Éčka v potravinách si prolustrujte už při nákupu. Stačí na to mobil

aktualizováno 
Jednoduchou internetovou databázi přídatných látek, které se přidávají do potravin například při zpracování, konzervaci či balení, přinesl spotřebitelský časopis dTest. Připravil i aplikaci pro mobilní telefony, aby bylo možné vhodná či nevhodná éčka odlišit ještě předtím, než si nákup přinesete domů.

I při balení ovoce a zeleniny se někdy dostanou ke slovu přídatné látky, tedy éčka. Například pro zpevnění tkáně, aby déle vydržely čerstvé. S uvedenou aplikací v mobilu si je hned můžete zkontrolovat. | foto: Profimedia.cz

Databázi obsahující všechna dosud známá éčka i s jejich případnými alternativními názvy najdete nově na webu časopisu dTest (zde).

Spotřebitel se z nich dozví i původ látky (přírodní či syntetický) a případná rizika, která při požití mohou hrozit. Nechybějí ani údaje o běžném výskytu přídatné látky a případném legislativním omezení jejího použití.

Jedna přídatná látka může mít hned několik názvů, pod kterými ji výrobci...
Pokud je u konkrétního éčka uvedeno varování, rozkliknete si pro více informací...
Aplikaci pro operační systémy Android a iOS si můžete stáhnout do svého...

"Zákazníci v obchodech mohou kvalitu potravin odhadovat pouze z deklarovaného složení jednotlivých výrobků. Zpravidla si ale nepamatují, která éčka jsou škodlivá a která ne, a proto se staví podezřívavě ke všem potravinám, ve kterých se takto označené látky vyskytují. Aplikace jim jejich výběr může výrazně usnadnit," říká spolupracovník dTestu Jan Richtr.

Málokdo nosí přehled

Málokdo nosí přehled "hodných" a "zlých" éček v hlavě, proto se může kdykoliv hodit mít ho v telefonu po ruce.

V databázi se dá vyhledávat nejen podle názvu a označení dané látky, ale také podle původu a zařazení do skupin: tedy podle toho, jde-li například o konzervant, antioxidant nebo stabilizátory. Průběžně se katalog bude propojovat i s údaji o testovaných potravinářských výrobcích, takže spolu s výsledkem testu získá zákazník i informace o použitých přídatných látkách.

Nejde o první databázi éček, je ovšem uživatelsky přínosná

Zdaleka nejde o první databázi přídatných látek dostupnou na internetu, její praktické využití je ovšem posunuto o stupínek výš. Uživatelsky nejzajímavější je fakt, že jsou údaje z této on-line databáze dostupné i v rámci mobilní aplikace, a lze je tedy využít už během nakupování.

Co jsou "éčka"

Potravinářské přídatné látky (aditiva) jsou chemické látky, které se přidávají do potravin kvůli vylepšení nebo zachování jejich trvanlivosti nebo vzhledu, konzistence, chutě, vůně atd. V zákoně se přídatnými látkami rozumí látky bez ohledu na jejich výživovou hodnotu, které se zpravidla nepoužívají samostatně ani jako potravina, ani jako charakteristická potravní přísada a přidávají se do potravin při výrobě, balení, přepravě nebo skladování, čímž se samy nebo jejich vedlejší produkty stávají nebo mohou stát součástí potraviny. (viz zákon č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích)

Mohou pro vás znamenat i úsporu: určitě narazíte při nákupu na výrobky, na které si díky znalosti jejich složení jednou provždy necháte zajít chuť. Navíc je mobilní aplikace bezplatná, lze ji jednoduše stáhnout v Google Play a Apple App Store pod názvem "dTest".

Autoři si od nové databáze slibují větší informovanost o složení a kvalitě potravin, jež české spotřebitele trápí. Právě kvalitu a bezpečnost potravin totiž označilo za nejpalčivější spotřebitelský problém 56 % z téměř 26 tisíc respondentů z řad českých spotřebitelů, kterých se sdružení dTest dotazovalo v lednu letošního roku.

A za pravdu zákazníkům bohužel dávají i spotřebitelské testy potravin. Nálezy pesticidů v černých čajích, insekticidní přípravek DDT v bio panenském olivovém oleji (podrobnosti zde), šlehačky ve spreji plné éček a nevhodných tuků (více zde), chlazená kuřata se salmonelou (čtěte zde) či káva s rezidui jedovatých plísní, to jsou jen některá z jejich závažných zjištění .

Autor:

Nejčtenější

V Africe vyfotili vzácného černého levharta. Prvního po 110 letech

Britský fotograf Will Burrard-Lucas zachytil v keňském parku Laikipia...

Britskému fotografovi Willu Burrardovi - Lucasovi se v Africe povedl náramný kousek. Podařilo se mu vyfotit vzácného...

Co s uštěkaným psem? Ať se s ním mazlí ti, na které štěká, radí odborník

Rudolf Desenský se seznamuje s brabantíkem Edou rodiny Lucie Benešové.

Ukočírovat domácnost se čtyřmi dětmi, čtyřmi psy a dvěma kočkami není pro vytíženou herečku Lucii Benešovou jen tak....

Opravdu slovo robot vymyslel Čapek? Co o robotech vůbec víte? Otestujte se

Sophia je inteligentní humanoidní robot vyvinutý v roce 2016 společností...

Nejmodernější technologie jsou nedílnou součástí 21.století, roboti postupně pronikají do našich každodenních životů,...

Český kuchař si vyzkoušel, jak se vaří v nejlepší restauraci na světě

Stát se součástí týmu kuchaře a gastronomického vizionáře Reného Redzepiho (na...

Dva měsíce dřiny v kuchařském nebi. V restauraci, která byla čtyřikrát vyhlášena jako nejlepší na světě podle slavného...

Sázejte původní druhy dřevin, jinak ptáci nebudou mít co do zobáku

Kvetoucí dřišťál obecný - náš původní druh - je zdrojem potravy jak pro hmyz....

Ptáci ve městech strádají kvůli sázení exotických dřevin v parcích. Ty totiž vytlačují původní druhy, které jsou...

Další z rubriky

Galerie mizejícího světa, který už vaše děti nebudou pamatovat

Legendární česká motorka Pionýr, známá pod přezdívkou fichtl, znovu ožívá. Při...

S těmito věcmi jste se ještě nedávno běžně potkávali, ale vaše děti už je nebudou znát. Svět se mění rychleji, než si...

Když si jen potřebujete přitopit v dílně, volte úspornější infrazářiče

I v nevytápěné dílně se můžete v zimě zahřát.

Jednou za čas se i v zimním období potřebujete zašít do nevytápěné garáže. Abyste tam nezmrzli, ohřejete se malým...

České maso patří v Evropě k nejkvalitnějším, řekl řezník Kšána v Rozstřelu

Řezník František Kšána ml. v diskusním pořadu Rozstřel

Jméno František Kšána je mezi milovníky masa pojem. Ten starší dlouhá léta kraloval legendárnímu řeznictví v pražském...

Najdete na iDNES.cz