Pohlreich: Tuhle omáčku se, chlapci, naučte. Žádná jí neodolá

aktualizováno 
Ve druhém pokračování Pohlreichovy show Rozpal to, šéfe! rozebral kuchař ten nejdražší a nejjemnější kus hovězího, tedy svíčkovou. A protože sama o sobě nemá tak výraznou chuť, vytvořil filet mignon obalený ve slanině a přidal k němu estragonovou omáčku, po jaké se každý jen oblízne.

Když investujete do pravé svíčkové, bylo by záhodno ji využít do posledního kousku. Šéfkuchař proto zopakuje, co ve svých pořadech hlásal už několikrát, tedy jak se rozdělují její části a na jaký druh přípravy se hodí.

Fotogalerie

Z palce a špičky připravil tatarák, z další části filet mignon nebo beef wellington, což je hovězí s houbami zabalené v listovém těstě. Ale aby nezůstalo jen u hovězího, poslední recept patřil rybce, oblíbenému pstruhovi. 

Nebyl by to však Pohlreich, aby nepoužil nějakou vychytávku. Připravil ho na prkénku, které se předem namočí, rozpálí na grilu, a to pak dá pstruhovi jinou, trochu kouřovou chuť.

Filet mignon je v podstatě jen obyčejný steak ze svíčkové, ale jelikož kuchař o chuťových vlastnostech svíčkové není až tak úplně přesvědčený, připravil verzi filetů obalené slaninou. „Já používám italskou pancettu, ale klidně použijte normální slaninu, špek, prostě co máte rádi,“ doporučuje.

Jediným problémem tohoto řešení je, že je třeba boky obalené slaninou ovázat kuchyňským provázkem, protože by vše na grilu nevydrželo pohromadě. Už jenom proto, že během přípravy maso Pohlreich staví i „na štorc“, aby byla slanina hezky vypečená a křupavá.

Zelenina a skvělá omáčka

Kuchař má rád, když se maso na talíři doplní nějakou vychytávkou ve formě zeleniny. Pro filet si vybral jarní cibulku, kterou stačí jen osolit, pokapat olejem  a opéct na grilu společně s masem.

Důležitá je i omáčka. Pro mignon vybral estragonovou, která je v jeho podání velmi jednoduchá a hodí se i pro grilování. Ač na internetu najdete hromady receptů, jeho verze je smetanová a dobře podtrhne chuť masa. Obecně se hodí nejen k hovězímu, ale i kuřecímu nebo k rybě.

Rib eye, striploin, rump, flank, hanger. Který steak je nejlepší?

Stačí otrhat snítku estragonu a lístky nasekat. Tuhé stonky nezahazujte, omáčce dodají chuť, jen je třeba je před podáváním vyndat. Začnete tím, že na rendlíku necháte rozpustit hrudku másla, přidáte polovinu jemně nasekané šalotky a necháte zesklovatět.

Pak trošku brandy a až se vyvaří alkohol a zůstane jen chuť, přidáte estragon, přilijete smetanu, posolíte a opepříte, zakápnete citronovou šťávou, necháte zredukovat (celý návod najdete na našem videu). „Chlapci, tohle se naučte, tomu žádná neodolá,“ glosuje.

Nakonec už nezbývá než finišovat. V první řadě je třeba velmi opatrně přestřihnout provázek, aby se celý filet „nerozmotal“ a slanina zůstala na místě. Na talíř přibude opečená cibulka a nakonec zlatý estragonová omáčka.

Celý díl můžete zpětně vidět na iPrima.cz.

Autor:

Pohlreich čaroval na grilu s nízkým roštěncem. Nejprve ho osolil

New York Strip s rajčatovým salátem

VIDEO Šéfkuchař Zdeněk Pohlreich ukázal v dalším dílu své grilovací show na Primě Rozpal to, šéfe!, že za...

Není kráva jako kráva. Špičkové české steaky běhají po farmách

Oponka je vnitřní sval na bránici s dlouhým vláknem.

Stejně jako zraje víno nebo whisky, tak i maso musí ke své křehkosti a kvalitě „dozrát“. Grilování...

Pohlreich griluje levné hovězí hrudí v suché marinádě jako Texasan

Neočekávejte maso křehké jako z bifteku

VIDEO Ke grilování není třeba vždy používat jen ty nejdražší a nejjemnější kousky. Šéfkuchař v dalším...

Češi grilují rádi a špatně, neumí vybrat ani maso, říká Pohlreich

Vlevo správný T-bone steak, vpravo kus masa, který za T-bone steak někteří "řezníci" jen vydávají.

VIDEO Vždycky je lepší maso z býka než z krávy, víc si pochutnáte na odleželém mase než na čerstvém a...

Ke grilované krkovičce radí Pohlreich restovanou cibuli s bylinkami

A je naservírováno: opečené krajíce chleba potřené česnekem, s vrstvičkou...

VIDEO Vepřová krkovička, královna grilovacích párty. Variant, v čem ji před grilováním namarinovat,...

Nebojte se krevet na grilu, s Pohlreichem je to geniálně jednoduché

Hotové krevety z grilu přesypte na misku a podávejte s opečeným pečivem.

VIDEO Pokud jste ještě krevety grilovat nezkoušeli, nebojte se. Ve specializovaném obchodě, nebo třeba v...

Poslední recepty v soutěži o grily. Miniburgery i grilovaná chobotnice

Miniburgery podle Ivety Martinovské

V sobotu 30. června končí naše soutěž o kontaktní grily a udicí pistoli Sage. Tentokrát se ve...

Tipy na jaro


Nejčtenější

Takových talentů moc není, řekl o vítězce MasterChefa v Rozstřelu Forejt

Vítězka MasterChef Česko 2019 Kristína Nemčková a porotce soutěže Přemek Forejt...

„Čuměl jsem s otevřenou hubou, takových talentů jsem v životě moc neviděl,“ řekl k vítězství sedmnáctileté Kristíny...

Spousta Čechů ani neví, jak chutná dobrý kus masa, tvrdí Pohlreich

Zdeněk Pohlreich v diskusním pořadu iDNES.cz Rozstřel.

Ačkoliv šéfkuchař Zdeněk Pohlreich tráví za oceánem i několik měsíců v roce, v USA by natrvalo žít nechtěl. Všechno,...

Guru kutilů sám moc nekutil. Přemek Podlaha by se dožil 81 let

Přemek Podlaha ještě při aktivním natáčení

Guru zahrádkářů a kutilů Přemek Podlaha by se 13. června 2019 dožil 81. narozenin. Hodně se vyžíval na zahradě, na...

Pohlreich čaroval na grilu s nízkým roštěncem. Nejprve ho osolil

New York Strip s rajčatovým salátem

Šéfkuchař Zdeněk Pohlreich ukázal v dalším dílu své grilovací show na Primě Rozpal to, šéfe!, že za honosně znějícím...

Kočka těžce pokousala ženu, strážníci zvíře dvě hodiny unavovali

Zranění způsobená kočkou poměrně hodně krvácela.

Velmi agresivní a vytrvalá byla kočka, která v opavském bytě zaútočila na ženu. Ta zvíře před časem našla a vzala si ho...

Další z rubriky

Spousta Čechů ani neví, jak chutná dobrý kus masa, tvrdí Pohlreich

Zdeněk Pohlreich v diskusním pořadu iDNES.cz Rozstřel.

Ačkoliv šéfkuchař Zdeněk Pohlreich tráví za oceánem i několik měsíců v roce, v USA by natrvalo žít nechtěl. Všechno,...

Hip hop svědčí sýrům, jsou pak lepší, vyzkoumala švýcarská studie

Vítězný sýr, kterému se hrála hudba ve stylu hip hopu.

Neobvyklý experiment provedla Bernská umělecká univerzita. Vzala devět kol ementálského sýru a každému z nich hrála...

Pohlreich griluje levné hovězí hrudí v suché marinádě jako Texasan

Neočekávejte maso křehké jako z bifteku

Ke grilování není třeba vždy používat jen ty nejdražší a nejjemnější kousky. Šéfkuchař v dalším dílu primácké show...

Najdete na iDNES.cz