Foie gras si budete moci vychutnat bez výčitek, že trápíte husy a kachny

Foie gras jsou v mnoha částech světa považována za hříšnou pochoutku. Toto tučné jídlo je kontroverzní, protože se vyrábí z jater kachen nebo hus, které byly před porážkou krmeny násilím.
Celá kachní foie gras

Celá kachní foie gras | foto: Profimedia.cz

Nyní experti přicházejí s metodou, jak vyrobit foie gras bez výčitek, pomocí zpracování jater enzymy. Tvrdí, že se vzhledem, chutí i strukturou neliší od skutečných jater. Metoda byla publikována v časopise Physics of Fluids.

Foie gras, pro které se v češtině používá název „tučná játra“, se vyrábí krmením kachen a husí dva- až třikrát denně směsí vařených obilnin a tuku. Toto krmení se provádí pomocí krmné trubice zavedené do krku zvířete – proces známý jako „gavage“ – v týdnech před porážkou.

Foie gras

V některých státech je způsob vykrmování ptáků používaný pro produkci foie gras zakázaný, ale není zakázán dovoz. V Evropě patří mezi producenty pouze Belgie, Bulharsko, Španělsko, Francie a Maďarsko.

Jinde je zakázán prodej tučných jater, zákaz platil např. v Chicagu. V Kalifornii zakazuje prodej tučných jater zákon z roku 2004, v platnost vešel až v roce 2012, osmiletá lhůta byla dána chovatelům drůbeže, aby přešli na alternativní způsob krmení, což se ale nestalo.

Zdroj: Wikipedia

Vyrábění tohoto jídla je kontroverzní kvůli vážným etickým problémům, které způsobuje ptákům, včetně strachu, zranění a stresu. Profesor Thomas Vilgis z Max Planckova institutu pro výzkum polymerů je milovníkem foie gras, ale ptal se sám sebe, zda existuje etičtější způsob, jak si tuto pochoutku vychutnat.

Jeho tým, který zahrnuje vědce z Univerzity jižního Dánska, vyvinul proces, jak replikovat tuto delikatesu bez násilného krmení. Napadlo je zkusit ošetřit kachní játra a tukovou emulzi vlastními lipázami zvířete – enzymy, které pomáhají při štěpení tuků.

Tímto způsobem se jim podařilo napodobit činnosti, které se přirozeně odehrávají v těle kachny, což způsobuje, že tuk se mění na velké krystaly, které se shlukují – podobně jako u skutečného foie gras. Testy ukázaly, že jejich produkt měl podobný pocit v ústech jako originální foie gras a také voněl stejně.

Masožrouti mají utrum. Nesmějí psy, husí játra ani ovčí žaludky

„Vždycky bylo mým snem zpřístupnit foie gras a udělat ho lepším pro welfare zvířat,“ řekl Thomas Vilgis. „Je dobré zastavit tyto praktiky krmení na sílu – nebo alespoň je omezit.“

Jeho tým testoval strukturu jejich foie gras pomocí neinvazivní laserové mikroskopie a prováděním testů deformace při stresu. „Opravdu jsme mohli vidět vliv těchto velkých tukových částic,“ řekl.

Hvězdou mezi hosty je restaurace La Finestra. Předvádí steak Rossini

„Na začátku procesu mají tyto velké shluky vysokou odolnost a vytvářejí podobný pocit elastické struktury, aniž by byly příliš gumovité.“ Thomas Vilgis již podal patent na recept a doufá, že naváže spolupráci s firmami, které mají zájem o pomoc s rozšířením výroby.

Také chce spolupracovat s vědci, kteří mohou pomoci vylepšit chuť. „Všechno v našem procesu se kontroluje, což je pozitivní věc,“ řekl. „Nikdy jsme neuvažovali o tom, že bychom do foie gras přidávali něco navíc, protože jsme chtěli čistou kachnu, nic jiného,“ tvrdí.

Nejčtenější

Britové se mohli utlouct po smaženém sýru, svíčková je zmátla, líčí foodblogerka

Premium

Více než dvacet let pendluje mezi Českem a Británií a na tamní kuchyni nedá dopustit. Dagmar Heřtová se sice živí jako advokátka, ale zároveň působí jako nadšená foodblogerka a gastronomická...

Zaneřáděná domácnost je následek, příčinou je trauma, říká dobrostěhovák

Premium

„Stěhování je rituál, úklid je očistný,“ říká stěhovák Martin Ondruš, který začal o loňských Vánocích pomáhat lidem – a stále ještě nepřestal. Těm, kterým se stav jejich domova vymknul z rukou,...

Zahrada se probouzí. Které květiny je potřeba zasadit nyní, aby v létě hrály barvami

Nejstudenější měsíce roku jsou za námi, a tak se můžete směle pustit do výsadby květin, které jsou příliš choulostivé na mráz. Ale pozor, i když přes den už sluníčko docela hřeje, v noci mohou...

