První energeticky nezávislá obec Kněžice nekupuje plyn ani elektřinu

aktualizováno 
Jádrem projektu je bioplynová stanice, kde se přeměňuje valná část odpadních surovin vzniklých v obci na bioplyn. Spolu s přímým spalováním fytomasy utváří uzavřený energetický okruh, z něhož vystupuje elektřina jako zpeněžované zboží pro veřejnost a teplo pro místní spotřebu obyvatel obce.

Projekt z roku 2006 se chce vrátit k logice a praxi uvažování dávných předků. Ti si denně opatřovali zdroje energie ve svém okolí, a to léty prověřeným a důmyslným způsobem, činnostmi spojenými s pěstováním rostlin, chováním dobytka i zpracováním kompostovatelných přírodních odpadů. Z této myšlenky vznikl projekt energeticky soběstačné obce Kněžice, který pomáhá nejen úsporám nákladů za energie, ale přinesl i výrazně menší produkci skleníkových plynů a dal práci několika občanům.

Energeticky vyčerpaný zbytek z výroby bioplynu a popel z kotelny se využívá jako kvalitní hnojivo na místních polích a zadržuje tak vodu v přírodě. Bioplynová stanice zpracuje nejen veškerou posečenou trávu z obecních ploch, listí na podzim a odpady z domácností i jídelen, ale nahrazuje také čistírnu odpadních vod a kanalizaci.

Projekt přinesl zásadní změnu ovzduší v obci. Před jeho realizací trpěli její obyvatelé nepříjemnou inverzí, která se tvořila hlavně po ránu při roztápění kotlů. Při zásobování obce teplem z bioplynky byla výrazně snížena produkce CO2. Do budoucna uvažuje obec o rozšíření systému o suchou fermentaci, aby bylo možné využít také odpady s obsahem písku, kamení a jiných částic, které jsou v mokré podobě nepoužitelné.

Autor:

Tipy na jaro


Nejčtenější

Takových talentů moc není, řekl o vítězce MasterChefa v Rozstřelu Forejt

Vítězka MasterChef Česko 2019 Kristína Nemčková a porotce soutěže Přemek Forejt...

„Čuměl jsem s otevřenou hubou, takových talentů jsem v životě moc neviděl,“ řekl k vítězství sedmnáctileté Kristíny...

Guru kutilů sám moc nekutil. Přemek Podlaha by se dožil 81 let

Přemek Podlaha ještě při aktivním natáčení

Guru zahrádkářů a kutilů Přemek Podlaha by se 13. června 2019 dožil 81. narozenin. Hodně se vyžíval na zahradě, na...

Pohlreich čaroval na grilu s nízkým roštěncem. Nejprve ho osolil

New York Strip s rajčatovým salátem

Šéfkuchař Zdeněk Pohlreich ukázal v dalším dílu své grilovací show na Primě Rozpal to, šéfe!, že za honosně znějícím...

Kočka těžce pokousala ženu, strážníci zvíře dvě hodiny unavovali

Zranění způsobená kočkou poměrně hodně krvácela.

Velmi agresivní a vytrvalá byla kočka, která v opavském bytě zaútočila na ženu. Ta zvíře před časem našla a vzala si ho...

Spousta Čechů ani neví, jak chutná dobrý kus masa, tvrdí Pohlreich

Zdeněk Pohlreich v diskusním pořadu iDNES.cz Rozstřel.

Ačkoliv šéfkuchař Zdeněk Pohlreich tráví za oceánem i několik měsíců v roce, v USA by natrvalo žít nechtěl. Všechno,...

Další z rubriky

Drony jsou stvořené pro zachraňování životů, říká Čech, který s nimi závodí

Jan Mittner je průkopník a nejlepší český závodník s drobnými létajícími...

Můžeme mu směle říkat český král dronů. Jan Mittner s drony závodí a prodává je. V rozhovoru pro magazín Víkend zároveň...

Pohlreich předvedl tanec s quesadillou, připravil ji na grilu

Quesadilla s avokádovou salsou a zakysanou smetanou

Mexická quesadilla je jednoduchý tradiční pouliční pokrm. Ale když to má při vaření odsýpat a jednotlivé části přípravy...

Pohlreich griluje levné hovězí hrudí v suché marinádě jako Texasan

Neočekávejte maso křehké jako z bifteku

Ke grilování není třeba vždy používat jen ty nejdražší a nejjemnější kousky. Šéfkuchař v dalším dílu primácké show...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz