Rozpalování grilu bývá častý kámen úrazu. S tímto návodem to zvládnete hravě

  6:00
Gril na dřevěné uhlí bývá pro mnohé jasnou volbou. Však také praskání ohně, vůně doutnajícího dřeva a podívaná na rozžhavené uhlíky probouzejí vzpomínky na dětství u táboráků. Navíc grilování na dřevěném uhlí propůjčuje jídlu nezaměnitelnou chuť. Ale jak správně rozpálit gril na dřevěné uhlí? S naším návodem hravě.
Fotogalerie3

Podle dubnového průzkumu společnosti Ipsos pravidelně griluje 81 % Čechů. Při grilování ale z masa odkapává tuk, a dopadá-li do ohně nebo na dřevěné uhlí, vznikají karcinogenní látky, jež se vracejí na povrch masa. Mnohem lepší je proto gril, kde je tepelné sálání ze strany... | foto: Shutterstock

Dřevěné uhlí dosahuje vysoké teploty, díky které se povrch masa rychle zatáhne, vznikne křupavá kůrka s typickým kouřovým aroma a uvnitř masa se uzamkne šťavnatost. Tato autentická chuť se stává hlavním důvodem, proč mnozí preferují právě gril na dřevěné uhlí.

Jednoduchý návod, jak rozpálit gril na dřevěné uhlí

Nejjednodušší a nejpoužívanější metodou pro rozpálení dřevěného uhlí je použití komínového podpalovače, kterému se také říká startér. Jedná se o jednoduchý kovový válec, který zajistí rovnoměrné a rychlé prohoření uhlí bez použití chemikálií.

Inspirujte se vynikajícími recepty na grilování

Postup krok za krokem:

1. Nasypte do komínového podpalovače potřebné množství dřevěného uhlí nebo briket.

2. Do spodní části komínu vložte dva volně zmačkané listy novinového papíru, případně podpalovací kostky.

3. Naplněný komínový podpalovač postavte na palivový rošt grilu, tedy na spodní rošt pod hlavním grilovacím roštem.

4. Zapalte novinový papír nebo podpalovací kostky dlouhou sirkou nebo tyčovým podpalovačem.

5. Během několika minut začne z komínu stoupat kouř. Jakmile podržíte ruku nad startérem, ucítíte sálavé teplo. Pokud se žár neobjeví do pěti minut, přidejte víc podpalu.

6. Jakmile je uhlí rozpálené a na povrchu je viditelný šedivý popel, opatrně ho vysypte na palivový rošt grilu. Správně rozpálené je dřevěné uhlí asi za 15 až 20 minut, brikety potřebují půl hodiny.

Grilovací sezona i přes dosud střídavé počasí začíná. Vyzkoušejte grilování...

Příprava grilu na grilování nebo uzení

Jakmile máte rozehřátý gril, vysoká teplota vypálí z roštu případné bakterie a zbytky jídla z předchozího grilování na popel, který pak snadno odstraníte drátěným kartáčem. Zajistíte tak čistou grilovací plochu a zabráníte přichycení zbytků k novému jídlu. Pak už můžete začít s grilováním.

1 Přímé grilování

Přímé grilování je skvělou volbou pro rychlou přípravu menších kousků masa, zeleniny nebo klobásek. Potraviny se umisťují přímo nad zdroj tepla.

Pro jednu tepelnou zónu je zapotřebí rovnoměrně rozprostřít vrstvu žhavého uhlí na přibližně dvě třetiny plochy palivového roštu. Zbývající třetina plochy slouží jako bezpečná zóna pro odkládání hotového jídla.

Lepší kontrolu teploty umožňují tři tepelné zóny. Ty už jsou pro opravdové mistry grilu. Na jednu třetinu palivového roštu se nahrne dvojitá vrstva uhlí pro vysokou teplotu pro pečení, na střední třetinu se rozprostře rovnoměrná vrstva pro střední teplotu a zbývající třetina se nechává volná pro odkládání jídla.

2 Nepřímé grilování

Pro pomalé pečení větších kusů masa, žebírek, ale i celého kuřete je skvělou volbou nepřímé grilování, kdy teplo cirkuluje v uzavřeném grilu. Potraviny se tak nepřipravují na přímém žáru, ale horkým vzduchem.

