Pohlreich okoukal, jak si Španělé umí užít pečenou zeleninu na talíři

aktualizováno 
Sbalil grily, nakoupil a vyrazil do Španělska. Za teplem, sluníčkem i mořem a jeho dary. Se štábem, který se s ním vrhl do natáčení osmi dílů pořadu Rozpal to ve Španělsku, šéfe. „Potřebovali jsme nějakou změnu a lepší počasí. Navíc sem jezdím rád a obdivuji španělskou kuchyni,“ vysvětlil Zdeněk Pohlreich.

Už v prvním díle odvysílaném v neděli na Primě nakupuje nadšený šéfkuchař na rybím trhu jak čerstvé ryby, tak další dary moře. A griluje tuňáka i mořského ďasa nazývaného kdysi humrem chudých, drobné mušle nasbírané na skále na pláži i lahůdku ze sépie pro opravdové gurmány.

Fotogalerie

O rybách není jako o lahůdce z grilu pochyb. Pro nás je ovšem mnohem dostupnější čerstvá zelenina, kterou mnohdy na grilu spíš trápíme, než abychom si opravdu užili její chutě. Přitom Španělé na ni nedají dopustit a grilovaná zeleninová směs je pro ně základ letní kuchyně. Stačí papriky, rajčata, lilek, cibule a stroužek česneku, pepř sůl a čerstvé bylinky.

Zkuste to. Půlky očištěných paprik a nakrojený, osolený a opepřený lilek šoupněte na rozpálený gril jako první. Cibuli rozpulte a obě půlky zabalte do alobalu s trochou oleje, soli a pepře a přihoďte na gril spolu s půlkami rajčat, které rovněž osolte, opepřete a do jejich dužniny vetřete trochu nasekaného čerstvého rozmarýnu. Čerstvý česnek mezitím utřete se solí.

Pečenou zeleninu rozmačkejte (dužinu vyškrábanou z lilku a paprik), pokrájejte...
Tortily na grilu z obou stran v rychlosti opečte a můžete je plnit.
Naneste na opečené tortily grilovanou zeleninovou směs.

Pak stáhněte z grilu opečené papriky a hned je na talířku šoupněte do mikrotenového sáčku, který uzavřete a nechte v něm papriky zapařit. Jejich lahodnou dužinu pak lehce seškrábnete od opečené slupky.  

Letní grilování

Opečte k tomu tortilly a zeleninovou směsí je naplňte a zarolujte. Chuť tortil opět můžete ještě zjemnit trochou olivového oleje nakapaného navrch a užívejte si tu úžasnou osvěžující chuť. Máte v ruce pádný argument, že pečená zelenina se opravdu jíst dá. S chutí a klidně i bez masa.Mezitím do misky s česnekem vyškrábněte změklou dužinu lilku, přidejte na kousky pokrájenou grilovanou cibuli i rajčata a nakonec i dužinu paprik. Osolte, opepřete, přiměřeně zalijte olivovým olejem, promíchejte a lahoda je na světě.

Autor:

Poslední recepty v soutěži o grily. Miniburgery i grilovaná chobotnice

Miniburgery podle Ivety Martinovské

V sobotu 30. června končí naše soutěž o kontaktní grily a udicí pistoli Sage. Tentokrát se ve...

Čtenářské recepty: steak s brusinkovou omáčkou, pizza i špíz se zeleninou

Proces grilování hamburgeru

Máme tu další díl čtenářských receptů ze soutěže o kontaktní grily a udicí pistoli. V dnešní...

Pro odlehčení si dejte zapečený lilek s kozím sýrem a medem, radí šéf

Na jednu z půlek vyskládejte plátky rajčat a také je osolte.

VIDEO Maso vládne většině grilovaček u nás, ale i to se přejí. Naučte se víc počítat se zeleninou a...

Neváhejte a grilujte. Nabízíme tipy jak na kukuřici

Kukuřice

Začal čas grilování a ideální zeleninou je kukuřice. Je pevná a můžete ji dochutit různým kořením,...

Pohlreich okoukal, jak si Španělé umí užít pečenou zeleninu na talíři

Naneste na opečené tortily grilovanou zeleninovou směs.

VIDEO Sbalil grily, nakoupil a vyrazil do Španělska. Za teplem, sluníčkem i mořem a jeho dary. Se štábem,...

Naučte se nakupovat a jíst chřest. Grilovaný chutná jako sladký hrášek

Chřest nastrouhaný na nudličky a krátce grilovaný má vynikající chuť mladého...

VIDEO Svazečky čerstvého bílého i zeleného chřestu, šparglu neboli asparágusu už jsou na pultech. Známý...

Jak grilovat kukuřičný klas, sezonní výživovou bombu. A jak ho vybírat

Kukuřice je plná cenných živin. Využijte, že je její sezona, a grilujte o sto...

Grilovat jen tak v alobalu, nebo v hávu vlastních listů? Vyberte si sami. Návod z rubriky „Vaříme...

Tipy na jaro


Nejčtenější

UHO stále žije. V restauracích se maskuje za přírodní šťávu

Základní omáčka, kterou v restauraci najdete u receptů s jídlem přelitým šťávou.

Tradiční česká rychlovka z jídelen v podobě UHO, tedy univerzální hnědé omáčky, stále přežívá v řadě hospod a...

Kuře v jogurtu podle Pohlreicha. Ozvláštnil ho kurkumou a chilli

Kuřecí plátek nakládaný v jogurtové marinádě

Šéfkuchař Zdeněk Pohlreich jako by naslouchal fanouškům a od poměrně drahého hovězího masa se přesouvá do lidovějších...

Odis je ideální psí společník z Ukrajiny, miluje sport i lenošení na gauči

Toto plemeno se skvěle hodí na všemožné psí sporty.

Ukrajinský odis je univerzální společník vhodný jak pro sport, tak lenošení na gauči. Je to vynikající rodinný...

Zakládáte či chcete měnit svou zahradu? Nejdříve si ujasněte koncepci

Patříte-li mezi společenské typy, můžete zahradu koncipovat jako velký obývák s...

Chystáte se vybudovat novou zahradu či změnit vzhled té stávající? Právě vám je tedy určen pětidílný seriál magazínu...

Rodinnou zahradu na kraji města architekti propojili s okolní krajinou

Z nudné smutné placky u novostavby rodinného domku vytvořili architekti se...

Mladí manželé z Českolipska měli už při výstavbě domu jasno v tom, že si nechají od architekta navrhnout i zahradu. Jen...

Další z rubriky

Agrivoltaika staví panely svisle, zaberou jen procento půdy

Mezi panely mohou zemědělci normálně hospodařit.

Pošramocenou pověst fotovoltaických elektráren, které se staví na polích, se pokouší napravit zajímavý německý projekt....

PORADNA: Bojím se, že si zabouchnu dveře. Existuje řešení?

Problémy s klíči jsou nejen problémem žen.

Čtenářka Jana bydlí v pronájmu a má jen jednu soupravu klíčů od bytu. Tak trochu trpí fóbií, že vyjde na chodbu, dveře...

Bioplasty mohou dle ministerstva představovat větší hrozbu než běžný plast

S rozložitelností biorozložitelných tašek to podle posledních výzkumů není až...

Bioplasty vyrobené z kukuřičného škrobu nebo z kyseliny polymléčné mohou představovat pro životní prostředí větší...

Najdete na iDNES.cz