Dřevěné uhlí dosahuje vysoké teploty, díky které se povrch masa rychle zatáhne, vznikne křupavá kůrka s typickým kouřovým aroma a uvnitř masa se uzamkne šťavnatost. Tato autentická chuť se stává hlavním důvodem, proč mnozí preferují právě gril na dřevěné uhlí.
Jednoduchý návod, jak rozpálit gril na dřevěné uhlí
Nejjednodušší a nejpoužívanější metodou pro rozpálení dřevěného uhlí je použití komínového podpalovače, kterému se také říká startér. Jedná se o jednoduchý kovový válec, který zajistí rovnoměrné a rychlé prohoření uhlí bez použití chemikálií.
Inspirujte se vynikajícími recepty na grilování |
Postup krok za krokem:
1. Nasypte do komínového podpalovače potřebné množství dřevěného uhlí nebo briket.
2. Do spodní části komínu vložte dva volně zmačkané listy novinového papíru, případně podpalovací kostky.
3. Naplněný komínový podpalovač postavte na palivový rošt grilu, tedy na spodní rošt pod hlavním grilovacím roštem.
4. Zapalte novinový papír nebo podpalovací kostky dlouhou sirkou nebo tyčovým podpalovačem.
5. Během několika minut začne z komínu stoupat kouř. Jakmile podržíte ruku nad startérem, ucítíte sálavé teplo. Pokud se žár neobjeví do pěti minut, přidejte víc podpalu.
6. Jakmile je uhlí rozpálené a na povrchu je viditelný šedivý popel, opatrně ho vysypte na palivový rošt grilu. Správně rozpálené je dřevěné uhlí asi za 15 až 20 minut, brikety potřebují půl hodiny.
Příprava grilu na grilování nebo uzení
Jakmile máte rozehřátý gril, vysoká teplota vypálí z roštu případné bakterie a zbytky jídla z předchozího grilování na popel, který pak snadno odstraníte drátěným kartáčem. Zajistíte tak čistou grilovací plochu a zabráníte přichycení zbytků k novému jídlu. Pak už můžete začít s grilováním.
1 Přímé grilování
Přímé grilování je skvělou volbou pro rychlou přípravu menších kousků masa, zeleniny nebo klobásek. Potraviny se umisťují přímo nad zdroj tepla.
Pro jednu tepelnou zónu je zapotřebí rovnoměrně rozprostřít vrstvu žhavého uhlí na přibližně dvě třetiny plochy palivového roštu. Zbývající třetina plochy slouží jako bezpečná zóna pro odkládání hotového jídla.
Lepší kontrolu teploty umožňují tři tepelné zóny. Ty už jsou pro opravdové mistry grilu. Na jednu třetinu palivového roštu se nahrne dvojitá vrstva uhlí pro vysokou teplotu pro pečení, na střední třetinu se rozprostře rovnoměrná vrstva pro střední teplotu a zbývající třetina se nechává volná pro odkládání jídla.
2 Nepřímé grilování
Pro pomalé pečení větších kusů masa, žebírek, ale i celého kuřete je skvělou volbou nepřímé grilování, kdy teplo cirkuluje v uzavřeném grilu. Potraviny se tak nepřipravují na přímém žáru, ale horkým vzduchem.
To se dělá tak, že se vytvoří dvě hromádky žhavého uhlí na protilehlých stranách palivového roštu. Doprostřed se umístí alobalová odkapávací miska, která zachytí tuk a šťávy. Na grilovací rošt se nad odkapávací misku položí připravované jídlo, mimo přímý dosah žáru. Pak už stačí jen zaklopit gril a regulovat teplotu pomocí spodních a horních průduchů.
3 Uzení
Uzení dodává grilovaným pokrmům žádané kouřové aroma. Nejdříve je zapotřebí připravit gril na přímé nebo nepřímé grilování, pak se na žhavé uhlí vhodí hrst namočených a okapaných dřevěných lupínků nebo několik dřevěných špalíků. Pro odlišné aroma se používají různé druhy dřeva. Udí se samozřejmě vždy s uzavřeným poklopem, aby se kouř udržel uvnitř grilu.
Regulace teploty v grilu na dřevěné uhlí
Tipy:
|
Teplotu v grilu ovlivňují dva faktory – množství uhlí a větrací průduchy. Čím více uhlí, tím vyšší teplota. Pro pozvolné grilování je tak zapotřebí méně uhlí než pro rychlé opečení steaků. Spodní průduchy přivádějí k uhlí vzduch, což podporuje hoření a zvyšuje teplotu. Horní průduchy zase umožňují odvod kouře a horkého vzduchu. Jejich otevřením se teplota snižuje, uzavřením zvyšuje. Regulace teploty v grilu na dřevěné uhlí vyžaduje trochu cviku, ale je důležitá pro dosažení perfektních výsledků.
Nezapomeňte pak také gril pěkně vyčistit
Nejprve nechte gril vychladnout, pak odstraňte popel a zbytky uhlí. Rošt potřebuje důkladně vyčistit drátěným kartáčem, na odolnější nečistoty jsou k dostání speciální čističe na grily. Nezapomeňte také očistit vnitřní stěny grilu od mastnoty a sazí. Gril tak bude dobře připraven na další grilovačku.
Jakmile proniknete do tajů problematiky, jak zapálit gril na dřevěné uhlí, stanete se hvězdou grilovacích večerů s rodinou a přáteli. Dobrou chuť!
Gril na uhlí | Gril na plyn |
---|---|
Autentická chuť | Snadné a rychlé zapálení |
Vysoká teplota pro rychlé opečení | Přesná regulace teploty |
Tradiční zážitek s rozděláváním ohně | Čistější provoz |
Grily na uhlí bývají lehčí a přenosnější než plynové. | Není třeba řešit pořízení uhlí a jeho likvidaci. |
Nezávislost na elektřině a plynové přípojce. | Dražší modely nabízejí více funkcí a příslušenství. |
Základní modely grilů bývají levnější než plynové. | Plynové grily mohou mít velkolepou grilovací plochu. |

-
-20 %Získat slevu
-
-30 %Získat slevuS kartou Visa poukaz 500 Kč na další nákup.
-
-25 %Získat slevuS kartou Visa poukaz 500 Kč na další nákup.
-
-15 %Získat slevuS kartou Visa poukaz 10 % na další nákup.
-
-33 %Získat slevu
-
-20 %Získat slevuS kartou Visa 1+1 na nápoje Coffizz.
-
-20 %Získat slevu
-
-25 %Získat slevuS kartou Visa poukaz 500 Kč na další nákup.
-
-20 %Získat slevuS kartou Visa na prodejně sleva +3 %.
-
-20 %Získat slevu
-
-20 %Získat slevu
-
-20 %Získat slevuDodatečný bonus při platbě kartou Visa.
-
-25 %Získat slevuS kartou Visa poukaz 20 % na další nákup.
-
-15 %Získat slevuS kartou Visa sleva 15 % na další nákup.
-
-25 %Získat slevuS kartou Visa poukaz 15 % na další nákup.