To se dělá tak, že se vytvoří dvě hromádky žhavého uhlí na protilehlých stranách palivového roštu. Doprostřed se umístí alobalová odkapávací miska, která zachytí tuk a šťávy. Na grilovací rošt se nad odkapávací misku položí připravované jídlo, mimo přímý dosah žáru. Pak už stačí jen zaklopit gril a regulovat teplotu pomocí spodních a horních průduchů.

3 Uzení

Uzení dodává grilovaným pokrmům žádané kouřové aroma. Nejdříve je zapotřebí připravit gril na přímé nebo nepřímé grilování, pak se na žhavé uhlí vhodí hrst namočených a okapaných dřevěných lupínků nebo několik dřevěných špalíků. Pro odlišné aroma se používají různé druhy dřeva. Udí se samozřejmě vždy s uzavřeným poklopem, aby se kouř udržel uvnitř grilu.

Během grilování maso potírejte marinádou.

Regulace teploty v grilu na dřevěné uhlí

Tipy:

  • Začněte s menším množstvím uhlí a případně přidávejte.
  • Používejte grilovací teploměr pro přesné měření vnitřní teploty grilu.

Teplotu v grilu ovlivňují dva faktory – množství uhlí a větrací průduchy. Čím více uhlí, tím vyšší teplota. Pro pozvolné grilování je tak zapotřebí méně uhlí než pro rychlé opečení steaků. Spodní průduchy přivádějí k uhlí vzduch, což podporuje hoření a zvyšuje teplotu. Horní průduchy zase umožňují odvod kouře a horkého vzduchu. Jejich otevřením se teplota snižuje, uzavřením zvyšuje. Regulace teploty v grilu na dřevěné uhlí vyžaduje trochu cviku, ale je důležitá pro dosažení perfektních výsledků.

Nezapomeňte pak také gril pěkně vyčistit

Nejprve nechte gril vychladnout, pak odstraňte popel a zbytky uhlí. Rošt potřebuje důkladně vyčistit drátěným kartáčem, na odolnější nečistoty jsou k dostání speciální čističe na grily. Nezapomeňte také očistit vnitřní stěny grilu od mastnoty a sazí. Gril tak bude dobře připraven na další grilovačku.

Jakmile proniknete do tajů problematiky, jak zapálit gril na dřevěné uhlí, stanete se hvězdou grilovacích večerů s rodinou a přáteli. Dobrou chuť!

Gril na uhlí, nebo na plyn? Zde jsou výhody
Gril na uhlíGril na plyn
Autentická chuťSnadné a rychlé zapálení
Vysoká teplota pro rychlé opečeníPřesná regulace teploty
Tradiční zážitek s rozděláváním ohněČistější provoz
Grily na uhlí bývají lehčí a přenosnější než plynové.Není třeba řešit pořízení uhlí a jeho likvidaci.
Nezávislost na elektřině a plynové přípojce.Dražší modely nabízejí více funkcí a příslušenství.
Základní modely grilů bývají levnější než plynové.Plynové grily mohou mít velkolepou grilovací plochu.

Krmítko v americkém Ohiu

Nejčtenější

Co nepatří do domácích spotřebičů? Vyhněte se největším průšvihům

Domácí přístroje usnadňují život. Někdy od nich ale čekáte příliš a nepoužíváte je správně.

Jak se k sobě chovali nejvyšší a nejmenší pes světa? Budete překvapeni

Představa, že by se mohutná německá doga mohla stát nejlepším přítelem drobné čivavy, zní jako vystřižená z nejnovějšího animovaného filmu od Disneyho. Nicméně tato neobvyklá situace se stala...

Pozdní řez ořešáku vás může připravit o vše. Neopakujte častou chybu

Ořešák je majestátní strom, který naše zahrady zdobí často i po generace a na podzim shazuje spoustu lahodných vlašských ořechů. Ale aby dobře prospíval a bohatě plodil, občas potřebuje promyšlený...

Ostravská zoo má nové lákadlo. Malí levharti vyrazili do venkovního výběhu

Půlroční mláďata levharta cejlonského se v ostravské zoo začala seznamovat se svým venkovním výběhem. Dosud se zdržovala pouze v interiéru a zpočátku jen v bezprostřední blízkosti své matky. Jejich...

Po třech zmrzlých už nehrozí mráz. Zjistěte co můžete vysadit na zahradu

Květen je pro zahrádkáře měsícem plným očekávání a zároveň napětí. Vzduch se otepluje, dny se prodlužují, ale nad záhony se stále vznáší hrozba posledních jarních mrazíků. Tradičně jsou spojeny s...

