Pondělí 25. září 2023, svátek má Zlata
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Pondělí 25. září 2023 Zlata

Jídlo prolomí ledy. Gordon Ramsay vařil s Berbery a sjížděl řeku Mekong

Vařil v klášteře laoským mnichům, slaňoval hory, sjížděl divoké řeky. Světový kuchař Gordon Ramsay se při natáčení seriálu Do neznáma dostal daleko za práh michelinských restaurací. V rozhovoru pro magazín Víkend prozradil, jak si mnohdy drsné dobrodružství užíval.

Jaké bylo podívat se na místa, kam turistova noha nevkročí?
Natáčení seriálu Do neznáma pro mě bylo přesně o tom prozkoumat a zmapovat území, která nenavštěvujeme běžně. Dostal jsem se často mimo komfortní zónu, vystoupil jsem z ní a snažil se být součástí navštívené společnosti. Z pohledu kuchaře to bylo báječné přiblížení se novým zdrojům inspirace a samozřejmě i chutí. Poslední dvě desetiletí jsem měl to štěstí, že ty nejlepší ingredience přišly na práh mých restaurací a já z nich mohl tvořit. Teď jsem to obrátil a šel jsem já za těmi ingrediencemi.

Objevil jste i něco úplně nového?
Jsem velkým zastáncem udržitelného stravování, používání sezonních ingrediencí pro vaření. S tím souvisí i to, že si myslím, že některé přísady, které jsem při natáčení poznal, by měly zůstat výhradně v místech, kde jsem je poznal. Byly tam chutě, které jsem dřív na jazyku neměl. Tento pocit mi dala například úžasná maličká ovocná farma ve vysokých horách v Peru. Neskutečné. Intenzita těch chutí byla naprosto mimořádná. Něco takového v Londýně nikdy nekoupíme a myslím, že to je správně. I proto je báječné cestovat, objevovat a ochutnávat.

A odmítl jste něco ochutnat?
Ne, to se neslučuje s mou vizí kuchaře. Považoval bych to za něco nezdvořilého. Každá světová kuchyně je jako paleta, jako obraz skládající se z mnoha barev. Pokud jednu odmítnete používat, nikdy nedosáhnete dokonalosti. Jsem odhodlán ochutnat zlatý kaviár z albínského jesetera stejně jako tulení střeva vyuzená v domě na Aljašce. V hlavě mi okamžitě běží myšlenky, zda a jak bych to mohl využít. A buďte si jisti, že mohl. Ingredience jsou klíčovým prvkem každého jídla.

Posvátné údolí Inků v Peru

Snažil jste se jít zpět k základům, k podstatě jídla. Jak to ladí s dnešní dobou, kdy se pokrmy často objeví nejdříve na sociální síti, než putují do žaludku?
Je to dvousečný meč. Jsou šéfkuchaři, kteří jsou vyřízení z toho, že si je lidé fotí, že se fotí s jídlem. Můj názor je trochu opačný, nevadí mi se vyfotit, nevadí mi, že návštěvníci mají památku na celý život a je to pro ně součást prožitku z návštěvy restaurace. 

Gordon Ramsay

Slavný kuchař, jehož restaurace získaly celkem 16 michelinských hvězd, v současnosti jich drží sedm. Od královny Alžběty II. získal Řád britského impéria. Chtěl být fotbalistou, dokonce odehrál několik přípravných zápasů za Glasgow Rangers, ale zastavilo ho zranění kolena. S manželkou Tanou má čtyři děti, bydlí střídavě v Londýně a Los Angeles.

Navíc je to přece jídlo, které si hosté zaplatili, tak si s ním mohou dělat, co chtějí. I já si občas jídlo vyfotím a posílám ho svým kuchařům jako inspiraci. Naopak, když vidím na Instagramu pokrmy ze svého podniku s nějakou chybou, hned reaguji a snažím se v kuchyni ten problém odstranit.

Dobře, ale není podstatou jídla najíst se?Nejprve jíme očima, není to tak? Pravda je, že pokud bychom pro všechen vizuální efekt měli přijít o chuť, byla by to chyba. Během natáčení jsem se snažil, aby mě vždy doprovázeli mladí kuchaři z mých restaurací v Londýně a mohli se učit. Aby mohli zavřít oči před sociálními sítěmi a poznat skutečnou DNA pokrmů. Vidět Maory připravovat jejich tradiční hangi pomocí vyhloubených pecí, ochutnávat kombinaci ryby a koření v Laosu nebo hledat potraviny uprostřed pohoří Atlas v Maroku, to vše je mimořádné. To vám sociální sítě nepřiblíží, ale stejně jsem zastáncem toho dobrého v nich. Jak říkám, je to dvousečný meč.

