jeden stroužek česneku. Rozpuštěným máslem budeme maso asi dvě minuty přelívat, aby mělo správnou chuť bylinek a česneku, dokud nezíská pěkně opečenou kůrku.

Maso pak přendáme do nepřímé zóny druhého grilu, kde ho při teplotě 140 °C necháme dojít na 45 až 50 °C v jádru masa. „Vyndáme ho podle toho, jak moc chceme mít steak propečený. Je potřeba počítat s tím, že teplota uvnitř masa nám po vyndání z grilu ještě o nějakých 6 až 8 stupňů vyleze nahoru. Pokud nemáte po ruce druhý gril, tak maso nechte na cílovou teplotu dojít v kuchyňské troubě,“ radí pipMaster.

Jak na rychlou a vydatnou hruškovou omáčku

Do litinové pánve opět nalijeme trochu olivového oleje Monini a přidáme 100 gramů másla. V pánvi orestujeme cibuli, trochu osolíme a přidáme plátky nakrouhané hrušky a za občasného míchání je necháme zkaramelizovat.

Pak přidáme deci hruškového destilátu a zaflambujeme. Alkohol necháme vyvařit a přidáme lžíci hruškového džemu a pro výraznější chuť přidáme ještě trošku pálenky a opět zaflambujeme. Omáčku nakonec necháme lehce zredukovat.

A můžeme servírovat

„Nezapomeňte sundat řeznický provázek, občas se mi stane, že na něj zapomenu a pak se nestačím divit,“ říká pipMaster.

Maso nakrájíme na tři stejně velké kusy, dáme na talíř a pro zvýraznění chuti masa ho zakápneme trochou olivového oleje Monini. Osolíme, opepříme a vedle naservírujeme omáčku s plátky zkaramelizovaných hrušek.

Autor:

Na grilu pomalu a líně. Výsledkem je maso, které se jenom rozplývá na jazyku

Francie má spoustu vyhlášených pokrmů, ale asi nejznámější je pro nás hovězí po...

Hoď to na gril dnes nabídne recept na burger z trhaného hovězího masa stylizovaného do slavného...

Surf and turf: Zkombinujte hovězí s mořskými plody. Je to nezvyklé, ale báječné

Surf and turf – parádní recept, kde si na své přijdou milovníci mořských plodů...

V dalším dílu Hoď to na gril spojí Jan Horký s Davidem Valíčkem na talíři element vody a země známý...

VIDEO: Mořský vlk v papilotě je plný chutí středomoří. Dovolená na zahradě

Mořský vlk v papilotě se slávkami s olivovou krustou, grilovanou batátou a...

VIDEO Dneska potěšíme všechny milovníky středomořských ryb a mořských plodů. Jan Horký s Davidem Valíčkem...

Burgeru pro děti plnému barev vévodí megahranolky a ozdobný klobouček

Burger, který potěší nejen chuťové buňky, ale i oko. Bude se líbit nejen...

VIDEO I v dnešním dílu se bude házet na gril a s lehkou nadsázkou lze tvrdit, že mnohem hravěji. Druhý...

Nevšední camembert v mletém mase je důkazem, že sýr na gril rozhodně patří

Po rozkrojení. Polníček do salátu vmíchejte až těsně před podáváním.

VIDEO Kromě masa se na grilech velice často připravují i sýry. V dnešním dílu grilovací akademie vám její...

  • Nejčtenější

Soutěžící Hell’s Kitchen Česko ubývají. Pruďas Kašpárek už jich vyhodil šest

Pekelná kuchyně otevřela své brány na konci srpna. Radek Kašpárek přivítal profesionální kuchaře z celé České republiky, kteří bojují o pozici kreativního šéfkuchaře v jeho restauracích 420 a Field a...

27. srpna 2024  9:24,  aktualizováno  2.10 22:05

Čeští modeláři jsou mistři oboru. Takto se prezentovali na výstavě E-day

Proslulá modelářská výstava E-day je každoroční přehlídkou špičkových plastikových modelářů. Lze ho nazvat svátkem umění zlatých českých ručiček a zároveň možností, aby si ti nejlepší poměřili síly.

