náhledy
Francouzský koláč pro labužníky zvládnete podle receptu cukráře Josefa Maršálka připravit i doma.
Autor: Stanislav Pomahač, Shutterstock
Nejprve si připravíme a navážíme jednotlivé ingredience: obě mouky, přidáme sůl, skořici, cukr a máslo. I 50 ml, tedy 50 g studené vody.
Autor: Stanislav Pomahač, Shutterstock
Do mísy navážíme obě mouky, přidáme sůl, skořici, cukr a máslo a vypracujeme drobenku. Poté přidáme ledovou vodu a velmi rychle a krátce zamícháme.
Autor: Stanislav Pomahač, Shutterstock
Když vypracujeme drobenku, přidáme ledovou vodu a velmi rychle a krátce zamícháme.
Autor: Stanislav Pomahač, Shutterstock
Zpracování těsta je poměrně rychlé.
Autor: Stanislav Pomahač, Shutterstock
Těsto na pomoučeném válu rozválíme na kruh o průměru zhruba 40 cm a síle asi 3 mm.
Autor: Stanislav Pomahač, Shutterstock
Na kakaový oříškový krém si připravíme do mísy měkké máslo, cukr, koření, sůl i mouku z lískových oříšků...
Autor: Stanislav Pomahač, Shutterstock
Nezapomeňte přidat kakao...
Autor: Stanislav Pomahač, Shutterstock
A nakonec i čerstvé vajíčko.
Autor: Stanislav Pomahač, Shutterstock
Těsto rozválené do tvaru kruhu přeneseme na plech s pečicím papírem pomocí válečku.
Autor: Stanislav Pomahač, Shutterstock
Všechny ingredience na krém pak vymíchejte dohladka.
Autor: Stanislav Pomahač, Shutterstock
Hrušky omyjte, osušte a zbavte bubáků.
Autor: Stanislav Pomahač, Shutterstock
Poté hrušky nastrouhejte na tenké plátky.
Autor: Stanislav Pomahač, Shutterstock
Krém natřeme na předem připravené rozválené těsto asi 3 až 4 cm od krajů.
Autor: Stanislav Pomahač, Shutterstock
Povrch krému hustě poklademe hruškami nakrájenými na tenké plátky.
Autor: Stanislav Pomahač, Shutterstock
Hrušky mají povrch těsta s krémem opravdu hustě pokrývat.
Autor: Stanislav Pomahač, Shutterstock
Okraje těsta přeložíme směrem dovnitř koláče a poté je, včetně hrušek, potřeme rozpuštěným máslem a posypeme cukrem.
Autor: Stanislav Pomahač, Shutterstock
Zbylý cukr a vanilkový cukr nasypeme na hrušky, stejně tak i kousky nasekaných oříšků. Vložíme do vyhřáté trouby na 180 °C a pečeme 30 až 35 minut dozlatova.
Autor: Stanislav Pomahač, Shutterstock
Necháme jen krátce vychladnout a můžeme podávat.
Autor: Stanislav Pomahač, Shutterstock