Pátek 28. ledna 2022, svátek má Otýlie
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Pátek 28. ledna 2022 Otýlie

Ohřejte si sychravé zimní dny slavnou francouzskou cibulačkou

Tajemství francouzské cibulačky je v pomalé karamelizaci, kdy cibule zesládne a získá krásně zlatavou barvu. Jinak je velmi jednoduchá na přípravu a nezklame nikoho, kdo potřebuje doplnit energii v období, kdy kolikrát celý den nevidíte slunce, do práce odcházíte za tmy a stejně tak se večer za tmy prodíráte k domovu.

Francouzská cibulačka podle Petra Svoreně | foto: Petr Svoreň

Francouzskou cibulačku pro nás uvařil a postup popsal šéfkuchař brněnského hotelu Passage Petr Svoreň. Jako když kuchaři používají sezonní suroviny podle období, kdy se právě urodí, stejně tak se řídí i sezonou při výběru menu podle ročního období. 

Cibulačka patří mezi pokrmy vhodné právě pro tento zimní čas. I když – kdo sleduje kultovní seriál Haló, haló, který popisuje trable francouzského kavárníka Reného v době druhé světové války, pochopí, že i cibulačky se lze přejíst, když se konzumuje každý den. Jeho tchyně by o tom mohla vyprávět. Ale za války to byl jeden z levných a dostupných pokrmů.

Dnes už to naštěstí nehrozí, ale ve francouzské gastronomii i tak patří k ikonickým jídlům, která nesmí chybět v žádné dobré restauraci. Jako u každého lidového jídla existují i krajové nebo rodinné varianty.

V některých receptech se ke smažení cibule používá jen máslo, je však praktické (aby se nepřepalovalo) přikápnout do něj i trochu oleje. To ostatně doporučuje i Petr Svoreň.

Před koncem opékání některé recepty přidávají (třeba ten originální francouzský) i špetku cukru, aby cibule dokonale zkaramelizovala. A v některých variantách se doporučuje do polévky před podáváním přidat i trošku koňaku, aby měla polévka správný říz.

Ingredience:

  • 4 ks cibule 
  • 2 dcl bílého vína 
  • 5 dcl kuřecího vývaru 
  • 150 g másla 
  • 200 g nastrouhaného sýru gruyere 
  • 20 g bylinek (tymián) 
  • 1 dcl olivového oleje 
  • sůl, pepř dle chuti
  • bageta

Postup:

V hrnci rozpustíme máslo a přidáme část olivového oleje. Orestujeme nakrájenou cibuli, přidáme bylinky. Vše restujeme do tmavě hněda. Pozor, nespálit. Je třeba cibuli restovat velmi pomalu a klidně pod pokličkou. Občas promíchat a seškrábnout výpeky ode dna. Ke konci klidně můžete zakápnout i troškou vody.

Přidáme víno a necháme odvařit. Pak dolijeme vývar a provaříme. Polévka krásně zhoustne. Provaření neuspěchejte, celý proces vaření klidně může trvat i dvě hodiny.

Dochutíme solí a pepřem. Na zbylém olivovém oleji orestujeme plátky baget. Bagety dejte na plech s pečícím papírem, posypejte vrstvou sýra a dejte do vyhřáté trouby zapéct.

Autor:

Sledujte krmítko v americkém Ohiu živě

  • Nejčtenější

Jak se daří psům a kočkám, u nichž radili Nevečeřalová a Desenský

Domácnosti, do jejichž osudu zasáhli díky pořadu Kočka není pes odborníci na kočičí a psí duši, tedy Klára Nevečeřalová...

Domácí zabijačka se mění. Už se sice nezabíjí, lidi však baví vlastní výroba

Doby, kdy si každý na vesnici v chlívku vykrmoval prase, jsou pryč. Ubylo tak klasických domácích zabijaček, jejichž...

VIDEO: Kutilové ignorovali zadání, vytvořili lustr jako věšák na prádlo

Reality show Dream Team – Mistři dílny tentokrát poprvé postoupila k vyřazování ohrožených soutěžících. A to po...

Z Kamby je padesátnice. Pořád si hraje s puberťáky, jen už ráda odpočívá

Gorilí samice Kamba, která od roku 2005 trvale žije v Zoo Praha, je živoucím mementem smutného osudu goril, jejichž...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Nenápadná popínavka, nepravý ženšen, umí ovlivnit pracovní i sexuální výkon

Popínavá rostlina gynostema pětilistá má podobné účinky jako ženšen. Však se jí někdy přezdívá pětilistý nebo jižní...

Naši zemi by neubránila ani desetkrát větší armáda, říká armádní generál Opata

Premium Přes tři roky šéfuje armádě a nejvíc mu pije krev byrokracie. Když je nejhůř, oblékne maskáče a vyrazí z kanceláře...

Situace se obrací. Dřív byl vstřícný západ, dnes vyrazte s obytňákem na východ

Premium Nemám rád kempy s jejich davovou atmosférou, hlukem a stísněným prostorem a hotely jsou pro mě nenávratně statické,...

Recept na dlouhověkost? Chirurg Pafko vysvětluje, čím si zkracujeme život

Premium Profesor Pavel Pafko o tom, proč si u televize neotevře lahváč, o malém štěstí pro každý den a taky o poučném úrazu na...

  • Další z rubriky

Fenykl, to je svěží zdravá chuť v zimní kuchyni. Receptů máme spoustu

Pro mnohé z nás tak trochu neznámý, ale úžasný fenykl patří mezi zeleninu, která se dá zužitkovat a spotřebovat celá:...

Vykuřování očistí a uvolní. Jak navrátit mysl k předkům i dávným rituálům

Premium Vykuřování se provádělo snad v každé kultuře. Primárně bylo vnímáno jako oběť bohům či přírodním živlům, jeho...

Vyzkoušejte devatero fíglů profíků, aby se jídlo na fotce tvářilo lákavě

„Já vím, že to tak na fotce nevypadá, ale fakt to bylo strašně dobrý!“ Tak takhle zoufale nikoho o svém kuchařském...

Bohémský styl ctí volnost a přírodu, autentické dekorace si vytvořte sami

Ruční práce, záměrná nedokonalost i patina neodmyslitelně patří k bohémskému neboli boho stylu, který v sobě nese prvky...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Mysleli, že mám miliony. A já žila na ubytovně, vzpomíná Nicol Lenertová

Premium Na biologického otce si Nicol Lenertová už nevzpomíná, jen říká, že byl pro ni i její mámu nebezpečný. Během dětství...

Survivor: Nahota i pomlouvání Pazderkové za jejími zády, že je labilní

Po odstoupení zpěváka Vojtěcha Drahokoupila kvůli psychickým potížím ze show Survivor se diváci dočkali i prvních...

Do Česka poprvé připlula loď naložená uhlím z Austrálie. Má pomoci Ostravsku

Do Děčína v sobotu ráno poprvé připlula po Labi loď naložená černým uhlím z Austrálie, informovala Česká televize a...

Angelica: Mám ráda svoje prsa, i když ve 12 letech nebylo lehké se s nimi sžít

Burleska je vlastně teatrální striptýz, svlékání z krásných korzetových kostýmů. „Používáme spoustu peří, kostýmy jsou...

Devadesátky: Hlavně nehraj jako já, řekl Vetchý Bartošovi o společné postavě

Postavu Tomáše Kozáka v Případech 1. oddělení hraje Ondřej Vetchý. V mladší verzi policisty v Devadesátkách se proměnil...