Pohlreich okoukal, jak si Španělé umí užít pečenou zeleninu na talíři

aktualizováno 
Sbalil grily, nakoupil a vyrazil do Španělska. Za teplem, sluníčkem i mořem a jeho dary. Se štábem, který se s ním vrhl do natáčení osmi dílů pořadu Rozpal to ve Španělsku, šéfe. „Potřebovali jsme nějakou změnu a lepší počasí. Navíc sem jezdím rád a obdivuji španělskou kuchyni,“ vysvětlil Zdeněk Pohlreich.

Už v prvním díle odvysílaném v neděli na Primě nakupuje nadšený šéfkuchař na rybím trhu jak čerstvé ryby, tak další dary moře. A griluje tuňáka i mořského ďasa nazývaného kdysi humrem chudých, drobné mušle nasbírané na skále na pláži i lahůdku ze sépie pro opravdové gurmány.

Fotogalerie

O rybách není jako o lahůdce z grilu pochyb. Pro nás je ovšem mnohem dostupnější čerstvá zelenina, kterou mnohdy na grilu spíš trápíme, než abychom si opravdu užili její chutě. Přitom Španělé na ni nedají dopustit a grilovaná zeleninová směs je pro ně základ letní kuchyně. Stačí papriky, rajčata, lilek, cibule a stroužek česneku, pepř sůl a čerstvé bylinky.

Zkuste to. Půlky očištěných paprik a nakrojený, osolený a opepřený lilek šoupněte na rozpálený gril jako první. Cibuli rozpulte a obě půlky zabalte do alobalu s trochou oleje, soli a pepře a přihoďte na gril spolu s půlkami rajčat, které rovněž osolte, opepřete a do jejich dužniny vetřete trochu nasekaného čerstvého rozmarýnu. Čerstvý česnek mezitím utřete se solí.

Pečenou zeleninu rozmačkejte (dužinu vyškrábanou z lilku a paprik), pokrájejte...
Tortily na grilu z obou stran v rychlosti opečte a můžete je plnit.
Naneste na opečené tortily grilovanou zeleninovou směs.

Pak stáhněte z grilu opečené papriky a hned je na talířku šoupněte do mikrotenového sáčku, který uzavřete a nechte v něm papriky zapařit. Jejich lahodnou dužinu pak lehce seškrábnete od opečené slupky.  

Letní grilování

Opečte k tomu tortilly a zeleninovou směsí je naplňte a zarolujte. Chuť tortil opět můžete ještě zjemnit trochou olivového oleje nakapaného navrch a užívejte si tu úžasnou osvěžující chuť. Máte v ruce pádný argument, že pečená zelenina se opravdu jíst dá. S chutí a klidně i bez masa.Mezitím do misky s česnekem vyškrábněte změklou dužinu lilku, přidejte na kousky pokrájenou grilovanou cibuli i rajčata a nakonec i dužinu paprik. Osolte, opepřete, přiměřeně zalijte olivovým olejem, promíchejte a lahoda je na světě.

Autor:

Poslední recepty v soutěži o grily. Miniburgery i grilovaná chobotnice

Miniburgery podle Ivety Martinovské

V sobotu 30. června končí naše soutěž o kontaktní grily a udicí pistoli Sage. Tentokrát se ve...

Čtenářské recepty: steak s brusinkovou omáčkou, pizza i špíz se zeleninou

Proces grilování hamburgeru

Máme tu další díl čtenářských receptů ze soutěže o kontaktní grily a udicí pistoli. V dnešní...

Pro odlehčení si dejte zapečený lilek s kozím sýrem a medem, radí šéf

Na jednu z půlek vyskládejte plátky rajčat a také je osolte.

VIDEO Maso vládne většině grilovaček u nás, ale i to se přejí. Naučte se víc počítat se zeleninou a...

Neváhejte a grilujte. Nabízíme tipy jak na kukuřici

Kukuřice

Začal čas grilování a ideální zeleninou je kukuřice. Je pevná a můžete ji dochutit různým kořením,...

Pohlreich okoukal, jak si Španělé umí užít pečenou zeleninu na talíři

Naneste na opečené tortily grilovanou zeleninovou směs.

VIDEO Sbalil grily, nakoupil a vyrazil do Španělska. Za teplem, sluníčkem i mořem a jeho dary. Se štábem,...

VIDEO: Na grilu lehce uděláte i kuskus. Koření nechejte teplem rozvonět

Kuskus s grilovanou zeleninou

VIDEO Kuskus s grilovanou paprikou nám v dalším dílu Rozpal to, šéfe! uvaří kuchař Zdeněk Pohlreich....

Na masové špízy přidejte sušené švestky, citron či syrečky. Je to slast

Ďábelské kuřecí špízy s citronem

Malé kousky masa nabodnuté na ocelové jehly nebo ve vodě namočená dřívka jsou velice rychle...


Nejčtenější

Chtěla kocoura na mazlení, on na ni místo toho útočí. I na vnoučata

Ačkoliv působí jako agresor, podle Kláry kocour Mazlík ve skutečnosti jen...

Šestiletý kocour důchodkyně z Milevska se sice jmenuje Mazlík, ovšem jakémukoliv souznění se svým jménem se úspěšně...

Gastronomie je náhradní vojenská služba, řekl Pohlreich v Rozstřelu

Zdeněk Pohlreich v diskusním pořadu iDNES.cz Rozstřel.

Zdeňka Pohlreicha znají mnozí jen díky roli televizního šéfa, kterou loni po deseti letech s úlevou opustil. Další ho...

Cheesecake a Amuse-Bouche. Slova, která dala v Prostřeno zabrat

Karel Ondrka předváděl v pořadu Prostřeno! soutěžícího s Touretteovým syndromem.

Oblíbená série Prostřeno se vysílá již desátým rokem. V netradičním kulinářském pořadu se k plotně často staví i lidé,...

Správný párek by měl mít 30 % tučného masa, říká řezník Kšána

Párky jsou jednou z nejoblíbenějších uzenin u nás.

František Kšána mladší se stal prototypem úspěšného řezníka, který propaguje chovy tradičních českých plemen a dokáže...

Kysané zelí je vitaminová bomba, kterou si snadno vyrobíte doma

Kysané zelí je vitaminová bomba, která od pradávna sloužila přes celou zimu...

Udělejte si zásoby vitaminů na zimu a rozjeďte pořádný zelný proces. Návod je zároveň fermentačním autopilotem, který...

Další z rubriky

S propan-butanovou lahví manipulujte bezpečně, ať je z ní dobrý sluha

Jen ventil zapečetěný fólií nebo plombou zaručuje, že lahev řádně naplnil...

Díky nezávislosti na rozvodných sítích jsou propan-butanové lahve oblíbené především na chatách či chalupách, při...

Gastronomie je náhradní vojenská služba, řekl Pohlreich v Rozstřelu

Zdeněk Pohlreich v diskusním pořadu iDNES.cz Rozstřel.

Zdeňka Pohlreicha znají mnozí jen díky roli televizního šéfa, kterou loni po deseti letech s úlevou opustil. Další ho...

Cheesecake a Amuse-Bouche. Slova, která dala v Prostřeno zabrat

Karel Ondrka předváděl v pořadu Prostřeno! soutěžícího s Touretteovým syndromem.

Oblíbená série Prostřeno se vysílá již desátým rokem. V netradičním kulinářském pořadu se k plotně často staví i lidé,...

Najdete na iDNES.cz