VIDEO: Zkuste italskou focacciu, další možnou variaci na skvělý chléb

aktualizováno 
Italové pečou focacciu na víkend, protože se příjemně ukusuje při povídání s přáteli. Těsto je stejné jako na pizzu, takže jeho příprava je velmi jednoduchá. Jen musíte těsto nechat odpočinout, aby správně vyběhlo. Na ochucení můžete přidat cokoli od oliv po sýry.

Nají se určitě celá rodina, protože focacciu milují děti i dospělí. Stačí se jim trefit do chuti s tím, co všechno na těsto na plechu přidáte.

Vyzkoušejte, nemůžete udělat chybu

Na těsto budete potřebovat 1 kg hladké mouky, vodu dle potřeby, droždí nebo droždí a kvásek půl na půl (kvásek většinou koupíte v pekárně), panenský olivový olej a sůl. Další ingredience si vyberte podle chuti: mohou to být olivy, rajčata, rajčatové sugo, ančovičky, kapary či různé druhy sýrů.

Ve vlažné vodě rozmíchejte kostku droždí, pokud máte i kvásek, použijte je půl na půl. Spojte s hladkou moukou, přidejte špetku soli, pokapejte olivovým olejem a vypracujte vláčné těsto; vodu při zpracovávání dolévejte podle potřeby.

Počítejte dopředu s tím, že těsto pak musíte nechat minimálně hodinu, lépe dvě odpočinout. Ideálně u zdroje tepla, při nějakých 30 až 40 °C.

Pak pekáč vymažte olivovým olejem, těsto rozprostřete po celém plechu a přidejte náplň podle chuti. Zkuste třeba kombinaci zelených oliv, ančoviček, kapar i rajčatového suga (návod na přípravu najdete například zde), ke kterým přidejte ještě snítku tymiánu.Troubu předehřejte na maximum, tedy na 200 až 250 °C, a pečte zhruba 20 minut do zlatova.

Chcete podrobný návod krok za krokem?

Podívejte se, jak Emanuel Ridi připravuje těsto na pizzu a focacciu doma:

Podrobně popsanou přípravu těsta krok za krokem najdete v článku Výbornou poctivou pizzu i focacciu zvládnete i doma, jen nechte odpočinout těsto. Jako zajímavý tip tam najdete i kompletní postup přípravy focaccii jako sýrové bábovky.

Pokud vás italská kuchyně baví, nenechte si ujít další italské recepty přímo od zdroje v úterý večer na televizi Prima family v pořadu Léto s Italem. Tentokrát se podle šéfkuchaře Emanuela Ridiho naučíte grilovat makrelu či přípravu tagliatelle s domácí rajskou omáčkou a tuňákem palamita.


Nejčtenější

Jídlo se má zapíjet, klidně i ryba mlékem. Panák na vytrávení je však zlo

Pivo je oblíbené zejména v kombinaci s obtížněji stravitelnými pokrmy. Ty jsou...

Zatímco Francouzi a Italové při jídle obvykle sáhnou po sklence vína, drsní seveřané dávají přednost...

Vrcholným projevem kočičí lásky je olizování, prozradila expertka

Kočičí psycholožka Klára Nevečeřalová v diskusním pořadu iDNES.cz Rozstřel....

Kamkoliv přijde, usadí se na zem, aby měla co nejblíž ke kočkám, kterým rozumí jako málokdo. Většinou si ji zvou k těm,...

Nejjednodušší zabezpečení domu a bytu. Funguje pravidlo pěti minut

Podle průzkumu zloději většinou volí okna nebo terasy ze zahrady, kde mají čas...

Cena vybavení v domácnosti je mnohdy vyšší, než se předpokládá. Když se sečte hodnota elektroniky, nábytku, vybavení...

V Ugandě staví odolná kola z bambusu. Vydrží víc než z oceli nebo hliníku

Noordin Kasoma z Ugandy se rozhodl vyrábět kola z bambusu.

V Kampale, která leží v africké Ugandě, žije Noordin Kasoma, který se rozhodl pro neobvyklou výrobu kol. Místo dnes...

Kocoura šéfujícího majitelům trenérka srovnala klikrem a pamlskem

Čaky se něco odnaučil, našel si ovšem jinou zábavu, jak svými majiteli...

Představte si nudícího se kocoura, který si udělá doslova otroky ze svých majitelů a dobře se tím baví. To přesně je...

Další z rubriky

Většinu orchidejí stačí namáčet, rosit a hnojit. I ty maceškovité

Můrovce jsou ideální orchideje pro začátečníky.

Mnohé orchideje spojují dlouhou dobu kvetení a exotický vzhled s překvapivě malými nároky na péči. Konkrétní praktické...

Nákup až ke dveřím přivezou autonomní vozíky. Testuje je britské Tesco

Britské Tesco zavádí autonomní vozíky, které přivezou nákup až ke dvěřím

Technologická společnost Starship vsadila místo dronů na autonomní vozíčky, které dokážou přivézt nákup do čtvrthodiny...

Jídlo se má zapíjet, klidně i ryba mlékem. Panák na vytrávení je však zlo

Pivo je oblíbené zejména v kombinaci s obtížněji stravitelnými pokrmy. Ty jsou...

Zatímco Francouzi a Italové při jídle obvykle sáhnou po sklence vína, drsní seveřané dávají přednost...

Najdete na iDNES.cz