Vlasy, korunu krásy, dostane do kondice ořechová terapie i elixír z rajčat

Roztřepené konečky, mastné kořínky nebo celkově zplihlé a unavené vlasy, takže byste nejraději stále nosili čepici? Lepší bude dopřát vlasům pořádnou péči. V první řadě je potřeba postarat se o...

12. května 2025

Přírodní srdce. Objevte skryté symboly lásky kolem sebe

Květen je v mnoha kulturách vnímán jako měsíc lásky a probouzející se vášně. S rozkvétající přírodou a teplejšími dny se i v našich srdcích probouzí touha po blízkosti a romantice. V tomto období...

12. května 2025

Po třech zmrzlých už nehrozí mráz. Zjistěte co můžete vysadit na zahradu

Květen je pro zahrádkáře měsícem plným očekávání a zároveň napětí. Vzduch se otepluje, dny se prodlužují, ale nad záhony se stále vznáší hrozba posledních jarních mrazíků. Tradičně jsou spojeny s...

11. května 2025

Pupeny plné účinných látek pomohou nejen s přechodem či bolestí karpálů

Gemmon je latinsky pupen a terapie je léčba, gemmoterapie je tedy metoda, která uplatňuje k léčbě rostlinné, stromové či keřové pupeny nebo různé výhonky, mladé kořínky, lístky a klíčky. Účinné látky...

11. května 2025

Jednoduché triky pro dokonale čistý gril. Zvládnete to sami

Je grilované maso skutečně tak zdravé, jak se o něm říká? Ano, ale pouze pokud se o gril dobře staráte!

10. května 2025

Zdravější mlsání: Proč vyměnit bramborové chipsy za řepu nebo mrkev

Bramborové chipsy jsou jednoduše mor. Vezmete si jeden a pak další, další, až schroupáte celou hrst. Podle odborníků to není nic zvláštního, protože slaná chuť vzbuzuje stejnou závislost jako ta...

10. května 2025

Strážci zdraví. Parazité se přenášejí nejen z primátů na lidi, ale i obráceně, líčí vědkyně

Premium

Malárie, virus HIV, ebola, virus Zika a spousta dalších. Nemoci, které se přenesly na lidi ze zvířat. Proč se tyto přenosy dějí a jak jim zabránit, zjišťuje primatoložka Klára Judita Petrželková z...

9. května 2025

Ostravská zoo má nové lákadlo. Malí levharti vyrazili do venkovního výběhu

Půlroční mláďata levharta cejlonského se v ostravské zoo začala seznamovat se svým venkovním výběhem. Dosud se zdržovala pouze v interiéru a zpočátku jen v bezprostřední blízkosti své matky. Jejich...

9. května 2025  15:05

Hortenzie potřebují správný čas i místo. Jen tak pokvetou naplno

Hortenzie patří k nejvděčnějším a nejoblíbenějším okrasným keřům. Upoutají především bohatými květy, které se každým rokem vracejí. Předtím ale potřebují pečlivou výsadbu, která je zásadní pro zdravý...

9. května 2025

Chcete fotovoltaiku? Nejdřív zkontrolujte střechu. Důležité rady odborníků

Pořízení fotovoltaické elektrárny je pro mnohé domácnosti logickým krokem k energetické nezávislosti a nižším účtům za elektřinu. Často se však zapomíná na to nejdůležitější – základ, na kterém bude...

9. května 2025

Zdravotnická záchranná služba Plzeňského kraje, příspěvková organizace
Záchranář / Záchranářka pro VZ Tachov

Zdravotnická záchranná služba Plzeňského kraje, příspěvková organizace
Plzeňský kraj

Dracénám podáte šneka a už se ozývá jen křupání, mlaskání a tečou sliny

Unikátní šnekožraví ještěři ze Zoo Praha se s tím rozhodně nemažou. Čelisti mají jako louskáček na ořechy, chuť k jídlu jim také rozhodně nechybí, takže šneka schroupou i s ulitou, kterou nakonec...

9. května 2025

Kdy je správný čas pro výsev mrkve a jak ji správně zalévat

Kdy je ten pravý čas na výsev mrkve a jak na bohatou úrodu? Důležitou roli v úspěchu hraje načasování.

8. května 2025
Nastavte si velikost písma, podle vašich preferencí.