VIDEO: Chůzi po žhavých uhlících byste zvládli taky. Je to jen v hlavě

aktualizováno 
Překonat lze cokoliv, i projít ohněm. A to doslova. Renata Kronowetterová, která seminář tzv. firewalkingu vede, ráda otvírá druhým nové možnosti. Učí, jak posunovat hranice a bourat zdánlivě jednoznačná přesvědčení, která si s sebou životem neseme od dětství. S podivem to stíhá v podstatě za pár hodin.

Je natolik přesvědčivá, že si účastníci semináře odnášejí unikátní zkušenost: svými myšlenkami dokážou ovlivnit realitu, kterou prožívají. Vždyť ani žhavé uhlíky nepálí, pokud tomu člověk dokáže uvěřit. Renata však odmítá, že by se přitom nechali jen vést: "To není o mně, ale o každém z nich samostatně, o tom, co mají uvnitř, v sobě. Tedy o jejich síle a přesvědčení, že překážky lze zvládnout."

Vzdělávací semináře Renata organizuje od roku 2001, co se vrátila z Austrálie, kde vystudovala "profesní a osobní rozvoj". Firewalkingu jako takovému se věnuje zhruba sedm let, lektorský kurz absolvovala v Americe. Samotnou ji totiž vždycky zajímalo, jak se prakticky dají posouvat hranice toho, co je člověk schopen zvládnout. "Ačkoliv je to jedna z nejdůležitějších věcí pro život, ve škole vás to nenaučí," vysvětluje svoji motivaci.  

Jak příprava na "křest ohněm" probíhá?

Na seminář, v jehož závěru si doslova "projdou ohněm", se její klienti vracejí. Alespoň se jich k tomu pyšně hlásilo hned několik z těch, kteří absolvovali ten lednový nedaleko Prahy, kam jsme dorazili s kamerou.

Fotogalerie

"Dopolední část semináře je věnována změně paradigmat, která si nese většina z nás v sobě, jako že oheň pálí a podobně. Odpoledne si přesně definujete cíle, kterých chcete dosáhnout, potom přichází práce se strachem a interaktivní teambuildingová cvičení. Následuje řízená relaxace s nácvikem sestupu do alfa hladiny, pak vás teprve čekají přesné instrukce a samotný přechod ohněm," popisuje lektorka.

Pokoření žhavých uhlíků bosou nohou je ale podle Renaty v podstatě jen symbolikou. "Jde o to, naučit se vědomě projít jakoukoliv náročnou životní situací. Oheň je jen metafora," vysvětluje s tím, že v práci na sobě lze pokračovat i dál a naučit se využívat techniky jako jsou afirmace, vizualizace, meditace, neuro-lingvistické programování a další. 

Může se stát, že někdo přípravu nezvládne a spálí se? "Kdo celou věc bere jako cestu duše, projde ohněm v klidu a ve zdraví. Kdo by chtěl jít cestou ega, nebo například opilý, může se spálit," vysvětluje Renata, že všechno je v hlavě. Neúspěšný tedy může být ten, kdo den předtím konzumoval alkohol, nebo někdo, kdo si během přípravy nezpracuje své strachy. Ti si mohou odnést pár puchýřů. 

Je to tedy o momentálním rozpoložení jednotlivců. Ve skupině jako takové se většinou sejdou podobně naladění lidé, kteří se navzájem podporují. A podporu cítí i od Renaty. Někteří dokonce tvrdí, že kdyby nestála na druhé straně ohniště s otevřenou náručí, ohněm by neprošli Ona to tak nevidí: "Ohněm si prochází každý sám za sebe, jen na na něm záleží, jak to zvládne."

Jinak ji však těší, když vidí, jak podobné poznání lidem umí změnit život. A s objetím každého z nich nemá problém: "Je krásné dávat energii a dostávat ji zpátky."

Zkušenost je nesdělitelná, takže jak to pracuje a co se v jejich mysli děje, vědí jen ti zasvěcení. Evidentně to však pohled na svět i na život změní, jak emotivně vyjadřují ti, kteří si křestem ohněm prošli. "Ano, lidem se poté životy mění, jak osobní život, tak pracovní, zbaví se různých strachů. A často se vracejí zpátky," konstatuje s úsměvem Renata Kronowetterová.

