Neděle 29. března 2020, svátek má Taťána
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Neděle 29. března 2020 Taťána

VIDEO: Zkuste italskou focacciu, další možnou variaci na skvělý chléb

aktualizováno 
Italové pečou focacciu na víkend, protože se příjemně ukusuje při povídání s přáteli. Těsto je stejné jako na pizzu, takže jeho příprava je velmi jednoduchá. Jen musíte těsto nechat odpočinout, aby správně vyběhlo. Na ochucení můžete přidat cokoli od oliv po sýry.

Nají se určitě celá rodina, protože focacciu milují děti i dospělí. Stačí se jim trefit do chuti s tím, co všechno na těsto na plechu přidáte.

Vyzkoušejte, nemůžete udělat chybu

Na těsto budete potřebovat 1 kg hladké mouky, vodu dle potřeby, droždí nebo droždí a kvásek půl na půl (kvásek většinou koupíte v pekárně), panenský olivový olej a sůl. Další ingredience si vyberte podle chuti: mohou to být olivy, rajčata, rajčatové sugo, ančovičky, kapary či různé druhy sýrů.

Ve vlažné vodě rozmíchejte kostku droždí, pokud máte i kvásek, použijte je půl na půl. Spojte s hladkou moukou, přidejte špetku soli, pokapejte olivovým olejem a vypracujte vláčné těsto; vodu při zpracovávání dolévejte podle potřeby.

Počítejte dopředu s tím, že těsto pak musíte nechat minimálně hodinu, lépe dvě odpočinout. Ideálně u zdroje tepla, při nějakých 30 až 40 °C.

Pak pekáč vymažte olivovým olejem, těsto rozprostřete po celém plechu a přidejte náplň podle chuti. Zkuste třeba kombinaci zelených oliv, ančoviček, kapar i rajčatového suga (návod na přípravu najdete například zde), ke kterým přidejte ještě snítku tymiánu.Troubu předehřejte na maximum, tedy na 200 až 250 °C, a pečte zhruba 20 minut do zlatova.

Chcete podrobný návod krok za krokem?

Podívejte se, jak Emanuel Ridi připravuje těsto na pizzu a focacciu doma:

Podrobně popsanou přípravu těsta krok za krokem najdete v článku Výbornou poctivou pizzu i focacciu zvládnete i doma, jen nechte odpočinout těsto. Jako zajímavý tip tam najdete i kompletní postup přípravy focaccii jako sýrové bábovky.

Pokud vás italská kuchyně baví, nenechte si ujít další italské recepty přímo od zdroje v úterý večer na televizi Prima family v pořadu Léto s Italem. Tentokrát se podle šéfkuchaře Emanuela Ridiho naučíte grilovat makrelu či přípravu tagliatelle s domácí rajskou omáčkou a tuňákem palamita.

  • Nejčtenější

Umíme jen vařit, říká Pohlreich. S Punčochářem rozváží jídlo záchranářům

Dobře si uvědomuje, že to, co se zastaví úplně, se bude rozhýbávat hodně špatně. Proto nejdřív rozjel prodej jídla s...

Když nemůžete sehnat droždí, vyrobte si ho z jablek nebo brambor

I tak základní surovina, jako je droždí, v současné době v obchodech občas chybí. Je to tím, že hodně lidí se...

Vraťte se k domácímu kváskovému chlebu, teď je na to více času

V těžkých dobách se ukazuje, že invence nám není cizí. A když něčeho není dostatek, umíme si pomoct. Důkazem je...

Zoo Praha je zavřená, využijte alespoň každodenní kratičká nakouknutí

Vstupní brány Zoo Praha se sice kvůli karanténě pro návštěvníky zavřely, život za nimi se ovšem nezastavil. Naopak,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Aplikace pro nesnědené jídlo zachraňuje restauracím byznys i pomáhá

Bezmála sto padesát nových restaurací využilo možnost nabízet své jídlo prostřednictvím aplikace Nesnězeno. Ta podnikům...

Premium

Španělská nepoučitelnost. Proč zde koronavirus řádí jako v Itálii nebo Číně

Dlouhé týdny Španělé sledovali, co se děje v Číně, Íránu a Itálii. Ale nepoučili se. Laxní politici opakují stejné...

Premium

INTERAKTIVNÍ GRAF: Porovnejte, jak se koronavirus šíří v různých zemích

Statistik, jak se šíří pandemie nového koronaviru, existují spousty. Někdy je ale těžké dát různá čísla do kontextu....

Premium

Milostná zápletka mladých lidí. Ústřední dvojice tuší, proč je Slunečná hitem

V lednu vstoupil na televizní obrazovky seriál Slunečná a od té chvíle si získal velké množství fanoušků. Nemalou...

  • Další z rubriky

Máte nadměrné zásoby jídla? Je velká šance, že ho nakonec vyhodíte

Mít zásobu jídla v domácí spíži sice dodává klidu a jistoty, je však pravdou, že nadměrné zásoby se v domácích...

Už i Pohlreich nabízí jídlo s sebou. Ale nechce, aby se rozblemcalo

Rozvoz jídla je jedna z cest, jak zachránit restauraci v době nouze, kdy je povinně zavřená. Na rozdíl od většiny...

VIDEO: Upečte si veku na chlebíčky s vítězkou soutěže Peče celá země

„Chlebíčky mají být potěchou pro oko i explozí chuti,“ zaznělo minulou sobotu ve finálovém díle televizní soutěže Peče...

Premium

Pes a pán ať jedí totéž, doporučuje autorka kuchařek Kristina Šemberová

Jako mladá autorka toho má za sebou poměrně dost. Kristina Šemberová se podílela na editaci kuchařek Zdeňka Pohlreicha...

Byznys s rouškami a gely. Zákazníci zavolali na Nelu Slovákovou hygienu

Vítězka reality show Hotel Paradise Nela Slováková (30) prodává na svém e-shopu roušky a dezinfekční gely. Na...

Pomalá epidemie koronaviru. Česko nehodlá nákazu zastavit, ale modifikovat

Česká republika se v příštích týdnech nebude snažit epidemii způsobenou koronavirem COVID-19 za každou cenu zastavit....

Technická kontrola se zpřísní, nově o ni řidiče připraví i drobnosti

Přijet na technickou kontrolu s prorezlými brzdovými kotouči, s nefunkčním světlometem nebo například s­ prasklým...

Vypnuto. Francouzi přišli přes noc o tři čtvrtiny dálničních rychlonabíječek

Francouzský energetický gigant EDF ze dne na den vypnul 189 rychlonabíječek, které fungovaly na dálnicích. Motoristy –...

Transatlantická pohroma. Podívejte se na vývoj koronaviru v grafech

Různé země volí ke koronaviru rozličné přístupy. V základních grafech vás provedeme situací v několika státech, které...