Voňavé jidáše na váš velikonoční stůl. Recept, kterému neodoláte

Jidáše jsou tradičním velikonočním pečivem v České republice, jejichž historie sahá až do středověku. Tvar těchto sladkých uzlů připomíná provaz, na kterém se podle biblické tradice oběsil Jidáš...

Tatínek naučil Báru Šporclovou Kodetovou sázet stromy i sekat trávu kosou

Herečka a zpěvačka Barbora Šporclová Kodetová se vedle rozmanitých uměleckých aktivit ještě stará o rodinu, zahradu, dům a domácí zvířata. Ráda kolem sebe vytváří příjemné prostředí, ve kterém se...

Od začátečníků po proutkařské mistry: návody jak uplést pomlázku ze čtyř, osmi i dvanácti proutků

Velikonoční pomlázka má v různých končinách České republiky nespočet jmen. Někde se jí říká hodovačka, jinde mrskačka, nebo i šlehačka či korbáč. Vždy se ovšem jedná o spletený svazek proutků,...

18. dubna 2025

Jak vyčistit fasádu po zimě? Tipy a triky pro dokonalý vzhled

Zima se umí na fasádách domů pořádně podepsat. Může za to vítr, vlhko, sníh, sůl i zplodiny z ovzduší. A výsledek? Prašný, zašlý povrch, výkvěty solí, nebo dokonce mech a plísně. S nástupem jara...

18. dubna 2025

Moderní lovci pokladů. Keškaření vzniklo, když prezident USA nechal odstranit chybu

Premium

Dává to smysl výletům do přírody. Děti zažívají dobrodružství, dospělí mají potřebný pohyb. Česko uchvátila globální hra zvaná geocaching neboli kešky. Její vznik byl poměrně zdlouhavý, technologie...

17. dubna 2025

Neutrácejte zbytečně za barvy. Krásné odstíny na vajíčkách vykouzlíte i tím, co máte doma

Barvení vajíček přírodně není jen ekologické, ale i zábavné. Ať už hledáte techniky barvení vajíček, inspiraci na jednoduché barvení vajíček s dětmi nebo jen způsob, jak se před svátky kreativně...

17. dubna 2025

Chiloé je Irskem Jižní Ameriky a domovem vzácného darwinova psa

Nenápadně se přikrást zezadu a zabít kladivem. tak dříve vypadala vědecká práce. Vítejte ve světě jedné velmi zvláštní psovité šelmy.

17. dubna 2025

Zaneřáděná domácnost je následek, příčinou je trauma, říká dobrostěhovák

Premium

„Stěhování je rituál, úklid je očistný,“ říká stěhovák Martin Ondruš, který začal o loňských Vánocích pomáhat lidem – a stále ještě nepřestal. Těm, kterým se stav jejich domova vymknul z rukou,...

17. dubna 2025

Chuť česneku či cibule v kuchyni skvěle nahradí čertovo lejno, radí kořenáři

Premium

Kořenáři z pražských Nuslí, manželé Schneedorferovi, vybudovali voňavý byznys, který lahodí nosu, jazyku, očím i duši. Jejich Království chutí šlape na webu i na krámě. Pro Magazín Víkend DNES...

16. dubna 2025

Pražská zoo opět zachraňuje. Kromě koně Převalského i antilopy nebo gaviály

Pražská zoologická zahrada v červnu přepraví do Kazachstánu dalších osm koní Převalského, které tam vypustí do volné přírody. Dále zahrada chystá vypuštění ohrožených koní ve východním Mongolsku....

16. dubna 2025  14:02

Velikonoce jsou za dveřmi. Máme pro vás nejlepší tipy na barvení vajíček

Velikonoce jsou za rohem, a je tedy pomalu čas chystat velikonoční výzdobu i nadílku pro koledníky. Podívejte se na tipy a triky, jak jednoduše vyfouknout a originálně obarvit vajíčka.

16. dubna 2025

Voňavé jidáše na váš velikonoční stůl. Recept, kterému neodoláte

Jidáše jsou tradičním velikonočním pečivem v České republice, jejichž historie sahá až do středověku. Tvar těchto sladkých uzlů připomíná provaz, na kterém se podle biblické tradice oběsil Jidáš...

16. dubna 2025

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Hlasujte pro roztomilé mazlíčky. Hrají o gurmánské krmivo a další skvělé ceny

Anketa o nejroztomilejší mazlíčky měsíce dubna odstartovala a čtenářské hlasy rozhodnou, kdo se bude radovat z hodnotných cen od značky PRO PLAN. Zalistujte galerií a podpořte zvířecí parťáky, které...

15. dubna 2025  8:39

Velikonoce si užijte a vyberte si svoji techniku barvení a zdobení vajíček

Techniky zdobení velikonočních vajíček jsou různé. Kolik jich znáte a používáte? Leptání, vosková batika, vyškrabávání či drátování – přesně tak se zdobily kraslice kdysi. Jenže ruku na srdce, jedná...

15. dubna 2025