2. října 2024

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Dejte si trénink na hospodský kvíz. Je to výzva i příjemný strávený čas

Se zkracujícími se dny ubývá času stráveného venku, přesouváme se spíš dovnitř a setkání s přáteli už také moc nesměrujeme do parku nebo na louku. Tak proč si s nimi nedat třeba hospodský kvíz –...

3. října 2024

Nejroztomilejší zářijoví mazlíčci se radují z výhry, prohlédněte si všechny

Napínavé hlasování o nejroztomilejší mazlíky měsíce září skončilo, o vítězích je rozhodnuto – a odnášejí si granule, deky i hračky značky Purina PRO PLAN. Zalistujte galerií, prohlédnout si můžete...

3. září 2024,  aktualizováno  1.10 13:05

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

OBRAZEM: Nafotil zblízka i z dronu, v čem všem je krajina v Česku naruby

Řeky potřebují svůj prostor, aby dokázaly ochránit lidská sídla během povodní. Voda, která se vsákne v nivě, navíc doplní cenné zásoby podzemní vody. A to je jen jedno ze současných ožehavých témat,...

7. října 2024

Kde se vzal teddy bear, slavný plyšový medvídek. Legenda s označením 55PB

Co má společné Němka na invalidním vozíku, ruský výrobce sladkostí a americký exprezident? Ti všichni mají podíl na vzniku plyšového medvídka, nejslavnější hračky světa.

8. října 2024

Uzení masa je vášeň. Z vlastnoručně vyrobené udírny bude chutnat ještě lépe

Nejen klobása, ale i ryba, bůček nebo sýr, udit toho jde mnoho. I receptů a inspirací najdete na internetu či při sousedských posezeních celou řadu. Dřevěná udírna se rychle roztopí a není složitá na...

8. října 2024

Rudbekiím i nachovým léčivým třapatkovkám to na záhonu sluší až do podzimu

Třapatky a třapatkovky. Jmenují se skoro stejně a velmi podobně vypadají. Jedny bývají hlavně žluté nebo oranžové, ty druhé purpurové a léčivé. Které jsou které?

7. října 2024

OBRAZEM: Nafotil zblízka i z dronu, v čem všem je krajina v Česku naruby

Řeky potřebují svůj prostor, aby dokázaly ochránit lidská sídla během povodní. Voda, která se vsákne v nivě, navíc doplní cenné zásoby podzemní vody. A to je jen jedno ze současných ožehavých témat,...

7. října 2024

Neviditelná rovnátka jsou gamechanger v léčbě dětských pacientů
Neviditelná rovnátka jsou gamechanger v léčbě dětských pacientů

Zjistili jste právě, že bude vaše dítko potřebovat rovnátka, a nevíte, jestli zvolit klasická fixní rovnátka, nebo ta neviditelná? Všechna rovnátka...

Vyplatilo se Němcům opustit jádro? Studie odhaluje překvapivé zjištění

Norská studie dokazuje, že masivní investice do obnovitelných zdrojů energie přinesly Německu v posledních 20 letech...

Móda z Thálií: kýč jak bič v podání Leichtové i nevhodná obuv Rašilovové

V sobotu večer se v Národním divadle v Praze předávaly prestižní divadelní Ceny Thálie. Co se týká módy, podle...

Co dělá v žaludku studená kola a proč je lepší pít po jídle, líčí biochemička

Premium Možná vás už napadlo, co se děje v našem žaludku, když se v něm potká jídlo s pitím. Nebo patříte k těm hloubavějším...

Legendární erotický film Emanuela se po 50 letech dočkal předělávky

Když se v roce 1974 objevil film Emanuela se Sylvií Kristelovou v hlavní roli, vzbudilo to pozdvižení. Explicitní...

Příběh Jitky: Manžel po mně chce sex každý den, je to k nevydržení

Moje manželství je takové, jaké po patnácti letech obvykle bývá. Překonali jsme pár krizí, vychováváme dvě školou...