Středa 11. prosince 2019, svátek má Dana
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Středa 11. prosince 2019 Dana

VIDEO: Evropský saunový závod prověřil kondici i orientační schopnosti

aktualizováno 
Netradiční závod v saunování se konal už počtvrté v Estonsku. Na rozdíl od klasických závodů, kde se měří čas strávený v sauně, tady mají družstva obejít dvacet saun rozmístěných v kraji.

Na startu Evropského saunového maratonu se letos sešlo 650 závodníků, kteří byli rozděleni do čtyřčlenných družstev. V každé z dvaceti saunu museli strávit nejméně tři minuty. Pokud by některou nenašli, dostali by trestné minuty. Naopak tam, kde byla u sauny i káď s ledovou vodou a borci se do ní odvážili, minuty se odečítaly.

Závod, kterého se zúčastnili nadšenci z  Estonska, Lotyšska, Ruska, Itálie a Španělska, startoval ve městě Otepää v jižní části Estonska. Během závodu se používaly tři druhy saun: finská turecká a ruská.

"To se mi na tom právě líbí, rád střídám různé druhy saunování," chválil si Guido Palang, jeden z účastníků závodu. "Ostatně nejsme tu kvůli medailím, ale proto, že se vždycky sejde správná parta lidí a užijeme si legraci," doplnil.

"Ani my jsme nepřišli vyhrát, ale pokusíme se dosáhnout co nejlepšího času," tvrdil další z účastníků Tauri Mikk.

Závodníci směli být oblečeni v kostýmu podle vlastního uvážení.

Závodníci směli být oblečeni v kostýmu podle vlastního uvážení.

Na celém závodě není ani tak těžké dodržet podmínky pro saunování, ale zvolit správnou taktiku, jak si optimálně rozvrhnout přesuny ze sauny do sauny. Závodníci směli používat automobily, protože některé sauny byly od sebe vzdálené příliš daleko. Závod končil v restauraci Nuustaku v obci Nüpli, kde byly také vyhlášeny výsledky. Vítězem se stal estonský tým s časem necelé tři hodiny.

"Není to jen tak obyčejný závod. Hlavním naším cílem je podpořit místní cestovní ruch," dodal Sirje Ginter z místního kulturního střediska. "A podle toho, jak rok od roku roste počet účastníků i diváků, bych řekl, že se nám tento cíl daří naplnit a naše město se stává cílem i většího množství turistů," nezapomněl se pochválit.

Autor:
  • Nejčtenější

Vyučili mě prvorepublikoví kuchaři s ostrým slovníkem, vzpomíná Sapík

Jaroslav Sapík je považován za doyena české gastronomie. Vyučil se a řadu let pracoval v pražském hotelu Ambassador, až...

Děsivé tesáky a boj na život a na smrt. Takto se jaguáři perou o teritorium

Brazilský fotograf Reynaldo Leite Martins junior zachytil okamžik, kdy dva jaguáři bojovali na břehu řeky v Brazílii....

Co si sám nenatrhám, z toho limonádu radši nevařím, tvrdí limonádový guru

Při osobním setkání s Tomášem Mytychem zažijete vodopád nápadů, máte pocit, že vás zaplaví výřečností a pozitivní...

Premium

Majonéza byl pro mě životní objev, říká úspěšná kuchařka z Vietnamu

Kdysi učila Čechy zamilovat si polévku pho, teď je seznamuje s národními pokrmy z thajské, čínské, japonské a korejské...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Zdravé vánoční mlsání, to je med, ovoce, ořechy, oplatky i divoké býlí

Vánoční tabule bývala nejspíš mimořádná už v dobách, kdy ještě Vánoce neexistovaly. Jednoduše proto, že se datum tohoto...

Premium

Cítím hořkost. Bývalý šéf mordparty poprvé promluvil o svém odchodu

Nejznámější český kriminalista Josef Mareš sloužil u policie téměř třicet let, stál za objasněním řady vražd a...

Premium

Zalepili matce prsa, aby nemohla kojit. Při příbězích z Osvětimi pláče i průvodce

Lukáš Lev provází v koncentračních táborech a popisuje nacistická zvěrstva. Jeho babička si však stála za tím, že za...

Premium

Kam dál, Slavie? Manažer Nezmar připouští obavy: Jsme na hraně

Na Dortmund má jednu bizarní vzpomínku. Po letech se jí zasměje, ale tehdy? V březnu 2002 bylo Janu Nezmarovi ouvej....

  • Další z rubriky

Zařaďte do jídelníčku dýně. Jsou vynikající, zdravé a pomáhají hubnout

Klasické dýňové pyré zdaleka nenadchne každého, a s ním také většinou končí i veškerá invence, jak třeba takové hokaido...

Co si sám nenatrhám, z toho limonádu radši nevařím, tvrdí limonádový guru

Při osobním setkání s Tomášem Mytychem zažijete vodopád nápadů, máte pocit, že vás zaplaví výřečností a pozitivní...

Zdravé vánoční mlsání, to je med, ovoce, ořechy, oplatky i divoké býlí

Vánoční tabule bývala nejspíš mimořádná už v dobách, kdy ještě Vánoce neexistovaly. Jednoduše proto, že se datum tohoto...

Při zimnici vsaďte na skořici a připravte si zdravý a voňavý vánoční džem

Když zavoní skořice, obestře nás atmosféra blížících se Vánoc. Typické „dvojroličky“, které sušením kůry skořicovníku...

Najdete na iDNES.cz