Pondělí 28. září 2020, Den české státnosti
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Pondělí 28. září 2020 Den české státnosti

Jídlo prolomí ledy. Gordon Ramsay vařil s Berbery a sjížděl řeku Mekong

aktualizováno 
Vařil v klášteře laoským mnichům, slaňoval hory, sjížděl divoké řeky. Světový kuchař Gordon Ramsay se při natáčení seriálu Do neznáma dostal daleko za práh michelinských restaurací. V rozhovoru pro magazín Víkend prozradil, jak si mnohdy drsné dobrodružství užíval.

Jaké bylo podívat se na místa, kam turistova noha nevkročí?
Natáčení seriálu Do neznáma pro mě bylo přesně o tom prozkoumat a zmapovat území, která nenavštěvujeme běžně. Dostal jsem se často mimo komfortní zónu, vystoupil jsem z ní a snažil se být součástí navštívené společnosti. Z pohledu kuchaře to bylo báječné přiblížení se novým zdrojům inspirace a samozřejmě i chutí. Poslední dvě desetiletí jsem měl to štěstí, že ty nejlepší ingredience přišly na práh mých restaurací a já z nich mohl tvořit. Teď jsem to obrátil a šel jsem já za těmi ingrediencemi.

Fotogalerie

Objevil jste i něco úplně nového?
Jsem velkým zastáncem udržitelného stravování, používání sezonních ingrediencí pro vaření. S tím souvisí i to, že si myslím, že některé přísady, které jsem při natáčení poznal, by měly zůstat výhradně v místech, kde jsem je poznal. Byly tam chutě, které jsem dřív na jazyku neměl. Tento pocit mi dala například úžasná maličká ovocná farma ve vysokých horách v Peru. Neskutečné. Intenzita těch chutí byla naprosto mimořádná. Něco takového v Londýně nikdy nekoupíme a myslím, že to je správně. I proto je báječné cestovat, objevovat a ochutnávat.

A odmítl jste něco ochutnat?
Ne, to se neslučuje s mou vizí kuchaře. Považoval bych to za něco nezdvořilého. Každá světová kuchyně je jako paleta, jako obraz skládající se z mnoha barev. Pokud jednu odmítnete používat, nikdy nedosáhnete dokonalosti. Jsem odhodlán ochutnat zlatý kaviár z albínského jesetera stejně jako tulení střeva vyuzená v domě na Aljašce. V hlavě mi okamžitě běží myšlenky, zda a jak bych to mohl využít. A buďte si jisti, že mohl. Ingredience jsou klíčovým prvkem každého jídla.

Peruánské tradiční pokrmy ochutnal při cestě na motorce skrz Posvátné údolí...

Posvátné údolí Inků v Peru

Snažil jste se jít zpět k základům, k podstatě jídla. Jak to ladí s dnešní dobou, kdy se pokrmy často objeví nejdříve na sociální síti, než putují do žaludku?
Je to dvousečný meč. Jsou šéfkuchaři, kteří jsou vyřízení z toho, že si je lidé fotí, že se fotí s jídlem. Můj názor je trochu opačný, nevadí mi se vyfotit, nevadí mi, že návštěvníci mají památku na celý život a je to pro ně součást prožitku z návštěvy restaurace. 

Gordon Ramsay

Slavný kuchař, jehož restaurace získaly celkem 16 michelinských hvězd, v současnosti jich drží sedm. Od královny Alžběty II. získal Řád britského impéria. Chtěl být fotbalistou, dokonce odehrál několik přípravných zápasů za Glasgow Rangers, ale zastavilo ho zranění kolena. S manželkou Tanou má čtyři děti, bydlí střídavě v Londýně a Los Angeles.

Navíc je to přece jídlo, které si hosté zaplatili, tak si s ním mohou dělat, co chtějí. I já si občas jídlo vyfotím a posílám ho svým kuchařům jako inspiraci. Naopak, když vidím na Instagramu pokrmy ze svého podniku s nějakou chybou, hned reaguji a snažím se v kuchyni ten problém odstranit.

Dobře, ale není podstatou jídla najíst se?Nejprve jíme očima, není to tak? Pravda je, že pokud bychom pro všechen vizuální efekt měli přijít o chuť, byla by to chyba. Během natáčení jsem se snažil, aby mě vždy doprovázeli mladí kuchaři z mých restaurací v Londýně a mohli se učit. Aby mohli zavřít oči před sociálními sítěmi a poznat skutečnou DNA pokrmů. Vidět Maory připravovat jejich tradiční hangi pomocí vyhloubených pecí, ochutnávat kombinaci ryby a koření v Laosu nebo hledat potraviny uprostřed pohoří Atlas v Maroku, to vše je mimořádné. To vám sociální sítě nepřiblíží, ale stejně jsem zastáncem toho dobrého v nich. Jak říkám, je to dvousečný meč.

