OBRAZEM: Italští farmáři nabízejí na Vinohradech mozzarellu i ryby

  17:17aktualizováno  17:17
Nejen chuť jižní Itálie, ale i tradiční produkty našich farmářů přinesl páteční a sobotní farmářský trh na náměstí Jiřího z Poděbrad v Praze, po oba dny od osmé ranní až do večera. V pátek z čerstvé křehké zeleniny, voňavého pečiva, hříbků i masa a uzenin přecházel zrak i čich. Lákala i mozzarella z buvolího mléka, párečky, víno, ryby či bio džemy.

Pátek a sobotu 14. září pořadatelé vybrali jako ideální termín, kdy to v Praze rozbalit po italsku s druhým ročníkem festivalu Gusto del Cilento, tedy Chuť kraje Cilento, což je oblast v nejjižnějším cípu Itálie. 

Právě odtud do Prahy dorazilo 13 farmářských rodin, které přivezly vlastnoručně zpracované produkty jako panenský olivový olej, čerstvou domácí pastu, sýry, typické italské uzeniny, vína, cibulové a kaštanové zavařeniny a další lahůdky. 

Italské farmáře můžete po oba dny teoreticky zastihnout až do devíti večer, ale podle organizátora Jiřího Sedláčka záleží i na tom, jaké bude počasí, zájem ze strany návštěvníků i nálada.

Naši farmáři by měli v pátek i v sobotu balit před šestou večerní, nejlépe však samozřejmě nakoupíte po ránu či dopoledne. Zvláště pokud si chcete odnést hlavně čerstvou tuzemskou zeleninu.

Zobrazit celou fotogalerii

Prohlédněte si pohodlně všechny fotografie

Autor:

Nejčtenější

Chtěla kocoura na mazlení, on na ni místo toho útočí. I na vnoučata

Ačkoliv působí jako agresor, podle Kláry kocour Mazlík ve skutečnosti jen...

Šestiletý kocour důchodkyně z Milevska se sice jmenuje Mazlík, ovšem jakémukoliv souznění se svým jménem se úspěšně...

Jídlo se má zapíjet, klidně i ryba mlékem. Panák na vytrávení je však zlo

Pivo je oblíbené zejména v kombinaci s obtížněji stravitelnými pokrmy. Ty jsou...

Zatímco Francouzi a Italové při jídle obvykle sáhnou po sklence vína, drsní seveřané dávají přednost...

Gastronomie je náhradní vojenská služba, řekl Pohlreich v Rozstřelu

Zdeněk Pohlreich v diskusním pořadu iDNES.cz Rozstřel.

Zdeňka Pohlreicha znají mnozí jen díky roli televizního šéfa, kterou loni po deseti letech s úlevou opustil. Další ho...

Správný párek by měl mít 30 % tučného masa, říká řezník Kšána

Párky jsou jednou z nejoblíbenějších uzenin u nás.

František Kšána mladší se stal prototypem úspěšného řezníka, který propaguje chovy tradičních českých plemen a dokáže...

V Ugandě staví odolná kola z bambusu. Vydrží víc než z oceli nebo hliníku

Noordin Kasoma z Ugandy se rozhodl vyrábět kola z bambusu.

V Kampale, která leží v africké Ugandě, žije Noordin Kasoma, který se rozhodl pro neobvyklou výrobu kol. Místo dnes...

Další z rubriky

Nákup až ke dveřím přivezou autonomní vozíky. Testuje je britské Tesco

Britské Tesco zavádí autonomní vozíky, které přivezou nákup až ke dvěřím

Technologická společnost Starship vsadila místo dronů na autonomní vozíčky, které dokážou přivézt nákup do čtvrthodiny...

Zimní malta pomůže zachránit stavbu, ale nepodceňujte předpověď počasí

Pokud je zima mírná, není třeba skončit se stavbou.

V běžných podmínkách by se stavební práce neměly provádět při teplotách pod 5 °C. V případě mírné zimy je však možné...

Co letos chystají hvězdy pro vaši zahradu, domov, kondici i koníčky?

Horoskop pro vaši zahradu, dům, koníčky a kondici pro rok 2019

Každý životní přelom vyžaduje dvě věci: zhodnotit vše, co bylo, a naplánovat to, co bude. Pokud by se navíc ještě...

Najdete na iDNES.cz