Jak to vidí účastníci, kteří si prošli ohněm

"Už jsem poněkolikáté, posouvá mě to neskutečně dát. Všechno se vám změní, celý život," přesvědčivě tvrdí jedna z účastnic, která na firewalkingu není poprvé a zřejmě ani naposledy.

Každý si ohněm projde, až když cítí, že je opravdu připraven. Nikdo nikoho do...
Lektorka Renata (v bílém svetru) nemá s objetím každého z účastníků problém,...
Emoce účastníků bývají velmi silné.

"Sedmkrát. Prošel jsem to sedmkrát za sebou," říká nadšeně mladík, ze kterého doslova sálá nadšení a sebevědomí. "Báječný pocit překonání sama sebe. Byly i těžší zkoušky v životě, tohle je jedna z těch menších, ale fantastických. Díky dnešnímu dni mám ujasněné plány do budoucna," dodává ještě.  

"Stálo vás to hodně odhodlání?" ptáme se dalšího z účastníků, poté, co prošel bez jakékoliv újmy přes sálající uhlíky, tedy rozpálené zhruba na 600 °C. "Jo i ne, ale dokonce teď pochybuji o tom, jestli to vůbec může pálit," říká přesvědčivě.

"Co mě napadá jako první? Že teď začnu pořádně žít..."

"Nechápu, je to neuvěřitelný, fantastický..."

"Je mi teď zima na nohy..." (smích)

"Čekám, kdy se probudím..."

"Překonala jsem sama sebe..."

"Prošla jsem ohněm..."

"Osvobozující, naplňující..."

"Pocit ryzího štěstí..."

Autor:

Nejčtenější

Jídlo se má zapíjet, klidně i ryba mlékem. Panák na vytrávení je však zlo

Pivo je oblíbené zejména v kombinaci s obtížněji stravitelnými pokrmy. Ty jsou...

Zatímco Francouzi a Italové při jídle obvykle sáhnou po sklence vína, drsní seveřané dávají přednost...

Chtěla kocoura na mazlení, on na ni místo toho útočí. I na vnoučata

Ačkoliv působí jako agresor, podle Kláry kocour Mazlík ve skutečnosti jen...

Šestiletý kocour důchodkyně z Milevska se sice jmenuje Mazlík, ovšem jakémukoliv souznění se svým jménem se úspěšně...

Gastronomie je náhradní vojenská služba, řekl Pohlreich v Rozstřelu

Zdeněk Pohlreich v diskusním pořadu iDNES.cz Rozstřel.

Zdeňka Pohlreicha znají mnozí jen díky roli televizního šéfa, kterou loni po deseti letech s úlevou opustil. Další ho...

V Ugandě staví odolná kola z bambusu. Vydrží víc než z oceli nebo hliníku

Noordin Kasoma z Ugandy se rozhodl vyrábět kola z bambusu.

V Kampale, která leží v africké Ugandě, žije Noordin Kasoma, který se rozhodl pro neobvyklou výrobu kol. Místo dnes...

Kysané zelí je vitaminová bomba, kterou si snadno vyrobíte doma

Kysané zelí je vitaminová bomba, která od pradávna sloužila přes celou zimu...

Udělejte si zásoby vitaminů na zimu a rozjeďte pořádný zelný proces. Návod je zároveň fermentačním autopilotem, který...

Další z rubriky

Jídlo se má zapíjet, klidně i ryba mlékem. Panák na vytrávení je však zlo

Pivo je oblíbené zejména v kombinaci s obtížněji stravitelnými pokrmy. Ty jsou...

Zatímco Francouzi a Italové při jídle obvykle sáhnou po sklence vína, drsní seveřané dávají přednost...

Nákup až ke dveřím přivezou autonomní vozíky. Testuje je britské Tesco

Britské Tesco zavádí autonomní vozíky, které přivezou nákup až ke dvěřím

Technologická společnost Starship vsadila místo dronů na autonomní vozíčky, které dokážou přivézt nákup do čtvrthodiny...

Správný párek by měl mít 30 % tučného masa, říká řezník Kšána

Párky jsou jednou z nejoblíbenějších uzenin u nás.

František Kšána mladší se stal prototypem úspěšného řezníka, který propaguje chovy tradičních českých plemen a dokáže...

Najdete na iDNES.cz