Při natáčení jste se museli dostat do opravdu odlehlých oblastí všech světadílů. Jak náročné to bylo?
Náročnější, než jsem si dovedl původně představit. Jsem sice disciplinovaný a odhodlaný člověk, který je ochotný pro posun z bodu A do bodu B vynaložit hodně energie, ale toto mě stejně překvapilo. 

Sjížděli jsme na kánoi řeku Mekong, proud byl opravdu silný. Stejně tak mě nenapadlo, že budu šplhat na hory, a speciálně na Aljašce to bylo hodně drsné. Nikdy dřív jsem to nedělal. Stejně tak slaňovaní z výšky čtyřicet metrů pod vodopád. Ale to prostředí bylo zkrátka ohromující, stálo to za to. V životě nikdy nedostaneš to nejlepší zadarmo. Platí to stejně tak pro jídlo jako pro cokoli jiného.

Užíval jste si práci s lidmi, kteří neznají vaši slávu?
Některá místa byla opravdu tak odlehlá, že o mně neměli ani tušení. Bylo to velmi osvěžující. Koukali na mě trošku jako na blázna, protože viděli úsilí, se kterým se snažím proniknout do kultury jejich kuchyně, nasazení, s jakým to dělám. Snažím se zůstat v utajení, jak jen to je možné, sleduji v restauracích mladé snaživé kuchaře a vzpomínám na chvíle, kdy jsem v té roli byl sám. Ta je ve vývoji klíčová. Vždycky se pak snažím jít do kuchyně a podpořit je v jejich snažení, které není nijak odlišné od toho mého.

Řeka Mekong v jihoasijském Laosu

Jak se s nimi dorozumíváte, jak jste si povídal s Berbery v Atlasu?
Při takovém způsobu cestování opravdu není možné naučit se všechny jazyky. Občas je to obtížné. Jeden jazyk ovšem máme všichni a tím jazykem je jídlo, skrze jídlo si můžeme rozumět. Prolomit ledy a dostat se pod pokličku kultur těchto národů šlo při vaření daleko rychleji, než kdybychom rozebírali jejich pohledy na svět. Bylo to báječné a obohacující.

Gordon Ramsay: Do neznáma

První série má šest dílů, Ramsay zavítá mimo jiné na Nový Zéland, Aljašku nebo prozkoumá tajemství Inků. Český kanál National Geographic vysílá pořad od 11. srpna, sledovat ho můžete každou neděli od 22 hodin.

Co jste si tedy z cest odnesl jako hlavní poznání?
Jako kuchař jsem se leccos naučil. Při každém vaření jsem přemýšlel, jak to zakomponovat do svých restaurací. Nejhorší by bylo dostat se do stadia, kdy si začnu myslet, že všechno vím. To by byl konec.

Hledal jste tradiční pokrmy, ale jaký byl tradiční pokrm vašeho dětství?
Zaprvé jsem se odmalička učil, že nechat jídlo je špatné a nevychované. Zadruhé to opravdu nebylo tak, že bychom měli doma na stole předkrm, hlavní chod a dezert. Dezert byl něco svátečního, jednou za dva nebo tři týdny. Maminka byla kuchařkou v restauraci, takže jsme občas měli pokrmy jako vepřové koleno, uměla báječný vývar. Víkendy obvykle s anglickou pečení a také hodně vnitřnostmi. Tradiční anglický puding z ledvin nebo grilované ledviny. To bylo časté. Občas jsme si pochutnali i na italské kuchyni, boloňské špagety byly u nás doma velmi populární.

Autoři:

Rok od smrti Alžběty II. Rekord krále Slunce se jí pokořit nepodařilo

Královna Alžběta II. na snímku z května 2022 pořízeném na hradě Windsor

VIDEO Británie si připomíná první výroční od úmrtí královny Alžběty II., která zemřela před rokem, 8....

Budoucí britský král princ George slaví 10. narozeniny novým portrétem

Britská královská rodina zveřejnila nový portrét prince George k jeho 10....

VIDEO Syn prince Williama (41) a princezny Kate (41) slaví desáté narozeniny. Královská rodina ukázala...

Internet baví falešná Meghan, děsivá „smrtka“, náhradní Camilly i skrytý Harry

„Náhradní Camilly“, děsivá procházející „Smrtka“ i skrytý Harry na korunovaci...

VIDEO Jako lavina se po internetu šíří vtípky týkající se sobotní korunovace britského krále Karla III....