Při natáčení jste se museli dostat do opravdu odlehlých oblastí všech světadílů. Jak náročné to bylo?
Náročnější, než jsem si dovedl původně představit. Jsem sice disciplinovaný a odhodlaný člověk, který je ochotný pro posun z bodu A do bodu B vynaložit hodně energie, ale toto mě stejně překvapilo. 

Sjížděli jsme na kánoi řeku Mekong, proud byl opravdu silný. Stejně tak mě nenapadlo, že budu šplhat na hory, a speciálně na Aljašce to bylo hodně drsné. Nikdy dřív jsem to nedělal. Stejně tak slaňovaní z výšky čtyřicet metrů pod vodopád. Ale to prostředí bylo zkrátka ohromující, stálo to za to. V životě nikdy nedostaneš to nejlepší zadarmo. Platí to stejně tak pro jídlo jako pro cokoli jiného.


Užíval jste si práci s lidmi, kteří neznají vaši slávu?
Některá místa byla opravdu tak odlehlá, že o mně neměli ani tušení. Bylo to velmi osvěžující. Koukali na mě trošku jako na blázna, protože viděli úsilí, se kterým se snažím proniknout do kultury jejich kuchyně, nasazení, s jakým to dělám. Snažím se zůstat v utajení, jak jen to je možné, sleduji v restauracích mladé snaživé kuchaře a vzpomínám na chvíle, kdy jsem v té roli byl sám. Ta je ve vývoji klíčová. Vždycky se pak snažím jít do kuchyně a podpořit je v jejich snažení, které není nijak odlišné od toho mého.

Šéfkuchař Gordon Ramsay se v seriálu Do neznáma plaví i po řece Mekong v...

Řeka Mekong v jihoasijském Laosu

Jak se s nimi dorozumíváte, jak jste si povídal s Berbery v Atlasu?
Při takovém způsobu cestování opravdu není možné naučit se všechny jazyky. Občas je to obtížné. Jeden jazyk ovšem máme všichni a tím jazykem je jídlo, skrze jídlo si můžeme rozumět. Prolomit ledy a dostat se pod pokličku kultur těchto národů šlo při vaření daleko rychleji, než kdybychom rozebírali jejich pohledy na svět. Bylo to báječné a obohacující.

Gordon Ramsay: Do neznáma

První série má šest dílů, Ramsay zavítá mimo jiné na Nový Zéland, Aljašku nebo prozkoumá tajemství Inků. Český kanál National Geographic vysílá pořad od 11. srpna, sledovat ho můžete každou neděli od 22 hodin.

Co jste si tedy z cest odnesl jako hlavní poznání?
Jako kuchař jsem se leccos naučil. Při každém vaření jsem přemýšlel, jak to zakomponovat do svých restaurací. Nejhorší by bylo dostat se do stadia, kdy si začnu myslet, že všechno vím. To by byl konec.

Hledal jste tradiční pokrmy, ale jaký byl tradiční pokrm vašeho dětství?
Zaprvé jsem se odmalička učil, že nechat jídlo je špatné a nevychované. Zadruhé to opravdu nebylo tak, že bychom měli doma na stole předkrm, hlavní chod a dezert. Dezert byl něco svátečního, jednou za dva nebo tři týdny. Maminka byla kuchařkou v restauraci, takže jsme občas měli pokrmy jako vepřové koleno, uměla báječný vývar. Víkendy obvykle s anglickou pečení a také hodně vnitřnostmi. Tradiční anglický puding z ledvin nebo grilované ledviny. To bylo časté. Občas jsme si pochutnali i na italské kuchyni, boloňské špagety byly u nás doma velmi populární.

Autoři:

Největší umění je vykouzlit lahůdku z mrkve za 12 korun, říká šéfkuchař

Petr Kunc rád kombinuje běžné věci s exkluzivními. Sleduje, jak se vaří ve...

Metou zcestovalého šéfkuchaře Petra Kunce je michelinská hvězda. Pomáhal chystat narozeniny...

Po 40 letech hrad Windsor otevírá zahradu, kde ráda tráví čas královna

Hrad Windsor, jedno ze sídel britské královské rodiny a současně oblíbený...

VIDEO Hrad Windsor, jedno ze sídel britské královské rodiny a současně oblíbený venkovský azyl britské...

Na skok u jeho excelence. Za dveřmi britské ambasády se skrývá malý ráj

Britské velvyslanectví sídlí v barokním Thunovském paláci.

Po zdolání několika pater už začínám přemýšlet, zda to není omyl. Měli jsme jít na zahradu, ale...

Vévodkyně Kate se věnuje povinnostem v roušce, Meghan pokračuje v soudech

Vévodkyně Kate během návštěvy charitativní organizace Baby Basics (Sheffield,...

VIDEO Zatímco vévodkyně Kate (38) se věnuje královským povinnostem a ukázala se v roušce, její švagrová...

Šetření, nebo milé gesto? Královna půjčila vnučce na svatbu šaty i korunku

Princezna Beatrice a Edoardo Mapelli Mozzi ve svatební den (Windsor, 17....

Britská královská rodina v pátek slavila svatbu princezny Beatrice (31) a italského miliardáře...

Seděli se smíchem na britském trůnu, milenka finančníka Epsteina a Spacey

Přítelkyně finančníka Epsteina Ghislaine Maxwellová, obviňovaná z podílu na...

VIDEO Britská královská rodina byla opět vtažena do sexuální kauzy zesnulého amerického finančníka...

Princ Harry se kvůli Meghan nepohodl se svým bratrem, tvrdí kniha

Princ William, Meghan Markle a princ Harry (Londýn, 25. dubna 2018)

VIDEO Rozepře uvnitř královské rodiny, která vedla k tomu, že princ Harry a jeho manželka Meghan opustili...

  • Nejčtenější

Punčochář pustil finalisty MasterChefa do vlastní kuchyně. Byl to masakr

„Ty lidi jsou... Začínají být nespokojený, protože dlouho čekaj!“ apeloval zoufalý šéfkuchař Jan Punčochář u výdejového...

Chvála kvašení zeleniny, které dodá vitaminy a enzymy za rozumnou cenu

Nejspíš vás nepřekvapí, že až třetina potravin, které konzumujeme, se vyrábí nějakým způsobem fermentace, tedy...

Pokochejte se. Hřiby opravdu rostou a čtenáři iDNES houbaří jako o život

Houbaří se od Aše po Beskydy a hřiby opravdu rostou, jak potvrzují desítky fotografií, jež jste nám za poslední týden...

Dvanáctero tipů, co byste do konce září určitě měli stihnout na zahrádce

Tento týden se přehoupl konec léta, ale to babí si zaručeně užijeme. A to i přesto, že teď na podzim nás na zahrádkách...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Nejkrásnější snímky divočiny odhalují, jak fascinující přírodu zatím máme

Královská geografická společnost v Londýně vybrala pro letošní rok 26 nejkrásnějších snímků divoké přírody. Není to...

Sundej vlajku, nebo ti vypálíme dům. Agresivita demonstrantů v USA roste

Premium Demonstrace proti policejní brutalitě, jak to nazývají protestující i média, začínají být docela brutální i vůči...

Felák, flexit nebo chillovat. Slovník dnešní mládeže uvádí rodiče do rozpaků

Premium Ač to možná ani netušíte, nejspíš i kolem vás denně chodí shiperky, které flexí s teniskami nebo iPhonem, díky čemuž...

Prodlužte životnost filtru pevných částic. Stačí pár jednoduchých kroků

Premium Výměna filtru pevných částic stojí desítky tisíc korun, jeho čištění a renovace pět až patnáct tisíc korun. Těmto...

  • Další z rubriky

Španělská paella má svůj mezinárodní den. Ochutnat ji můžete i v Česku

Světový den paelly se neslaví 20. září náhodou. Tou dobou se totiž sklízí hlavní složka pro její přípravu: kulatozrnná...

Topení dřevem je levné, není však snadné. Čeká vás alchymie spojená s dřinou

Premium Topit dřevem je ekologické, příjemné a levnější než třeba elektřinou či plynem. Nejde však jen o to, že vezmete polena...

Recepty na účinné domácí repelenty, které si poradí s vosami i komáry

Krásné počasí stále dovoluje stolovat venku a vosy si pořád ještě u stolu rády něco uzobnou. Pokud si chcete venku...

Punčochář pustil finalisty MasterChefa do vlastní kuchyně. Byl to masakr

„Ty lidi jsou... Začínají být nespokojený, protože dlouho čekaj!“ apeloval zoufalý šéfkuchař Jan Punčochář u výdejového...

Octavia za 3 500 korun: boj s krizí, chaos a riskantní sázka na superslevy

Octavia za 3 500 Kč měsíčně, Kodiaq za 4 899 Kč, Passat za něco málo přes 6 000 Kč… Ačkoli automobilkám docházejí...

Blíží se katastrofa, jež zastíní pandemii covidu-19, říká princ Charles

Britský princ Charles (71) vyzval v pondělí ke zlepšení boje proti klimatickým změnám, jejichž dopad podle něj zastíní...

Herec Petr Čtvrtníček se nakazil koronavirem, leží v nemocnici na JIP

Herec Petr Čtvrtníček (56) skončil kvůli covidu-19 v nemocnici. Minulý týden měl pozitivní testy, a když se mu...

Počet úmrtí bude stoupat. Podívejte se, jaké měla křivka zpoždění jinde

Počet úmrtí s nemocí covid-19 u nás poroste. Byť ještě není jasné o kolik. Příklady z jiných zemí jasně ukazují, že...

Nebudu všem po rozchodu ukazovat, jaká jsem čičina, říká Mottlová

Muž roku 2016 Josef Kůrka (28) nedávno oznámil rozchod s herečkou a modelkou Barborou Mottlovou (33). Fitness trenér...