VIDEO: Evropský saunový závod prověřil kondici i orientační schopnosti

aktualizováno 
Netradiční závod v saunování se konal už počtvrté v Estonsku. Na rozdíl od klasických závodů, kde se měří čas strávený v sauně, tady mají družstva obejít dvacet saun rozmístěných v kraji.

Na startu Evropského saunového maratonu se letos sešlo 650 závodníků, kteří byli rozděleni do čtyřčlenných družstev. V každé z dvaceti saunu museli strávit nejméně tři minuty. Pokud by některou nenašli, dostali by trestné minuty. Naopak tam, kde byla u sauny i káď s ledovou vodou a borci se do ní odvážili, minuty se odečítaly.

Závod, kterého se zúčastnili nadšenci z  Estonska, Lotyšska, Ruska, Itálie a Španělska, startoval ve městě Otepää v jižní části Estonska. Během závodu se používaly tři druhy saun: finská turecká a ruská.

"To se mi na tom právě líbí, rád střídám různé druhy saunování," chválil si Guido Palang, jeden z účastníků závodu. "Ostatně nejsme tu kvůli medailím, ale proto, že se vždycky sejde správná parta lidí a užijeme si legraci," doplnil.

"Ani my jsme nepřišli vyhrát, ale pokusíme se dosáhnout co nejlepšího času," tvrdil další z účastníků Tauri Mikk.

Závodníci směli být oblečeni v kostýmu podle vlastního uvážení.

Závodníci směli být oblečeni v kostýmu podle vlastního uvážení.

Na celém závodě není ani tak těžké dodržet podmínky pro saunování, ale zvolit správnou taktiku, jak si optimálně rozvrhnout přesuny ze sauny do sauny. Závodníci směli používat automobily, protože některé sauny byly od sebe vzdálené příliš daleko. Závod končil v restauraci Nuustaku v obci Nüpli, kde byly také vyhlášeny výsledky. Vítězem se stal estonský tým s časem necelé tři hodiny.

"Není to jen tak obyčejný závod. Hlavním naším cílem je podpořit místní cestovní ruch," dodal Sirje Ginter z místního kulturního střediska. "A podle toho, jak rok od roku roste počet účastníků i diváků, bych řekl, že se nám tento cíl daří naplnit a naše město se stává cílem i většího množství turistů," nezapomněl se pochválit.

Autor:
  • Nejčtenější

Tragédie v přírodě. Žirafa usmrtila své mládě při obraně před lvicí

Scénu nafotil jihoafrický fotograf Mike Dexter, který zároveň působí jako průvodce v přírodních parcích. Žirafa se...

Premium

Kouzlil u Horníčka, Hlaváčové zničil kytku. Teď zametám, říká Větvička

Přestože Václav Větvička už překročil osmdesátku, denně dojíždí do zámeckého parku ve Štiříně, který deset let vedl....

Musíme se vrátit k přírodě a pěstovat potraviny pro obživu, říká Cílek

Výkyvy počasí jsou v posledních letech stále častější a rady si s tím nevědí ani přední odborníci celého světa. Podle...

Jak připravíte svatomartinskou husu s chlupatými knedlíky a zelím

Pečená husa, chlupatý knedlík a zelí je jako kombinace naprostá klasika. Když se k tomu přidá tradiční podzimní ovoce,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Lapinkoira je věčně usměvavý přizpůsobivý pes, dodnes pase stáda sobů

Lapinkoira, netradiční finské plemeno s krkolomným názvem, se v Česku začíná těšit oblibě. Mezi chovateli a majiteli...

Premium

Konzumace jídla několikrát denně je klišé, tvrdí výživový poradce Fořt

Napsal více než dvacet knih o zdravém životním stylu a boji s obezitou. Petr Fořt tvrdí, že žádný obecně platný návod...

Premium

Test celoročních pneumatik. Jak si vedou za sucha, za mokra a na sněhu

K celoročním pneumatikám výrobci přistupovali po dlouhá léta macešsky. Konečně se však vrátily do jejich přízně....

Premium

Pes celý život čeká na to, až ho někdo sprdne, říká veterinář

Do své ordinace v centru Prahy dochází den co den už 22 let, aby znovu na nohy postavil čtyřnohé domácí mazlíčky. „I...

  • Další z rubriky
Premium

Život bez michelinské hvězdy. Otřáslo to se mnou, říká šéfkuchař Paulus

V tuzemsku patří už řadu let mezi nejlepší kuchaře, v roce 2012 dovedl pražskou hotelovou restauraci Alcron poprvé k...

Premium

Můžu najít chyby na Pohlreichovi i na Babicovi, vypráví kuchař Sapík

První má vyhlášenou rodinnou restauraci v Klokočné u Prahy, kde vaří především českou klasiku, druhý je šéfem v Terase...

Z hlívy ústřičné uděláte dršťkovou i řízek. Navíc vám posílí imunitu

Hlíva ústřičná má lahodnou chuť s příjemně jemným houbovým aroma a právě v tomto období ji můžete najít nejen v lese,...

VIDEO: Kimči nejen pro vegany. Prostá dokonalost nadupaná vitaminy

Kimči je korejská národní obdoba obyčejného českého kysaného zelí. Přes zimu se ho vyplatí zařadit do jídelníčku, tolik...

Najdete na iDNES.cz