Energeticky aktivní dům v Plzni-Bolevci

aktualizováno 
Kvalitní a pohodlné bydlení v domě s minimální spotřebou energie, kterou si zčásti zajišťuje sám, a je výstavbou i provozem maximálně šetrný k životnímu prostředí, je snem mnohých ekologicky uvažujících lidí.

Jeden takový vznikl nedávno v Plzni, je jedním z prvních svého druhu u nás a dokonce dokáže vyrobit ročně o polovinu víc energie, než je na jeho provoz potřeba.

Rekreační stavba vychází ze systému energeticky pasivních domů společnosti Atrea. Základ dřevostavby tvoří přírodní, obnovitelné nebo recyklované stavební materiály: vnější plášť tvoří dřevovláknité desky s provětrávanou fasádou z modřínu, izolaci zajišťuje foukaná celulóza.

Objekt je vytápěn teplovzdušně vzduchotechnickou jednotkou, která zároveň zajišťuje větrání objektu se zpětným získáváním tepla. Zdrojem tepla pro vytápění a ohřev vody je krbová vložka, kterou doplňují solární termické kolektory umístěné na střeše. Podzemní jímky zachycují dešťovou vodu, která se v létě používá k zavlažování zahrady, stejně jako voda z lokální čističky odpadních vod.

Nízká energetická náročnost a šetrnost k životnímu prostředí spojuje všechny fáze života tohoto domu: výrobu, dopravu stavebních materiálů, výstavbu, provoz i případnou demolici. Ke stavbě se také využila většina materiálu z demolice předchozího objektu.

Autor:

Nejčtenější

Chtěla kocoura na mazlení, on na ni místo toho útočí. I na vnoučata

Ačkoliv působí jako agresor, podle Kláry kocour Mazlík ve skutečnosti jen...

Šestiletý kocour důchodkyně z Milevska se sice jmenuje Mazlík, ovšem jakémukoliv souznění se svým jménem se úspěšně...

Jídlo se má zapíjet, klidně i ryba mlékem. Panák na vytrávení je však zlo

Pivo je oblíbené zejména v kombinaci s obtížněji stravitelnými pokrmy. Ty jsou...

Zatímco Francouzi a Italové při jídle obvykle sáhnou po sklence vína, drsní seveřané dávají přednost...

Gastronomie je náhradní vojenská služba, řekl Pohlreich v Rozstřelu

Zdeněk Pohlreich v diskusním pořadu iDNES.cz Rozstřel.

Zdeňka Pohlreicha znají mnozí jen díky roli televizního šéfa, kterou loni po deseti letech s úlevou opustil. Další ho...

Správný párek by měl mít 30 % tučného masa, říká řezník Kšána

Párky jsou jednou z nejoblíbenějších uzenin u nás.

František Kšána mladší se stal prototypem úspěšného řezníka, který propaguje chovy tradičních českých plemen a dokáže...

V Ugandě staví odolná kola z bambusu. Vydrží víc než z oceli nebo hliníku

Noordin Kasoma z Ugandy se rozhodl vyrábět kola z bambusu.

V Kampale, která leží v africké Ugandě, žije Noordin Kasoma, který se rozhodl pro neobvyklou výrobu kol. Místo dnes...

Další z rubriky

Jídlo se má zapíjet, klidně i ryba mlékem. Panák na vytrávení je však zlo

Pivo je oblíbené zejména v kombinaci s obtížněji stravitelnými pokrmy. Ty jsou...

Zatímco Francouzi a Italové při jídle obvykle sáhnou po sklence vína, drsní seveřané dávají přednost...

Správný párek by měl mít 30 % tučného masa, říká řezník Kšána

Párky jsou jednou z nejoblíbenějších uzenin u nás.

František Kšána mladší se stal prototypem úspěšného řezníka, který propaguje chovy tradičních českých plemen a dokáže...

O venkovní žaluzie je třeba pečovat i v zimě. Hrozí hlavně přimrznutí

Venkovní žaluzie dostávají zabrat při venkovním sněžení.

Venkovní žaluzie prokazují velkou službu nejenom přes léto, ale i v zimě, kdy chrání před chladem a před nechtěnými...

3 nejčastější úrazy dětí a první pomoc: Víte, jak se zachovat?
3 nejčastější úrazy dětí a první pomoc: Víte, jak se zachovat?

Hlídáte je jako ostříž, ale stačí vteřinka nepozornosti a neštěstí je na světě. Pád na hlavičku, opaření nebo vdechnutí předmětu patří mezi nejčastější úrazy dětí. Jak je správně ošetřit, aby následky byly co nejmírnější?

Najdete na iDNES.cz