VIDEO: Zeleninová polévka, která vás postaví na nohy

aktualizováno 
Polévkou ze záhonku, která obsahuje kromě fazolí a špenátu ještě cibulku, mrkev a řapíkatý celer, nazývá šéfkuchař Emanuele Ridi báječnou letní polévkou. Zasytí, ale přitom není těžká.

Přípravu této polévku si naplánujte alespoň den dopředu, protože fazole je nutné namočit přes noc do vody. A potom trvá přes hodinu, než se uvaří. S takto připravenými fazolemi už je ale ostatní příprava hračka.

Recept na báječnou letní polévku krok za krokem

Budete potřebovat 100 g bílých fazolí, 250 g čerstvého špenátu, cibulku, mrkev, řapíkatý celer, sýr typu parmazán, panenský olivový olej, sůl a pepř.

Fazole přes noc namočte do vody.
Fazole uvařte ve stejné vodě, ve které byly přes noc namočené.
Uvařené fazole ve vlastním vývaru

Fazole namočte přes noc do vody, poté je v té samé vodě uvařte do podoby "al dente", tedy na skus. Hotové by měly být tak za hodinu a dvacet minut.

Cibulku poměrně najemno nakrájejte.
Mrkev pokrájejte na kostičky.
Pokrájenou zeleninu orestujte na olivovém oleji.

Cibulku nakrájejte najemno, mrkev a řapíkatý celer na kostičky. V hrnci je orestujte na oleji, dokud nezměknou a lehce nezezlátnou.

Cibulku, mrkev i celer pěkně orestujte, aby změkly.
Pokrájejte špenát.
Pokrájený špenát přidejte k orestované zelenině a míchejte.

Mezitím si pokrájejte špenát. Jakmile restovaná zelenina trochu změkne, přidejte k ní špenát, stáhněte oheň a míchejte. 

Ke změklé zelenině a špenátu přidejte vývar z fazolí.
Postupně přidejte i fazolky.
Přikryjte pokličkou a nechte vše zhruba 5 minut povařit.

Špenát za pár minut ztratí na objemu a můžete vše zalít vývarem z fazolí. Přidejte i uvařené fazole a trochu vody a nechte zhruba 5 minut povařit. 

Občas promíchejte.
Polévku osolte a opepřete.
Při servírování navrch nastrouhejte hoblinky parmazánu.

Dochuťte pepřem a solí, podávejte s hoblinkami parmazánu a pár kapkami panenského olivového oleje. Pokud máte problémy se žaludkem, měla by vás podle Itala tato báječná polévka postavit na nohy.

S touto báječnou zeleninovou polévkou a dalšími lahůdkami italské kuchyně seznámí šéfkuchař Emanuel Ridi v neděli v podvečer diváky televize Prima.


Nejčtenější

Jan Punčochář, jeden z nejlepších českých kuchařů, rozjíždí vlastní podnik

Restaurace U Matěje, kterou v dubnu otevře Jan Punčochář.

Před časem se roznesla zpráva, že jeden z nejžádanějších pražských šéfkuchařů končí v restauraci Grand Cru. Od dubna...

Hledám zmizelé příběhy, říká tvůrce legendárních papírových modelů

Architekt a tvůrce legendárních papírových vystřihovánek Richard Vyškovský

Jeho populární papírové modely pobláznily generace českých dětí. Architekt Richard Vyškovský je legenda vystřihovánek,...

Za lány bledulí míří tisíce turistů, ze vsi se na měsíc stalo parkoviště

Když vyjde počasí, vypadá to v rezervaci zhruba takto. Mezi lány bledulí se...

Poslové jara jsou tady, hlásí lidé z Chlébského na Bystřicku. Vesnička na pomezí Vysočiny a Jihomoravského kraje se...

Amuse bouche, clafoutis, gravlax, entrecôte. Průvodce jídelním lístkem

Chateaubriand je dvojnásobně tlustý steak ze svíčkové, asi 6 až 7 cm silný.

Dokonce i váš hostinský se zdánlivě zbláznil a má jídelníček plný cizích názvů pokrmů? Při návštěvě restaurace někdy...

Nenechte se manipulovat psem z útulku, vychovejte ho, radí psí psycholog

Sandra dostane od psího psychologa jasné rady, jak fenku vychovávat a...

Mladá herečka Sandra je pro drobnou fenku Doui, kterou si vzala ze záchytné stanice, už několikátým páníčkem. A Doui je...

Další z rubriky

Milujete industriální styl? Místo jarní výmalby zkuste betonovou stěrku

Efektu betonové stěrky na stěnách svého domova můžete docílit i sami, pokud si...

Charakteristická struktura surového přírodního betonu je pro řadu milovníků minimalismu přitažlivá natolik, že po ní...

První potravinová banka má vlastní kuchyni. Učí připravovat zeleninu

Zaměstnanci a dobrovolníci se chystají zavařovat jablka na štrúdl.

Potravinová banka z obchodů získá hromady lilků či brokolice. Jenže potřební lidé, kteří si tam chodí pro potraviny,...

Pokojové rostliny vzduch zvlhčují a čistí od formaldehydu či benzenu

Pokojové rostliny vytvoří pocit zabydlenosti, zvlhčí vzduch a zbaví ho...

Lidé, kteří jsou doma a na pracovišti obklopeni pokojovými rostlinami, jsou méně náchylní k nemocem, odolnější vůči...

Každá ponožka jiná na podporu lidí s Downovým syndromem
Každá ponožka jiná na podporu lidí s Downovým syndromem

21. března je Světový den Downova syndromu, který bývá označován také jako Ponožkový den. Podpořit lidi s tímto postižením může každý. Stačí si obléknout veselé ponožky a hlavně každou jinou.

Najdete na iDNES.cz