Čtvrtek 9. dubna 2020, svátek má Dušan
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Čtvrtek 9. dubna 2020 Dušan

Fast food ptákům nesvědčí. Hůř pak tráví zrní i červy, zjistili vědci

aktualizováno 
Zejména ptáci ve městech po nás často dojídají zbytky, a to včetně sladkostí a rychlého občerstvení. Jenže lidská strava jim narušuje střevní mikrobiom, kvůli tomu špatně vstřebávají živiny a jsou méně odolní. Zjistila to skupina belgických vědců.

Vrabec domácí | foto: Profimedia.cz

Typický západní jídelníček plný tučných a průmyslově zpracovaných potravin dokáže ptákům výrazně změnit složení střevních bakterií. Hlavně ti, co žijí ve městech, se přitom dortům, chipsům a fast foodu nevyhnou. Podobné pochutiny jim lidé s dobrým úmyslem někdy dávají rovnou do krmítek.

Ptákům se tak bohužel postarají o chudší složení potřebných bakterií ve střevech. Následkem toho hůř vstřebávají živiny ze své přirozené stravy, která se skládá hlavně ze semínek a červů. Malá rozmanitost takzvaného mikrobiomu pak může za podvýživu, zhoršenou schopnost vypořádat se s nemocemi, a dokonce problémy s adaptací na změny klimatu.

Tvrdí to aspoň autoři studie, kterou publikovali v žurnálu Proceedings of the Royal Society B: Biological Sciences. Navazuje na pokus, ve kterém zkoumali vrabce, ale jejich objev prý může naznačovat podobné trable také u dalších druhů ptactva i jiných malých zvířat, která žijí v obydlených oblastech.

Stovka vrabců z města i vesnice

Konkrétně do experimentu zapojili 114 vrabců domácích z jihozápadní Francie. Odchytili je v šesti různých lokalitách – tři z nich byly na venkově a tři ve městech. Na šest týdnů je v malých skupinách zavřeli do klecí, které byly vybavené krmítky a bambusovými bidýlky.

Dokrmovat? A jak?

V teplé zimě si ptáčci poradí, v mrazech jim dokrmování může i zachránit život. Do krmítka ale nepatří kde co.

Vyhněte se zbytkům z vlastní kuchyně: slaným, sladkým, kořeněným, uzeným nebo smaženým potravinám.

Vhodnou volbou jsou slunečnicová, dýňová, konopná a lněná semínka, mák, ovesné vločky, drcená jádra oříšku, strouhaná mrkev, jablko nebo lůj.

Přečtěte si víc.

Mezi nejčastější ptačí návštěvníky krmítek u nás patří sýkorky koňadry a...

Jednotlivé skupinky dostaly nahodile předepsanou buď „městskou“ dietu, která obsahovala různé druhy pečiva, dorty i brambůrky, nebo „venkovskou“ alternativu s kukuřicí, pšenicí, slunečnicovými semínky a moučnými červy. Výzkumníci pak odebrali vzorky jejich střevního mikrobiomu a poslali je na rozbor.

Ukázalo se, že přirozená „venkovská“ dieta vedla v rámci střevních bakterií k větší diverzitě, zatímco ta „městská“ ji redukovala. „Největší pokles jsme na konci vysledovali u vrabců z venkova, kteří dostávali městské jídlo,“ uvedl vedoucí výzkumu, ekolog Aimeric Teyssier z belgické Univerzity v Gentu. 

Nejde jenom o opeřence

U ptáků má složení střevních bakterií zásadní vliv na schopnost správně trávit živiny, čelit nemocem a zvládat klimatické změny, píše se v závěru studie. Rozmanitý mikrobiom je také rozhodujícím faktorem pro to, aby ptáčata přežila první tři měsíce života. 

„Mnoho dat o tom, jak střevní bakterie ptáky ovlivňují, zatím neexistuje, ale náš pokus by mohl naznačit, že diverzita mikrobiomu je podobně klíčová i pro zdraví dalších živočichů,“ uvedl Teyssier. Výsledek studie vypovídá přinejmenším o tom, že typická západní dieta není příliš zdravá nejen pro lidi, ale ani pro další druhy, které s námi městský prostor obývají.

Autor:
  • Nejčtenější

Uhlířina či grenadýrmarš. To jsou jídla chudých, která stále inspirují

Některá vařily ještě naše babičky, jiná jídla už zavál prach dávných staletí. Původ mnohých z nich už dnes ani...

Hosté metr a půl od sebe? Nesmysl, říká televizní šéfkuchař Kašpárek

Ztráty jeho restaurace šplhají k milionu korun. A není sám. „Mnohé podniky tuhle krizi nepřežijí,“ říká známý televizní...

Chleba podle čtenářů: nemusí být kvasový, i z droždí může být luxusní

Výzva, abyste posílali své pekařské výtvory, nám doslova zaplnila e-mailové schránky. Z toho je vidět, jak je tato...

Premium

S vertikutací a hnojením nespěchejte, nejprve změřte teplotu půdy

Prodloužený víkend, vysoké teploty a současně otevřená zahradnictví vyženou většinu lidí na zahradu. Jak dokázat s...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Mazanec, beránek a jidáše. Ukažte, co jste upekli na Velikonoce

Velikonoce jsou typické několika tradičními pokrmy, jako jsou mazanec, beránek, pletýnky, ale i aspiky a tlačenky....

Premium

Klienti versus cestovní kanceláře: jak nepřijít o peníze za zájezd

Cestovní kanceláře jsou zahlceny žádostmi klientů o zrušení zájezdů. Sociální sítě se plní příspěvky nespokojených...

Premium

Ufňukaná generace. Mladí v pandemické panice možná konečně dospějí

Vše zlé může být k něčemu dobré. Dokonce i koronavirus. Magazín Víkend DNES se domnívá, že mladí lidé v pandemické...

Premium

KOMENTÁŘ: Po dvou měsících přijde rozvrat. Nečekejme na pomoc, konejme!

Karanténní prázdniny může ekonomika státu vydržet měsíc. Po dvouměsíčním výpadku už hrozí naprostý rozvrat výroby,...

  • Další z rubriky

Velký seznam: Co čím nahradit při pečení, ať nemusíte zbytečně do obchodu

Je to běžná situace. Dáte se do pečení nebo vaření a zjistíte, že vám něco do receptu chybí. Normálně byste skočili do...

Pleníme spíž: nenechte zásobu brambor zkazit. Uvařte šulánky

Bramborové šulánky jsou geniálně jednoduchým jídlem našich babiček, které můžete podávat ve sladké i slané verzi....

Premium

Běhám jedině proti větru, zkrátka žiju podle počasí, říká Dagmar Honsová

Vystudovala biometeorologii, předpovědím počasí se profesně věnuje už patnáct let. Bez velkého rozmýšlení vám řekne,...

Mazanec, beránek a jidáše. Ukažte, co jste upekli na Velikonoce

Velikonoce jsou typické několika tradičními pokrmy, jako jsou mazanec, beránek, pletýnky, ale i aspiky a tlačenky....

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz