Energis 24 vychovává mladé techniky a energetiky

aktualizováno 
Rozvíjet v dětech a studentech technické myšlení i dovednosti a motivovat je, aby se třeba jednou chtěli vydat cestou studia technických či energetických oborů: tato myšlenka spojuje tři projekty Energis 24.

Oslovit mají děti nejrůznějšího věku, od těch nejmenších, předškolních, až po studenty, kteří si vybírají nebo již studují vysokou školu. Týdenní vzdělávací programy, které se konají v chatkovém táboře nebo rekreačním zařízení, jim chtějí hravou formou rozšířit obzory v oblasti technických znalostí a zároveň přiblížit oblast energetiky.

Technologická školka je určena pro předškoláky a školáky. Děti jsou zde se svými rodiči, táborovými vedoucími jsou středoškolští studenti. Každý den pak pomocí her a úkolů zkoumají jeden z pěti živlů: země, dřevo, kov, vodu a vzduch.

Společně si třeba vyrobí cihličky, stavějí hrady z písku, vyřezávají loďky z kůry, stavějí dřevěné věže a na potůčku budují přehradu. Učí se tak pracovat s různými materiály a poznávat jejich vlastnosti. Starší děti, vedoucí, se zase učí, jak efektivně předat své vědomosti dál.

Technická výchova v praxi je projekt zaměřený na účastníky mezi patnácti a šestadvaceti lety. Pětičlenné skupinky si pod dozorem kvalifikovaného lektora, odborného mistra, vlastnoručně "osahají" devatero řemesel. Nejen že se tak leccos naučí, ale mohou se lépe zorientovat v různých profesích a rozšířit si obzory ohledně svého budoucího pracovního uplatnění.

Studenti se podílejí na stavbě několika trvalých objektů velikosti a stylu kempingových chatiček stavěných v nejrůznějších stavebních stylech a za pomoci různých systémů. Hotové chatičky pak budou sloužit k ubytování a zázemí studentů v dalších opakováních projektu.

Virtuální univerzita přivítá vždy dvě až tři desítky studentů se zájmem o techniku a energetiku. Protože se energetický průmysl v současné době potýká s nedostatkem kvalifikovaných pracovníků, je třeba mladé lidi s touto problematikou seznámit a motivovat je přímo v praxi, nikoli ze školní lavice.

Účastníci projektů navštěvují různá místa elektrizační soustavy a zajímavé energeticky úsporné objekty, součástí projektu jsou i přednášky a prezentace a do budoucna autor projektu připravuje také pracovní dílny. Virtuální univerzita má velmi kladné ohlasy, sami studenti potvrzují, že za jeden týden pochopili mnohdy více než za několik let ve škole.

Autor:

Nejčtenější

Chtěla kocoura na mazlení, on na ni místo toho útočí. I na vnoučata

Ačkoliv působí jako agresor, podle Kláry kocour Mazlík ve skutečnosti jen...

Šestiletý kocour důchodkyně z Milevska se sice jmenuje Mazlík, ovšem jakémukoliv souznění se svým jménem se úspěšně...

Jídlo se má zapíjet, klidně i ryba mlékem. Panák na vytrávení je však zlo

Pivo je oblíbené zejména v kombinaci s obtížněji stravitelnými pokrmy. Ty jsou...

Zatímco Francouzi a Italové při jídle obvykle sáhnou po sklence vína, drsní seveřané dávají přednost...

Gastronomie je náhradní vojenská služba, řekl Pohlreich v Rozstřelu

Zdeněk Pohlreich v diskusním pořadu iDNES.cz Rozstřel.

Zdeňka Pohlreicha znají mnozí jen díky roli televizního šéfa, kterou loni po deseti letech s úlevou opustil. Další ho...

Správný párek by měl mít 30 % tučného masa, říká řezník Kšána

Párky jsou jednou z nejoblíbenějších uzenin u nás.

František Kšána mladší se stal prototypem úspěšného řezníka, který propaguje chovy tradičních českých plemen a dokáže...

V Ugandě staví odolná kola z bambusu. Vydrží víc než z oceli nebo hliníku

Noordin Kasoma z Ugandy se rozhodl vyrábět kola z bambusu.

V Kampale, která leží v africké Ugandě, žije Noordin Kasoma, který se rozhodl pro neobvyklou výrobu kol. Místo dnes...

Další z rubriky

Hrablo, lopata, fréza, háky na střechu. Boj se sněhovou nadílkou

Lopata na sníh: základní příslušenství, které u domu nesmí chybět.

Po delší době v Česku pořádně nasněžilo. Jak se s ním co nejsnadněji popasovat? Týká se to všech, kteří sníh potřebují...

Soutěž o nejlepší relaxační místo. Jedna z posledních sérií fotografií

Posílání fotografií skončilo 15. ledna a na poslední chvíli se nám ve schránce...

Posílání fotografií skončilo 15. ledna a na poslední chvíli se nám ve schránce shromáždilo velké množství příspěvků,...

Správný párek by měl mít 30 % tučného masa, říká řezník Kšána

Párky jsou jednou z nejoblíbenějších uzenin u nás.

František Kšána mladší se stal prototypem úspěšného řezníka, který propaguje chovy tradičních českých plemen a dokáže...

Najdete na iDNES.cz