Harry a Meghan ukázali dceru. Lilibet Diana je celý tatínek

Lilibet Diana Mountbatten-Windsorová (Windsor, 4. června 2022)

VIDEO O víkendu oslavila první narozeniny a předtím se poprvé potkala se svou královskou prababičkou....

Prababičko, už letí vrtulníky! Alžběta II. s rodinou zahájila platinové oslavy

Královna Alžběta II., vévodkyně Kate, princ William a jejich děti princ Louis,...

VIDEO Slavnostním vojenským průvodem začaly v Londýně oslavy 70. výročí vlády královny Alžběty II. (96)....

  • Nejčtenější

Od čtrnácti ji živilo houbaření a prodej hub, ve městě drahé pochoutky

„Dnes považujeme houbaření za hobby, ale pro mou prababičku, pocházející z malé obce na Kladensku, to bylo náročné...

Vyrobte si příruční dřevník hned na zápraží. V zimě budete mít dřevo po ruce

Topíte v zimě v krbu nebo krbových kamnech a máte rádi nachystané úhledné hraničky dřeva? Pojďte si s námi vyrobit...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

S noblesou vyřízla líčka z vepřové hlavy a uhranula porotu MasterChefa

Soutěžící MasterChefa umějí překvapit, o tom žádná. Nicméně zručnost a lehkost, s nimiž jednadvacetiletá finalistka...

Prací v michelinské restauraci si příliš nevyděláte, říká vítězka MasterChefa

Premium Jako sedmnáctiletá ohromila porotu pořadu MasterChef Česko svým kuchařským talentem i neotřelými nápady a soutěž...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Je to britka. Jenže s dlouhými chlupy a mazlivější, což je u kočky fajn

Britská dlouhosrstá kočka je taková kočičí královna v novém, huňatějším kabátku, v němž vypadá jako medvídek. Najít ji...

Kdo vládne Hradu. Co jsou zač lidé kolem prezidenta a o co spolu válčí

Premium Z Hradu se půl roku po inauguraci Petra Pavla stává mocenské sídlo, v němž hlava státu nemá vždy hlavní slovo....

Prapor Azov vrací úder. S Rusy si srovnává účty za jatka v Mariupolu

Premium Za zprávou o osvobození dvou malých vesnic na východě Ukrajiny se skrývá zajímavý příběh. Osudy obránců Mariupolu,...

Agáta a Soukup: Nečekaný zvrat u soudu. Co se stalo při předání dcery Rozárky?

Premium Rozchod slavné herečky Agáty Hanychové (38) a mediálního magnáta Jaromíra Soukupa (54) má mnohem složitější pozadí, než...

Okurková pizza na sítích rozhádala jedlíky. Vzbudila nadšení i odpor

S nakládanými okurkami je to zřejmě jako s koprovou omáčkou. Jedni ji milují, druzí ji navždy vyřadili ze svého...

Nejlepší houbová omáčka je dle Punčocháře s bůčkem, Forejt vybral krk

Houbaři mají sezonu, někde to jsou žně, někde se na ně teprve čeká. Nicméně na téma houbové omáčky, na to slyší...

Slupky nevyhazujte. Ochudili byste se o slušnou dávku vitaminů

Ve slupkách banánů, jablek, okurek a dalších plodů se skrývá spousta účinných látek, které byste neměli nechat...

Pět kroků k dokonalé fasádě. Jak postupovat krok za krokem

Fasáda je vizitkou každého domu. Vedle estetické funkce chrání stěny před znečištěním, škodlivými mikroorganismy a...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Já vím své, říká modelka Taťána Kuchařová k třetí svatbě Brzobohatého

Taťána Kuchařová (35) zavzpomínala na své dětství i dospívání v Opočně a popsala své aktuální plány do budoucna....

Až oči přecházejí. Jak vypadá jídlo z fast foodů na fotkách a v realitě

Nadýchané housky, šťavnaté hovězí, zelený salát a lahodně rozteklý sýr. Obrázky hamburgerů na reklamních fotografiích...

Solární panely odcházejí překvapivě rychle a záruky nefungují, říká expert

Premium Solární boom může za pár let přinést majitelům fotovoltaických elektráren nepříjemné překvapení. Životnost solárních...

Velmi mi to pomohlo, říká o plastice prsou herečka Aneta Krejčíková

Aneta Krejčíková (32), která nedávno zazářila v roli sekretářky Květy v seriálu Volha, promluvila o modelaci prsou i...

Drahota změnila nakupování Čechů, obchodníci začínají s cenami brzdit

Inflace je v Česku stále vysoká, meziročně se drží na úrovni 8,5 procenta. Nakupování v akčních nabídkách a ve slevách...